Александар Вулин: Путин подржава свако решење у вези са КиМ које Србија постигне

Дакле, оно што одговара Србији, одговараће и Русији… И то је од великог значаја за нас, да имамо подршку тако велике земље и њеног лидера, рекао је Вулин за Радио Београд

Александар Вулин (Фото: И. Милутиновић)

Министар одбране Александар Вулин оценио је данас да је руски председник Владимир Путин упутио веома јасну, и дипломатску, и политичку поруку да Русија подржава свако решење (у вези са КиМ) које Србија постигне.

„Дакле, оно што одговара Србији, одговараће и Русији… И то је од великог значаја за нас, да имамо подршку тако велике земље и њеног лидера”, рекао је Вулин за Радио Београд.

Путин је, каже, у тој поруци рекао да је Резолуција 1244 и даље на снази и да, уколико неко мисли да се може без те резолуције решавати питање КиМ, тај то ради на силу.

Он подсећа да у Резолуцији 1244 има делова који су позитивни за Србију, али и оних који су тешки.

Навео је и да је врло тешко образлагати европски пут, због њихове политике двоструких стандарда, а као пример навео таксе које је Приштина увела за производе из централне Србије на које је Европа прво ћутала, а потом „стидљиво реаговала”.

„Не разумем зашто не примени правила, зашто не примени уговорне одредбе, одреднице које су наведене у Споразуму о стабилизацији и придруживању баш за овакве случајеве”, каже Вулин, а преноси Танјуг.

Како каже, ЕУ има могућности да реагује на озбиљнији начин и каже Приштини – са оваквим понашањем, ваша европска перспектива не постоји.

„Или ће те спровести Споразум о стабилизацији и придруживању, или никада нећете добити визну либерализацију никада нећете постати део Европске уније, што то не кажу, што се тако не понашају, него дођу и кажу – укините таксе, али фали ми иза тог зареза, фали ми наставак, или ће се десити то и то. Знате, нама се увек каже ако нешто не урадите биће то и то”, каже Вулин.

Примећује и да цела Европа ћути док се „пред нашим очима прави велика Албанија”.

„Ни једне једине речи. Можете само замислити како би неко реаговао кад би неко у Србији почео да говори на тај начин. Шта би нам се десило и какве бисмо претње врло, врло брзо добили и шта би нам се у крајњој линији, не само претње и шта би нам се десило. Цела Европа ћути”, каже Вулин.

Играње са великом Албанијом је јако опасно, већ је, каже, узнемирила цео Балкан, а може да уради и много, много горе ствари.

Када је реч о војсци Косова, Вулин сматра да није питање чија је војска јача, већ је спорна намера.

„Ви нама показујете да се ви спремате за некакав сукоб, сукоб који ми не желимо. Зашто то радите? Значи, спорна је намера и спорно је за кога се то прави и против кога се прави таква војска и наравно Срби не треба никад и ни на који начин да пристану на уцене и постану део те формације, јер свако ко уђе у ту формацију мора да зна да ће једног дана бити употребљен против своје браће, својих комшија, својих сународника, ни против другог”, упозорава министар.

Одговарајући на питање о враћању војног рока, Вулин истиче да је то врло комплексна ствар и да није само реч о „анализи колико ће нам новца требати и где би требало да отворимо касарну, или колико нових униформи треба да набавимо”.

„То је и политичка анализа, то је и економска анализа, колико ће то коштати, да ли земља то може да издржи, који су позитивни ефекти тога, који су негативни ефекти, наравно, то је дакле заиста веома комплексно и ми ћемо изаћи пред председника Републике и врховног команданта, са конкретним чињеницама, а онда ће се одлуке донети”, каже Вулин.

Није желео да у вези са тим лицитира датумима, наводећи да се на томе ради и када политичко руководство одлучи да се определи о томе – определиће се.

Вулин је поручио и да се Олуја, Јасеновац и мартовски погром из 2004. године више никада неће поновити.

Истакао је да не жели било каквим коментаром да даје простора за, како је рекао, чувену реченицу „да се обе стране уздрже”.

„Ми немамо чега да се уздржавамо, нека свако размишља о себи, ником не претим, никаквом силом не претимо, као што не прети председник Вучић, али као што је рекао – ово се неће поновити”, рекао је Вулин.

Он је истакао и да су битка на Кошарама и Паштрик биле намерно плански занемарене.

Сада се, каже, то самопоштовање нације обнавља и подсетио да је председник Србије Александар Вучић открио споменик једном од хероја са Кошара Тибора Церну.

„Те ствари се морају обележити, ја и ресорно министарство ћемо сигурно радити на томе, ја док сам био у Министарству за рад и запошљавање борачка и социјална питања, покренуо сам једну иницијативу у том правцу и сигуран сам да ће се она ускоро и завршити”, поручио је Вулин.

(Политика, 20. 1. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. („Дакле, оно што одговара Србији, одговараће и Русији… И то је од великог значаја за нас, да имамо подршку тако велике земље и њеног лидера”, рекао је Вулин за Радио Београд.)

    Са овим се можемо сложити под условом да Србија стварно зна шта је за њу најбоље решење. Судећи по оним “шифрованим” и недовољно јасним изјавама од Вучића и Вулина, а и Дачића, они би да Косово и Метохију поделе са сепаратистима. Такво решење можда одговара некима од њих, али не и држави Србији. Зато би Русија требалo да са пуно опреза гледа и реагује на предлоге од врха власти у Србији.

  2. А ко је “Србија” – ваљда ова власт, доведена наштимованим изборима?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading