Политика: Опозициони бојкот и напредњачки одговор

Део опозиције окупљене око СзС бојкотовао седницу Скупштине Србије и „заседао” у холу. – Мартиновић (СНС): Нису бојкотовали плате и паушал, то су узели, али да раде неће

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Део опозиционих посланика окупљених око Савеза за Србију (СзС) као што је и најављено бојкотовао је седницу парламента, али су се на сваких пола сата обраћали новинарима у холу, а убудуће ће „у холу бити успостављен ’Слободни парламент’ за разлику од овог узурпаторског који ради”. Шеф скупштинских напредњака Александар Мартиновић је новинарима рекао да „они настављају стару праксу – бојкотују обавезе, неће да раде, али плату и привилегије узимају”.

Посланици странака окупљених око СзС, приликом обраћања новинарима развили су транспарент са натписом: „Један од пет милиона”, објашњавајући да је бојкот парламента знак солидарности са грађанима који већ три месеца „протестују у Београду и у још 50 градова”. Лидер Двери Бошко Обрадовић казао је: „Хоћемо да покажемо да они који овде седе нису народна скупштина, нису народ, нису држава Србија, они су отели парламент”.

Санда Рашковић Ивић, шеф посланичког клуба НС–ПЗСС, казала је да је „парламент за седам година откако бесни напредњачка власт постао параван демократије, у коме се не расправља о важним питањима попут КиМ, уласка или неуласка у ЕУ, сиромаштву”.

Додала је: „Не бојкотујемо парламент зато што смо се наљутили, јер нас омаловажавају, већ имамо обавезу према стотинама хиљада људи који демонстрирају у Србији и траже нормалан систем. ”

Мирослав Алексић, заменик председника Народне странке, казао је да „у држави постоји колапс система, парламент је проточни бојлер за законе, не желимо више да дајемо легитимитет урушавању демократије и зато бојкотујемо”.

Зоран Живковић, лидер Нове странке, казао је да је бојкот показао како функционише парламент у коме је, између осталог, постала пракса да се измене закона дају у кратком времену пре седнице.

Додао је: „Предлог дневног реда ове седнице са 40 тачака стигао је у петак, ту није било времена да се упознамо са изменама закона. То је последица шибицарске политике”. Живковић је питао и да ли посланици владајуће коалиције бојкотују седницу, „пошто сам видео да их је већина напустила салу око подне и отишла у ресторан”.

Новинарима се обратио и Александар Мартиновић, шеф скупштинских напредњака, који је навео да су посланицима пре неколико дана исплаћене плате и паушал, а „господа која бојкотује седницу је уредно примила тај новац, сад се нико није појавио на седници”.

Додао је: „Плата се не одричу, паушала се не одричу, они само неће да раде и види се да се тај Ђиласов пелцер добро примио. Он их је научио да узимају паре, а да не раде. Политика СзС је – дајте нам што више пара и привилегија, али без обавеза.

Лидери такозваног СзС сваког дана говоре о грађанима како се смрзавају, како се солидаришу с њима, а да им се нико није обратио, што је незабележено у политичкој пракси. Политичари који организују протесте се не обраћају, зато што се плаше да ће народ нешто да им добаци, као што се десило Ђиласу кад су га питали одакле му паре, а он их опсовао”.

Осврнувши се на изјаве опозиционара из СзС-а да ће бојкотовати и изборе, уколико их буде и ако буду, под оваквим условима, Мартиновић је казао  да је велика лаж да изборни услови нису фер, исти је закон по коме се спроводе избори од 2000. године, али „почели су услови да не ваљају од 2012, када су они изгубили изборе”.

Додао је да су исти и услови за појављивање у медијима, а „никад више медијског мрака није било него кад су они били на власти”.

Поручио је: „Власт се добија и губи на изборима. Ако хоће изборе, нека кажу јасно и верујем да ћемо им изаћи у сусрет. А, ако неће, онда желе да добију власт на неки други начин, питајте их на који. Да ли желе да понове крвави сценарио из неке друге државе? Мислим да то није будућност Србије, потребни су јој мир и стабилност”.

И после Мартиновића за микрофоном су се смењивали опозиционари, а Бошко Обрадовић рекао је да је за Двери неприхватљиво ношење вешала, те да ће Срђан Ного, који их је носио на последњем протесту, сносити одговорност. Није прецизирао какве ће последице Ного сносити, али нагласио да се Двери ограђују од сваке политике насиља.

Спискови

Посланица ДС Александра Јерков рекла је новинарима да је министру просвете Младену Шарчевићу оставила петицију са више од 1.500 потписа професора и сарадника универзитета и факултета који су пружили подршку протестима грађана.

Додала је да је петицију симболично оставила на вратима сале у којој се одржава седница Одбора за образовање и истакла: „То су људи које је министар понизио, рекавши да ту нема озбиљних имена, па нека погледа списак још једном, јер су то имена пред којима би сваки министар морао да буде мањи од маковог зрна”.

Осврнувши се на потез Јерковљеве, Александар Мартиновић је казао да је успео да погледа списак  и додао „то је фалсификат, јер сам за врло кратко време пронашао 35 имена која се понављају”.

Казао је: „Поштујем свако име и свачије мишљење, и Косте Чавошког и Стевана Лилића, који су се до јуче међусобно оптуживали да су националисти, односно издајници, али то је нешто друго. Ипак, списак је фалсификован, јер се имена на њему понављају”.

Нагласио је и да је „такозвани писац Марко Видојковић увредио целокупну универзитетску и академску заједницу речима да је Правни факултет легло пацова, криминала, корупције и да тамо седе бандити”.

Мирјана Чекеревац

(Политика, 11. 2. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading