Александар Вучић: Ангела Меркел ме поново позвала у Берлин и питала зашто је не зовем чешће

Верујем да ће доћи у Србију, а она је рекла – ‘кад год желиш у Берлин, добродошао си’, рекао је Вучић

Ангела Меркел и Александар Вучић у Давосу (Фото: Бета/АП)

ДАВОС Канцеларка Ангела Меркел позвала је председника Србије Александра Вучића да поново посети Берлин, пренео је новинарима српски председник после састанка с канцеларком са којом је, каже, разговарао највише о Косову и Метохији и евроинтеграцијама Србије, преноси Танјуг.

„Разговор није био једноставан. Ми у Србији имамо један поглед на решавање тог проблема, а земље које су признале Косово другачији став. Али, Меркел, чини ми се, цени и поштује нашу зељу да разговарамо и постигнемо компромис”, рекао је Вучић новинарима након састанка.

Истакао је да је и данас чуо од ње више пута поновљену тезу да је компромис нешто што доводи до доброг резултата и да људи треба да теже компромису, а не тиме што ћете да унизите или уништите противника.

„Да ли ћемо ми то у Србији разумети или не, то је већ друга ствар”, рекао је председник Србије.

Пренео је да је говорио с њом и о таксама Приштине на српску робу.

„Чини ми се да је то наишло на подразумевајућу реакцију Немачке, која се увек залагала за слободну трговину и најнормалнији проток капитала, људи и услуга”.

Вучић каже да је састанак био веома значајан и да су се договорили, иако се неретко виђају, да он још чешће информише канцеларку о различитим важним питањима за Србију, као и да је добио позив да поново посети Берлин.

„И данас сам много тога научио од госпође Меркел, али то просто није за овако кратке изјаве. Она се данас позвала на Макса Вебера, на којег сам се ја безброј пута позивао. Она је и протестант, па јој некако можда у том смислу више приличи, а сигурно је вреднија од мене и образованија”, приметио је Вучић.

Навео је да су разговарали и о европском путу Србије, о томе шта још морамо и шта је још потребно да урадимо.

„Мислим да су нама јасни задаци и мислим да је извесно да ће Србија на том путу имати значајну и не малу подршку Немачке и канцеларке Меркел, што је за мене било апсолутно најважније”.

Вучић је додао да су разговарали о свим важним питањима у односима Србије и Немачке и констатовали да су се две земље приближиле трговинској размени од готово пет милијарди евра, као и да је Немачка убедљиво најзначајнији трговински партнер Србија.

Рекао је да Немачка учествује са 13 одсто у нашој укупној трговинској размени.

Ти бројеви се повећавају, рекао је Вучић и захвалио на великом броју немачких инвеститора које је замолио да имају поверења у Србију, пошто ће својим добрим речима утицати да их буде још више.

Меркел Вучићу: Кад год желиш у Берлин – добродошао си

ДАВОС – Председник Србије Александар Вучић поновио је да га је канцеларка Ангела Меркел позвала да поново посети Берлин, „кад год жели”, те изразио наду да ће она ускоро посетити Србију.

Вучић је то рекао у укључењу у главну информативну емисију Пинк телевизије, након састанка са немачком канцеларком у Давосу.

„Надам се да хоће”, рекао је Вучић одговарајући на питање да ли очекује да Меркел посети Београд.

„Морамо још много ствари да урадимо пре краја њеног и мог мандата. Велика би ми част била и мислим да бисмо тиме једну значајну еру обележили, уколико би дошла у Србију. Верујем да ћемо имати успеха у томе”, рекао је Вучић

Вучић је казао за Пинк да му је Меркел на данашњем састанку рекла – „зашто ме не зовеш чешће”, али да он сматра неумесним да на тај начин досађује канцеларки или било коме.

„Никада то не радим. Она је тражила и овде сусрет и хвала јој на томе”, рекао је Вучић и додао да то што је она тражила сусрет показује колико брине и колико јој је стало до Србије.

Вучић је казао да је човек који зна шта је његов посао – да брине о стабилности земље и да чува Србију.

„Верујем да ће доћи у Србију, а она је рекла – ‘кад год желиш у Берлин, добродошао си’“, додао је Вучић.

Вучић је рекао да је са Меркеловом разговарао и о билатералним односима, Косову и нашем европском путу.

Од ње је, како каже, чуо и како види будућност ЕУ – у снажном савезу Француске и Немачке, укључујући и војну сарадњу, преноси Танјуг.

„Њена визија Европе – да је Ахенски споразум наставак Јелисејског споразума, види ту симбиозу Немачке и Француске, да ЕУ мора да гради своју снагу, монетарну стабилност. Такође је важно монетарно партнерство са Јапаном, које ступа на снагу 1. фебруара”, рекао је Вучић и додао да се много тога у свету мења, а мале земље то морају да прате да би нашле своје место у том промењеном свету.

Пошто је Меркелова говорила и о војној сарадњи у Европи, он је додао да када се ради о нашој војсци, да истиче нашу војну неутралност и наводи да ће Србија ове године добити 9 европских хеликоптера и седам руских.

„Ситуација је данас много боља него што је била, начињен је велики напредак и људи могу да се поносе. И тек ће”, уверен је председник Вучић.

ЕУ и САД брине Кина, ми смо колатерална штета

ДАВОС – Председник Србије Александар Вучић потврдио је да је са европским комесаром за проширење и суседску политику Јоханесом Ханом разговарао о квотама за челик, те указао да је Србија колатерална штета чињенице да Европа, као и САД, гледају како да зауставе продор Кине.

„Одлука је донета, није идеална по нас. Али, ја сам захвалан Жан Клод Јункеру. Данас је у Србији објављено писмо које ми је он упутио. И Ана (Брнабић) се много борила. Добили смо неке усмене гаранције, али… зашто нису изузели нас, ако су изузели Норвешку, Лихтенштајн, Исланд, које имају исти ССП као и ми…? Ако су изузели њих, могли су и нас”, рекао је Вучић у укључењу за ТВ Пинк из Давоса.

Како је истакао, нама значе и Јункерове гаранције, који је рекао да ће одмах да реагује ако квоте на било који начин буду угрожавале српску економију.

„Јуче смо имали састанак са кинеским партнерима. Надам се да ћемо успети да све то држимо под контролом”, рекао је Вучић.

Упитан шта му је европски комесар рекао на састанку, каже да Хан говори да су то опште мере.

Председник је указао да је суштина да Европа, као и САД, имају велики страх од Кине и гледају како да зауставе кинески продор, а да смо ми ту колатерална штета, „ни криви, ни дужни”.

Поручио је да су нам Кинези пријатељи и да тога нећемо да се одричемо.

„Није ми важно какав притисак може да буде од било кога, на било који начин. Они су нам спасили Железару, раднике у Смедереву, као и Бор и борски рудник и све друго”, подвукао је Вучић.

Пренео је да је и немачка канцеларка данас оценила да Европа заостаје за Кином, па тек онда за САД, у вештачкој интелигенцији, чак и у дигиталној платформи за податке…

У вештачкој интелигенцији, Кина је испред свих, број 1, а вештачка интелигенција је будућност, преноси Танјуг.

„То је будућност. Кина води. Зато све велике силе, САД, Европа, покушавају да је успоре, да буду велики играчи, да избију на прво место. То је игра великих. Ми смо мали и гледамо да сачувамо свој интерес”, истакао је Вучић.

Нема „друге стране”, само „скините главу” Вучићу

ДАВОС – На поједине коментаре у земљи да није он тај који треба да говори о слободи медија у Давосу, председник Србије Александар Вучић каже да то говоре они који се наводно боре за слободу изражавања, али, кад је он у питању, не би да поштују правило друге стране.

За њих, каже, нема правила „друге стране”, већ само – да се „скине глава” Вучићу.

А поводом оцена, какву је изнео и некадашњи председник Србије Борис Тадић, да слобода медија за време бивше власти не може да се пореди са стањем какво је данас, Вучић каже да је сагласан с таквим оценама:

„И ја мислим да не може, и то је све сто могу да кажем о Тадићу. Ја нисам сменио ниједног уредника за разлику од њега, који је ноћне авионе слао да би их смењивао. Ја нисам довео ниједног новинара на РТС, а они су све своје поставили и даље су на функцији. Па ко вам је уредник најважнијег програма на РТС-у? Дајте људи, немојте да причамо о тим стварима. Није ни важно. Нећу да одговарам Борису Тадићу. Он је велики лидер и много важан човек и много је вредан био, не могу да вам кажем колико је марљиво радио на дневном нивоу”, рекао је Вучић.

Кад је реч о примедбама што је баш он говорио о медијима у Давосу, рекао је:

„Видео сам да су причали да немам права да говорим, да је страшно што сам говорио. Ви, који се борите за људска права, за право на слободу изражавања, говора, уплашили сте се мојих речи, или бисте да се не примењује оно основно начело демократије, људскости ако хоћете, ‘дај да чујем и другу страну’“, рекао је Вучић за ТВ Пинк, преноси Танјуг.

Како каже, они мисле да нема друге стране и да постоји само њихова осуда.

„Мислите да постоји само ваша осуда, ‘скините главу том Вучићу, том зликовцу, па што да га чујемо, немамо ми шта да га чујемо’… Али, није ми то проблем”, рекао је Вучић.

Он додаје да постоје озбиљни и објективни људи који ће ускоро у складу са својом савешћу да примете промене и по тим питањима.

„Врло сам озбиљан да се наша земља и у тој области прикаже у најбољем могућем светлу”, истакао је председник.

Вучић о Тачију и уједињењу Митровице

ДАВОС – Председник Србије Александар Вучић каже, поводом изјава Хашима Тачија о уједињењу Митровице, да се то неће догодити.

Вучић је у Давосу, где учествује на Светском економском форуму, на питање новинара о Тачијевим изјавама, рекао да више уопште не разуме шта раде Тачи и Рамуш Харадинај.

„Покушавао сам да разумем, али не разумем. Народу на КиМ могу једино могу да поручим да ћемо бити уз њих и да се то неће догодити”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Немачка снажно против такси Приштине

ДАВОС – Немачка је земља која се, без икакве сумње, веома снажно противи нарушавању нормалних трговинских односа на КиМ, изјавио је председник Србије Александар Вучић након разговора са немачком канцеларком Ангелом Меркел.На питање новинара шта му је рекла Меркел за најновије потезе Приштине, која ни под притисцима није укинула таксе, Вучић је рекао да су разговарали како то да се реши, као и о односима Београда и Приштине и наставку дијалога, те о будућности Западног Балкана.

“А, да ли су ти притисци бројни и тако снажни, као што неко жели да изгледа, или је то само параван за неке друге ствари, о томе не бих сад, али нема никакве сумње да је Немачка земља која је веома снажно против нарушавања нормалних трговинских односа”, рекао је Вучић Пинку.

Вучић је истакао да је слобода протока робе, услуга и капитала нешто на основу чега је Немачка засновала своју моћ и да не Немци не могу такве потезе да разумеју.На констатацију новинара да га је Меркел дочекала са осмехом, те питање да ли је тај сусрет протекао баш тако оптимистично, Вучић је рекао да са Меркел има честе сусрете и да је она увек била благонаклона према нашој земљи и помагала колико је то у не тако лаким условима било могуће.

„И данас је имала пријатељски тон према Србији, што је од пресудног значаја за нашу земљу”, навео је он, преноси Танјуг.

Вучић са премијером Луксембурга и немачким министром

Председник Србије Александар Вучић разговарао је у Давосу са премијером Луксембурга Гзавијером Бетелом и министром здравља Немачке Јенсом Шпаном.

„На маргинама економског форума у Давосу у пријатељском разговору са премијером Луксембурга Гзавијеом Бетелом и немачким министром здравља Јенсом Шпаном”, навео је Вучић на свом Твитеру и објавио фотографију тог сусрета.

(Политика, 23. 1. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Он (ΛV) има отворен позив од “маме” Меркелове да посети Немачку (то ће бити 15 међусобни срдачни сусрет) још од раније и не мора да се хвали да је накнадно позван да посети Немачку (“кад год зажелиш у Берлин, добродошао си и зовиме што чешће”). Проблем је да наговори “маму” да га подржи по свим питањима у вези Косова и да је наговори да га посети у Београду. Све су му жеље остварене осим да доведе Трампа у Београд. Утешно је што се први пута у Њујорку поздравио са Трампом невероватних четири пута, а Дачић тада је узео од Трампа аутограм (да се радују као деца), а задњи пут чак и разговарао са Трампом који му је само рекао да су “Срби добар народ”, тачка.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading