Позив на велики патриотски протест у Београду: Зауставимо велеиздају, Косово је Србија! 

У Београду, 18. фебруара од 17 часова на Тргу Николе Пашића, одржаће се велики патриотски протест „Зауставимо велеиздају, Косово је Србија!”

У Београду, 18. фебруара од 17 часова на Тргу Николе Пашића, одржаће се велики патриотски протест „Зауставимо велеиздају, Косово је Србија!”

Овај протестни скуп  има за циљ да јасно упозори и садашње, али и будуће власти Србије, да никакво одрицање од јужне српске покрајине (зарад евроатлантских интеграција и нејасних обећања), не долази обзир.

Тим поводом, обратили су се јавности професори Београдског универзитета др Милош Ковић и др Слободан Самарџић, професор Приштинског универзитета (привремено измештеног у Косовску Митровицу) др Дејан Мировић, филмски редитељ Данило Бећковић, као и студенти Београдског универзитета окупљени око студентског прогласа „За Косово и Метохију”.

– Идемо у сусрет најстрашнијој издаји у историји српског народа. Овде имамо режим који хоће да разграничи Србију са Косовом и Метохијом. Да се одрекне више од  120.000 наших грађана, највећих српских светиња, свете српске земље,  Косова и Метохије! Да ли хоћемо да будемо најглупља и најгора генерација у историји српског народа, да тако останемо запамћени? То не можемо да дозволимо – апелује на све Србе проф. др Милош Ковић.

У истом апелу огласио се и проф. др Слободан Самарџић:

– Србија не сме да се одрекне Косова и Метохије, не сме да се одрекне свог народа у јужној покрајини, својих природних богатстава, свог верског и културног наслеђа!

Протест су подржале бројне патриотске странке, покрети, удружења грађана и познате личности из јавног, друштвеног и културног живота Србије.

– Незамисливо је да било ко уради, оно што ни Тито, ни турска империја није успела, да преда Пећку патријаршију, Грачаницу или Дечане у туђе руке – истиче у заједничком обраћању јавности и проф. др Дејан Мировић.

– Немојмо се заваравати, било какво разграничење значи да јужно од Ибра неће бити Срба, Грачанице, Пећке патријаршије. Једино што чува наш народ и светиње на Космету је наше право! Уколико се свог права одрекнемо, остаће без икакве заштите – подвукао је редитељ Данило Бећковић и позвао грађане Србије да се придруже протесту „Зауставимо велеиздају, Косово је Србија!”.

Овај апел су са видео позивом подржaли и студенти окупљени око студентског прогласа „За Косово и Метохију”.

(Стање ствари)



Categories: Моба

Tags: , , , , , ,

8 replies

  1. Ко заказа протест за понедељак у време када и највећи фанатици попут моје маленкости морају да се довијају да би стигли на време? Али ајде, дај шта даш.

  2. @Miloš
    Најпре да напоменем да потпуно подржавам Ваше настојање да дођете на протест. Свако коме је стало да спречи режим да призна независност дела наше земље има моје велико поштовање. Ваше питање је сасвим на месту. Ево, рецимо ја, нисам у могућности да у понедељак (радим, а нисам из Београда) дођем на протест у 17 часова. Имате 15. фебруар као нерадан дан, суботу и недељу као нерадне дане, а заказују протест за понедељак. Чини се да им и није циљ да окупе пуно људи. Осим тога, колико људи може да стане на трг? Заказати “велики патриотски протест” на тргу Николе Пашића је… шта да кажем?

    С’ поштовањем Петар

    P.S. Можда патриоте-интелектуалци негде путују за празник, па немају времена да се баве патриотизмом?

  3. Драги господине Петре,

    Ако Трг Николе Пашића буде исувише тесан биће то непојмљив, готово нестваран успех. Ако се тако нешто деси мало ко ће имати уверљив разлог да приговара.

    Укратко, било би то снажно поткрепљење за тезу о непосредној божанској интервенцији у овоземаљским стварима.

  4. Како се звало оно кад је Косово прогласило независност 2008. године, а Коштуница са досовском свитом (укључујући и нашег Шерлока Холмса, без Оље), онако државнички љутит, организовао митинг, с певањем и паљењем, не би ли Косово повратио?

    Ништа војска, ништа свијетло оружје, а и како би кад су их после демонкратске револуције укинули и уништили.

    Да ли је то била издаја?

  5. Мислите на оно када је Војислав Коштуница фактички укинуо суверенитет Републике Србије повлачењем војске и полиције са дела државне територије? Можда је ВК резоновао – довољно је што је Слобова војска победила НАТО, не треба поново да им очитавамо лекцију.

    И, јасноће ради, наравно да понашање српских органа власти 2008. године није било ни издајничко ни велеиздајничко. Српски органи, укључујући председника и премијера, нису прихватили чин сецесије, народна Скупштина га је поништила а онај облик ограничења српског суверенитета на КиМ – какав је победнички извојевала Слобова влада – остао је као постојеће правно стање.

    То што се група грађана играла државе није додатно окрњило српску државност (у односу на оно колико ју је окрњио пораз Слободана Милошевића и ратне владе Мирка Марјановића) све док српска држава на челу са Александром Вучићем није почела да ту криминалну сецесију преводи у редовно стање.

  6. Одржавање митинга за очување Косова и Метохије у Србији је добра идеја. То ће вероватно утицати на нашег главног преговарача да се врати у српску стварност. Али, питање је да ли ће дуго остати под новим убеђењима. Када оду у Брисел или Вашингтон, друге стране, сепаратисти и њихови ментори, ће наставити тамо где су стали. А наши су навикли да буду послушни преговарачи. Само ће наставити као да није ни било новог Vox Populi – Гласа Народа. Јер они не маре за мишљење народа Србије, као што не маре за мишљења народа у другим државама Балкана. Црна Гора и Македонија су свежи примери за такво понашање. Имали смо протестни митинг 21. фебруара 2008. године после проглашења независности Косова и Метохије. Од тога је запамћено оно трагично (због смрти једног демонстранта) паљење америчке амбасаде и обијање неких продавница ради одношења патика! Уместо да Србија настави са протестима према земљама Запада који су признали ту своју творевину за државу на простору Србије, остала је само на оптужницама за починиоце тих насилних радњи. И САД “почастила” новом безбедном локацијом за нову амбасаду. А питање отмице Косова и Метохије више и не поставља као најважнији услов за сарадњу са тим државама.

  7. U principu podrzavam, ako je dobro organizovan i ako ima za cilj i neke buduce akcije, dakle, ako je pocetak necega.Lose ce biti ako se pokaze da je to samo jedan skup i da ne moze da se meri sa upornoscu “malogradzanera”.Neodlucnost Kostunice i DSS je i dovela dovde i zato imam otpor prema njima iako sam glasao za DSS-Dveri, ciji tihi razlaz i skandalozni odlazak Vukadinovica i Sande kod Jeremica, jos vise ulio nepoverenje.Cenim trudoljubivost i misaonost Caslava Kporivice, njegovu kritiku i srpskog i crnogorskog rezima i on mi je taj, zadnji tracak poverenja (iako je pomalo potcenio Hajdegera u “Bicu i sudbini” :))))

  8. везано за тему:

    ФРАНЦУЗ ПО ДЕДИ

    Моја бака, Францускиња, била је јако љута када је Француска дала независност и признала Алжир. Ја не бих био љут да Србија призна Косово.

    Предраг Мики Манојловић, глумац, за „Дојче веле“

    Француз по деди, анти-алжирац по баби, а г…. по себи (Ding an sich)

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading