Слободан Малдини: Дневник заблуда – мутне воде конкурса

И док би у свету због описаних пропуста одавно били преиспитани скандалозни резултати конкурса, овде смо сведоци вишегодишњег кршења правила

Савски трг са спомеником Стефану Немањи, првонаграђено решење на конкурсу (Извор: Лична архива Слободана Малдинија)

Организатор Конкурса за урбанистичко решење Савског трга у Београду Удружење архитеката Србије (УАС), објавило је резултате овог надметања. Потцењујући домаће архитекте, за председника жирија поставили су Словенца Јанеза Кожеља, а за утицајног члана извесног Осаму Ал Хасана. Словенац је доделио другу награду земљацима, тиму “Медпростор” из Љубљане, а трећа награда припала је непознатој “SWA” групи из Лос Анђелеса. Неколико дана пре него што је жири саопштио своју одлуку, име незванично првопласираних на конкурсу “брујало је у чаршији”! Ради се о шпанској “Фенвик Ирибарен архитектс” из Мадрида, познатој у Србији по пројекту мегаломанског “Националног стадиона” код Остружнице, копије стадиона “Арена” у Бањалуци из 2009. Зашто је прекршен основни услов анонимности конкурса и како је из УАС-а “процурела” поверљива информација о ауторима “виђеним” на месту првонаграђених? Да ли ће због тога неко да сноси одговорност и да ли ће бити поништени резултати конкурса, на шта обавезују прописи? Одговоре на ова питања треба тражити у досадашњим “специјалитетима” кухиње УАС-а, најмлађег репрезентативног удружења архитеката у Србији.

У распису Конкурса за урбанистичко решење насеља “Макиш” на београдском водоизворишту, УАС је 2017 потписало Конкурсне услове где је предвиђена градња 856.800 квадратних метара стамбених зграда, без обзира што урбанистичким планом то није дозвољено, чиме је дато зелено светло за нелегалан посао вредан 1,7 милијарде евра. На конкурсу за зграду Београдске филхармоније у организацији УАС-а све три награде додељене су радовима који крше законску заштиту подручја културног добра, сваки предлажући противправну градњу више од 200.000 квадратних метара комерцијалних зграда, вредности већој од пола милијарде евра. Првопласирани аутор на конкурсу организатора УАС за Београдску галерију на Косанчићевом венцу, супротно условима и плану, проширио се на суседне парцеле, а награђен је за пројекат тог нелегалног објекта. На конкурсу за споменик Зорану Ђинђићу првонаграђено је решење аутора који је, противно условима конкурса, у директној пословној вези са чак два члана жирија.

Недавно је у Москви боравила делегација политичара из Београда у посети вајару Рукавишњикову који ради споменик Стефану Немањи на Савском тргу, након што је победио на позваном конкурсу. Упознали су га са урбанистичким решењем трга ауторског тима из Мадрида. Истовремено, Београђани нису били удостојени да виде ово победничко решење, као што нису видели ни давно пристигле предлоге учесника Конкурса за споменик Стефану Немањи, јер УАС до данас није приредило изложбу ових радова, игноришући основну обавезу расписивача. И док би у свету због описаних пропуста одавно били преиспитани скандалозни резултати конкурса, овде смо сведоци вишегодишњег кршења правила.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Crystal Ship, 8. 2. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Поштовани г. Малдини, као учесник конкурса покушавам да се побуним против овако безобразног кршења правила, али свуда наилазим на ћутање. Поставио сам неколико коментара на сајту ДАБа испод галерије, али нико се на то не обазире (првонаграђени рад нема ни 50% обавезних прилога). Такође постоји и нека врста ограничене јавне расправе на http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?f=23&t=2502&start=1300 . Ограничене. У том мору ћутања драго ми је да чујем још један глас колеге и хвала Вам на томе.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading