U.S. news & world report: Србија на 71. месту по квалитету живота на листи од 80 земаља

Србија је на 77. месту на листи од 80 најбољих земаља света, док је на 71. позицији у категорији квалитет живота. Србија је најбоље пласирана у категорији моћи где је на 46. месту

Србија се нашла на 77. месту на листи од 80 најбољих земаља света, док је на 71. позицији у категорији квалитет живота која обухвата развијено тржиште рада, политичку и економску стабилност, добар здравствени и образовни систем и друго, показује анализа америчког магазина „U.S. news & world report“.

Док су на врху листе Швајцарска, Канада, Шведска, Данска, Аустралија и Норвешка, а на дну су Пакистан, Либан, Алжир и Иран.

Три године узастопно Швајцарска је у самом врху држава по квалитету живота. Држава се, кажу, „доследно истиче у перцепцији пословно оријентисане метрике и квалитета живота“. То је резултат одговора који је дало више од 20.000 учесника истраживања које спроводи поменути магазин.

Пословни лидери и грађани из 36 земаља процењују 80 држава према 75 критеријума, између осталих, квалитет живота, економски утицај, моћ, образовање, еколошка прихватљивост, културни утицај, отвореност за пословање, покретљивост, авантуризам и наслеђе…

Највећи скок ове године бележи Јапан који је са петог места 2018. сада на другом месту. Глобална репутација Јапана побољшана је у пет категорија.

Иако је листа за 2019. релативно неизмењена у поређењу са претходном годином ипак има „новајлија“. Тако је ове године Холандија по квалитету живота пала на 11 место, док је Норвешка по квалитету живота високо оцењена.

Рангирање „U.S. news & world report“ део је аналитичког пројекта названог извештај о Најбољим земљама за 2019, који говори о „вредностима постојања снажног глобалног статуса држава које се такмиче за инвестиције, туристе и утицај“, каже професор маркетинга Дејвид Рејбстејн у школи Вартон из Пенсилваније.

Извршни уредник у „U.S. news & world report“ Ерик Гертлер каже да данашњи потрошачи имају бесконачне изборе о томе где уложити свој капитал и време. Спискови попут овог, тврди Гертлер, пружају грађанима и лидерима податке који им помажу у доношењу одлука о важним пословним и животним питањима.

У првих десет земаља нашла се опет Француска и то пре свега због свог културног утицаја и наслеђа. Норвешка као новајлија на овогодишњој листи, најбоље је рангирана на основу тога какве услове пружа у подизању деце те „зеленом, здравом животу“. Сједињене Државе одржале су стабилан ниво задржавајући осму позицију и то пре свега по томе колики утицај имају у свету.

Иако на седмом месту, Аустралија је међу првих пет земаља као седиште бројних светских корпорација, дестинација за путовања и рај за пензионере.

Шведска је поново међу првих десет земаља а котира се и међу првих пет држава које се одликују пре свега по заштити животне средине, одгајању деце, а и седиште је бројних светских корпорација.

Британија је редовно у првих пет држава, а одликује се пре свега по предузетништву те културном утицају. Немачка се високо котира и у првих је пет је по образовању, предузетништву, моћи и утицају.

Канада је међу прве три, позицију коју стиче захваљујући свом пријатељски настројеном пословном окружењу. Занимљиво је то да је Канада по квалитету живота најбоље оцењена држава међу генерацијом такозваних миленијалаца.

Од земаља региона, најбоље је пласирана Хрватска на 49. месту, док је Словенија на 53. месту, Румунија на 58. и Бугарска на 63. Кина је на 20. месту, а Русија на 27. месту.

Србија је најбоље пласирана у категорији моћи где је на 46. месту. У тој категорији која обухвата и политички и економски утицај, чврсте међународне савезе и снажну војску, на врху листе су САД, Русија, Кина, Велика Британија, Немачка и Француска, а на дну Румунија, Бугарска, Уругвај, Хрватска, Словенија и Летонија.

У категорији грађанство, која обухвата бригу о људским правима и животној средини, родну равноправност, верске слободе и друго, Србија се налази на 57. месту, док су на врху листе Норвешка, Шведска, Швајцарска, Канада, Финска и Данска, а на дну Египат, Тунис, Либан и Иран.

Србија је на 58. месту у категорији предузетништву, што обухвата повезаност са светом, образованост становништва, развијеност инфраструктуре, иновативност и друго. Најбоље рангирани су Немачка, Јапан, САД, Велика Британија и Швајцарска, а на дну Ангола, Казахстану, Боливија и Гватемала.

У категорији авантуризам, која обухвата пријатну климу, природне лепоте, добар провод и сексипил, Србија је на 64. месту, док су на врху листе Бразил, Италија, Шпанија, Тајланд и Грчка, а на дну Пакистан, Саудијска Арабија и Иран.

Кад је реч о наслеђу што подразумева богату историју, одличну храну, бројне културне атракције и друго, Србија је на 66. месту, док су на врху листе Италија, Шпанија, Грчка и Француска, а на дну Бахреин, Ангола, Катар и Гана.

Ивана Шундић Миховиловић

Опрема: Стање ствари

(Данас, 27. 2. 2019)

Преузмите још

DOWNLOAD FULL RANKINGS: 2019 (PDF)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

7 replies

  1. Много ми знају ови оцењивачи?

  2. Користан чланак, хвала редакцији и гђи Миховиловић

    Резултати су врло реални и јасно представљени. Али, поразни и трагични за нас. По мом мишљењу, ако смо међу последњима, то је САМО ЗАТО што имамо најгору власт. Једини циљ наше власти је да остане на власти по сваку цену. Да би то успела, наша власт систематски доводи на командна места ПОСЛУШНЕ, никада КОМПЕТЕНТНЕ. И уопште се не секира због масовног одласка младих динамичних квалитетних људи.

    То видимо сви и није чудо да цела Србија излази на улице. Врло ми је жао да појединци – и овде на СС – нису подржали протесте. Зато што се не залажу довољно за Косово ? Зато што су на листи потписника људи са којима се не слажу ? Зато што се Вучић “бори као лав” ?

    Мада им то можда није била намера, ти појединци су подржали деспота.

  3. @Деда Ђоле
    Скренуо бих Вам пажњу на то како протесте и “Споразум са народом” види један аутор “Peščanik”-а..

    “Nije stvar samo u tome što je Jeremić jedan bahati i nezreli političar. Veća je nevolja što pored toga i bezobzirno laže. On putuje da Amerikancima kaže i da su Ustvav Srbije i Rezoulcija 1244 uključeni i u „Sporazum sa narodom“. Dobro, ne baš tim rečima. Ovako on: „Jeremić je kazao da se SzS zalaže za rešenje pitanja Kosova u skladu sa Ustavom i rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. On je kazao i da je odnos prema Kosovu određen i u Sporazumu sa narodom…“ To naprosto nije tačno. Ni u jednoj od tačaka sporazuma se ne pominju ni Kosovo, ni u vezi sa Kosovom Ustav i Rezolucija 1244. Baš to što nema Kosova jeste jedna od dve najveće vrline sporazuma.”
    https://pescanik.net/do-novog-dogovora/

    Кључно политичко питање Србије је однос према Косову и Метохији…Ако не увек из унутрашње (јер је борба за свакодневно преживљавање оно чиме је становник Србије обузет), онда из спољашње перспективе свакако. То је онај снег што не пада да покрије брег, онај носећи зид политичке зграде…Ако се два међусобно супротстављена актера на политичкој сцени исто односе према том кључном питању за онога ко је против такве политике ту нема никакве (политичке) понуде нити избора..

  4. Данас је Светски пројекат правде ( http://www.worldjusticeproject.org ) објавио годишњи индекс ВЛАДАВИНЕ ПРАВА, који је сврстао Србију на 78 место од 126 земаља које су учествовале у истраживању. Међутим, параметар у којем смо међу најгорим на свету (106 од 126) је институционално ограничење моћи ИЗВРШНЕ ВЛАСТИ. https://www.danas.rs/drustvo/izvrsna-vlast-je-progutala-celu-drzavu/

    Укратко, мада наш Устав, члан 4, предвиђа поделу власти на законодавну, извршну и судску – које су независне и међусобно се контролишу, све три је приграбио Александар Вучић.

    Устав, члан 2, је изричит : ниједан појединац не може присвојити сувереност од грађана.

    Подржавајући протесте, 27 професора Правног Факултета
    ( https://www.danas.rs/drustvo/podrsku-protestima-dalo-i-27-profesora-pravnog-fakulteta/ ) између осталог кажу :

    Odredba Ustava Srbije prema kojoj „uređenje vlasti počiva na podeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku“ jeste već duže vreme mrtvo slovo na papiru, jer Predsednik Republike daje sebi za pravo da najavljuje promene u krivičnom zakonodavstvu i kaznenoj politici (iako je to nadležnost Narodne skupštine po čl. 99 st. 1 tač. 7) . . .

    Деда Ђоле (1 од 5 милиона)

  5. Још једна ранг листа у продукцији западњака, скројена у складу с њиховим предрасудама и ограниченим знањем и искуством.

  6. За @Хаеула :
    У праву сте. Малопре су ми јавили из МИС-а (Министарства Истине Србије) да је то само још једна ранг листа у продукцији западњака.

    И додали да су из поверљивих извора сазнали да западне амбасаде плаћају по 22 евра свим грађанима који вечерас протестују у Новом Саду, Врању, Лазаревцу, Суботици, Сокобањи, Нишу, Аранђеловцу, Бору, Чачку, Кикинди, Крушевцу, Вршцу, Младеновцу, Панчеву . . .

  7. @Деда Ђоле

    Таквим тоном се обраћајте својим унуцима. Можда ће њима Ваши хумор у покушају заиста бити смешан – мени није

    Циљ мог коментара није било негирање тога да у Србији није све ружичасто, како нам лажов на власти тврди, већ указивање на чињеницу да иза ове ранг листе стоје људи који су пуни предрасуда и о земљама попут Србије знају врло мало. На њиховј лист, рецимо, Француска заузима високо место, “пре свега због свог културног утицаја и наслеђа”. Но, шта сте то “налеђе” тиче мене, коме је француска култура крајње неинтересантна? И, шта с чињеницом да земље попут Аустралије већ годинама ту исту Француску, и Белгију, стављају у категорију високо ризичних земаља, раме уз раме са земаља Африке и арапског света, док у случају једне Србије, па ни низа афричких земаља, нема таквог упозорења? Шта то говори о Француској.

    Дакле, ранг листе ове врсте потпуно су бесмислене и у пракси не значе ништа. Неко ће свој спокој наћи у Норвешкој, коју су они ставили на врх. Неког другог ће живот у тој земљи довести до самоубиства.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading