Приштина узима Газиводе и Трепчу: Шта пише у Платформи о дијалогу коју је усвојио парламент тзв. Косова

„Платформа о дијалогу о коначном, инклузивном и правно обавезујућем споразуму о нормализацији односа између Републике Косово и Републике Србије“, после више покушаја, усвојена у парламенту тзв. Косова

Фото: З. Шапоњић

Реагујући на њено усвајање, председник Србије Александар Вучић за сутра преподне заказао је седницу Савета за безбедност. Истовремено, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је да је Приштина усвајањем ове платформе послала поруку да је ово крај дијалога и да то „представља последњи ексер у ковчег дијалога“.

Овај документ, који је израдила Државна делегација за дијалог са Србијом, предвиђа реципрочно признање Косова и Србије унутар постојећих граница, поштовање права албанске заједнице у Србији, решавање свих отворених питања са Србијом, као и укидање Резолуције Савета безбедности УН 1244.

– Платформа садржи увод, 11 главних принципа на основу којих ће деловати Државна делегација за дијалог, те поглавља која се односе на значење нормализације, европске интеграције, ратне злочине, нестала лица и жртве сексуалног насиља, као и заштиту права мањинских заједница, сукцесију и сл – наводи се у Платформи, преноси Н1.

Платформа предвиђа и да сваки споразум мора бити у складу са Уставом Косова као и успостављаје суда за „злочине Србије на Косову“, о чему је „Блиц“ већ писао. Такође, у документу се наглашава да нема споразума о нечему док се не постигне споразум о свему.

Овом платформом предвиђено је да природни ресурси Косова, а посебно језеро Газиводе и „Трепча“ на Северу, представљају део „суверене територије Републике Косово“ и то питање није „отворено за преговоре“.

Наведено је и да би Резолуција УН 1244 требало да буде укинута, док ће споразум бити постигнут посредством ЕУ и уз подршку САД, који би и били гаранти примене обавеза предвиђених споразумом.

У току данашње ванредне седнице косовске скупштине, гласало се и за разматрање нацрта „Закона о задацима, одговорностима и надлежностима државне делегације Републике Косово у процесу дијалога са Републиком Србијом“ .

Влада Косова је још крајем децембра 2018. одобрила овај закон и проследила га скупштини на разматрање.

Самим законом забрањује се председнику и било којој институцији да се састаје са тзв. фасилитаторима дијалога без присуства копредседавајућих, а и налаже да сваку одлуку Владе Косова према Србији треба да усвоји и преговарачки тим.

Овом закону, као и Резолуцији о дијалогу и именовању преговарачког тима, противе се две највеће опозиционе странке у косовској скупштини, ЛДК и Самоопредељење.

С друге стране, опозиција је платформу назвала „најапсурднијим документом који је доспео у скупштину“, преноси Коха.

(Искра, 7.3.2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading