Задар: Жигосана словом „U“ да буде усташица

У задарској Економско-биротехничкој и трговачкој школи двоје ученика жигосано словом „U”, а једној ученици при том је речено да „сада може да каже да је усташица”

Фото: Arif Sitnica/Zadarski list

ЗАГРЕБ – Председник Одбора за људска права и права националних мањина хрватског Сабора и председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац осудио је данас инцидент у задарској Економско-биротехничкој и трговачкој школи, у којем је двоје ученика жигосано словом „U”, а једној ученици при том је речено да „сада може да каже да је усташица”, преноси Хина.

Наводи се да је Пуповац хитну реакцију затражио од Министарства науке и образовања, Министарства унутрашњих послова и Министарства правосуђа.

„Тим забрињавајућим и узнемиравајућим чином прекршени су Устав у погледу националне равноправности и неометаног остваривања националне припадности, Закон о недискриминацији и 325. чланак Кривичног закона, којим је забрањено подстицање на било који облик мржње и насиља”, казао је Пуповац.

Он је оценио да је јасно да ни у школским установама не постоји свест о томе о којој врсти проблема се ради и које је радње неопходно предузети да се такве ствари не би догађале, како би ученици имали пуну свест о томе шта је допуштено и законито, а шта није.

За њега је посебно забрињавајуће то што у школским институцијама постоје људи којима очигледно то не смета, а с друге стране постоји одређени број људи који је у страху од тога.

„Зато треба имати додатне елементе образовања, којима би се наставници, ученици и укупна јавност научили да истицање усташког знамења и поздрава није и не може бити допуштено, а најмање уз озлеђивање људског тела и потенцијално трајно обележавање људског тела знамењем тог злочиначког режима”, поручио је Пуповац.

Извор: vecernji.hr

Хрватска министарка науке и образовања Блаженка Дивјак јуче је изјавила да сматра у потпуности непримереним изјаве директора задарске Економско-биротехничке школе о случају вршњачког насиља и да оштро осуђује све изјаве којима се грубо дискриминишу ученици у односу на програм који похађају.

Коментаришући случај у којем је ученик задарске Економско-биротехничке и трговачке школе ужареним врхом упаљача у облику слова „У” опекао школску колегиницу и колегу, директор школе Јозо Драгић за Н1 телевизију рекао је да није реч о „посебно тешком делу” те да је у питању била „само дечја игра”.

„Изјаве директора у Задру о случају вршњачког насиља у школи сматрам у потпуности непримеренима. Посебно јер је одговоран за законитост рада и стручни рад школске установе”, рекла је министарка Дивјак.

Осим тога рекао је да се „такви мали инциденти догађају” задњих година откако су се у школу почели уписивати ученици по индивидуализованом и посебном програму, односно, како је рекао, „ученици с потешкоћама у развоју”.

„Оштро осуђујем све изјаве којима се грубо дискриминишу ученици у односу на програм који похађају. У нашем систему сви ученици су једнако вредни и равноправни, а директори су дужни да такав систем чувају и јачају”, рекла је министарка Дивјак, преноси Танјуг.

Министарство науке и образовања у четвртак је у задарску школу упутило просветну инспекцију, а у случај се укључила и задарска полиција.

Начелник задарске криминалистичке полиције Боро Мршић потврдио је на конференцији за новинаре како се „стручна служба школе укључила правовремено” те да ће по окончању истраживања о свему обавестити Центар за социјални рад и надлежно државно тужилаштво. Додао је да је полиција обавештење о догађају примила од медија.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 2. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар