Хашим Тачи: Ресурси Севера – Газиводе, Трепча, град Митровица – остају Косову

Председник тзв. Косова већ има своју идеју компромиса –  техничка корекција граница је прихватљива цена за постизање споразума и избегавање формирања Заједнице српских општина 

Фото: Председништво тзв. Косова

„Не видим да и једна престоница света показује спремност да убеди Србију да призна Косово сада, и ако је техничка корекција граница цена за постизање споразума са Србијом и избегавање формирања Заједнице српских општина, за мене је то прихватљиво” – поручио је Хашим Тачи у Вашингтону (цео текст на енглеском овде).

Косовски председник Хашим Тачи, учествовао је у дискусији Савета за међународне односе у Вашингтону 5. фебруара, где је говорио о напорима за постизање свеобухватног споразума са Србијом у присуству регионалних експерата. Дискусију је водио амерички генерал Вилијем Неш, који је раних двехиљадитих био шеф канцеларије УНМИК-а у Косовској Митровици (William Nash) .

Тачи којег је генерал Неш најавио као особу од које нико на Косову није „посветио више живота суверенитету и независности Косова и која завређује поштовање” је своје излагање у Вашингтону отворио добрим вестима, „никада пре регион није био одлучнији на путу према ЕУ и НАТО чланству, осим Србије,” поручио је.

Друга добра вест, према његовом мишљењу је оно што он описује као „посвећеност Србије и Косова постизању свеобухватног мировног споразума у току ове године који ће довести до тренутног признања Косова од стране Србије и чланство Косова у УН,” тврди косовски председник, упркос чињеници да јавних састанака у оквиру бриселског процеса није било тачно три месеца.

Од мировног споразума који најављује за ову годину има велика очекивања, биће то споразум који ће „покрити сва отворена питања између две земље”, који ће „обе стране да прихвате а постигнут под лидерством ЕУ”, који ће „закључити вековни конфликт”, допринети миру и стабилности региона, и најбитније, „помоћи интерну трансформацију оба друштва кроз реформе и развој демократије”.

„Лидери Косова и Србије неће моћи да опстају на позицијама моћи тако што ће оптуживати једни друге, мораће да изврше реформе и постигну развој. Споразум ће отворити пут сарадњи и избећи враћање у трагедије прошлости,” обећање је косовског председника дато у Вашингтону.

Истина је да су настојања за постизање мира наишла на критике, рекао је косовски председник, „најлакше је критиковати и нападати људе који покушавају да постигну мир”, поручује, и додаје оно што је више пута понављао и његов српски колега, Вучић – да ће споразум бити непопуларан и тежак за обе стране, али зарад бољитка будућих генерација.

На питање које је сам себи поставио, зашто сада, Тачи одговара да је споразум требао бити постигнут још „јуче”, али када већ није, зашто не сада.

„Пре свега, данас је комуникација између Косова и Србије много боља. А ту су и лидери – ради се о њиховим личностима – имамо лидере у обема земљама који желе да постигну споразум или су спремни да постигну споразум,” још један је од предуслова који омогућавају да се споразум постигне сада, мишљење је Тачија.

Најзад, поред подршке ЕУ и САД, ове последње исказане у писмима председника Трампа председницима Вучићу и Тачију, ту су назнаке и подршке Русије, рекао је Тачи.

„Постоје назнаке да је Русија спремна да прихвати споразум који заједнички постигну обе стране. То значи да Косово може да добије признање Србије, али и не мора – и опет ће моћи да добије столицу у Уједињеним нацијама ако Русија не буде користила вето.”

На питање генерала Неша о питању граница као великом проблему на столу, Тачи каже да жели да избегне да „звучи наивно и верује да ће Србија признати Косово из доброчинства и дати тај поклон Косову”, а додаје и да преговори морају довести до компромиса који „ће омогућити да га обе владе представе као успех – продати то и јавности на Косову и јавности у Србији”.

„Ми на Косову треба да будемо реални. Треба да дискутујемо о томе шта можемо направити као компромис у овом процесу постизања финалног споразума са Србијом. И истина је, да, Косово дефинитивно треба да дефинише где лежи граница са Србијом. И да, истина је да у северном делу Косова, у Митровици – ви генерале сте били тамо , видели сте и сами – постоје проблеми за које је потребно наћи решење,” навео је Тачи.

Док косовско друштво позива да одлучи шта је за њих прихватљив компромис, сам Тачи своју идеју компромиса већ има – техничка корекција граница за њега је прихватљива цена за постизање споразума и избегавање формирања Заједнице српских општина. Тренутне границе нису успостављене вољом народа. Њих је успоставила Титова Југославија. Ако треба да урадимо техничку корекцију границе, мени то не смета, посебно ако је то цена постизања финалног споразума са Србијом и ако би се овим избегло стварање институција са извршним овлашћењима као што је Заједница српских општина којом би се створила Република Српска на Косову и која би Косово учинила дисфункционалним.”

Тачи је нагласио да ће и после свеобухватног споразума „две земље остати мултиетничке”, али и да у разговорима „нема црвених линија” и да ће права Срба на Косову и Албанаца у Србији бити изједначена.

„70 одсто косовских Срба заправо живе јужно од Митровице. И сви Срби који буду остали на Косову ће уживати сва права, укључујући и право на дупло држављанство и учешћа на српским изборима и моћи ће да се организују унутар територије Косова. Ово ће реципрочно важити и за Албанце који ће остати да живе у Србији.”

Не слаже се са оценама да би постизање споразума између Косова и Србије могло да отвори Пандорину кутију, „једини преседан овде био би да су две балканске земље постигле мировни споразум мирним путем, не кроз конфликт”.

Одбија и могућност „домино ефекта”, каже да је разговарао са свим лидерима региона и да они подржавају, чак и да је и њима „потребан овај мировни споразум”.

На питање из публике по ком принципу би се вршила корекција границе, по једнакости популације или територије или неком трећем, Тачи је одговорио да „нема мапа на столу” и подсетио да је Косово већ радило демаркацију са Македонијом и Црном Гором што је такође процес који је завршен након три године политичких тензија на Косову.

„Наравно, демаркација са Србијом ће бити много компликованија и тежа. Од 410 километара границе имамо много мапа које показују другачије границе у различитим деловима Косова, неке од тих мапа користи и НАТО. Рекао бих да смо до сада платили довољно у борби за независност. Наравно, у дискусији о финалном споразуму узећемо у обзир и територију и становништво и могућности за економски развој. Али понављам, неће бити квота по етничким линијама. Неће бити моноетничких држава. Ресурси на Северу Косова, као што су језеро Газиводе и рудник Трепча, град Митровица, ће остати на Косову. Они су на Косову и остаће на Косову. И такође је истина да подржавамо мале или ситне корекције граница у јужној Србији. Ако се ово уради као део ширег мировног споразума, не видим шта је ту лоше.”

Такав споразум је једини који омогућава међународно признање Косова које ће касније моћи да настави пут реформи, објашњава Тачи.

„Искрено, не видим да и једна престоница света показује спремност да убеди Србију да призна Косово сада. Једина могућност, једини пут напред је мировни споразум у процесу који води ЕУ и јака подршка САД.”

Наслов и опрема: Стање ствари

(КоССев, 7. 2. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading