Милош Ковић: Држава и(ли) демократија

Ови протести могли би да имају благотворно дејство на будућност Србије. Али, господо покретачи, мораћете да одлучите: хоћете ли да ослободите своју земљу, или да се препоручите окупатору?

Милош Ковић (Фото: Медија центар)

Политички живот Србије обележен је, на прелазу из 2018. у 2019. годину, масовним, уличним протестима. Њихов окидач био је брутални напад на вођу једне од опозиционих странака, Борка Стефановића.

Разлога за протесте, међутим, има на претек. У Србији су угрожени сами темељи законитости. Границе између законодавне, извршне и судске власти готово да су избрисане. Народна скупштина претворена је у оруђе извршне власти. Слобода медија скоро да је укинута. Вербално и физичко насиље затровали су наш јавни живот. Сиромаштво и незапосленост учинили су људе подложним уценама.

Најважнију и највећу тему, међутим, организатори протеста упорно избегавају. Српске власти, одрицањем од Косова и Метохије, кроз залагање за „разграничење“ са косовским Албанцима, отворено крше Устав Републике Србије. Реч је дакле, о угрожавању граница и распарчавању државне територије. Уколико одустанемо од државе, ко ће да штити наша људска права и демократију? НАТО, САД и ЕУ? Има ли, уосталом, неког људског права, од права на живот и слободу кретања до права на приватну својину, које није одузето грађанима наше земље, који живе на Косову и Метохији? Као да притисци албанских шовиниста и окупаторских НАТО трупа нису довољни, српске власти заговарају припајање Косова и Метохије Великој Албанији и предавање наших грађана на милост и немилост људи који су осумњичени за криминал и ратне злочине.

Уместо владавине права, које мора бити исто за све грађане Србије, српске власти заговарају етничку поделу, засновану на „реалном стању“, насталом безакоњем – злочинима и етничким чишћењем. Начело народног суверенитета, на коме почивају и демократија и нација, непомирљиво је, међутим, са страном окупацијом. Сва истраживања јавног мњења показују да се убедљива већина грађана Србије не одриче Косова и Метохије и да неће да их мења за пуста обећања о прикључењу Европској унији. Повратак демократије и слободе медија у Србију значио би, дакле, тренутни прекид са досадашњом косовском политиком српских власти. Да би Косово и Метохија били припојени Великој Албанији и да би Србија остала на „европском путу“, она не сме да има ни демократију ни слободан, јавни дијалог.

Због тога власти у Србији, Црној Гори и Македонији имају подршку „слободног и демократског света“, ЕУ и САД. Тако, од вајкада, раде велике силе. У крвавом, верском Тридесетогодишњем рату кардинал Ришеље подржао је протестанте, амерички побуњеници и републиканци могли су да се ослоне на апсолутистичког монарха Луја XVI, исламски фундаменталисти Босне и Херцеговине, Косова, Блиског и Средњег истока имају подршку САД. То се зове „реалполитика“ или „државни разлог“.

Зато су питања Косова, демократије и људских права нераздвојна и зато ће грађани Србије морати да сами, против воље САД и ЕУ, поврате своју слободу. Баш онако као што су, против воље либералне Британије и демократске Француске, уз ослонац на аутократску Русију, њихове прадеде градиле демократски поредак и ослобађале земљу од Османског и Хабзбуршког царства.

Изглед текста у штампаној верзији

Ове једноставне чињенице остају, међутим, сакривене иза идеолошких фраза и сумаглица. Сутрадан после усвајања „закона“ који су омогућили стварање „војске Косова“ на нашој територији, хиљаде грађана протествовале су на улицама Београда, при чему ни један говорник није изговорио реч „Косово“. Злонамерни посматрач би рекао да их је годишњица убиства Оливера Ивановића натерала да се, бар тога дана, сете људских права својих суграђана на Косову и Метохији.

Немам никакве сумње у патриотизам грађана који протестују. Лавовски део њих зна шта су држава, границе и територија. Они, међутим, из неког разлога о томе ћуте. Некоме не желе да се замере? Можда онима који су нас бомбардовали и, рукама албанских шовиниста, етнички очистили, да би Косово и Метохију припојили Великој Албанији?

Нову енергију протестима дали су прогласи подршке, упућени са неколико факултета Универзитета у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу. У њима се педантно набрајају сва огрешења српских власти, при чему се у потпуности изостављају Косово и Метохија, распарчавање државе, предаја њене територије и грађана суседној земљи. Уместо тога, у прогласу послатом са Филозофског факултета српска власт се оптужује да „одустаје од европског пута и добросуседских односа, чиме поново води земљу у међународну изолацију“. У прогласу Правног факултета марљиво су пописани закони које је српска власт прекршила, али се не помиње угрожавање државних граница и територије. Не случајно, те документе није потписао готово ни један од неколико стотина универзитетских професора чија се имена налазе испод Апела за одбрану Косова и Метохије, објављеног на Бадњи дан 2018. године.

Ови протести могли би да имају благотворно дејство на будућност Србије. Али, господо покретачи, мораћете да одлучите: хоћете ли да ослободите своју земљу, или да се препоручите окупатору? Не можете да служите два господара.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 1. 2109)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

11 replies

 1. Kaži NE šovinizmu i rasizmu, imperijalizmu i fašizmu!
  Kaži NE trojnom EU-MMF-NATO paktu i kvislinzima!
  Kaži jasno, glasno i životno da te svi čuju ŽIVELA ANTIKOLONIJALNA, SLOBODNA I SUVERENA KOSOVSKO-METOHIJSKA SRBIJA!

 2. За @Кажи НЕ : Заборави шовинизме, расизме и друге …изме
  Данас треба рећи НЕ ономе који је своме народу рекао :
  Може и пет милиона да изађе, ја вам нећу испунити ниједан захтев

 3. @Stanje stvari
  Gde je nestao prosli Kovicev tekst o diskontinuitetima u srpskoj istoriji.Napisao sam dva sjajna komentara, pa volim da se vratim i uzivam u sebi!

 4. Могу да нагађам ко су „господа покретачи“, као и да сумњам у спонтаност „грађанског“ протеста.
  Упркос томе, мислим да ћутање, игнорисање тако дуго чеканог народног комешања и „државоторно“ трагање за длаком у јајету, представља – по Уставну Србију, дабоме са Косовом и Метохијом, јалово интелектуално надгорњавање и опасно губљење времена. Процес ослобођења нужно захтева баш и физичко, у што већем броју присуство (које уредно бележи и од кога зазире) гротескни референт Зла у костиму шефа државе. У супротном, „далеко мало људи на протесту“ остаће упамћено као Барбарина клетва која је победила памет и жељу за слободом – и Ослобођењем.

 5. @Stanje stvari
  Hvala!

 6. @Свети оче Саво, моли се за малу српчад твоју

  Моје поштовање, у потпуности делим Ваш став.

 7. Kakav to covek da minus na prosto „Hvala“!?Sta je to u njemu sto ga tera na to, jer svi komentatori ovde nastupaju pravdajuci se najboljim namerama prema Srbiji, a nemaju takve nemere ni prema drugim komentatorima i to u ovakvim benignim situacijama!

 8. “Држава или демократија”, пита се Милош Ковић

  Ово питање се већ поставило год 1989, кад се срушио Берлински зид и комунизам. Кад смо се сви понадали вишепартијском систему и демократији.
  Тада су наши властодршци – да би сачували власт – блокирали демократију и кренули у рушење наше велике напредне и цењене земље. И створили, кроз рат и крв, своје малене поседе-колоније у којима још увек деспотски владају.

  Без демократије.

 9. Др Ковић је као “лептир купусар“, он је стручњак за сваку тему, али суштиниски бави се искључиво собом!

Оставите коментар