Миодраг Стојковић остаје шеф катедре за матичне ћелије у Крагујевцу

Медији су раније пренели да је Стојковић смењен са места шефа катедре за матичне ћелије на докторским студијама Факултета медицинских наука у Крагујевцу, а да је на то место именована професорка Биљана Љујић

Миодраг Стојковић (Извор: N1)

Факултет медицинских наука у Крагујевцу демантовао је наводе појединих медија да је генетичар Миодраг Стојковић смењен с места шефа катедре за матичне ћелије.

У саопштењу те високошколске установе се наводи и да су тврдње да ће доћи до распуштања катедре за матичне ћелије и да ће бити доведен у питање наставак изградње Центра изузетних вредности, “нетачне и злонамерне”.

„Тачно је да је због озбиљних истраживања која професор Стојковић мора да обави ван наше земље било речи да катедру за матичне ћелије на докторским академским студијама Факултета медицинских наука преузме његова блиска сарадница професорка Биљана Љујић, са чим се сагласио и сам професор Стојковић. Од те идеје се ипак одустало, па је професор Стојковић остао шеф катедре за матичне ћелије”, наводи се у саопштењу.

Додаје се да се сви послови на Факултету медицинских наука у Крагујевцу, укључујући и катедру за матичне ћелије, одвијају „нормално, према раније утврђеним плановима и програмима”.

Крагујевачки портали пренели су раније да је Стојковић смењен са места шефа катедре за матичне ћелије на докторским студијама Факултета медицинских наука у Крагујевцу, а да је на то место одлуком декана именована професорка тог факултета Биљана Љујић.

Реаговали су чланови катедре за матичне ћелије, њих деветоро, међу којима и Стојковић, који су од декана ФМН затражили у отвореном писму да „преиспита своју одлуку о смени” коју је донео „без претходног разговора са професором Стојковићем”.

С друге стране, декан Владимир Јаковљевић за лист Данас и за Глас Шумадије рекао је да је до промене на месту шефа катедре за матичне ћелије дошло “уз сагласност” његовог, како је рекао, блиског пријатеља Миодрага Стојковића.

(Бета/N1, 18. 2. 2019)

Крагујевац: Генетичар Миодраг Стојковић више није шеф катедре коју је основао

Стојковић је оснивач ове катедре и његова смена значи распуштање Катедре за матичне ћелије у биомедицинским наукама на Факултету медицинских наука,  наводе чланови катедре

Миодраг Стојковић (Фото: Архива „Јужних вести“)

Лесковачки генетичар Миодраг Стојковић смењен је са места шефа Катедре за матичне ћелије на Факултету медицинских наука у Крагујевцу. На његово место именована је професорица Биљана Љујић. Стојковић данас није био доступан за коментар.

Како је декан Владимир Јаковљевић изјавио за Данас, Стојковић је смењен уз своју сагласност, али се разлог смене не наводи.

Са друге стране, деветоро чланова катедре тврде да је Стојковић смењен без његовог знања и да они нису сагласни са оваквом одлуком, нарочито што на његово место долази особа која не ради на том смеру.

Послали смо отворено писмо декану да преиспита своју одлуку. И Стојковићев потпис је ту, што сведочи да је смењен мимо његове воље. Стојковић је оснивач ове катедре и његова смена значи распуштање Катедре за матичне ћелије у биомедицинским наукама на Факултету медицинских наука – наводе чланови.

Стојковићев коментар поводом смене нисмо успели да добијемо јер се није јављао на телефон, нити је одговарао на поруке.

Подсетимо, доктор Стојковић је један од најпознатијих и најпризнатијих српских генетичара. Дипломирао је на Ветеринарском факултету у Београду, а докторирао 1996. на Ветеринарском факултету у Минхену из области ембриологије и биотехнологије.

Бави се научним радом из области генетике и професор је на Медицинском факултету у Крагујевцу, а од 1997. један је од првих научника у Европи који заједно са проф. Екхардом Волфом и др Валеријем Закхартченком почиње интензивно да се бави клонирањем домаћих животиња.

Оснивач је специјалне болнице за лечење стерилитета у Лесковцу.

И поред високог просека и осталих референци Стојковић недавно није изабран за дописног члана Српске академије наука и уметности, а због тога што није добио конкретно објашњење, одлучио је да се више не кандидује.

Његову детаљнију биографију погледајте у нашој рубрици „Ко је ко?“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас/Јужне вести, 15. 2. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

2 replies

  1. Истине ради, он је ветеринар. То не умањује вредност, али говори о комплексима. Где је био кад су другосрбијанци дивљачки ликвидирали ректора Арсенијевића, који је све то на чему Стојковић ради својим трудом омогучио да се набави, укључујући Центар изврсности? Отпор мора да се пружи и кад нисмо директно угрожени, иначе немамо право да се бунимо.кад дођемо на ред.

  2. Г-дин Стојковић је аутор књиге ,,Црничани”, лично сматрам врхунског штива., за сваку препоруку Штета што још нешто не напише, вероватно нема времена.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading