Рамуш Харадинај премијерима свих држава: Тема дијалога са Србијом међусобно признање

Дијалог Косова и Србије је дијалог између две суверене државе и за субјекат нема финални статус Косова, већ нормализацију односа између Косова и Србије међусобним признањем, написао је премијер тзв. Косова

Рамуш Харадинај (Фото: АП)

Премијер Косова Рамуш Харадинај је послао писмо премијерима свих држава света у којем је написао да је статус Косова утврђен 17. фебруара 2008, проглашавањем независности.

Он је на Фејсбуку написао да им је у писму објаснио природу дијалога између Косова и Србије.

„Дијалог Косова и Србије је дијалог између две суверене државе и за субјекат нема финални статус Косова, већ нормализацију односа између Косова и Србије међусобним признањем“, написао је Харадинај.

Харадинај је написао да тим писмом жели да „оконча српску пропаганду да су статус и територија Косова још увек на столу“.

Подсетимо, Харадинај јуче није искључио могућност да је ово његова последња недеља на челу Владе.

Рамуш Харадинај: Остајем при ставовима – нема укидања такси без услова

Харадинај наводи да остаје при ставовима које је изнео у писму амбасадорима земаља велике петорке и шефици канцеларије ЕУ на Косову и да неће бити укидања таксе за српске производе без услова које је изнео у том писму.

Харадинај је то рекао на конференцији за медије након данашње седнице Владе. Он је навео да је у писму амбасадорима САД, Велике Британије, Француске, Немачке, Италије и шефици канцеларије ЕУ на Косову тражио гаранције да се одржи конференција о Косову чији ће резултат бити међусобно признање Косова и Србије.

Харадинај је у писму изразио уверење да се у 2019. може постићи свеобухватни правно обавезујући споразум, који ће се бавити свим нерешеним питањима, укључујући и ратну репарацију, права мањина на Косову и Србији, као и различита економска, социјална и културна питања које воде ка међусобном признању и учлањењу Косова у УН. Он је затражио од САД и ЕУ да конференција не траје дуже од 14 дана и да се Брисел и Вашингтон обавежу да њени резултати неће бити промена граница Косова поделом или разменом територија, као ни додељивање извршних овлашћења Заједници српских општина, нити мере које се заснивају на уступцима начињеним пре 17. фебруара 2008. године.

Уз то, Харадинај има и посебне захтеве према ЕУ међу којима су и неки који се не тичу директно процеса нормализације односа – да ЕУ одобри безвизни режим за грађане Косова, затим примену споразума о енергетици са Србијом и уклањање свих ванцаринских баријера које је Србија увела на робу, услуге и грађане Косова. Харадинај је тражио и забрану свих акција које председник, премијер или министар спољних послова Србије воде против Косова на локалном, регионалном или међународном плану.

У писму Харадинај наводи да ће доћи до поновног усвајања одлуке о таксама ако предложена конференција не заврши свеобухватним споразумом, признавањем Косова и његовим чланством у УН.

Харадинај није хтео да коментарише јучерашњу објаву председника косовског парламента Кадрија Весељија и новинаре је упутио да се обрате Весељију, али је потврдио да је са његовим ставовима био упознат пре него што су они објављени.

Кадри Весељи: Суспендовати таксу на рок од 120 дана

Председник косовског парламента и лидер Демократске партије Косова (ДПК) Кадри Весељи изјавио је да не треба укинути таксу од 100 одсто на увоз робе из Србије и БиХ већ да је треба „суспендовати на рок од 120 дана“.

„Ако и после 120 дана немамо нову ситуацију, када ће се понашање Србије и БиХ из корена променити, онда ће се наставити са истом таксом, али и другим одлукама које аутоматски воде ка пуном реципроцитету са ове две земље“, написао је Весељи на Фејсбуку.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/N1, 29. 1. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading