Јелена Вујановић: Дан за понос и опомену

Нека нам Дан државности буде на понос, али и на опомену да не пристајемо на губитак слободе зарад привида стабилности. Слобода и стабилност нису супротстављене

Јелена Вујановић (Фото: Прес центар УНС-а)

Оно што су Карађорћеви устаници тражили оружјем, а Димитрије Давидовић пером има једно име – слобода. Слобода државе од стране власти и слобода грађана у сопственој држави.

Ни тада, а ни данас, то није лака борба. Карађорђе је своју платио главом, а Устав је укинут под притиском великих сила као превише „либералан“. Ипак, ни тада, а ни данас то није бесмислена борба. На темељима Првог српског устанка и Сретењског устава створена је модерна Србија и данас сви са поносом помињемо те људе и прослављамо те догађаје.

Али, ако знам и ако сам поносна што је перо Димитрија Давидовића пре 184 године писало о грађанским правима и слободама, онда ја немам право да због страха или личног комфора данас пристанем на сломљено перо.

Ако смо поносни на један од првих демократских Устава у Европи, немамо право да ћутимо на кршење слобода које је он утемељио. Ако прослављамо доношење Устава чији је циљ био сузбијање апсолутизма немамо право да ћутимо на његову појаву данас. Ако смо поносни на људе који су тада ишли испред свог времена, немојмо данас пристајати на мање.

И зато нека нам Дан државности буде на понос, али и на опомену да не пристајемо на губитак слободе зарад привида стабилности. Слобода и стабилност нису супротстављене вредности како нас убеђују. Слобода и стабилност једна без друге немају смисла.

И зато срећан нам Дан државности. Живела слободна и стабилна Србија!

Јелена Вујановић, директор Информативне службе Двери и докторанд на Факултету политичких наука



Categories: Четири стотине речи

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Срећан и теби Јелена Дан Државности Србије! Хвала на лепом чланку и мудрим порукама које си њиме упутила.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading