Политика: ДС и Двери случајни партнери

Чланице Савеза за Србију не скривају идеолошке разлике, а у протекла два месеца отворен је својеврсни фронт између демократа и дверјана

Зоран Лутовац и Бошко Обрадовић (Фото: Танјуг/Р. Прелић; Фото: А. Васиљевић)

Чињеница да у Споразуму с народом нема тема као што су Европска унија, Косово и НАТО може бити јасан показатељ да унутар Савеза за Србију (СзС) нема сагласности око кључних државних питања. Чланице ове опозиционе коалиције не скривају идеолошке разлике поводом ових питања, а у протекла два месеца отворен је својеврсни фронт између Демократске странке и Двери. Повод за ново одмеравање снага међу политичким савезницима јесте понашање присталица Двери, које већ три недеље на протесте у Београду долазе с вешалима, што не подржавају присталице ДС-а.

Управо ове, рекло би се непремостиве разлике у коалицији, преливају се као проблем и унутар редова демократа и Двери. Упркос уверавањима председника ДС-а Зорана Лутовца да у странци на чијем је челу нема несугласица, најближи сарадници га демантују на друштвеним мрежама, где је највише замерки што се ДС јасније не огради од политике Двери. За демократе је проблематична и фотографија из Русије коју је Бошко Обрадовић објавио са вођом Ноћних вукова Александром Золдастановом, званим Хирург.

Како „Политика” сазнаје, у ДС-у је озбиљан раскол због политике коју води Лутовац, јер се до сада ниједном није оградио од политике Двери, што се коси с грађанским вредностима за које се залажу у ДС-у. Пре два дана народни посланик Балша Божовић критиковао је Двери на свом твитер налогу, тачније подржао је критику на рачун овог коалиционог партнера.

Да у ДС-у има оних који се озбиљно противе сарадњи с Дверима, пре око месец дана потврдила је и њихова висока функционерка Гордана Чомић поделивши на свом твитер налогу програм тог покрета. И одмах га оштро критиковала. Чомићева је за овај програм, за који Двери наводе да је „десница вредности и левица рада”, рекла да се зове „националсоцијализам”, оценивши да нема везе са демократијом и да зато не може бити коалиције с њима. Можда је највећи критичар сарадње с Дверима високи функционер ДС-а Горан Јешић, који је за најаву стварања Савеза са Србију, где би у коалицији биле демократе и Двери, констатовао „Томпсона још чекамо”, стављајући до знања да, по његовом мишљењу, нема велике разлике између Обрадовића и проусташког хрватског певача.

Највећа критика ДС-а на политику Двери је њихова веза са појединим политичким круговима у Москви. Тим поводом Јешић је написао: „Трчали су да гледају Путина, макар из далека, а бојкотоваће Вучића тако што ће бојкотовати Пахора. Па то је дефиниција п….”. Јешић је пре неколико дана био још оштрији, поручивши Обрадовићу да се држи даље од застава Војводине и да се, како је написао, држи пребијања људи по геј парадама.

И у Дверима постоје две струје, од којих се једна коју представља Бошко Обрадовић залаже за останак у Савезу за Србију, док се његови критичари, са Срђаном Ногом на челу, залажу за тврђи став и дистанцирање од СзС. У јавности се спекулише да је због опозиције у сопственим редовима Обрадовић наводно наредио укидање твитер налога Двери Београд јер их ретвитује његов противкандидат на јунским унутарстраначким изборима Срђан Ного.

Један од разлога за нове поделе јесте и то што су пре десетак дана у неким таблоидима објављене фотографије вођа протеста Јелене Анасоновић и Сергеја Трифуновића са представницима америчке амбасаде у једном кафићу. Тада су кренуле спекулације како САД организују протесте, што је јуче демантовао Бошко Обрадовић који је у ауторском тексту објављеном на сајту Двери написао да од почетка учествује на протестима и одговорно тврди да не постоји страни западни фактор који иза сцене вуче конце. „То што се некоме не свиђа што протесте подржава или на њима говори тај и тај са грађанске и прозападне стране српске интелектуалне и политичке сцене – не значи да су протести грађански и прозападни. Претпостављам да и многи који су грађанског и прозападног опредељења сматрају да су ово „десничарски протести, да нема довољног помињања ЕУ, да не воле што тамо виде ’оног Бошка Обрадовића и Двери’, и слично”, сматра Обрадовић.

Свој допринос дао је и лидер Покрета за преокрет Јанко Веселиновић, када је ових дана на свом твитер налогу објавио фотографију на којој је подметнуо снимак прошлогодишње прославе титуле светског првака у фудбалу на улицама Париза – и написао да је то слика са протеста из центра Београда. „Рекао бих једна од најимпресивнијих фотографија протеста из Београда. Диже морал свима који протестују, а режиму и његовим следбеницима леди крв у жилама”, написао је Веселиновић на свом твитер налогу.

У исто време, лидер Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић је у Ковину предводио протест где се окупило неколико десетина грађана да би после тога објавио фотографије на којима симулира пушење марихуане, уз констатацију да ће бити будући председник Србије. Ове његове објаве такође наишле су на јавно неразумевање појединих присталица СзС по друштвеним мрежама.

У страху да се полако губи веза између грађанских протеста и политичких странака, адвокат Божо Прелевић, који је говорио на последњем протесту у Београду, јуче је оценио да би било неопходно да се оформи група стручних, моралних личности као саветодавно, контролно тело, „спона” између грађана који протестују и политичких актера који их подржавају. „Та спона би била јако добар коректив, од велике помоћи том политичком делу ових протеста”, рекао је Прелевић за Бету, образлажући идеју коју је изнео говорећи на протесту у суботу, у Београду. Према речима Прелевића, то саветодавно тело износило би и примедбе политичким актерима, а „централна је да морају бити јаснији и одређенији шта нуде”. Он је рекао да се идеја о овом телу формирала у групи људи, који су на протестима, из жеље да помогну, а на политичким групацијама је да „анализирају” и виде да ли им треба спона и координирање са људима који демонстрирају или мисле да су сами себи довољни.

Дејан Спаловић

(Политика, 19. 2. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Александар Вучић јавно је на тв рекао: “да је вољан да разговара са народом који протестује, али не са вођама опозиционих странака, јер они ће се посвађати око власти”. Зашто је то рекао? Зато што зна какве су опозиционе странке у Србији, и којих чини, и шта желе?…Искључују своје најбоље чланове, свађају се, коментаришу о “доброти” за народ, они који су нам ово зло и донели! СзС је склепан од курте и мурте! Не могу се у овим протестима јављати они који су нас годинама, када су били на власти, малтртирали, крали, уништили приврду, радничку класу, увели неолиберализам, итд. Протести су чисти, њих прљају вође странака, и народ нема повеења у професионалне политичаре, јер виде када се устоличе, не могу их никаквим демократским срествима скинути са власти. Ухлјеблје се, као да им је Србија дедовина!. И, истина је! Све те опозицоне странке траже паре и помоћ са запада! Нећемо нови протекторат! Ако имате идеју Трћег пута крените! Ако немате, повучите се. Радоман Млађеновић Млађо.
    .

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading