Ивица Дачић: Разграничење није званичан предлог Београда

Ја нисам никада рекао да је то званичан предлог који је послат у име Србије, него је званично изнета као једна од идеја, рекао Дачић 

Ивица Дачић (Извор: N1)

Изјава министра спољних послова Ивице Дачића да је званичан предлог Србије за решење питања Косова разграничење изазвала је бројне реакције јавности и критике да се тиме крши Устав. Дан након изјаве, Дачић даје додатна појашњења и подсећа на друге регионалне проблеме који су решени споразумима који нису били у складу са уставима тих држава.

Новинар: Значи, званична позиција Србије је дајте да причамо о разграничењу?

Ивица Дачић: Дајте да причамо о томе, да на такав начин решимо наше односе. То је наша званична понуда.

Дан након ове изјаве, на конференцији за новинаре после састанка са својим колегом из Бурундија, Ивица Дачић на питање ко је и када утврдио да је разграничење званична позиција Србије у преговорима са Косовом, каже:

“Ја нисам никада рекао да је то званичан предлог који је послат у име Србије, него је званично изнета као једна од идеја. Ако сте добро прочитали оно што сам рекао N1 – да је то један од предлога који је изнет и да смо отворени за друге предлоге. Осим, наравно, наше основне платформе да је Косово покрајина у Србији”.

Осим опозиције које је оценила да се предлогом о разграничењу крши Устав, у којем се наводи да је Косово део Србије, замерке на овај предлог изнели су и поједини чланови владе.

“Никакву другу политику, осим постизања компромиса у оквиру Устава Србије и Резолуције 1244, Влада Србије никада није утврдила. Ја се залажем за такву политику и положио сам заклетву као министар да ћу чувати Косово као саставни део територије Србије”, рекао је Ненад Поповић.

Дачић, међутим, на критике одговара питањима: “Је л’ Преспански споразум у складу са Уставом Македоније? Или је морао да се мења Устав? Је л’ прво потписан споразум па је мењан Устав? Је л’ Дејтонски споразум био у складу са Уставом БиХ? О чему људи ви овде причате? Хоћемо ли ми да правимо компромис или нећемо да правимо компромис?”

Питања има и за све који су у време проглашења независности 2008. године били на челу државе.

“Шта сте ви урадили у одбрани Устава 2008. године када је проглашена независност, када је окупиран део наше територије? Шта сте урадили? Да ли сте покренули војску? Шта сте урадили? Милошевић је ратовао за Косово, а ви сте запалили амбасаде и посластичарнице Горанаца. И то вам је одбрана Устава?!”, упитао је Дачић.

Дачић истиче да ће се о договору, уколико буде постигнут, свакако изјаснити грађани Србије на референдуму.

Ђорђе Насковић

(N1, 20. 2. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар