Слободан Антонић: Аутошовинизам против дијалога

Главна препрека успостављању културе дијалога у Србији су аутошовинистички фанатици. „Живи и пусти друге да живе“: ко се тога не држи, збиља немамо шта да причамо. И – немамо шта да шетамо!

Слободан Антонић (Фото: Медија центар)

Уредништво листа Сведок позвало ме је да напишем прилог за блок о „(не)култури дијалога у Србији“. О томе су, у броју 1169-1170 (29. јануар 2019), објаснили шта мисле Санда Рашковић Ивић, Гордана Чомић, Чедомир Антић и Срђан Стојановић (стр. 25-29).

Санда Рашковић Ивић, на пример, написала је да су се „вредности Фарме и Задруге прошириле на цело друштво, за шта је одговорна ова власт, јер је дала тон простаклука, искључивости и непријатељства“ (25).

Гордана Чомић сматра да „никада у дијалогу (не треба да – С. А.) навијаш са: `не причај, набоди га!`, јер се тиме убада директно у изградњу политичке културе, темељног дијалога и поверења једних у друге, пошто на њему почива сваки уређен систем, добар за све људе” (26).

Чеда Антић је указао да је Вучић „ставове брусио и аргументе градио тако да привуче пажњу и подршку најпримитивнијег и најмање образованог дела српског народа, настојећи да начин борбе прилагоди њиховом укусу“ (28).

Срђан Стојановић је код наше политичке класе критиковао „међусобну размену увредљивих речи на друштвеним мрежама“, очигледно алудирајући на Владимира Ђукановића и Маринику Тепић (овде), закључујући да „са таквим припадницима тзв. елите тешко да се може у Србији залагати за некакву културу јавног говора у медијима“ (29).

Извор: Телеграф.рс

У односу на њих, мој текст (стр. 27) донекле се разликовао, пошто сам тврдио две ствари:

  1. Није исто дијалог и толеранција; дијалога не може бити са фанатицима, јер је основна претпоставка дијалога признање одређених чињеница и вредности, а код екстремиста немате ни једно, ни друго; међутим, свакако треба толерисати могућност да другачије говоре и пишу чак и они с којима не бисмо сели у исти ТВ студио, или с којима не бисмо шетали на истим протестима; јер, ако бисмо желели да их затремо, били бисмо исти као они – фанатици и екстремисти.
  2. У опозицији Вучићу постоје идеолошки крајњаши, па чак и социопате; с њима рушити Вучића исто је што и препливавати реку са шкорпијом или са змијом у недрима.

Дакле, ево мог образложења (текст сам, за ову прилику, допунио повезницама и грађом која није могла да стане у задати оквир).

Главна препрека успостављању културе дијалога у Србији су аутошовинистички фанатици.

О феномену аутошовинизма сам доста писао (овде, овде, овде, овде или овде). Да се не бих понављао, овде ћу навести тек неке новије примере.

Рецимо, Александар Секуловић, једно од омиљених имена компрадорских медија и НВО, за српске цивилне жртве у ратовима деведесетих – тачније, током операције Олуја – каже:

„Без обзира да ли је страдалих српских цивила било 116, 681 или 1205, то је у сваком случају жалосна чињеница, али не и злочин. Та чињеница је последица (претходног српског – С. А.) злочина, тј. последица рата који је сам по себи злочин, а одговорност за страдање цивила на било којој страни пада на онога ко је започео рат“ (овде, стр. 19).

Текст Александра Секуловића у “Хелсиншкој повељи”, сеп-окт. 2012.

Да ли сте схватили? Пошто су Срби, наводно, у Хрватској започели рат, то покољ 2.650 српских цивила и изгон њих 340.000, током Олује, није злочин већ само – „жалосна чињеница“?!

Или, такође, Секуловић тврди да је „геноцидност кроз историју била битно обележје српског национализма“, те да је у данашњој Србији на делу „неофашизам“. Међутим, објашњава даље Секуловић, „у Хрватској је ситуација ипак другачија. Тачно је да у њој усташтво и историјски ревизионизам попримају забрињавајуће размере, али је такође тачно и то да се велики део хрватског друштва томе одлучно супротставља и има могућности да своје ставове износи кроз медије. У Србији тога нема“ (овде).

Да ли сте схватили? Цела Хрватска, укључујући и Колинду, пева Томпсонове „буднице“ (овде), усклик „За дом спремни!“ већ „традиционално“ кличу загребачки матуранти на крају школске године (овде), ћирилицу лупају чекићима где год да је виде, а Степинца проглашавју свецем. Али, све то није „неофашизам“, о не, него неофашизам постоји заправо тек у Србији?!

Колики фанатик мораш бити да би тврдио такве којештарије?

Тај исти Секуловић објашњава да постоји „манипулација бројем страдалих у Јасеновцу“ као „део официјелне (српске – С. А.) националистичке пропаганде“, те тврди да на том демонском месту није страдало више од „46.685 Срба“ (овде)!

Хеј, човече! Недавно је и Гидеон Грајф, главни истраживач Института за Холокауст „Шем олам“ у Израелу, на основу података до којих је дошао током четворогодишњег испитивања, утврдио да је у Јасеновцу на најсвирепији начин убијено „минимум 800.000 Срба и 40.000 Јевреја“ (овде).

Да ли је и он, Секуловићу, „део официјелне националистичке пропаганде“ у Србији? И зашто си, господине, број уморених Срба „на 57 начина“ (овде), спустио тек на 46.685? Зар није било најбоље да си се држао хрватске варијанте Википедије, где пише следеће:

„Šezdesetih godina prošlog stoljeća izvođena su tzv. antropološka istraživanja u radnom logoru Jasenovac koji su trebala dokazati masovna ubijanja u radnom logoru Jasenovac. Nakon temeljitih istraživanja pronađen je samo 481 kostur za većinu kojih je utvrđeno da su umrli od epidemijskih bolesti“ (овде).

Зар није сјајно? У Јасеновцу је умро тек 481 заточеник, и то од епидемијских болести! А све преко тога је, зар не, „део официјелне српске националистичке пропаганде“…

Или, рецимо, Биљана Стојковић, професорка биологије на Београдском универзитету, позната по свом „открићу“ да су Срби, наводно, у 18. веку истребили даброве у Војводини (о нетачности те сумануте тврдње писао сам овде, стр. 84-90).

Е па професорка Стојковић објављује на свом Твитер налогу слику митрополита Амфилохија окруженог децом с коментаром: „uh, jedna od jezivijih fotografija“ (овде).

Зашто је та фотографија „језива“? Зашто би слика свештеника с децом била нешто „језиво“?

То је зато што имамо посла с аутошовинистичким фанатицима, који толико горљиво мрзе све што је друго и другачије (у конкретном случају: српско и православно) да им чак и обична заједничка фотографија ђака и митрополита смета.

Коначно, међу анти-Вучићевим опозиционарима важно место припада и Дашку Милиновићу, водитељу једне популарне емисије и звезде другосрбијанског Твитера (под псеудонимом Zapad Todorović). Његово помамно аутошовинистичко дивљање садржи и следеће објаве:

„Mrzi me da palim fotošop, pa zamisli: slika Svetog Save kako mu Jovan Dučić nabija Ostrog u dupe, tetovirano na trandžinoj kurčini“ (овде).

„Finalni ispit za nacionalistu su gusle. To kad si položio i skrnave običaje i nelogiku i selektivnu istoriju unazad i braonslavlje (тако Милиновић зове православље – С. А.)  i bio u lovu i prebio ženu. Slušanje i pretvaranje da voliš gusle su diplomski. Posle toga si licencirani vepar“ (тј. националиста – С. А.; овде

„Fašistički vepru, nećemo ti dvaput reći, na ražnju ćeš se peći“ (упућено Владимиру Ђукановићу; овде).

„Mrtve ti jebem u rupu od okaaa!!!“ (жени која се жалила због поратних комунистичких стрељања – С. А.; овде)

„Jedi govno nakazooo!!!“ (Борису Малагурском – С. А.; овде)

„Zapadovi recepti za sreću: U svakom trenutku morate imati uz sebe listu ljudi kojima ćete nauditi čim dodje do suspenzije pravnog poretka“ (овде).

И са таквима за које је чак и Небојша Медојевић „četnik“ (овде) и који политичке неистомишљенике часте са „Uzmi tatin kurac prljav od sestrinih govana i puši ga!“ (овде) – од таквих, дакле, очекивати „културу дијалога“ и са таквима водити дијалог?!

Нема од тога ништа. Имате ли икакву дилему да би такви, и слични, мирне душе стрељали, затварали, прогонили и забрањивали – само да дођу у прилику?

Основна претпоставка за дијалог је елементарна толеранција: не-угрожавање онога што ти се не свиђа.

„Живи и пусти друге да живе“: ко се тога не држи, збиља немамо шта да причамо.

И – немамо шта да шетамо!



Categories: Колонија Србија

Tags: , , , , , ,

28 replies

  1. Е поред свих ужаса које је увек одлични проф. Антонић поменуо, морам да издвојим ово:

    “Биљана Стојковић, професорка биологије на Београдском универзитету, позната по свом „открићу“ да су Срби, наводно, у 18. веку истребили даброве у Војводини…”

    Хахахах, е слатко се насмејах…

  2. Uslov dijaloga je da ne moze biti sve predmet dijaloga.To je uslov jos iz grckih vremena.Sokrat, cije problematizovanje svega se odvija u formi dijaloga, je optuzen za kvarenje omladine i uvodjenje novih bogova.Time sto je odbio da pobegne, Sokrat je pokazao granice dijaloga, to je drzava, ali isto tako, dobro-voljno prihvatajuci smrtnu kaznu uveo je volju u polis kao uslov poretka koji mora biti dobro-voljno prihvacen i vise nema snagu iz sebe samog i svoje predajnosti-obicajnosti, cime je naneo udarac obicajnosnom porektu tezi nego sto su mu sofisti ikada ucinili relativizujuci ga, ali ostajuci izvan njega za razliku od Sokrata (pogotovo je subverzivni performans zrtvovanja petla, zivotinje koja najavljuje novi dan, bogu lecenja i zaceljenja (rane, cepanja tkiva izmedju poretka i pojedinca)).Osnova dijaloga je ustav, to je jedini u-govor u kojem ucestvuje svaki pojedinac u drustvu.Dovodjenje u pitanje nekih stavki ovog u-govora povlaci najtezu krivicnu odgovornost.Ako se ustav ne postuje, o cemu se vodi dijalog?Cak i savremeni ustavi, iako podrezumevaju slobodu volje izjasnjavanja, nastoje da nekim pojmovima, kao sto su suverenitet (ne mozete se dobro-voljno odreci suvereniteta, ne mozete slobodno odluciti da ne budete slobodni) pokazuju da zakon nije puka stvar volje, pa cak ni svih, vec da ima neka svoja “nadvoljna” svojstva (a ona upravo poticu iz temporalno-predajne dimenzije ustava, jer on uvek nastoji da cistu politicku slobodu sadasnjosti poveze sa “obavezama” prema proslim i buducim generacijama, dakle onima kojih vise nema i onima kojih jos nema, tako da on nije samo volja sadasnjih generacija).Dijalog u Srbiji se vodi u skladu sa takozvanim Bernejsovim “prozorima” nametanja ideje.Primer je KiM.Pozivanje na prihvatanje njegovog nasilnog otimanja (cime se obesmisljava novi ustav, jer je ocigledno da postoji nesto iznad narodnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a to je puka sila jacih) je krivicno delo pozivanja na rusenje ustavnog poretka.I to se ,navodno, isprva prihvata, ali se tvrdi da , eto, cisto hipoteticki, treba razmotriti u krugovima van politike, obicno intelektualnim, mogucnost prihvatanja otimanja (a deo toga je uporno zamenjivanje reci izraza “nasilno otcepljenje” izrazom “gubitak” koji sugerise neku nasu “krivicu” zbog cega smo (tacnije Milosevic, kao da je KiM nesto njegovo) “izgubili” KiM) odnosno priznanja “nezavisnosti” KiM.Zatim to postaje nesto sto nije tek samo hipoteticki, vec je i moguce i postaje stvar javnog i poitickog diskursa, a zatim postaje i deo politickog, ne vise diskursa, vec delovanja (osnivanjem LDP-a, koji je otvoreno zagovorao prihvatanje nezavisnosti (prvi su o “realnosti na KiM” govorili u G-17+, to je kovanica Cede Antica), a zatim usao u parlament, ne samo da pitanje nasilnog narusavanja ustavnog poretka vise nije bilo krivicno delo, vec je postalo legitimna politika).Dakle, uslov dijaloga jeste postojanje zakona i institucija koje zakon sprovode.Ako bilo sta moze biti predmet politickog dijaloga, onda nemamo dijalog, vec brbljanje koje karakterise srpsku politicku scenu na kojoj je dijalog, umesto suocavanja programa koji ne mogu biti protivustavni, sveo na licno blacenje.Iza toga postoji kontinuitet politike EU-integracija koju sprovode institucije nezavisno od promena vlasti, sto je demonstrirano brzom mobilizacijom profesora fakulteta za podrsku protestima, kakva nije postojala u slucaju peticije o KiM.A ono sto je u Srbiji neupitno i sve dalje od dijaloga su EU-integracije!

  3. усташтво=мржња према Србима=аутошовинизам

    нема дијалога са усташама.

  4. Дакле, ако сам добро разумео господина Антонића, хиљаде људи на протестима (шетњама) широм Србије су следбеници Александра Секуловића, Биљане Стојковић и Дашка Милиновића. Да ли су ти људи који протестују и они који њихове протесте подржавају у служби Александра Секуловића, Биљане Стојковић и Дашка Милиновића? Ако јесу, професор је у праву, немамо шта да шетамо! Ако нису, онда професор има скривене намере. Волео бих да ми објасни како мене и мог сина (који смо били на једном протесту) доводи у везу и изједначава са овим људским олошем? Остајем, што рек’о Шојић, изненађен и увређен.

  5. @Петар – апсолутно сте у праву. Лако је писати високоморалме тираде и затворити се у кристалну кулу интелектуалне надмоћи (чардак ни на небу, ни на земљи). Силно сам разочарана закључном реченицом господина Антонића “И – немамо шта да шетамо!”. Тим пре што њега и низ других (Мила Ломпара, Косту Чавошког, Милоша Ковића и да не набрајам даље) изузетно ценим за све што су досад урадили на јавној сцени. Они не желе да протестују зато што су ту и неки са којима се не слажу (морално, идеолошки). Другим речима, у Србији је све у реду и зашто то мењати. Ерго, садашња власт је гарант сиверенитета и територијалног интегритета Србије и постоје медијске слободе, па тако господин Антонић може своје ставове да изнесе на којој телевизији или да објављује текстове у ком год медију пожели. Са друге стране Биљани Србљановић, Јелени Милић, Наташи Кандић, Чеди Јовановић, Ненаду Чанку и Сулејману Угљанину није оногућено да на медијима изливају реке лицемерја и отрова мржње и аутошовинизма. Зар не? Гостодине Антовићу, нисте ли оваквим ставом Ви дошли на позиције управо оних екстремиста које критикујете, на позиције једног Микија Манојловића?

  6. @Mајка Јевросима
    Закључак који сте извели: “Они не желе да протестују зато што су ту и неки са којима се не слажу (морално, идеолошки). Другим речима, у Србији је све у реду и зашто то мењати.” – по мени не стоји…Биће ипак да се ради о поенти текста која упозорава да међу онима који усмеравају и интерпретирају “незадовољство грађана” (ала новоговорим!) и тиме у ствари контролишу протест , доминантну улогу могу имати или имају “аутошовинисти”. Не видим да се ради о моралној гадљивости г. Антонића према “аутошовинистима” као појединцима који шетају и који су ту само као “један од 5 милиона”, још мање да он сматра да је “све у реду”….

  7. Мислила сам да господин Антонић има довољно аргумената да сам одговори на моје замерке без дрвених адвоката. Има једна анегдота за коју присутни сведоци тврде да је истинита. Средином педесетих година када је Хрушчов спроводио дестаљанизацију Мао Цетунг је отпочео нападе на политику СССРа. Хрушчов у жељи да изглади односе одлази последњи пут у Пекинг и пошто је саслушао Маову тираду о „десном скретању“ СССРа и потреби да се иде више улево одговара отприлике овако: „Друже Мао, ако се стално померате мало помало улево на крају ћете отићи 180 степени и доћи на десну позицију“. Не мисли ли господин Антонић да је својим чистунством отишао 180 на другу страну и дошао на позиције Ивана Андрића, једне од пропалих перјаница пропалог ЛДПа? (видети: https://www.youtube.com/watch?v=8dIrf4U8Rfo ). Мада су оправдања различита код Антонића и Андрића, закључак је исти: не треба чинити ништа! Постоји и злочин нечињења.

  8. Понекад, грешан, помислим како су се овој екипи коју је побројала (уз …) Мајка Јевросима усладиле трибине по домовима културе и манастирима. Издајник је коначан и нема намеру да се промени. Истина, којом говорници располажу и коју излажу, је такође коначна и неупитна. Коначно, и публика је задовољна јер је управо дошла да чује то што је чула, али ни сами нису били свесни да ће у тој мери бити обасјани интелектом и салонским манирима. Сви имају разлога да буду задовољни собом, чак и издајник. А напољу мрак.
    Грешне су ово мисли и молим да ми опростите. Волео бих само да ми професор Антонић, а сигуран сам да он располаже информацијама, наведе непосредне доказе о увезаности ликова из текста и самог протеста грађана. Ако професор нема доказе да су организатори протеста управо ликови које је навео, онда бих ја могао да поставим питање повезаности ПатриотскихПрофесора, НевладинихЖена, ЧедаЧанакОпозиције и ИздајничкогРежима.

  9. @ Мајка Јевросима
    ………Тим пре што њега ( СА) и низ других (Мила Ломпара, Косту Чавошког, Милоша Ковића и да не набрајам даље) изузетно ценим……….
    ++++
    Када, у исти кош стављате оног кога изузетно цените !!! претпостављам да га цените због његовог укупног ангажмана-онога што он као човек јесте, са једном особом из секте вучићевих сведока који јавно изјављује https://srbin.info/2019/02/02/miki-manojlovic-ne-bih-se-ljutio-da-srbija-prizna-kosovo/
    Жао ми је оних које Ви цените.

  10. Апсолутно се слажем да су другосрбијанци штетни и да се организатори протеста морају оградити од њих. Успут постављам питање: зашто челници опозиције не узму сваки по једна вешала од пластике и не стану на чело колоне протестаната? Да ли за сваку глупост коју изговори злотвор на власти увек мора да се одговара наводним прагматизмом са ограђивањем од недоличног понашања? Што, јесу ли пластична вешала заиста средство којим може да се убије неко? Ако могу деца да се играју пластичним пиштољима, због чега демонстранти не би могли пластичним вешалима? Хоћу да кажем да озбиљни играчи не треба да се обазиру на море пљувачке коју избацују будале док прете. Прете празном пушком, јер то не може бити ни кривично, ни прекршајно. А паразити који су плаћени да пију крв овом народу и шире свест о његовом геноцидном бићу ће свакако узети рецимо та вешала за пример да поткрепе причу о зверској свести Срба. Управо то овакви текстови треба да покажу. Именом и презименом навести сваку будалу. Није кажњиво бити будала, али нисмо дужни да их трпимо. Треба нам држава у којој неће бити могућности да се пише свашта и још да се за то добије подршка. Овако како је сад нема разлике између (СНС) владиних и (Сорош) невладиних будала. То шетачи морају да знају!

  11. Обешењаче,
    Зар Вам се не чини да су и владине будале и невладине будале и антивладине будале – Сорош будале? Уверен сам да су и патриотске будале у крајњој линији Сорош будале. Шта онда шетачима може да буде јасно? Лично сам уверен да од ових протеста (мада их подржавам) неће бити велике користи за Србију. По мом мишљењу, Србији значи сваки тренутак одлагања пропасти. У том смислу, од шетње може бити користи. Можда се нешто у међувремену сруши. Рецимо Сорош.

  12. @Петар Tako je Petre dobro si razumeo profesora, te hiljade koje šetaju su u funkcionalnom smislu sledbenici ekstremističkih NGO i ostalih pravih organizatora ovog protesta. Sledbenici “Srebrenice”, ukidanja Republike Srpske, priznanja Kosova, “Pravde za Davida”, Vojvodine Republike itd. Ako ti nije jasno ko su Anosonović, Simović itd. raspitaj se malo, videćeš da nema govora o “spontanim mladim ljudima” koji su eto ni od kuda organizovali proteste, rekviziti (na latinici) im pali s neba u ruke itd. Kao što sam ja Petog oktobra u funkcionalnom smislu bio sledbenik Čede, Bebe, Čanka, Svilanovića i ostalih koji su preuzeli poluge moći u korist stranaca, a ko god izigrava patriotu i misli da će samo svojim prisustvom promeniti karakter dobro organizovanog protesta kojeg vode drugosrbijanski eksponenti stranog interesa, je u najmanju ruku naivan. Uostalom kakve veze taj protest ima sa nama koji smatramo da se dve frakcije unutar sistema bore za naklonost pravih gospodara iz dve do tri ambasade? Ako ti veruješ da će nas moderniji derivati Otpora i Canvas-a, drugosrbijanski glumčići, zatim Đilas i Borko usrećiti (a već su nas usrećivali 12 godina), idi kod Đoke Vukadinovića i Sande, pa glumi patriotu sa njima. Samo budi ubeđen da oni znaju dobro o čemu se radi, i nisu besplatno u ulozi patriotske ike-bane, tako da traži bar nešto i za sebe, neki sendvič najmanje. Daleko od toga da je SNS zaslužio da ga mi ovde branimo, ali je vrlo bitno za šta se borimo i sa kim. Ako tebi nije bitno, pravac Dveri, Đoka i Sanda te čekaju raširenih ruku, njima je potrebno da “troše” patriotsko meso za interese drugosrbijanaca, mene su trošili 2000. i više nikad.

  13. Док год коров другосрбијанштине цвета, штеточине и изроди ће наставити да владају. Остаћемо заробљени у 1945.

    Поједини изнад нека укључе мозак и ствари сагледају реално.

  14. `У опозицији Вучићу постоје идеолошки крајњаши, па чак и социопате; с њима рушити Вучића исто је што и препливавати реку са шкорпијом или са змијом у недрима.`

    Maestralno.

  15. Rasirio bih sliku.
    N1 tv “Srbijanska glumica Mirjana Karanović danas je na ceremoniji zatvaranja Haškog tribunala čitala dijelove svjedočenja koji su se kroz protekle godine mogli čuti pred ovim sudom.Karanović je pročitala tragična svjedočenja Minke Čehajića iz Prijedora, Grozdane Ćećez iz Donjeg Sela kod Konjica, Hazira Isufa Beriše s Kosova i Emila Čakalića iz Vukovara”…i Mira bi da seta i govori..

  16. Dusko Vujosevic,covjek koji je u Srbiji stekao ime i imetak od 20 miliona evra..
    “..Naravno, krivice ima na svim stranama, ali s obzirom na to da je Srbija bila najmnogoljudnija i da je kontrolisala vojsku, ipak najveću odgovornost za te ratove ima Srbija. Nešto veću od ostalih. Pogotovo kada je u pitanju Sarajevo koje je toliko bombardovano kako bi se tu koncentrisala bosanska vojska”…
    Ne moze da seta,al` bi galamio.A GEPEKOVAO I TUKAO,pa to je vec vidjeno.

  17. Dragan Bjelogrlic,slucajni Srbin,
    ..”Prosto mi je žao što Jovo neće biti večeras na premijeri mog filma”…”cika Jovo,lopov u JNA,osnivac
    zlocinacke,tzv,armije bih.

  18. Мени је запала за око једна наизглед ситница, замена туђица “link” и “literatura” српским “повезница” и “грађа”, па тако разумем и слажем се са Антонићевим закључком “И – немамо шта да шетамо!”. Више је него оправдан страх да организатори и коловође под упорно латиничним слоганом “5 miliona” (да не набрајам друге очигледне знаке могуће преваре) злоупотребе оправдано незадовољство свих нас.

  19. Није лако бити интелектуалац у Србији. Једна група интелектуалаца говори и пише хвалоспеве “медијско холограмско виртуалном” вођи, друга група говори и пише хвалоспеве “либерално- савремено- модерно- цивилизацијско- демократско- европско- политички коректно и родно сензибилном” моделу система, а трећа група интелектуалаца, слободних и несврстаних, морају свакодневно да се правдају јер нису међу онима, “храбрима и поштенима”, који јавно мисле, пишу и говоре за паре. Познато је да се мишљење, за или против, плаћа, са ове или са оне стране, док они трећи, као што је проф. Антонић, упорно терају по своме и то бесплатно. Због тога су изложени ударима са свих страна и морају свима да се правдају.
    Ипак, није чак ни у Србији све тако црно. Рецимо, паркетари, зидари или вулканизери не морају никоме да полажу рачуне о својим политичким ставовима, нити их ко шта пита. Људи који живе од свог рада, препуштени условима суровог тржишта, одавно су изгубили интерес за политику, озбиљне разговоре, идеје, сучељавања, аргументе, полемике интелектуалаца и коментаре на сајтовима. Једино ми, размажени и докони, имамо снаге и воље да се међусобно оптужујемо, да прозивамо и вређамо људе чији ставови нам се не уклапају у неку концепцију, која ће већ за годину дана бити депласирана и заборављена.
    Укратко, неке појаве и комбинације не разумем али верујем да је проф. Антонић добро размислио о свему и да је његов став исправан, као и да тај став није мотивисан материјалним добитком.

  20. @Мајка Јевросима
    6. фебруара 2019. • 14:36
    Они не желе да протестују зато што су ту и неки са којима се не слажу (морално, идеолошки).

    Ti uopšte nisi shvatila ništa. Nismo mi na tom nivou “da se sa nekim eto, ne slažemo”, ovde se radi o neprijateljstvu i mržnji na svim, ali baš svim nivoima. Ja ne ispijam kafu, ne družim se i ne šetam sa prijateljima Jove Divjaka, “Pravde za Davida” i svim ostalim koje smatram ekstremnim neprijateljima Srba. Ne šetam ni sa Kovićem jer je bio deo vlasti po opštinama do skoro zajedno sa svojom strankom DSS. Ne možeš Koviću da se praviš blesav, i saradjuješ sa nekim godinama, a onda kao primetiš da ti se ne dopadaju, pa gde si bio do sad?

  21. Подржала сам Петра и поред његове бацила сам и своју рукавицу изазова господину Антонићу да нама (и свим правим родољубима) да неко смислено и логочно објашњење какве везе имају протести незадовољних грађана са Александром Секуловићем, Биљаном Стојковић и Душком Милиновићем? Мисли ли г. Антонић да је бар један грађанин изашао на протесте због ових особа. Како г. Антонић мисли да ће у маси од неколико десетина демонстраната да се нађе баш у близини ове три особе. Што би рекао народни гуслар њих троје у со да се претворе не би маси демостраната ручак осолили. Прилично пратим збивања на нашој политичкој сцени, али никад нисам чула за ова три лика. Изгледа да је г.Антонићу понестало логичких силогизама или му је испод части да полемише са ЖЕНОМ. Уместо њега реагује чопор режимских ботова и дрврних адвоката који чак немају ни појма о чему пишу.

  22. @Мајка Јевросима Ako pratiš Antonićeve članke, mogla si da primetiš da on nikad ne polimiše sa komentatorima, ali baš nikad. Ni na NSPM, ni na Stanje Stvari, dok na FSK komentarisanje nije ni postojalo ako me sećanje ne vara. Tako da je toliko dovoljno o tvom “priličnom praćenju politike”. I kakve veze ima to što si žena? Je li treba da budeš ti privilegovana samo zbog toga? Toliko i tvojoj polnoj pripadnosti koja nikoga veruj mi ne interesuje. Ako ti ne primećuješ ko su organizatori, i ne primećuješ koji je dominantan karakter protesta, to govori o tebi i kvalitetu tvog zapažanja. I još nešto, meni ne treba niko da plati da imam najgore moguće mišljenje o organizatorima, “koordinatorima”, kao i ostalim trabantima protesta, poglavito iz bivše vlasti. Imam najgore moguće mišljenje i o njima, njihovim ciljevima, ikonografiji, kad vidim nove varijante Čede, Otpora, pištaljke, bubnjare, muziku Balaševića, bivši DS komplet na okupu, gadi mi se, i ne treba niko da mi plati za to. To što ti ne shvataš da neko može u isto vreme da prezire i vlast i ovakvu opoziciju, govori o tvojoj inteligenciji, u tvojoj reduciranoj logici, ako sam protiv Jelene Anasonović, ja sam bot?!? A, da… gade mi se i oni koji idu autobusima po Srbiji za sendviče, samo oni su malo pametniji od vas, oni džabe ne bi išli, a vi zaista naivno verujete u ovu lažnu opoziciju, “ugovor sa narodom”, “ekspertsku vladu”. Samo vam fale Dinkić i Đelić da vas usreće do kraja.

  23. lazna opozicija sluzi latinima kao instrument poruke vlastodrscu, a ta je poruka “ili predaj Kosmet ili predaj vlast”.Beogradska Oligarhija mrzi i prezite Srbski narod iako zivi na njegov racun. Zatto ce morati da plati ultimativnu cenu za nezahvalnost a to je vecno prokletstvo.

  24. Чуди ме, како је ово промакло оној која баца рукавицу г-дину Антонићу, овде се рекламира као прави патриота, а тврди и да прилично прати збивања на нашој политичкој сцени.

    https://govorisrbija.rs/ekskluzivno-foto-video-dokaz-da-amerika-stoji-iza-protesta-u-beogradu/

    А можда је у близини и деда Ђоле ?

  25. Revival.Ili,srpski,povampirenje.Povodom ugovora sa narodom…vol. II
    Sjecam se svoje srece u jesen `96.lokalni izbori,npr u Cacku,Sumadiji koju volim kao moju Romaniju,opozicija osvojila 55 odbornickih mjesta.SPS u tragovima.Setnje…Spanac..pa onda,drugi,milosrdni spanac..ponovo setnje…koje su iznjedrile :Radmilu Hrustanovic za gradonacelnika Beograda(Hrustanovici-Fazlagic Kula kod Gacka,polazno mjesto ustasa za pokolj u Koritima,selu izmedju Bilece i Gacka),Gorana Svilanovica i Vuka Draskovica kao ministre spolnjih poslova,legendarnog Cedomira Jovanovica u potpredsjednika vlade,Natasu Micic u Predsjednika skupstine Srbije i Predsjednika Srbije.Ko se jos sjeca najmladjeg generala pokojnog Vuka Obradovica,nesretnika sa Djindjicevom namjestaljkom oko seksualnog zlostavljanja.Dragoljub Markovic Krmivo produkt,asfaltiranje…Otvaranje sefa nakon smrti jednog DS velikodostojnika,padanje u nesvijest supruge zbog pronalaska 24 miliona evra…

  26. Eto,zato,dok sam ziv,trudicu se da podignem spomenik Slobodanu Milosevicu.U mojoj,sarajevsko-romanijskoj regiji.Ja,potomak ravnogorskih stradalnika.Bilo je mnogo boljih vladara,mozda ne mnogo boljih,ali gorih,uzasnih,svakako je bilo.I bice.

  27. Запад нема замену за Вучића. Превара са Вучићем је успела (једном) па су назови патриоте преведене у обор другосрбијанаца. Сада ће покушати да искористе незадовољство народа и ове протесте као лабораторију у којој би могао, напречац, да се створи неки нови Голем по мери банкара.
    Честитке аутору текста.

  28. У праву сте професоре. Психопате /комплексаши, поцепане личности жуде за тим да дођу на такве позиције одакле ће да се обрачунају са цивилизацијом, са конкуренцијом њима недостижних квалитета, врлина и морала. Систем је њихово главно заједничко поприште, дакле политика, институције и еснафи, су њихов заклон одакле ушанчени могу несметано да нам сисају крв, душу и новац. Још ако им се дода неки улични или ратни хаос да могу и без маски да се иживљавају онда су на коњу. Моје дубоко уверење је то да је цео накарадни западни систем настао на тај варварски начин, који потиче од психопата, из иживљавања против цивилизације. Спадају све те провидне цивилизоване маске које више не могу сакрити варварске корене запада и њихових саучесника. То је посао за психијатрију или још боље за духовнике.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading