Уницеф: У апсолутном сиромаштву живи 115.000 деце у Србији

Додатних 30,2 одсто деце у ризику да падне испод линије сиромаштва

Фото: Д. Јевремовић

У Србији 115.000 деце живи у апсолутном сиромаштву, док је додатних 30,2 одсто у ризику да падне испод линије сиромаштва, саопштила је данас канцеларија Уницефа у Србији. Само половина деце у Србији похађа предшколско образовање, а када су у питању најсиромашнија деца тај проценат је само девет одсто, односно шест процената када су у питању деца из ромских насеља, наведено је у саопштењу.

Из Уницефа су указали да је Србија, и поред промене ставова према деци са сметњама у развоју и инвалидитетом, и даље земља у којој су ова, а посебно деца са комплексним или тешким обликом сметњи у развоју, и даље искључена.

Подаци показују и да се готово 60 одсто девојчица из ромских насеља уда пре 18.  године живота, да само једна петина ромске деце похађа средњу школу, а 32 одсто младих можда неће моћи да се запосли, пренела је Бета.

Истовремено, из Уницефа оцењују да је у Србији у претходном периоду направљен значајан напредак у остварењу одредби Конвенције о правима детета, јер како је истакнуто, данас дете у Србији „има веома добре шансе да преживи прву годину живота, а готово 100 одсто деце има одличне шансе да похађа основну школу”.

Додато је да деца у Србији имају релативно добар приступ услугама, могу да користе интернет и дигиталне технологије, док вероватноћа да ће наставити образовање износи 89 одсто.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 3. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар