Гидеон Грајф: Усташе уживале да окрваве руке, у Јасеновцу страдало најмање 700.000

У Хрватској покушавају да релативизују историју и смање број страдалих Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу, а историја се заснива на чињеницама, а број убијених људи у Јасеновцу није било мањи од 700.000 наглашава др Грајф

Др Гидеон Грајф, главни истраживач Института за холокауст „Шем олам” у Израелу (Фото Н. Неговановић)

У Јасеновцу је на најсвирепији начин убијено најмање 700.000 људи, каже професор др Гидеон Грајф, главни истраживач Института за холокауст „Шем олам” у Израелу који је радио студију „Јасеновац, Аушвиц Балкана”.

Поводом тога што у Хрватској покушавају да релативизују историју и смање број страдалих Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу, Грајф наглашава да се историја заснива на чињеницама, а да број убијених људи у Јасеновцу није било мањи од 700.000.

„Бројке су важне, сваки живот је важан, али треба да говоримо о патњама жртава. Они су били мучени, понижавани, патња је била без ограничења, бескрајна. Ја то исто кажем и о жртвама холокауста. Пре него што су убијани они су толико страшно патили, а то је било намерно”, рекао је Грајф за ТВ Хепи.

Додаје да је анализирао холокауст и Јасеновац и да оба система имају много сличности али и разлика, да је начин убијања био различит.

„Немци су волели да држе дистанцу у односу на жртве. Желели су чисте руке. Усташе су уживале да држе своје жртве, да окрваве своје руке. Оба система су била зла, врло окрутна, садистичка”, наводи он.

Подсећа да су Немци убили већину жртава, а остале су експлоатисали да раде у индустрији, а да је у Јасеновцу било важно да жртве пате, буду понижене, да буду изгладњиване и да умру на крају.

За усташе каже да су уложили велике напоре да убију што више људи и да су имали пројекат ко ће убити највећи број логораша током једне ноћи, а да је „победник” убио 1.200 људи.

Током истраживања дошао је и до податка да су усташе имале 57 начина убијања и да на тај начин нико до сада није убијао.

„Уместо дивљења животу, дивили су се смрти. То је окретање наглавачке сваке људске вредности наше цивилизације”, рекао је Грајф.

Подсећа да су Немци у својим првим извештајима били шокирани бруталношћу усташа, а да су амерички авиони пред крај Другог светског рата надлетали Јасеновац и снимали масовне гробнице.

„Снимци из авиона масовних гробница и фотографије доказују најбоље тај број жртава који је најмање 700.000, а вероватно и више јер смо видело 10 квадратних километара пуних масовних гробница, а свака може имати стотине тела”, појаснио је он.

Тужно је, сматра он, да људске трагедије постају политичко питање и да су у комунизму прикривани подаци о Јасеновцу.

Наша је морална обавеза да се прича о свакој појединачној жртви, јер они заслужују наше поштовање и када смањујемо број жртва то је поново убијање. То је убиство сећања на њих и то није морално”, истакао је он.

Већина оних који су починили злочине у Јасеновцу су старци или нису живи, додаје Грајф, али сви треба да буду кажњени.

Немачка је, подсећа он, променила свој правосудни систем и може да се суди старим стражарима и није више потребно да имате очевице, већ је довољно да се утврди да сте били део система, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 2. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

 1. Хвала Вам господине Грајф што говорите о ономе о чему већина Срба ћути.

 2. Бездан зла који озверени римокатоличко – усташки накот србосеком издуби, и данас бездани и зјапи, крв и кост србску маљем заборава и ћутања пролива и дроби, живим кречом лажи истину посипа и спаљује… И када чујеш речи истине које васкрсвају из љутог креча који сажиже, речи Гидеона Грајфа када чујеш, бол нараста, туга плими, гнев се гневи, мисао се камени, срце јеца, душа нариче, дух клоне – то нису мелем речи, истина не мелеми јер усташко зло је незамисливо, несагледиво, немериво, неизрециво, јер је бол, јер је патња, јер је ужас умирања невиних јасеновачких жртава незамислива, несагледива, немерива, неизрецива… Бездан паклени нељуди, звери римокатиличко – усташке, Господе, србосеком издубише ! Пошљи, Господе, војинство Твоје – правду, истину, наду, веру, љубав и памћење вечно, осоли војинство Твоје зрном суда Твојега, метни освету у руке праведника ради мученика, светаца и анђела Јасеновачких, заравни бездан усташки Десницом Твојом, осуши руку која србосек држаше и још га држи, као што смокву осушио јеси…

 3. Докле год ми од других очекујемо истину о Јасеновцу, истовремено се трудећи да имамо коректне односе са данашњом Хрватском, која гаји исти вредносни систем као НДХ, нема ништа од државе Србије. Докле год деца у школама не знају где је Јасеновац, а знају како изгледа интима ЈК, докле год нам је председник човек који крши Устав и све људске и моралне законе, докле год се српска власт залаже за уништавање теритиријалног и сваког другог интегритета земље којом владају, нама било какве изјаве, кило каквих ауторитета нису од помоћи. Код нас владају лажни, фалсификовани ауторитети. Само онај ко се обавеже да ће поништити издају, онај коме су права људска права и слободе испред права којекаквих педера и педеруша, онај коме су деца у Србији, а не изван ње, само такав може да (покуша да) уради нешто за спас ове земље и народа. Тај неко свакако не може бити ништа друго, него Србин. Захвалимо се Јевреју на изреченој истини и научимо сами своју децу тој истини.

 4. „Већина оних који су починили злочине у Јасеновцу су старци или нису живи, додаје Грајф, али сви треба да буду кажњени.“

  То је безначајна ставка. Живих НДХ монструма из доба 1941-45 ионако више нема, а и још се сећамо фарсе са суђењем Андрији Артуковићу.

  Важно је указати на преживелу ендехазијску ПОЛИТИКУ данашње Хрватске у чије је темеље уграђена
  мржња према Србима. Спрега и сагалсје РКЦ и хрватских власти у анти-српској пропаганди су очигледни свима осим штоваоцима лика и дела дуета Степинац-Павелић (таквих болесничких ставова има и на овом порталу, нпр као у @Деда Ђоле) и опортуниста на власти у Србији. Зато народ у БиХ зна добро ко су усташе и шта је била и остала усташка политика и није му потребна додатна едукација у том смислу.

  Треба поздравити напоре и речи Г.Графа, али што он говори је нашироко познато (опет, углавном међу Србима који нису могли да избегну ту истину, или су се можда само маргинално потрудили да је сазнају). Без снажног учешћа Србије као државе да се истина о страшном Геноциду над Србима историјски и објективно валоризује, остаћемо у мраку туђих лажи и пропаганде.

  Господ је рекао да Истина ослобађа, па ће можда ослободити и потомке оних који су цинично на врата логора смрти постављали натписе Arbeit Macht Frei”.

Оставите коментар