Кривична пријава за скрнављење споменика патријарху Павлу

Извршиоци овог кривичног дела оскрнавили су споменик блаженопочившег патријарха Павла тако што су на споменик закачили платно-“кецељу“ љубичасте боје, пише у тужби Српског центра екологије  

 

ВИШЕМ ЈАВНОМ ТУЖИЛАШТВУ У БЕОГРАДУ 

Оштећени: Српски центар екологије, чији је пуномоћник адв. Стефан Стефановић из Ваљева;

Оштећени подноси следећу

КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ

Против:

  1. НН лица;
  2. Нађа Духачек, из организације „Центар за женске студије“, адресу прибавити службеним путем преко МУП-а ПС Београд;

Због основане сумње да су: 

Дана 05.03.2019. године у дворишту испред Цркве светог Марка на адреси Светог Марка бб Парк Ташмајдан у Београду, урачунљиви, свесни свога дела, његових последица и желећи извршење истог, оскрнавили споменик блаженопочившег Патријарха српског господина Павла, тако што су на споменик закачили платно-“кецељу“ љубичасте боје са белим словима на којима је латиничним писмом писало „Абортус је женско право“, и тиме оштетили јавно добро скрнављењем споменика, повредили верска и национална осећања и свест и тиме су изазвали и распиривали националну и верске мржњу према оштећеним и према свим грађанима Републике Србије који је изјашњавају као православни Срби, чиме су извршили кривично дело из члана 317 став 1 у вези са ставом 2 Кривичног закона Републике Србије;

Образложење 

Његова светост архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски господин Павле био је 44. врховни поглавар Српске православне цркве и српског народа од 1990. године до 2009. године.

У народу је остао упамћен као омиљени патријарх, умерених речи и дела, те је због свог узорног и скромног понашања и продуховљености – проглашаван за светитеља још за живота.

Дана 05.03.2019. године у дворишту испред Цркве светог Марка на адреси Светог Марка бб – Парк Ташмајдан у Београду, извршиоци овог кривичног дела, припадници разних феминистичких организација, оскрнавили су споменик блаженопочившег Патријарха српског господина Павла, тако што су на споменик закачили платно-“кецељу“ љубичасте боје са белим словима на којима је латиничним писмом писало „Абортус је женско право“.

Фото: Срђан Вељовић

Једна припадница феминистичке организације „Центар за женске студије“ Нађа Духачек је у јавном говору гостовањем на Телевизији Прва, у емисији „Јутарњи програм код Јоване и Срђана“ 07.03.2019. године, јавно признала да је закачила кецељу на споменик патријарху Павлу.

Доказ: Прибавити снимак Јутарњег програма на Телевизији Прва у емисији „Јутарњи програм код Јоване и Срђана“ 07.03.2019. године у периоду од 09,00 часова до 10,00 часова.

Извршење овог кривичног деле је не само подложно кривичној одговорности него је и незаконито и неуставно. Наиме, супротно члану 43 Устава Републике Србије којим је прокламована Слобода мисли, савести и вероисповести, оваквим извршењем кривичног дела које се никако не може назвати слобода мисли и уверења, из разлога што подстиче верску и националну мржњу, и сходно Уставу Републике Србије таква активност се мора спречити и ограничити законом.

А супротно Закону о јавним добрима и то члану 7 којим је прописано да се јавно добро не може уништити, оштетити или без сагласности мењати му изглед, својство или намена.

На основу свега наведеног, сматрамо да је осумњичени извршио наведено кривично дело, те молимо тужилаштво да након спроведене истраге подигне оптужни акт, како би исто лице било оглашено кривим и кажњено по закону.

У Београду, 7. 3. 2019. године                               

Српски центар екологије, председник Жељко Стојковић

Пуномоћник, адвокат Стефан Стефановић     


ИЗМЕНА: Ранија верзија овог чланка није садржавала податак да је пријава упућена Вишем јавном тужилаштву већ је стајало да је упућено Првом основном јавном тужилаштву (12. 3. 2019. у 21:52)



Categories: Моба

Tags: , ,

9 replies

  1. Кривичну пријаву треба поднети против организације којој тужена/пријављена
    припада, будући да су такве ”кецеље” стављене и на споменике других
    великана српске прошлости и иза те одлуке, да се оскрнаве јавни спомници
    и других личности србске историје, стоји организација којој НН извршилац
    припада – ”Центар за женске студије”.

    Драган Славнић

  2. Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti
    Član 317
    (1) Ko izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili versku mržnju, ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Srbiji, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.
    (2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno prinudom, zlostavljanjem, ugrožavanjem sigurnosti, izlaganjem poruzi nacionalnih, etničkih ili verskih simbola, oštećenjem tuđih stvari, skrnavljenjem spomenika, spomen-obeležja ili grobova, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.
    (3) Ko delo iz st. 1. i 2. ovog člana vrši zloupotrebom položaja ili ovlašćenja ili ako je usled tih dela došlo do nereda, nasilja ili drugih teških posledica za zajednički život naroda, nacionalnih manjina ili etničkih grupa koje žive u Srbiji, kazniće se za delo iz stava 1. zatvorom od jedne do osam godina, a za delo iz stava 2. zatvorom od dve do deset godina.

    Ne, nisu raspirivali mržnju i izgleda mi da vi to dobro znate i da zloupotrebljavate događaj radi promocije vaše organizacije. Da li sam u pravu? Samo su zapadni komunisti na neprikladan način promovisali zločinačku ideologiju. Da li vaša organizacija sarađuje sa drugovima i drugaricama iz Srpskog pokreta Dveri?

  3. У центру Београда и дугих градова по Србији организовати потписивање грађана спремних да се појаве пред судом као оштећена страна и сведоци повреде њихових права. Исту кривичну пријаву, истом суду да поднесе што већи број организација, странака, удружења. Народ нема пара да се појединачно надмудрује са битангама, зато морамо овако.

  4. @Jr

    Баш ми је драго да си пресудио како је “јасно да нема елемената дела”, онда нам суд и не треба! Довољно је да ри кажеш дс је јасно! Ето, решено!

    Српски центар екологије нема везе са политичком странком Двери!

    Статут Српског центра екологије јасно каже да му је у домену рада и заштита верских и културних споменика! Од оснивања до данас смо спасли рушења неколико цркава и културних споменика, тиме испуњавајући своју мисију. Такође смо спровели мере заштите од загађености на бројним угроженим локацијама у Србији! Ми се не промовишемо, него радимо!

  5. Сама скулптура Патријархова је провокација и сада се види да је она осмишљена да би служила и за овакве провокације, биће их још и горих, гарантујем.

  6. Svaka čast Vama i ovom istupanju ispred svih Srba u Srbiji,Siguran sam da svi ovako misle.Vreme je da se stane na put silovanju ovih nevladinih organizacija iza čijeg dela stoje bolesni umovi i provokativne namere, SPREMNE da ponize svakog Srbina u Srbiji i svakog građanina bez obzira na veroispovest, jer je patrijarh Pavle bio omiljen lik ne samo kod Pravoslavnih vernika , već svakog poštenog građanina koji je prepoznavao dobrotu srca i skromnost koju je On imao.Ovakvo poniženje od strane tih feministikinja, pedera i sotonista iz svih pravaca, nije zapamćen u celoj srpskoj istoriji.Svaka šuša može da pljuje na Srbiju, da naziva građane kako želi , da vređaju naša religijska prava i osećaje, da nam otimaju decu i sl. a mi ne možemo pravim imenom nazvati ni žene u crnom, ni feministkinje , ni pedere – kakav gej lobi .Mogu da istupaju u emisijama javnim i da se hvale da su stavili kecelju patrijarhu.Oskrnavili su i delo Nikole Tesle kada su pstavili kecelju da je nauka ženskog roda.Genije koji je čovečanstvu unapredio strujom i isvim izumima pored interneta , mobilne telefonije i ostalog, se našao na udaru tih belosvetskih ala! DOSTA JE BILO! CELA SRBIJA JE UZ VAS! HVALA NA OVOM RAZUMNOM GLASU.

  7. СРБИЈО,ДОКЛЕ ЋЕШ ЋУТАТИ И СТЕЊАТИ ПОД НЕМИМ ОДОБРАВАЊЕМ ДА СЕ ПОНИЗИШ!
    Дело које су те назови жене урадиле, је за процесуирање и протеривање из СРБИЈЕ заувек,под обавезним консеквенцама које овакав чин изазива. Зашто се болесно и настрано промовише а вредности као породица, деца и религија гурају у страну и стављају под лупу као нездраво! Зна се ко стоји иза овго пројекта уништења свега моралног, вредног и лепог. Зна се да је све друго што иступа из оквира природног, нездраво и болесно.Ако са оваквим чином и понижавањем традиционалних вредности и дела великана оћутимо, можемо очекивати да следећи пут изврше нужду поред споменика који су подигнути као трајни спомен на њихова велика дела и личност. Док се нe преломи једном и овакве наказне појаве не осуде, и јавно не казне ,неће стати са својим безобразним понашањем и вређањем људског достојанства.Из њих се сама сотона подигла да покуша згазити човека! До нас је сада…Ћутати или одбранити достојанство и Бога у свима нама.

  8. Ako се овакво дивљаштво не осуди онда и правосуђе треба да иде на суд и под хитну смену оних који су плаћени да жмуре на оба ока. ОВО је преседан и крајњи јасни циљ и ругање свему што има националну вредност.Госпођа која се јавно хвалила да је окачила кецељу патријарху, Николи Тесли и трећу кецељу ,треба на јавни грађански суд да иде , да јој народ суди и свима њима за овакво дегутантно и смишљено ругање Србима у Србији.Ово је правна држава са многим конфесијама унутар ње.Да је било који Србин ставио кецељу испред синагоге, или џамије или на споменик било ком националном хероју у било којој држави, не да би био осуђен већ и претучен од полиције. ИНСИТИРАМО СВИ И КАО УДРУЖЕЊА И КАО ГРАЂАНИ ДА СЕ ЈАВНО ОСУДЕ И КАЗНЕ ЗАТВОРОМ ВИНОВНИЦЕ ОВОГ кажњибог дела.Повредили су и Устав Републике Србије! ДОСТА ЈЕ БИЛО ПОНИЖЕЊА!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading