Демонстранти „1 од 5 милиона“ упали у РТС, нови протест данас у подне

Део демонстраната „1 од 5 милиона“ и лидера Савеза за Србију, предвођених Бошком Обрадовићем. упао у зграду РТС. Ново окупљање заказано у подне испред Председништва, где се Александар Вучић у подне обраћа јавности

Фото: Фејсбук/Снимак екрана

Америчка агенција АП објавила је вечерас да су учесници протеста у Београду упали у зграду РТС.

Наводи се да су полицијске снаге за разбијање демонстрација стигле на место догађања у центру Београда и да су покушали да изведу десетине учесника протеста који су ушли у зграду РТС.

АП наводи да је ово први велики инцидент након месеци мирних протеста против Александра Вучића.

Подсећа се да су демонстранти тражили његову оставку, слободне изборе и више демократије, као и да су протести започели након пребијања опозиционог политичара у новембру прошле године.

Полиција извела све демонстранте из РТС, укључујући и лидере СЗС

Министар полиције Небојша Стефановић изјавио је вечерас да је полиција ослободила Радио телевизију Србије и да је приведен један од демонстранта који је физички напао припадника жандармерије. Додао је да ће у наредним данима бити поднете пријаве против оних који су вршили насиље.

„Приведено је једно лице које је напало полицајца и шутирало га”, казао је Стефановић на ванредној конференцији за медије.

Стефановић је казао и да хоће да честита лидерима Савеза за Србију, Драгану Ђиласу и Бошку Обрадовићу, на томе што су их „подржали Тачијеви и Харадинајеви медији”.

Извор: Инсајдер

„Знам да их мали број грађана подржава, да су фрустирани, али то не значи да треба да руше нешто”, рекао је он a пренела Бета.

Стефановић је поручио грађанима који се и даље налазе испред РТС да могу тамо да остану колико год хоће, само без насиља.

Полиција је ушла у зграду РТС и изводи демонстранте једног по једног.

Претходно, представник МУП-а је замолио лидера Двери Бошка Обрадовића да позове људе да сами мирно изађу, преноси Блиц.

Обрадовић је демонстратима, међутим, рекао да не пружају отпор полицији али да се не разилазе.

Он је у међувремену, према снимку Н1, позвао демонстранте да све снимају телефоном.

Стефановић позвао демонстранте и лидере СЗС да напусте зграду РТС

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић позвао демонстранте и лидере СЗС да напусте зграду РТС, да не чине насиље. Полиција ће се потрудити да заштити сваког новинара РТС.

Стефановић је изјавио да се вечерашњи протест у Београду прелио у насиље и да ће свако ко је насилно ушао у РТС, чинио насиље и кршио закон одговарати.

Стефановић је позвао све оне који су ушли у РТС да се мирно разиђу и да прекину са са сваким видом насиља или кршења закона, те поручио да ће држава брзо да поврати јавни ред и мир и да ће заштитити све који раде на РТС, рекао је Стефановић на ванредној прес конференцији, након што је део демонстраната са Бошком Обрадовићем вечерас упао у РТС.

Фото Танјуг

Њима су се потом придружили и Драган Ђилас, Зоран Лутовац….

„Очигледно је да су данашњи скуп Савеза за Србију, на коме се окупило око 1.400 људи и приметна тенденција опадања броја људи сваке недеље, изазвали нервозу код лидера СЗС и прелила се у једину ствар за коју смо молили да не сме да се договори – у насиље. Насиље се догодило, у тешком, лошем облику”, рекао је Стефановић.

УНС: Лидери опозиције и демонстранти да напусте РТС

Удружење новинара Србије саопштило је вечерас да упад лидера опозиције и демонстраната у зграду РТС-а није прихватљив и представља недопустив притисак на новинаре, медијске раднике и независност уређивачке политике РТС-а.

УНС тражи од лидера опозиције и демонстраната да мирно напусте зграду РТС-а, а да редакција информативног програма Јавног сервиса Србије омогући грађанима да буду професионално и благовремено информисани о захтевима опозиције и грађана који протестују.

У саопштењу УНС наводи да се у атмосфери насиља и бесправног запоседања зграде РТС-а, уз присуство људи у фантомкама и полиције, не може водити толико потребан дијалог у српском друштву.

Упад у РТС је вандализам, позив на заштиту РТС

Члан Председништва СНС Александар Јовичић најоштрије је осудио насиље које су вечерас „такозвани лидери такозваног Савеза за Србију” изазвали са само једним циљем – да дестабилизују државу и институције и изазову страх и панику међу грађанима.

„Када су ови исти који су вечерас демолирали улаз зграде Јавног сервиса вређали, претили и нападали жене, упозоравали смо их и молили да са агресијом и примитивизмом престану. Власт се не осваја нападом на Ĺľене и претњама новинарима, власт се добија поверењем грађана на изборима”, истакао је Јовичић.

Он је додао да „Обрадовић, Ђилас и Јеремић немају ту подршку и њихови једини аргументи су вандализам, претње и насиље, а њихов заједнички мотив покретач је патолошка мржња према председнику Вучићу”.

„Позивам државне органе, апелујем у име већине грађана који су своје поверење на изборима дали Српској напредној странци, да реагују и заштите имовину Јавног телевизијског сервиса и интегритет и безбедност новинара, јер је понашање лидера опозиције недопустиво и мора бити најстрожије санкционисано”, поручио је Јовичић, преноси Танјуг.

Фото: Танјуг

Протестанти ушли, нешто пре 20 часова, у зграду РТС

Неки од присутних грађана на протесту „Један од пет милиона” у Београду ушли су вечерас, нешто пре 20 часова у зграду Радио телевизије Србије.

Грађани су ушли у зграду РТС-а из Абердареве улице.

Према незваничним информацијама, прво је у зграду ушао председник Двери и један од лидера Савеза за Србију Бошко Обрадовић.

Како јавља репортер агенције Бета у холу РТС-а се налази и неколико полицајаца под пуном опремом.

Обрадовић тражи да гостују у Дневнику РТС

Лидер Двери Бошко Обрадовић, који је са демонстрантима упао вечерас у РТС, рекао је да они неће отићи из зграде док им не буде омогућено да гостују у Дневнику 2.

Обрадовић је у ходнику зграде РТС разговарао са полицајцем, који му је рекао да неће бити примењена сила, али да такво њихово понашање није прихватљиво.

Полицијски командант је у разговору са Драганом Ђиласом и Обрадовићем тражио да напусте зграду РТС, што су они одбили.

Демонстранти су иначе разбили прозоре и улазна врата и одгурнули полицију.

Обрадовић је преговарао са уредником Зораном Станојевићем да их пусте у програм, било да је у питању дневник или нека друга емисија.

У згради РТС-а су и Драган Ђилас, Зоран Лутовац, Марко Бастаћ, Мариника Тепић.

Извор: Снимак екрана/Фејсбук

Обрадовић је рекао да су сви улази у РТС отворени и позвао грађане да се окупе око РТС у Таковској и поручио да ће „вечерас” ослободити РТС.

„Разићи се нећемо, бићемо овде све док нам се не омогући да се укључимо у програм. Шта је проблем да нас пусте да гостујемо два минута Дневник”, рекао је Обрадовић.

Како је рекао, они нису ту да би се сукобили са полицијом и да немају проблем са њима, већ имају проблем са генералним директором и главним уредником РТС.

„Никаква крађа се овде није десило, нико ништа ружно није рекао а камоли урадио било коме на РТС”, рекао је Обрадовић.

Једна од организаторки протеста Јелена Анасоновић је, на опаску једног од уредника да не могу тако насилно да улазе, рекла да су „врата била отворена”, преноси Танјуг.

Вучић се данас у подне обраћа јавности

Председник Србије Александар Вучић обратиће се данас јавности поводом синоћних догађаја када је део демонстраната и лидера СЗС упао у зграду РТС, речено је Танјугу у Председништву Србије.

Фото: ЕПА

Председник Вучић обратиће се у 12.00 сати у згради Председништва.

Бујошевић: Насилним упадом у РТС протести изгубили легитимитет

Директор Радио телевизије Србије Драган Бујошевић изјавио је вечерас да су насилним упадом демонстраната и дела опозиције у зграду јавног сервиса, протести „изгубили легитимитет”.

„Закон о јавним медијским сервисима каже да је РТС институционално самосталан и независан, а део лидера опозиције који је упао у РТС хтео је супротно закону да одређује програмску шему и програмске садржаје”, рекао је Бујошевић у обраћању у трећем Дневнику РТС-а.

Он је казао да запослени нису вечерас могли нормално да раде и да је један од демонстраната дошао са моторном тестером.

„Извињавам се свим људима који су се налазили у згради што им ми и држава нисмо омогућили да нормално раде свој посао”, рекао је Бујошевић, преноси Бета.

Он је казао и да запослени РТС неће упадати у страначке просторије опозиције, јер знају да је то насиље.

„Надам се да је ово последњи упад и да ће државни органи реаговати убудуће”, рекао је Бујошевић и казао да очекује осуде домаћих и међународних новинарских удружења.

Демонстранти су се око поноћи разишли.

(Политика)

Фото: ЕПА

Бошко Обрадовић: Видимо се сутра испред Председништва уочи Вучићевог обраћања

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић је вечерас испред зграде РТС-а позвао грађане да се окупе у 12 часова испред Председништва Србије, за када је најављено да ће председник Александар Вучић одржати ванредну конференцију за новинаре поводом данашњег упада грађана у зграду РТС.

„Идемо на конференцију за медије председника Србије. Не интересује наш више оставка Драгана Бујошевића, интересује нас оставка председника Србије Александра Вучића. Видимо се у пет до дванаест, председништво Србије”, поручио је Обрадовић.

Обрадовић је раније, такође у обраћању грађанима, изјавио да ће се директор РТС Драган Бујошевић обратити грађанима у Трећем дневнику РТС.

„Позивамо Бујошевића и Стефановића да омогуће наше гостовање на РТС-у. Хвала свима што сте овде да одбранимо слободу медија. Понављамо наш ултиматум, нећемо се разићи док се не омогући наше гостовање на РТС-у и наравно тражимо оставке”, рекао је Обрадовић.

Позвао је и припаднике полиције да скину шлемове и придруже се грађанима.

Кордони полиције и све већи број грађана, скандирање „Готов је“ била је слика вечерашњег упада грађана у зграду РТС-а.

У једном тренутку је дошло и до кошкања. Грађани су поседали на под, а донета је и одлука да се не померају до испуњења захтева. Бошко Обрадовић је поручио демонстрантима: „Ноћас остајемо овде“.

Током петнаестог протеста „Један од пет милиона“ у Београду, грађани су након блокаде зграде РТС-а и организовања „Дневника слободне Србије“ упали у зграду јавног сервиса. Десетине грађана предвођени председником Двери Бошком Обрадовићем, Драганом Ђиласом и Јеленом Анасоновић, једном од организаторки протеста, ушли су у РТС тражећи да разговарају са неким од уредника и новинара, јавља репортер Инсајдера.

(Инсајдер)

Наслов и опрема: Стање ствари



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

7 replies

  1. Оно што је, чини се, дилема је, ко овде предводи демонстранте? Да ли је то Ј. Анасоновић, која и сама не зна шта да каже пред камерама, или су то вође странака Опозиције? И не виде се прави циљеви окупљања. Синоћ су ушли, или упали, у зграду РТС и стајали по ходницима чекајући да дође жандармерија и да их избаци напоље. Уместо да искористе тих, готово, сат и по времена да се огласе на телевизији због чега су и ушли. Било им је довољно што им је “легендарни” уредник Д.С. прочитао СМС од директора Бујошевића. После су још пар сати стајали испред зграде претећи да се неће разићи. А онда су окупљеним грађанима рекли да се разилазе са обећањем и поруком да се нађу сутра испред председништва Србије. Данас их је народ послушао и дошао у великом броју. Одржали су неколико ватрених говора и запретили да ће ту остати све до оставке Вучића и блиских сарадника. Убрзо су увидели да од тога нема ништа. Бошко је онда позвао грађане да крену до Градског СУП-а и захтевају пуштање синоћ ухапшених и осуђених учесника. На крају се поставља питање, који им је стварни циљ? Без јасног циља они могу да шетају дуго, дуго. А за то време Вучић ће завршавати оно што је наумио.

  2. Rusi su dobri!Na jednom sajtu o naoruzanju 125 komentara o situaciji u Srbiji!Niko pojma nema ko je tu za sta.Vucic se uglavnom pominje kao “proruski”, neki znaju za sporazume sa NATO, drugi spominju kupovinu ruskog naoruzanja, dok za Obradovica, koji se jedini pominje pored Vucica, ima svega, od “proruskog” (ispadne “prorusi” protiv “prorusa”, a zapravo proEU protiv proEU, ali kako to objasniti drugima, kada ni sami sebi ne mozemo, kao sto je nemoguce objasniti da je narod “proruski”, i to se spominje, da je narod za Rusiju, a elita za EU, a glasa za 90% proEU skupstine) do “populiste”!Jedan komentator pita zasto Vucic naziva Obradovica fasistom, a drugi ga upucuje na internet i objasnjava da je Obradovic “bivsi nacionalista” (a Vucic kao nije:))))Onda se bave time da Srbija ne priznaje prisajedinjenje Krima, dok Kosovo niko nije pomenuo.

  3. Негативне оцене мог пређашњег коментара могу да припишем површном читању и тумачењу садржине истог.
    Хтео сам да додам, да је у јучерашњим и данашњим догађајима са Протестима највећа и можда једина жртва лидер “Двери” Бошко Обрадовић. Он је од председника државе Србије Вучића назван “љотићевцем” и фашистом! Остали су прошли много боље. Ђилас је само “тајкун” а придружен му је и Јеремић. То је ипак симбол богатих људи, коме и чему нас упућује и наш либерално-капиталистички систем. Оно што ме чуди у јучерашњем “насртају” на РТС, јесте брзоплетост. Требало је доћи испред зграде и изабрати групу која ће тражити разговор са директором Бујошевићем. Обезбеђењу или портиру је требало дати захтев да га позову на разговор. Ако он није био у згради, требало је да га заступа први нижи по рангу. Тако би се на миран начин обавио договор и поднели захтеви. Директор не би морао да шаље СМС поруке. На пристојан позив. морао би да се пристојно одазове. Вероватно би одбио захтев, али би морао да каже зашто га одбија. Јер су они као Јавни сервис свих грађана Србије дужни и обавезни да преносе све важне догађаје са пристојним трајањем прилога. Тиме би се поштедели нервоза и мешања “Министарства силе” у несилне протесте грађана.

  4. Da biste napravili glumacku karijeru na Zapadu, morate da spavate sa “vajnstinom” ili da budete dobri sa mafijom (odakle tolike “kosovarke” pevacke zvezde!!!???), a u Srbiji, morate da budete dobri sa DB-om.Srbija ima 15 fakulteta na kojima se uci gluma, a snimi godisnje najvise 10 filmova i svaki podrazumeva finansije od drzave, jer i privatna lice nece finansirati nesto, ako se drzava namrsti.Pozorista su takodje drzavna!Kojo, koji je snimao filmove, a u pozoriste retko zalazi, i u vreme Milosevica, DOS-a, svoj prvi rezirao u vreme Vucica, se uclanjivao u LDP i PSG (verovatno i DS, to je prirodni redosled), samo da bi iz njih izasao i pljuvao po njihovim liderima.Iz aviona se vidi da je DB-ovska drukara!Bosko je pustio da ga povuku govori Koje i brace Klicko, verujuci da ce izbiti u prvi plan protesta, ako uradi ono sto ova trojica toboze zagovaraju, a ne videh ni jednog pored Boska, nadajuci da ce im se valda omileti.Sutra ce ga Jeremic, Djlias i “umetnici” nazivati fasistom (Bojana Maljevic vec jeste)!Nisu zazirali ni da DSS izbacuju iz skupstine, pored onoliko jakog Kostunice, a bavice se sa 2% Boskom!

  5. Један се читалац овде пита који им је стварно циљ. Констатује да овако могу да шетају дуго, дуго.
    У томе и јесте ствар,
    Западни покровитељи и власти и опозиције се не оглашавају поводом протеста, што значи да их не одобравају. Сматрају да им је Вучић још употребљив. Можда им је то и експлицитно саопштено (опозиционим лидерима). Е сад, пошто је то тако, а тврде да их нису они покренули, не могу једноставно да кажу народу: “хајдемо кући, па ћете бити обавештени о наставку, чим нам “газде” из Брисела и Вашингтона дају одобрење.” Зато су преузели вођство и тако их воде да што мање људи буде. Да не буду претерана опасност за режим. Сетимо се само датума догађања: 9. мај, 13, април, а јуче до Ускрса (Јеремић). И захтеви се мењају: прво је било да се поднесу оставке, па да се формира влада стручњака, која би припремила изборе у року од 6-9 месеци. Сада више нема владе стручњака. Тражи се објективно информисање, а не каже се како мисле да спрече дељење шаком и капом буџетских средстава зарад придобијања гласова на изборима. Јер, влада у оставци ради, као и извршни органи локалних власти. И како може да буде објективно информисање док су они још на власти? Активности на дневном нивоу су посебна прича. Упадне се у зграду РТС, (наводно упали су сами грађани), па се као тражи студио из кога се емитује Дневник, сачекају се пандури, који их истуку и избаце из зграде, Већ сутрадан, окупљање бележи једва десетак хиљада људи. Блокирају Вучића, па иду да ослободе ухапшене из полицијске станице. Позову се људи да се разилазе, па се објави нови ултиматум (данас до 15:00) Најављен је јуче и поновни упад у РТС, који се није десио.
    Ствар је још јаснија када се погледа “споразум са народом”, који је понуђен на потписивање. Нема одређења према КиМ, нема назнака економске политике која ће се водити (треба да буде национална економска политика ослањања на домаћи капитал и субвенције домаћим инвеститорима и тд.), нема обавезивања на доношење закона попут оног о банкротству, јавним бележницима, јавним извршитељима. Ови би закони брзо побољшали живот људи. Банкротства би спречила пропадања дужника који би постајали социјални случајеви и терет државе, а зарад похлепе банкарског капитала.
    Бележници и нотари би се превели у систем државних службеника, и примали би плате из буџета РС. Тиме би се знатно смањили трошкови и накнаде за њихов рад.

  6. Ово је једини начин да у, од белосветске лихварске банде и локалних покондирених примитиваца окупираној земљи, добијеш пет минута на националној фреквенцији! Како иначе скренути пажњу зомбираног народа на 13. април?

  7. “Јеремић је навео да Запад не жели да „Вучићу види леђа“ док не заврши оно што је обећао – споразум са Приштином по којем би самопроглашено Косово постало члан у УН, а Србија се „разграничењем“ трајно и неповратно одрекла дела Косова и Метохије.”

    http://www.nspm.rs/hronika/vuk-jeremic-svi-zahtevi-opozicije-i-gradjana-koji-protestuju-sirom-srbije-sveli-su-se-na-samo-jedan-hitna-ostavka-vucica-i-fer-izbori-ili-gradjanska-neposlusnost.html

    Управо оно што сам навео у претходном коментару.

    А они као журе да га скину са власти и спрече да заврши оно што је обећао. Да ли су сада ствари мало јасније, јесу ли се отвориле очи? Лако је заваравати себе, тешко је бити реалан.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading