Вечерње новости: „Кока-Кола” купила компанију „Бамби”, за њом иде и „Књаз Милош”?

Компанија “Кока-Кола” ХБЦ АГ купила српски кондиторски гигант “Бамби” из Пожаревца за 260 милиона евра. Фабрику воде требало би да преузме централа из Атланте

Фото: Танјуг

Плазма кекс више није у српским рукама! Компанија “Кока-Кола” ХБЦ АГ, са адресом у Грчкој, купила је кондиторски гигант “Бамби” из Пожаревца за 260 милиона евра, од фонда Mid Europa Partners. Због уобичајених одобрења надлежних органа, читав процес преузимања очекује се у другом кварталу ове године.

У компанији “Кока-Кола” истичу да ће им ова куповина омогућити нове развојне могућности у Србији и региону.

– Ова аквизиција представља изврсну прилику за стварање додатне вредности за нашу компанију, купце и акционаре – казао је Зоран Богдановић, главни извршни директор компаније “Кока-Кола” ХБЦ АГ. – У наш постојећи портфолио водећих брендова напитака, додаћемо потрошачима добро познате, комплементарне брендове. Ово ће додатно ојачати нашу релевантност на тржишту и однос са купцима и дати нам могућност да повећамо своје присуство у кључним приликама за конзумацију.

Како се наводи у саопштењу “Кока-Коле” ХБЦ, значајна вредност компаније “Бамби” јесте и јака дистрибутивна мрежа.

– После обележавања пола века од почетка производње “Кока-Коле” у Србији, сигурни смо да је наш тим спреман да подржи ову важну одлуку да компанија закорачи у категорију грицкалица и кондиторских производа – изјавио је Светослав Атанасов, генерални директор компаније “Кока–кола ХБЦ Србија и Црна Гора”. – Ова аквизиција је потврда да је Србија врло атрактивно одредиште за стране инвестиције, али и доказ одлучности наше компаније да останемо интегрални део локалне заједнице у којој послујемо и да наставимо да развијамо своје пословање у овој земљи. Сигуран сам да ће наши глобални брендови удружени са “Бамбијевим” водећим производима бити права добитна комбинација.

Андреј Јовановић (Фото: С. Боснић)

ДИРЕКТОР “МОЈИХ БРЕНДОВА”: НАШ КЕКС У СВАКОМ “КОСТА КОФИЈУ”

Продаја компаније “Бамби” велика је ствар за Србију! Да једну српску компанија, која је достигла такав ниво у окружењу, препознају највећи на свету, велико је признање и нама и региону. Тако у разговору, за “Новости”, пословни потез објашњава Андреј Јовановић, први човек компаније “Моји брендови” у чијем власништву од 2015. године послује “Бамби”.

Према његовим речима, за пожаревачког гиганта нема граница. “Плазма” кекс ће се, каже служити уз сваку кафу у највећем ритејл шопу “Коста кофи”, који је у власништву “Кока-Коле”. Новац од продаје “Бамбија”, како истиче, уложиће у неке компаније које су у девастираном положају. Пре би инвестирао у фирме, него у куповину земљишта или у грађевину.

На питање да ли је истина да је компанија “Кока-Кола” купила и “Књаз Милош”, Јовановић каже:

– Није још тачно да смо продали “Књаз” – “Кока-Коли”. Али, ако питате да ли су они заинтересовани за куповину, могу да кажем да јесу. Ако је неко као “Кока-Кола” добар партнер, онда постоји могућност.

Јовановић најављује да “Имлек” очекује развојна судбина, јер ће у наредном периоду добити најбољу и најсофистициранију фабрику у Европи. То ће, тврди, бити завршено у наредних годину дана. Након тога, како каже, биће познато да ли ће и “Имлек” бити препознат од неких мултинационалних играча.

Продаја произвођача чувене српске “плазме” – “Кока-Коли” ХБЦ изгледа неће бити и једина пословна сарадња са компанијом “Моји брендови”, у чијем је власништву био “Бамби”. Већ се увелико прича да је америчка “Кока-Кола” из Атланте, чији је “Кока-Кола” ХБЦ партнер, односно “Хеленик Кока-Кола”, заинтересована и за куповину компаније “Књаз Милош”. Тиме би, уколико не продају Фабрику воде “Роса”, били власници и вода “Аква виве” и “Књаз Милоша”. Ова трансакција је, како сазнајемо, завршена, само се чека на званично објављивање.

– Незванично се прича, али мислим да је и куповина “Књаз Милоша” договорена – казао нам је Мирољуб Алексић, власник “Алко групе”. – Да ли је у овој цени или не, то не знам. Куповина “Књаза” је природна, док је аквизиција “Бамбија” проширење портфолија “Кока-Коле” и на кондиторску индустрију. Сматрам да је то добар пословни потез, како за “Кока-Колу”, тако и за “Бамби”, а и за нас као земљу. Фабрика ће наставити да ради, а са њом сви запослени настављају да остварују приход и личне дохотке и тиме хране своје породице. Користиће се домаће сировине, плаћати сви порези и таксе држави. А, кроз извоз ће се остваривати девизни приливи, што је врло битно. Купопродајна цена је коректна, само је нејасно да ли је у њој обухваћена цена “Књаза Милоша” или не. Ово је добра и корисна трансакција.

Како нам је Алексић испричао, “Хеленик Кока-Кола” је купила “Бамби” и хоће да ради кондиторску индустрију. Они су други највећи партнер “Кока-Коле” у свету и самостално одлучују о аквизицијама. А сама “Кока-Кола” хоће и договорила је куповину “Књаза”.

– То су две различите фирме – говори Алексић. – “Хеленик” пуни “Кока-Колу”, а овде послује самостално и има монопол. Заједно са “росом” имаће два бренда и оба ће радити кроз своје канале продаје.

У Комисији за заштиту конкуренције кажу да компанија “Кока-Кола”, до јуче, није поднела пријаву концентрације ради стицања контроле над друштвом “Књаз Милош”. Уколико дође до ове аквизиције, “Кока-Кола” би имала око 40 одсто тржишног удела, што је на граници монопола. Ипак, у пословним круговима се спекулише да постоји опција и да би “Кока-Кола”, уколико не прође код антимонополиста, могла “Росу” да прода “Нестлеу”.

Фото: А. Стевановић

НЕ ЗНА СЕ ГДЕ ЋЕ ПОРЕЗ БИТИ ПЛАЋЕН?

Једина дилема око продаје “Бамбија” је где ће и у којој земљи бити плаћен порез на ову трансакцију. Иако је пожаревачки гигант, једна од најпознатијих српских фирми, њен власник је Фонд “Денјуб фудс Б.В.” чија адреса је у Холандији. Ова компанија је и власник “Мојих брендова”, чији генерални директор Андреј Јовановић јуче није знао где ће бити плаћен порез на трансакцију:

– Све законске обавезе према Србији биће измирене, а остало морате да питате Холанђане – рекао је синоћ за “Новости” Јовановић.

РАДНИЦИ ЗАДОВОЉНИ

Радници који раде у “Роси”, у Сурдулици, на путу за Власину, презадовољни су што су запослени у овој компанији, која је у систему “Кока-Кола” ХБЦ. Како “Новости” сазнају, плате у производњи су између 50.000 и 80.000 динара. Направљен је одличан систем награђивања, додатни рад се плаћа или се добијају слободни дани. Због интерних правила не смеју да јавно говоре, али троје радника са којима смо јуче контактирали, кажу да су привилеговани зато што раде за “Кока-Колу”.

СИНДИКАЛЦИ НЕОБАВЕШТЕНИ

Како нам је испричао Дејан Титовић, председник Синдиката “Независност” у “Бамбију”, каже да су тек у понедељак сазнали за продају и да ће данас имати састанак са генералним директором, како би добили више информација.

– Видећемо како ће све да протекне, јер ништа више од тога не знамо – испричао нам је Титовић. – Прикупљамо неке податке, али чекамо званичну информацију. Сада имамо добар и коректна колективни уговор.

Продају “Бамбија” данас није могао да коментарише ни Новица Рајковић, председник Самосталног синдиката у “Бамбију”. Како нам је казао – “ништа до сутра”.

Јелена Субин

(Вечерње новости, 19.2.2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Наравно да ће плаћати порезе – на део којег нису ослобођени и који се не покаже као профит на Рајским острвима. И отвориће нове пунионице у Суботици и Врању, обзиром на недовољну издашност садашње.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading