Слободан Самарџић: Нејасно против чега се професори Филозофског факултета буне

Одговор проф. Слободана Самарџића иницијаторима са Факултета политичких наука придруживању колегама са Филозофског факултета у њиховој подршци грађанском протесту

Слободан Самарџић (Фото: З. Илић/РАС Србија)

Зашто нисам потписао

Поштоване колегинице и колеге, ево зашто не могу да се придружим овој иницијативи:

– Постоји велика несмотреност у тексту колега са Филозофског факултета у ставу: „Власт одустаје од европског пута и добросуседских односа чиме поново води земљу у међународну изолацију“. Овај став негира све остале тачке протестног обраћања. Ево зашто: Власт, која је предмет критике, представља данас јединог гаранта управо „европског пута и добросуседских односа“. Онај ко се залаже за те ствари мора да подржи, а не да критикује, данашњу власт Србије, јер је једино она у стању да испуни главни услов „европског пута и добросуседских односа“ – правно признање независности Косова. Ко ово не види, а критикује власт, или је политички неписмен или је политички лицемеран.

– Надаље, данашњи поредак личне власти у Србији, због чега се протестује широм Србије, последица је управо одрешених руку носилаца власти да по сваку цену, па и по цену страховладе, обаве посао признања Косова. Управо због тога, данашње западне силе и тзв. демократије подржавају, или у најмању руку „не примећују“, аутократску природу власти у Србији. Власт се, са друге стране, с правом хвали да је Србија својом политиком добросуседства обезбедила добру комуникацију и отвореност, а не „изолацију“, према западном свету, који се данас у једном делу наше интелигенције перципира као „међународна заједница“.

Имајући у виду овај логички след, само овлаш изложен, није ми јасно против чега се професори Филозофског факултета буне, а још мање због чега би професори Факултета политичких наука требало да им се „придруже“.

С поштовањем,
проф. Слободан Самарџић

(Србија и свет, 24. 1. 2019)

 



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

16 replies

  1. Једнако поштовање за професора Самарџића, једнако ономе које носим за професора Копривицу… Достојанствен и словесан одговор таштим и копромисним кукавицама…

  2. Ma hajde, pričam ti priču…ništa nije rekao…Džaba ti zvanje i ime KADA OBRAZA NEMAŠ! To je alfa i omega srpske stvarnosti! Svako ima titulu i muti vodu na svoj način! Jel ovo beše Koštuničin glasnogovornik i ministar? Jednog dana naći će svoje mesto u istorijskim čitankama i to na najsramnijim stranama…**** *** **** *** ** ****** ** ****** ***** ***** ***** *****

  3. Oni se i bune sto im je SNS ukrao politiku.Treba da vicu: “Lopovi, vracajte politiku!Mi smo za predaju KiM, a ne vi, mi smo za ulazak u EU, a ne vi”!.Tadic je spremao ceo sistem da on bude Vucic, ali sticajem okolnosti Vucic je postao Vucic.Da se vlast nije promenila 2012-e , sve bi bilo isto, kao i sada!EU, koja je kljuc svih pitanja, se prvo objasnjavala kao “bezalternativna”, a sada se skriva, kao “nije to sada pitanje”, “moratorijum od godinu dana”, posle 18 godina bezalternativnosti tokom kojih se ona uvukla u svaku poru srpskih institucija.

  4. Druže, pa tebi deca sede u Briselu i tamo si ih poslao u vreme dok si bio u Koštuničinoj vlasti? Što ih ne posla na Kosovo da šire tvoju politiku. **

  5. Јел ово нас, обичан народ, ови са ФПН нешто зафркавају?

    Ајде бре једном реците просто и јасно шта оћете? Од чекања да се Ви сетите нестаће Србија а и ми са њом.

  6. Мада још није јасно формулисан, главни захтев грађанских протеста је ОДЛАЗАК АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА (и његове послуге), а не европски пут Србије, који смета проф. Самарџићу

    Данас се подршка грађанским протестима универзитета у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу повећала са 144 на 333 потписника.
    Ево текста подршке и листе са 333 имена :

    https://pescanik.net/univerzitetska-podrska-1-od-5-miliona/

  7. Професор је потпуно јасно дефисао ствари. Истицање потребе смене Вучића без промене понашања власти има смисла само у мери у којој бисмо се лишили једног пљувачког, безобзирног, бахатог и немилосрдног система власти. Уместо њега би дошли културнији, образованији и нормалнији људи. Али издаја и пропаст Србије би остали исти. Упрошћено – ко је за Европу, тај је против Србије. Свако нормалан заступа став да треба живети онако како живи Европа, али нас управо та Европа онемогућава у томе. Да није тако, не би се Вучић запатио овде на власти, него би чистио затворске клозете.

  8. Profesor je upravu. Moramo znati poreklo ovih protesta kao i cilj. Samo tako protesti se mogu omasoviti, naravno bez placenih sendvica i autobusa ( po ugledu na SNS ) Ujedno da odgovorim i gospodinu koji se javio pod pseudonimom Boki. Jedan sin profesora Samardzica nikada nije radio van granica nase zemlje a drugi koji je vrsni diplomata ( ne sa privatnog fakulteta ili kupjenom diplomom ) vec punih devet godina nije u Briselu. Prema tome pre nego sto objavite lazi, gospodine Boki; malo se informisite..

  9. Ако г Самарџићу није јасно против чега се професори Филозофског факултета буне,
    ево извода из њиховог апела :

    
Група од 105 професора и сарадника Филозофског факултета потписала је заједнички апел подршке грађанским протестима против актуелне власти у Србији, јер сматрају

    – да су грађанима Србије укинуте „политичке, економске и културне слободе” које представљају темељ модерних друштава.. . .

    – да актуелна власт пропагандом покушава да прикрије чињеницу да је у последњих пет година, кумулативно гледано, Србија једна од економија са најспоријим привредним растом у Европи, а да су зараде ниже још само у Албанији и Македонији . . .

  10. Slažem se sa Samardžićem. Pravi razlog brige o EUropskim integracijama je briga za novac iz EUropskih fondova.

  11. Потписујем. Против чега се тачно буните, вајни „филозофи“? Нисте ви џаба мракољупци (дослован превод речи филозофи), јер вам је софија (мудрост) очигледно страна.

    Философски факултет је међу најмарљивијим баштинарима мрачних тековина титоистичког аутошовинизма и ауторитаризма. Они који су потписали ту деклерацију очигчедно још увек обитавају у зофос-у (мраку).

  12. Ево још једне подршке грађанским протестима.
    Наших професора и наставника који живе у иностранству и предају на
    страним универзитетима :

    https://pescanik.net/podrska-protestima-gradjana-srbije/

  13. Занимљиви коментари – с једне стране @Деда Ђоле, апологет протестујућих (у највећем броју ипак про-ЕУ). Истина, још како има против чега да се протестује – али питање је: у корист чега (боље речено – кога?). Јасно је да булументу која сада (уз свесрдну помоћ и Запада и Истока тј. тзв. “међународне заједнице“) чврсто држи власт треба заменити нечим, бар за нијансу углађенијим. Али – ту је и политичко/морална вододелница: питање Косова и Метохије.
    То питање неизбежно и непомирљиво раздваја садашње вође и присталице протеста с једне стране, и – с друге, већину коментатора, као што су нпр. @Komentar ceka pregled и @Toi-Toi, итд…За ове друге је јасно да вође садашњих протеста (и већину протестујућих) питање КиМ најблаже речено ич не занима, и зато не одобравају њихове акције, мада им је – као и протестујућима опстанак садашњих властодржаца на власти апсолутно неприхватљив. У вези са поменутом вододелницом, чини ми се да је @Toi-Toi сажето и јасно дефинисао проблем, онако како га виде они који су противници (уласка Србије у) ЕУ : “Упрошћено – ко је за Европу, тај је против Србије“.
    Једино што противници ЕУ заборављају да јасно кажу је: Кога од садашњих политичара/странака представљених у Скупштини они виде као представнике својих гледишта. За кога мисле да је/су у стању да за собом поведу масу/бираче у по њих жељеном смеру? Јер, колико се може видети, скоро сви противници садашњих властодржаца се у овој или оној мери прикључују садашњим протестима и странкама (тј. њиховим вођама) које стоје иза њих.
    У овој ситуацији трагикомично је да су једини гласни противници ЕУ и ватрене присталице Путинове Русије, Шешељеви политички декласирани и заиста трагикомични политички кловнови, радикали, који истовремено, да абсурд буде већи, мање-више, како-када, како – у чему, и када треба, подржавају садашње властодршце (своју политичку децу)… Па, неће бити да су такви и слични прихватљиви противницима ЕУ?
    Зар није прагматичније да противници ЕУ, ако су већ толико против садашњих властодржаца “прогутају“ (бар привремно) своју аверзију према садашњим протестујућим групама и странкама и придруже им се?

  14. Kао министар информисања у Слобино време, Вучић зна улогу медија у креирању јавног мњења и перманентно се труди да их контролише. Увео је организоване пропагандне погоне, тзв БОТОВЕ који раде као стално запослена подршка режимској пропаганди на интернету.

    Грађани који протествују немају ни времена ни могућности да седе пред екранима. За разлику од њих, плаћени БОТОВИ – често запослени у државној фирми, канцеларија, ауто, компјутер, секретарица и удобна фотеља – имају не само времена и могућности, него и ДУЖНОСТ да подрже режим и омаловаже протесте.

    Тако да је СЛИКА ПРОТЕСТА на интернету доста искривљена.

  15. У петак 1 фебруара одржани су протести у Новом Саду, Чачку, Бору, Зајечару, Шапцу, Смедереву, Аранђеловцу, Врању, Нишу, Ужицу, Пожаревцу, Младеновцу, Трстенику, Крушевцу, Лесковцу и Вршцу.

    Свој рецепт за промену актуелне власти изнео је у Нишу новинар Милојко Пантић :

    “Kako da smenimo vođu državnih razbojnika ? Lako. Treba nastaviti sa ovim mirnim i dostojanstvenim protestima, a onda na proleće, kad gora ozeleni, moramo svi da se okupimo u Beogradu, opkolimo Skupštinu i Predsedništvo, i tu ostanemo sve dok taj uzurpator i kralj kupleraj demokratije ne ode.
    Nakon smene Aleksandra Vučića i njegovih “državnih razbojnika”, treba formirati privremenu Vladu, koja će raspisati izbore za Ustavotvornu skupštinu, ali po novom izbornom zakonu koji će zabraniti učešće komunističko- nacionalistićko-mafijaškoj koaliciji koja 30 godina uništava Srbiju, kazao je.

    Milojko Pantic je kazao da su na protestima pristojni građani, a da ih podržava i “najznamenitiji Srbin današnjice Novak Đoković”, koji, kako je rekao, nikada nije bio na balkonu Skupštine grada Beograda jer “nije želeo da dozvoli da se njegov uspeh politizuje, a svetlost njegovih pobeda obasja uzurpatora Vučića i njegovu vlast”. Sa građanima nije jedino patrijarh srpski Irinej, koji je “prodao Isusovu veru za Vučicevu večeru”, kazao je, dodajući da je, zato, među okupljenima u Nišu video sveštenike SPC, kojima je važniji narod od vlasti.

  16. Допао ми се чланак Радивоја Јововића у ДАНАСУ којим позива грађане да не остану индиферентни већ да подрже протесте :

    Ne podrška bilo kojoj partijskoj opciji, već slobodnom društvu

    Mnogi misle da će ih zaobići posledice društvene situacije samo ako se ne budu mešali. Među njima ima onih koji naprosto žele da brinu samo o sebi. Mnogi su ušuškani u putovanjima, skupim dobrima i navikama, i devizi „ne talasaj mnogo“. Indiferentni, pak, zanemaruju činjenicu da svi mi u društvu utičemo jedni na druge, a da država utiče na sve nas. Ona određuje i usmerava sadržaje kojima su izložena naša deca, upravlja različitim institucijama kojima pristupamo sa nekom potrebom, obezbeđuje ili osujećuje bezbednost ulica kojima hodamo. Pre ili kasnije, mi sami, ili neko nama blizak, postajemo žrtve nehumane društvene stvarnosti. „Okreni se ka politici ili će se politika okrenuti prema tebi“, poučne su reči univerzitetskog profesora i političkog aktiviste Ralfa Nejdera.

    Pozivam vas da podržite građanske proteste. Ne pozivam na podršku bilo kojoj partijskoj opciji već demokratiji, slobodnom društvu. Takvog društva nema bez aktivnih građana, nema prava i sloboda bez ličnog delanja. Niko nam ih neće dati, sami ih moramo osvojiti. Za ovo je potrebna hrabrost, naravno. Potrebno je odricanje od vremena i od komoditeta, a razotkrićete se pred moćnim režimom manipulacija i nasilja. Ali pogledajte koliko nas je već izašlo i ohrabrite se! Ispravite kičmu i podignite glavu. Sutra se nećete stideti ni pred vlastitom, a ni pred tuđom decom.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading