Вук Јеремић: Лобиста кога плаћа Република Српска ради на подели Косова

Упитан да ли ће Вучић и Тачи ове године постићи споразум који подразумева размену територија, Јеремић је одговорио да је по њему вероватноћа 50 одсто, јер се томе противи јака опозиција, и код Срба и код Албанаца

Изглед интервјуа на сајту бечког “Стандарда”

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да Србија више није демократска држава, већ „корумпирана аутократија” у којој је председник Републике Александар Вучић приграбио све полуге моћи док у потпуној тајности преговара о прецртавању граница у региону.

„Не могу се, међутим, градити регионална стабилност и добри односи међу народима хушкачком реториком којом се грађани окрећу једни против других. Није лоше када су кључни људи на положајима добри пријатељи – рецимо попут Александра Вучића, Хашима Тачија и Едија Раме – али ако се сви остали свађају, онда се ситуација пре или касније отргне контроли”, рекао је Јеремић у интервјуу за бечки Стандард.

Јеремић је подсетио да је тако било и почетком деведесетих, када су Милошевић и Туђман били у блиским приватним односима и иза затворених врата преговарали о подели Босне и Херцеговине, што се завршило потпуном катастрофом.

Упитан да ли ће Вучић и Тачи ове године постићи споразум који подразумева размену територија, Јеремић је одговорио да је по њему вероватноћа да се то догоди 50 одсто, јер се томе противи јака опозиција, како код Срба, тако и код Албанаца.

„Таквом решењу се противи и већина грађана у Србији, као и Српска православна црква. Волео бих да се и европска јавност окрене дугорочним перспективама уместо брзоплетим решењима. Управо зато су важни јавна расправа и транспарентност”, рекао је Јеремић.

На питање зашто су ЕУ и САД занемарили демократске принципе на Балкану, Јеремић, који је и бивши министар спољних послова и председник Генералне скупштине УН, одговорио је да се важна промена догодила у европској бирократији.

„Одлазећа администрација је у недостатку опипљивих спољнополитичких успеха, хтела да прогласи брзу дипломатску победу на Балкану. Многи представници ЕУ знају да је прецртавање граница рецепт за обнову нестабилности у региону, али пошто не намеравају да га у блиској будућности интегришу, не узбуђују се превише због ризика који то носи”, закључио је Јеремић, стоји на сајту Народне странке.

„Слободна Босна“ преноси и други део интервјуа у којем се Вук Јеремић одредио и према улози ЕУ и консултаната Владе Србије у „цртању нових граница на Балкану“:

Део интервјуа на који се позива “Слободна Босна”

Na pitanje – Kakvu ulogu imaju konsultanti koje plaćaju agencije Vlade Srbije, a koji rade za razmjenu teritorija, kao što je Wolfang Petritsch, zaposlenik advokatske kancelarije Lansky, Ganzger i partner, Jeremić odgovara:

– Gospodin Petritsch radi na tome na nivou EU. Tony Blair, kao bivši britanski premijer, radi na svim nivoima i u svim kontekstima. U Americi to je iz Trumpovog okruženja Corey Lewandowski, koji je radio u predsjedničkog predizbornoj kampanji i koji vodi konsultantsku firmu u Washingtonu, što je kontroverzno, jer ona ne daje transparentno račun svojim klijentima. Lewandowski se sa Vučićem sastao u Beogradu i propagirao je podjelu Kosova u Washingtonu. On je službeno angažovan od Republike Srpske, ali je lobirao za podjelu Kosova (zvanično jedna kompanija, koja je registrovana pod njegovom adresom, radi kao agent SNSD-a, vladajuće stranke u RS). Alexander Soros pokušava da ubijedi sve predstavnike Demokrata u SAD-u u podjelu Kosova, kaže Jeremić.

(Стање ствари)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. УНАКРСНА ИСПИТИВАЊА

    Када сам странцима у Бриселу рекао да су могли да покажу добру вољу и да бар те четири [косовске] општине остану у Србији, а они ми кажу: „Али то нико од нас не тражи!“

    – Милорад Додик, председник Републике Српске, „Блиц“

    https://stanjestvari.com/2019/01/06/izjave-2018-godine/

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading