Недељник: Може ли (чак и премијеркина) беба да има маму и маму

Милица ће бити мајка, а у пољу где стоји отац биће празно. Ана нема никаква права. Само је питање да ли ће она искористити своје привилегије и везе, али ту не може ништа правно да се уради, каже Предраг Аздејковић, председник Геј лезбијског инфо центра

(Profimedia)

Вест да Председница Владе Србије Ана Брнабић (43) и њена партнерка, докторка Милица Ђурдић, ускоро постају родитељи покренула је питање родитељства у истополним заједницама. Проблем је што ово питање у нашој земљи уопште није регулисано, иако у пракси има примера да су припадници ЛГБТ популације добили потомство уз помоћ сурогат мајчинства (забрањено у Србији) или вантелесном оплодњом (углавном уз помоћ банки сперме у иностранству), као што је, према писању медија, у случају премијерке и њене партнерке.

Србија нема закон о истополним заједницама који би требало да реши многа питања у односима истополних партнера. Предраг Аздејковић, председник Геј лезбијског инфо центра и уредник магазина Оптимист истиче да би требало регулисати истополна партнерства, али да је питање да ли би њиме била регулисано питање деца из таквих заједница.

“Милица ће бити мајка и у пољу где стоји отац биће празно. Ана нема никаква права. Само је питање да ли ће она искористити своје привилегије и везе, али ту не може ништа правно да се уради. Ако се Милици нешто деси, дете иде њеним родитељима. Ана је ту нико и ништа. Постоји опција да се Милица породи ван земље, у држави која признаје истополна партнерства и две мајке. Али за ту опцију већ немам довољно информација”, објашњава он.

Додаје да је постојала је иницијатива да родитељи, ако им се нешто деси, имају права да унапред одреде коме ће дете припасти на одгајање. Да то постоји у Србији, Милица би могла да пребаци материнска права на Ану.

Певач Елтон Џон има два сина у браку са Дејвидом Фурнишом које је родила сурогат мајка, Рики Мартин је преко сурогат мајке добио близанце пре него што је ушао у брачну заједницу са уметником Дваном Јозефом са којим је потом добио ћерку почетком ове године, модни дизајнер Том Форд и новинар Ричард Бакли пре две године добили су сина уз помоћ сурогат мајке… И пре него што се закључи да је то привилегија познатих и богатих ЛГБТ парова, демантује то да је у великом броју европских земаља регулисано питање истополних бракова, у некима и родитељства у истополним заједницама до је у другим земљама, међу којима је Србија, то тема политичких расправа.

Пише Ана Митић

(Недељник, 8.2.2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Иживљавање психопата над људском породицом више нема граница и постаје легализована институција. Целина не може бити једнополна или истополна а брак мора бити целина а не половина. Ко не може да живи у браку бар нека се не иживљава над породицом и друштвом. Родитељски полови се морају поштовати јер у супротном цело друштво трпи насиље.

  2. Које су гаранције да дотична Милица није остала трудна природним путем?

  3. tesko je i za njih cak sakriti sramotu i pogledati u kameru ili u oci.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading