Слободан Малдини: Дневник заблуда – порнографија

Порнографију у смислу шунда, кича, погрешног схватања савремене уметности и наметања популистичких образаца, све више срећемо у скулптури. Данас се јавни споменици у Србији подижу према моделу политичара

Хаотичан урбанизам Београда: Звездара (Фото: Твитер)

Када говоримо о порнографији, најчешће мислимо на представљање људског тела ради исказивања сексуалног узбуђења. Порнографија је присутна на фотографијама, филмовима, илустрацијама, а у литератури често се везује за шунд. Али, постоје и други облици порнографије, много чешћи у свакодневном животу. Порнографију је могуће срести у општој култури, понашању, у тв емисијама, на насловним странама таблоида, али и у осталим областима, пре свега ликовним уметностима и архитектури.

Све више смо обасути порнографским садржајима. Непрестано се сусрећемо са њима у дневним новинама, на интернету, у ријалити програмима, где је експлицитно присутна до бруталности. На њој се храни цео један миље, експлоатишући је до изнемоглости. Након што су истрошене порнографске теме у затвореним сценографијама тв ријалитија, проширене су на друга, бизарна места, чак и на гробља. У овом окружењу, своје роле одиграле су многе звезде српске естраде, рушећи норме и границе понашања и успостављајући нову парадигму културе нације. Али шта је са уметношћу, која се сматра предводником просвећености?

Порнографију у смислу шунда, кича, погрешног схватања савремене уметности и наметања популистичких образаца, све више срећемо у скулптури. Данас се јавни споменици у Србији подижу према моделу политичара, у којем се врши удовољавање естетским обрасцима широких народних слојева. Злоупотребљавајући неинформисаност необразованих, масама се намећу ретроградни, превазиђени узорци који срозавају до дна кутурну слику нације. Сведоци смо тренда подизања лоших, уметнички безвредних јавних споменика, који уништавају ионако низак културни ниво нације. У архитектури, постоји други облик порнографије који води тоталном уништењу смисла хуманог живота. Новонаметнути урбанистички планови доносе катастрофално посламљивање градова у којима се сматра нормалним живот у неприхватљивим условима високих зграда подигнутих дуж уских улица налик кањонима кроз које је саобраћај немогућ и где не допире светлост. Квалитет живота у градовима алармантно опада, чак испод егзистенцијалног нивоа сламова. Нехумане висине зграда и недовољне ширине саобраћајница данас су основ лошег урбанизма у Србији.

Када сам пре шест година започео колумну у “Вечерњим новостима”, уследили су позиви за разговоре са представницима БИА, који су се интересовали за мој рад. Већ при првом сусрету дали су ми до знања да помно читају моје текстове, али “није им био јасан садржај моје књиге “Порно и панк неоархитектура””. Делове књиге објавио сам на енглеском језику на интернету 2008, исте године када су чувени Заха Хадид и Фолф При држали у Бечу семинар о порнографској архитектури. Покушаји да објавим књигу преко Амазона били су неуспешни, све док нисам променио наслов и дизајн корица. Нови назив је: “Визија, страст, уметност и архитектура”?!

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Crystal Ship, 15. 3. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Ето чиме се бави БИА. Из овога можемо закључити да су непосредно повезани с грађевинском мафијом.

    Још нам Титови изроди седе за вратом, а тога нас већина није ни свесна.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading