Сахрањен Владимир Јагар: Разоткрио Шпегеља, а затим пензионисан

У Београду данас сахрањен Владимир Јагар, чувени оперативац КОС. Забележио како се Туђманова војска спремала за рат

Владимир Јагар (Извор: Новости)

На гробљу на Бежанији данас је сахрањен Владимир Јагар, некадашњи официр ЈНА, обавештајац КОС који је од октобра 1990. до јануара 1991. тајно начинио 120 сати аудио и 19 сати видео сведочанстава како се Туђманова Хрватска спремала за сецесиjу и тотални рат против Срба. Све Јагарове шпијунске забелешке биле су доступне војном и државном врху СФРЈ, али права реакција је изостала, а земља је потонула у крвави рат.

Владимир Јагар је 25. јануара 1991, после емитовања филма о Шпегељу на РТС, склоњен у Србију. Када је маја 1992. промењен начелник безбедности у војсци речено му је да више не долази на посао! У војној служби (“од куће”) остао је до 1998. када је легално пензионисан. Приликом свог првог интервјуа који је дао “Новостима” 2014. (пошто је у Загребу преминуо генерал Мартин Шпегељ), Јагар је иронично приметио да му је војничка заклетва, патриотизам и љубав према СФРЈ у животу донела само четири бајпаса на срцу.

– Покојни Влада је заиста био први оперативац у акцији “Штит” и један од најбољих агената КОС за које знам – говори генерал Александар Васиљевић, некадашњи Јагаров старешина. – Овај храбри човек и честити официр у Контраобавештајну службу је примљен у септембру 1990. а већ у октобру исте године је рапортирао да је с њим контактирао хрватски генерал Шпегељ, са којим је био родом из истог села.

Како даље прича Васиљевић, Шпегељ је из партизанских дана познавао Јагаровог оца који је био чувен и као један од 50 јасеновачких заточеника који су 22. априла 1945. пробили логорске жице. Млађег Јагара Шпегељ је упознао током одлазака у лов и веровао је да може да га превуче на своју страну.

Филм о Шпегељу (Фото: Снимак екрана)

– Пуна четири месеца Владимир Јагар је глумио да је као официр ЈНА прешао на усташку страну, а за то време је снимао састанке са Шпегељем, Бољковцем и другим челницима ХДЗ који пред њим нису имали тајни – наставља Васиљевић. – На првом преслушавању “експлозивног” материјала из Хрватске, у београдским канцеларијама ССНО, 21. октобра 1990. били су уз Вељка Кадијевића и генерал Марко Неговановић и Бора Јовић, први сарадник Милошевића. Ипак, наређење за акцију није уследило. У међувремену, установљено је да је у Хрватску из Мађарске у 10 шлепера ушло око 18.000 пушака за ХДЗ. Када је било очекивано да се нареди хапшење челника ХДЗ, који су делили оружје, Кадијевић је донео наређење да се разоружавају Срби у Книну.

Јагар је сахрањен на Бежанијском гробљу (Фото: З. Јовановић)

Генерал Васиљевић тврди да су почетком децембра 1990. у Сплиту, Винковцима и другим градовима у Хрватској где је дељено оружје, били размештени оперативци КОС који су чекали наређење да хапсе челнике ХДЗ. У једном интервјуу Кадијевић је тако нешто и најавио, али никада није заиста и наредио. Следећи “фаул” направљен је када је информација КОС о наоружавању у Хрватској предата члановима Председништва СФРЈ, 9. јануара 1991, тако да је и Стипе Месић обавештен какве информације поседује ЈНА. Шокантни филм о наоружавању Хрватске и намерама хрватског врха на телевизији је емитован 24. јануара 1991, али тада је било касно.

Уочи сахране саборца из 1990. генерал Васиљевић каже да му је искрено жао што тадашњи државни врх, макар и у крњем сазиву без Хрвата, није донео одлуку да војска реагује.

САБОРЦИ

Капетана Јагара данас су на последњи пут испратили његови саборци и многи други који су остали блиски са њим још из Службе. Иза њега остао је син Горан (некада наш репрезeнтaтивац у веслању), две ћерке и шесторо унучади. Капетана Јагара, иако је пензионисан као млад, поштовали су сви официри ЈНА и Србије.

Драган Вујичић

(Вечерње новости, 23.2.2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Слава и хвала капетану Владимиру Јагару на његовом савесном и храбром обављању послова у служби КОС ЈНА. Његовим открићима се могао спречити рат. Нажалост, он је доживео судбину многих обавештајаца Познато је како су завршили обавешталци као совјетски Рихард Зорге и други. ЈНА се није никада припремала за случајеве унутрашњих сукоба у Југославији. Њена улога је била изгледа само за одбрану земље од спољњег непријатеља. Зато су после документованог сазнања о илегалном наоружавању паравојске у републици Хрватској, само приказани снимљени материјали као “кримићи” на телевизији. А акције сузбијања тих послова су изостале.

  2. @Разлози за бригу

    ЈНА је, надасве, припремана да брани режим. Није припремана да брани земљу којој је исти тај режим, доношењем устава из 1974, потписао смртовницу, а Србе оптеретио трошковима сахране.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading