Франкфуртер рундшау: ЕУ и САД за поделу Косова, споразум 12. јуна у Вашингтону

Како наводи лист, у Вашингтону би 12. јуна требало да буде потписан споразум о промени границе који би ступио на снагу шест месеци касније

ЕУ и САД спремне су да прихвате размену територија између Србије и Косова, пише немачки дневник „Франкфуртер рундшау“.

Како наводи лист, у Вашингтону би 12. јуна требало да буде потписан споразум о промени границе који би ступио на снагу шест месеци касније.

Лист констатује да расте притисак на Приштину и Београд да се договоре, али да и расте опасност од промене граница на Балкану. Наводно је процурео документ у 17 тачака, како тврди немачки, лист и садржи и следеће:

„Повлачење нове границе између Албанаца и Срба на северу Косова и припајање Косову неколико села из Србије претежно насељених Албанцима. Град Косовска Митровица добио би посебан статус, а за водоснабдевање кључно језеро Газиводе и рудник Трепча били би приватизовани на 99 година и подељени међу сталним чланицама Савета безбедности УН. Аутопут кроз Србију на коридору 10 био би под међународном заштитом“, између осталог се наводи у документу који је наводно процурео, а преноси немачки Франкфуртер рундшау.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик/NovostiOnline, 22. 2. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Мислим да сви ови ”пробни балони” имају један смисао – да се згрозимо и онда кажемо ”а што не бисмо признали Косово без икаквих суманутих промена”?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading