Метју Палмер: Међусобно признање срж споразума између Србије и Косова

Заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер поновио да би САД желеле да Косово укине таксе како би се дијалог са Београдом поново покренуо

Метју Палмер (Фото: Принтскрин)

„Чак би и привремена суспензија омогућила покретање дијалога (…). Позивамо Косово да суспендује те царине и омогући повратак дијалога између Београда и Приштине“, рекао је Палмер новинарима у Загребу где је одржао предавање, пренела је Хина.

Он је казао да САД подржавају нормализацију односа између Београда и Приштине те постизање трајног и свеобухватног споразума који би, како је рекао, у својој сржи значио међусобно признање.

Додао је и да је „потпуно могуће“ да би један такав споразум укључивао и, како је рекао, „прилагођавање“ границе између Србије и Косова.

„Договор две стране морају постићи саме, он мора бити трајан и свеобухватан. У самој сржи тога, за нас, то значи међусобно признање“, казао је новинарима Палмер.

„Потпуно је могуће да би то укључивало и прилагођавање границе између Србије и Косова. САД то не заговара, али ни не искључује“, рекао је Палмер.

Према његовим речима, од Београда би се очекивало „признавање и прихватање Косова као суверене и независне државе“, а Косово би морало признати Србију као свог суседа, пренела је Хина.

Има простора, оценио је Палмер, да стране испреговарају споразум који би био прихватљив за јавност и у једној и другој земљи.

„Желели бисмо да видимо да стране постигну споразум, желимо да нам га донесу и да га добро погледамо. Ако би било икаквих недоумица око споразума ми ћемо то дати на знање и на томе радити с укљученим странама те га уобличити у нешто што САД може пригрлити и потврдити“, рекао је Палмер.

Упозорио је да је спор између две стране извор нестабилности у региону, док би нормализација односа и Србију и Косово приближила европским интеграцијама.

Он је појаснио да би споразум између две стране морао свакако бити „мултиваријабилан“ и садржати политичку, безбедносну, привредно-трговинску и културну компоненту.

Форум Алпбах (Фото: Andrei Pungovschi)

Говорећи о расправама које се воде, истакао је да САД „није страна у преговорима“, већ да подржава стране да постигну договор који им је прихватљив и који је прихватљив за јавност у Србији и на Косову.

По његовом мишљењу, стране немају пуно времена на располагању уколико својим грађанима желе омогућити безбедност и просперитет, као и пут у европску будућност.

„Хитно се морају покренути и бити експедитивни како би постигли споразум који би био обострано прихватљив и укључивао потпуну нормализацију односа“, истакао је Палмер.

Опрема: Стање ствари

(НСПМ, 8. 3. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар