Савез за Србију: Предлог Споразума са народом

Овај споразум, са нашим обавезама, нудимо представницима протеста „1 од 5 милиона“, свим истински опозиционим политичким  организацијама, синдикатима, удружењима, најширој јавности и  грађанима Србије

Фото: Бета/Савез за Србију

Одговарајући на захтев народа, полазећи од стања у друштву које је дубоко подељено и узурпирано у сваком свом сегменту од стране режима, потпуно разумевајући став да се на лажне изборе не излази и да се више никада не понови да се држава прилагођава политичарима, а не политичари систему, предлажемо следећи:

СПОРАЗУМ СА НАРОДОМ

Потписници документа су свесни да је политички и јавни живот у земљи потпуно уништен. Један човек је суспендовао право и правду и одлучио да сам буде и право и правда. Један човек је узурпирао све друштвене и природне националне ресурсе. Један човек, супротно Уставу, угрожава територијални суверенитет државе. Један човек држи уцењеним и пониженим читав народ. Његово име је Александар Вучић.

У Србији није успостављен државни систем који ће бити брана тиранији. Сведоци смо обесмишљавања избора, и они не смеју бити једини начин контроле грађана над системом. Одбијамо аргумент одвајања политике од народа. Политика није ствар само политичких странака, она мора произилазити из слободно изражене воље грађана и бити контролисана од стране грађана кроз независне институције.

Циљ споразума народа и политичара је да наша земља коначно постане држава одговорности, држава права и правде, држава слободе у којој се не газе већ поштују  европске вредности.

Спремни смо да будемо службеници народа, а не његова власт. Спремни смо да служимо систему, а не он нама. Спремни смо да предложимо нове и поштујемо успостављене механизме контроле и смењивости сваке будуће државне управе. Спремни смо на транспарентност и отвореност за грађане у свим својим активностима, уз уважавање свих различитости.

Предлажемо скуп мера које ће обезбедити расподелу друштвене моћи која неће бити ни у једном човеку, ни у скупштинској већини, нити у било којој странци.

Ми, доле потписани представници опозиционих политичких странака, покрета и савеза на позив представника грађанског протеста „Један од пет милионаˮ се обавезујемо да ће политичке промене у Србији за које се боримо заједно са вама, са циљем да сменимо лични режим Александра Вучића и успоставимо систем у коме будућа диктатура неће бити могућа, протестујући у Београду и другим градовима Србије, почивати на следећим основама:

  1. Обавезујемо се на заједничку борбу за слободне медије и слободне и поштене изборе на начин који смо дефинисали у Заједничким условима опозиције за спровођење слободних и поштених избора који су саставни део овог Споразума.
  2. Обавезујемо се да, све док се не испуне тражени услови да изборни процес буде слободан и поштен, на евентуалним изборима нећемо учествовати. Покушај формирања власти на основу резултата таквих „избора“ сматраћемо актом рушења уставног поретка; такву власт сматраћемо нелегитимном и против ње се борити свим врстама отпора и грађанске непослушности.
  3. Обавезујемо се да ћемо наставити борбу свим расположивим легалним средствима за демократизацију Републике Србије. Обавезујемо се да ћемо се супротставити насиљу, посебно сваком екстремизму повезаним са режимом. Обавезујемо се на солидарност у заштити свих угрожених грађана који се нађу на удару песнице власти због другачијег мишљења или критичког деловања и да ћемо пружити помоћ и заштиту угроженим људима и групама.
  4. Обавезујемо се да ћемо обелоданити и преиспитати све акте који су до сада усвојени и које би садашњи недемократски режим усвојио, а који угрожавају државне, националне и економске интересе.
  5. Обавезујемо се да ћемо као опозиција напустити рад скупштина у којима је режим укинуо демократска начела и темеље парламентаризма: Народне скупштине Републике Србије, Скупштине Аутономне покрајине Војводине, Скупштине града Београда и  других локалних самоуправа и градских општина и тиме одузети било какав легитимитет режиму. Изабрани посланици и одборници ће на други начин штитити интересе грађана Србије на свим нивоима.
  6. Када се изборимо за слободне и поштене изборе заједно ћемо радити на формирању заједничке изборне листе на којој би поред страначких кандидата за народне посланике узели учешће и представници синдиката, струковних и грађанских удружења, студената, професора, академика и јавних личности. Обавезујемо се да нико од потписника неће формирати парламентарну већину на националном, покрајинском и локалном нивоу са странкама постојећег режима.
  7. Након спроведених слободних и поштених избора обавезујемо се на формирање Владе стручњака састављену од одговорних и стручних људи на челу са нестраначким премијером. У тој Влади неће бити нико од актуелних лидера опозиције, а биће орочена на годину дана. Влада стручњака са новоизабраном Народном скупштином Републике Србије испуниће следеће предуслове за враћање демократских начела и владавине права у Србију:

7.1. Обезбедити враћање демократских начела и владавину права у Србији и поштовања уставних начела о подели власти на законодавну, извршну и судску и слободне и фер изборе. 

7.2. Успостављање независног судства и самосталног тужилаштва 

7.3. Успостављање независности Уставног суда Србије 

7.4. Увођење специјалног тужиоца за корупцију, организовани криминал и трговину утицајем 

7.5. Оснаживање улоге Државне ревизорске институције у контроли трошења буџетских средстава 

7.6. Утврђивање критеријума за избор јавних функционера 

7.7. Заштита независних и регулаторних тела и институција од страначког утицаја   

7.8. Лустрација 

7.9. Успостављање социјалног дијалога и обештећење државним мерама оштећених грађана 

7.10. Испитивање порекла имовине 

7.11. Измена изборног законодавства 

7.12. Поштовање права на локалну самоуправу 

У циљу реализације Споразума потписници су сагласни  да успоставе координацију ради заједничког деловања и реализације циљева.

Потписници Споразума гарантују испуњење овог документа и спремни су да прихвате сваку оцену јавности и суд грађана: како политички, тако и морални.

Овај споразум, са нашим обавезама, нудимо представницима протеста „1 од 5 милиона“, свим истински опозиционим политичким  организацијама, синдикатима, удружењима, најширој јавности и  грађанима Србије.

Настављамо заједничке протесте у Београду и широм Србије до испуњења захтева који чине споразум са народом и које ћемо заједнички представити  грађанима Србије.

Потписници:

  1. Драган Ђилас
  2. Бошко Обрадовић – Двери
  3. Зоран Лутовац – Демократска странка
  4. Небојша Зеленовић – Заједно за Србију
  5. Милан Стаматовић – Здрава Србија
  6. Борко Стефановић – Левица Србије
  7. Вук Јеремић – Народна странка
  8. Славиша Ристић – Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“
  9. Јанко Веселиновић – Покрет за преокрет
  10. Жељко Веселиновић – УСС Слога
  11. Јован Јовановић – Грађанска платформа
  12. Зоран Живковић – Нова странка
  13. Сергеј Трифуновић – Покрет слободних грађана
  14. Борис Тадић – Социјалдемократска странка
  15. Татјана Мацура – Странка модерне Србије
  16. Самосталне посланице Ана Стевановић и Мариника Тепић

 У Београду, 6. фебруар 2019.

(Сајт Савеза за Србију)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags:

2 replies

  1. “4. Обавезујемо се да ћемо обелоданити и преиспитати све акте који су до сада усвојени и које би садашњи недемократски режим усвојио, а који угрожавају државне, националне и економске интересе.”

    Можда сам претенциозан, а рекао бих и опрезан, али мислим да би акте о Косову и Метохији, потписане или у фази пред потписивањем, требало посебно нагласити. Они су значајнији од других аката, јер се тичу међудржавних споразума. Досадашње власти су их потписивале гледајући на покрајину Косово и Метохију као на државу.

  2. Опозиција предложила СПОРАЗУМ СА НАРОДОМ ?

    Ово прелази сваку меру. Док председник републике обилази забачене варошице Србије и повећава плате радницима, по градовима шеткају протестанти и смишљају – ни мање ни више него – СПОРАЗУМ СА НАРОДОМ. Питам се : ко је њих овластио да се споразумевају са народом ? Тј са самим собом.

    Обрадовао ме је чланак Владимира Јокића из кога сам сазнао да је наш председник организовао велики скуп са патријархом и патриотским снагама у циљу парирања опозицији :

    https://www.danas.rs/kolumna/vladimir-jokic/tri-praseta/

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading