Протојереј Всеволод Чаплин: Сваки припадник праве руске елите мора бити спреман за рат са Западом

Елита су они који се не боје западних санкција. Они који на Западу немају ни чланове породице, ни имовину, ни банковне рачуне, рекао бивши руководилац Одељења Синода РПЦ за односе са друштвом

Протојереј Всеволод Чаплин

Постоје Руси који су политички радикалнији од свог државног руководства и своје дипломатије.

Многи од таквих су, на пример, уверени да је Москва требало да одавно призна обе донбаске републике, а да није требало да призна избор Петра Порошенка за председника постпучистичке Украјине.

Међу радикалнијим је вероватно најпознатији руски свештеник Всеволод Чаплин.

Његови ставови заслужују додатну пажњу с обзиром на то да је неколико година руководио одељењем Синода Руске православне цркве за односе са друштвом.

Чаплин је – што такође није без значаја – члан друштвеног савета који функционише под окриљем Савезне државе Русије и Белорусије. А ево како је одговорио на питање ко се у Русији данас може сматрати припадником њене „истинске политичке елите“:

„Праву елиту чине само људи који су у сваком тренутку, ако треба и сутра, спремни за рат са Западом. Елита су и они који се не боје западних санкција. Они који на Западу немају ни чланове породице, ни имовину, ни банковне рачуне“.

Чаплин је све ово додатно разјаснио, рекавши:

„Само такви људи у Русији треба да буду на власти. Након што наша власт буде очишћена од припадника политичких секти које хипнотишу државно руководство и испирају му мозак. Ако до такве промене у врховима власти не дође – Русију чека застој у развоју. У најбољем случају: застој“.

Чаплинова песимистичка варијанта развоја ситуације оваплоћене у застоју подразумева – могућу револуцију и распад земље. Чак и диктатуру у неким од ентитета на које би се распала. Зато он додатно упозорава:

„Излаз је само један: промена курса после општенационалне дискусије о томе шта та промена изискује. У томе треба да учествују све политичке снаге Русије – од монархиста до комуниста“.

Чаплин је све ово изговорио, учествујући у расправи на тему „Период 1918-2018 – поуке историје за патриотске организације“.

Опрема: Стање ствари

(Факти, 9. 2. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Amerika nikada nije prihvatila doktrinu uzajnog garantovanog unistenja u nuklernom ratu, plasirajuci kroz niz strateskih dokumenata tezu o preventivnom udaru koji drugoj strane moze naneti gubitke takve da za SAD mogucnodt odmazde postaje prihvatljiva.Americka strategija podrazumeva posedovanje generacije oruzja ispred ostatka sveta (dovoljan je primer da SAD jedine imaju stelt bombarder B-2, stelt lovce F-22 (preko 180), F-35 (preko 330), posebno jacanje podmornicke flote (20 podmornica IV generacije Si Vulf i Virdzinija (plus 7 britanskih Astut naspram 1,5 ruska Jasen) cime se stvara realna opasnost da ruska podmornicka flota bude napadnuta pre prilike da vecina strateskih podmornica ispali svoje rakete.Za ispaljene rakete, opet , procenat uspesnosti treba da umanji PRO koji se razvija i siri oko Rusije, a najavljuje se i kosmicka komponenta cime bi strateski projektili bili napadani u svim fazama leta, ukljucujuci i pre lansiranja, a Rusija gurnuta u trku u naoruzanju koju ne moze da izdrzi.Rusija nema flotu otvorenog mora koja bi trebalo da joj obezbedi odbranu sa mora daleko od vlastite obale.Rusku flotu ceka jos vece smanjenje, jer ogromnu vecinu cine podmornice i brodovi iz vremena SSSR-a, a produkcijske moci ruske vojne indutrije su u padu sto se vidi na primeru nemogucnosti masovne proizvodnje Armate, Kurganjeca, Su-57 ili podmornica Jasen (svega 7 planirano), kao i okrenutost modernizaciji koja je, opet, kvantitativno mala.Ukoliko se jos raskine ugovor o raketama kratkog i srednje gometa, ruska vojna industrija bi se nasla pod jos tezim pritiskom, a Rusija u situaciji da joj se rakete malog i srednjeg dometa nadju u Ukrajini, cime se prednost ruskog hipersonicnog oruzja do kraja minimalizuje.Sve to pokazuje da ce za SAD rat sa Rusijom, cak i uz nuklernu razmenu u jednom trenutku postati prihvatljiva opcija!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading