Слободан Малдини: Дневник заблуда – трамваји и споменици

Шпанцима су плаћена енормна средства за аматерски, фалш урбанистички пројекат у којем су најзначајнији споменик престонице поставили уз само трамвајско чвориште

Награђени улепшани пројекат Шпанаца (лево) и реална слика (десно). Извор: Лична архива Слободана Малдинија

Основно правило поставке градског споменика је добра видљивост са свих страна, приступ и остварење амбијента за боравак посматрача. Споменици су најчешће у пешачкој зони, опремљени урбаним мобилијаром који омогућује задржавање пешака туриста током којег се упознају са садржајем и порукама које споменик носи. Међутим, постоје случајеви када су градски споменици постављени на неодговарајућим локацијама, где није могућ приступ, па чак и тамо где не постоји добар визуелни контакт између споменика и његових посматрача. Ове кардиналне урбанистичке грешке догађају се и нама.

Када је 2016. измештен споменик Димитрију Туцовићу са непримереног места у центру саобраћајног кружног тока на Славији, медији су објавили стари урбани мит. Наводно, сам Јосип Броз одлучио је да споменик српском вођи социјалистичког покрета, који је комунистима био “трн у оку”, постави на пешацима недоступном месту “како нико не би могао да му ода почаст због густог саобраћаја који се ту одвија”. Без обзира на упитну истинитост ове приче, чињеница је да је споменик Туцовићу био непрегледан и недоступан пешацима, па није служио сврси. Уклоњена биста оснивача Српске социјалдемократске партије враћена је 2018. на Славију, на прикладан новосаграђени пешачки плато испред Народне банке Србије, изван гужве саобраћајног тока.

Након искуства са спомеником Туцовићу, запрепашћује невероватна одлука архитектонског жирија да на недавно одржаном конкурсу за урбанистичко решење Савског трга са спомеником Стефану Немањи, додели прву награду пројекту шпанског тима “Fenvik Iribaren arhitekts”. Јер, Шпанци су поставили споменик буквално на неколико метара од трамвајских шина! Посред пешачког трга са “манифестационим платоом” за окупљање великог броја људи, непосредно пред спомеником Стефану Немањи, оставили су чвориште три правца најфреквентнијих трамвајских линија у Београду!? Тај саобраћајно катастрофалан пројекат садржи пешачки трг предвиђен за боравак више хиљада Београђана и туриста са пажњом усмереном на гигантски споменик, док туда пролазе чак 9 трамвајских линија. Ово, безбедносно неприхватљиво и по живот пролазника изузетно опасно решење шпанских архитеката, не испуњава основне услове сигурности пешака у саобраћају. Да су Шпанци приказали реално стање на терену које предлажу пројектом, никада не би ушли у избор за награду.

Шпанцима су плаћена енормна средства за аматерски, фалш урбанистички пројекат у којем су најзначајнији споменик престонице поставили уз само трамвајско чвориште, на ликовно неприхватљивом и саобраћајно небезбедном месту. Овај лоше одрађен конкурс треба поништити и ангажовати озбиљну институцију да изради квалитетно саобраћајно решење Савског трга. Или ћемо и ову глупост исправљати на новом, још скупљем међународном конкурсу, организованим под страним патронатом?

(Вечерње новости/Crystal Ship, 22. 2. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

1 reply

  1. На десној од две дате слике споменик стварно изгледа мамутски, и својом хипертрофираном величином баца у засенак целу околину заједно са Станицом. Потпуно гротескан, социјалреалистички ефекат.
    Обашка што такав огроман споменик нема прави постамент, по материјалу и облику друкчији од самог споменика, који би га истицао, већ је стопљен с њиме, па га то чини додатно ружним.

    На крају, то што својим положајем практично служи као украс за обично трамвајско стајалиште га у потпуности унижава.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading