Полемика Ненада Поповића, Вучића и Дачића о „разграничењу”

Драго ми је што је министар спољних послова Ивица Дачић за само 24 сата променио мишљење о идеји ’разграничења‘, па више не тврди да је таква идеја званична државна политика, истиче министар Поповић

Ненад Поповић (Фото: СНП)

Ненад Поповић: Драго ми је што је Дачић за само 24 сата променио мишљење

Цело Косово је Србија, ни метар мање, поручује министар Ненад Поповић у одговор на јучерашњу изјаву министра спољних послова Ивице Дачића.

„Драго ми је што је министар спољних послова Ивица Дачић за само 24 сата променио мишљење о идеји ’разграничења‘, па више не тврди да је таква идеја званична државна политика, већ каже да је то предлог појединих државних званичника”, истиче Поповић у изјави достављеној Танјугу.

Идеја о „разграничењу” не може да буде званична државна политика, јер је она у директној супротности са Уставом Републике Србије у чијој Преамбули стоји да је Косово саставни део територије Србије, наглашава Поповић.

„Министар Дачић ме је јуче напао зато што се у својој политици по питању Косова чврсто држим Устава Србије и његове Преамбуле. Желим да поновим министру Дачићу да сам на тај свој став поносан и да од њега никада нећу одустати”, наводи Поповић.

Он каже да за разлику од Дачића, који је био у свим владама од Милошевића до данас, нема потребу да по сваку цену буде у власти.

„Подсетићу министра Дачића да је 2010. године, када је он био потпредседник Владе Србије, донета одлука Међународног суда правде којом је легализована сецесија Косова, а против које сам ја гласао као посланик у Скупштини Србије”, каже Поповић.

Исте године за време Владе у којој је Дачић био потпредседник, усвојена је резолуција о Косову у Уједињеним нацијама, којом је питање Косова из надлежности Савета безбедности УН пренето у надлежност Европске уније, чије 23 чланице су у том тренутку већ признале једнострано проглашену независност Косова, додаје Поповић.

Поповић подсећа Дачића да је 2013. године, као председник Владе Републике Србије, потписао Бриселски споразум, док је он као посланик гласао против тог споразума у Парламенту.

„Приликом избора на место министра заклео сам се својом чашћу да ћу поштовати Устав Србије и да ћу бити посвећен очувању Косова унутар Републике Србије. Намеравам да поштујем дату заклетву и да учиним све што могу у току свог мандата на месту министра да Косово остане српско. Као што је записано у Уставу и Светосавском завету. Цело Косово. Ни метар мање”, закључује Поповић и поручује: „Догодине у Призрену!”.

(Спутњик, 21. 2. 2019)

Вучић и Дачић одговорили Поповићу

Поводом изјаве министра Ненада Поповића који је за Спутњик рекао да је за њега једина званична политика Београда према Kосову постизање компромиса са Албанцима у оквиру Устава Србије и Резолуције 1244 СБ УН, реаговали су председник Србије Александар Вучић и шеф дипломатије Ивица Дачић.

Александар Вучић и Ивица Дачић (Извор: Интермагазин)

Председник Србије је у јутарњем програму Прве поручио Поповићу:

„Свака ти част. Тако и треба, али што то ниси урадио 2008. као потпредседник тада највеће странке? Што то тада ниси заштитио?”, казао је Вучић и најавио да ће са Поповићем разговарати на ту тему.

Kоментаришући различите ставове министара Ивице Дачића и Поповића у вези са Kосовом и Метохијом, Вучић је рекао да не очекује да они имају јединствен став по том питању, али да очекује да буду реални и озбиљни.

Да подсетимо, Ненад Поповић је за Спутњик реаговао на Дачићеву изјаву да је разграничење званични став Београда кад су у питању преговори за Kосово.

Дачић је данас поновио да ће се грађани о предлогу за решење косовског питања изјаснити на референдуму, али је најавио да ће на седници Владе питати министра Поповића зашто седи у њој „ако се не слаже са Вучићевим предлогом”.

„Питаћу га то на седници Владе. Идеју о разграничењу, о којој сам говорио раније, изнео је и Вучић. Ако протерају Србе нећемо имати ни север Kосова”, казао је Дачић.

(Интермагазин, 22. 2. 2019)

Ненад Поповић о Дачићевој поруци да је разграничење предлог Београда за Косово

„Једина државна политика по питању Косова је постизање компромиса са Албанцима у оквиру Устава Србије и Резолуције 1244 СБ УН”, изјавио је за Спутњик министар Ненад Поповић поводом поруке српског шефа дипломатије Ивице Дачића, да је разграничење званичан предлог Београда за решење косовског питања.

„Никакву другу политику, осим постизања компромиса у оквиру Устава Србије и Резолуције 12 44, Влада Србије никада није утврдила. Ја се залажем за такву политику и положио сам заклетву као министар да ћу чувати Косово као саставни део територије Србије”, поручио је министар Ненад Поповић за Спутњик.

(Спутњик, 20. 2. 2019)

Наслов и опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. (Председник Србије је у јутарњем програму Прве поручио Поповићу:
    „Свака ти част. Тако и треба, али што то ниси урадио 2008. као потпредседник тада највеће странке? Што то тада ниси заштитио?”, казао је Вучић и најавио да ће са Поповићем разговарати на ту тему.)

    ДА сам на месту министра Поповића, који подсећа на Устав Србије министра СП Дачића и председника Вучића, одговорио би им да је чекао да се појаве патриоте из (некада патриотских) странака СПС и РС, односно СНС, да би тако ојачани решили питање отете покрајине Косова и Метохије. Патриоте су се појавили али су „заборавили“ да треба поштовати Устав државе Србије коју воде и којом управљају.

Оставите коментар