Драгана Трифковић: Русија не сме да буде монета за поткусуривање

Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије, за Руску народну линију уочи посете Владимира Путина Србији

Драгана Трифковић (Извор: Центар за геостратешке студије)

У Београду је маса људи изашла на улице да искаже своје незадовољство. Иако су последњих недеља биле ниске температуре и неповољни временски услови, то није спречило људе да из недеље у недељу шетају београдским улицама.

Серија протеста у Србији је почела након што је нападнут опозициони политичар пред одржавање трибине Савеза за Србију у Крушевцу. Опозициони Савез за Србију је формиран у септембру 2018. као коалиција опозиционих странка са различитим политичким програмима. Ове странке су успеле да превазиђу своје разлике прављењем Уговора од 30 тачака којим су дефинисале заједничке политичке циљеве. Дефинисано је да су Србији неопходне корените промене које подразумевају: изградњу демократског уређеног и праведног друштва, владавину права, стварање услова за спровођење регуларних избора, борбу против сиромаштва, очување територијалног интегритета Србије, спровођење нове економске политике, борбу против криминала и корупције, поштовање Устава Републике Србије и Резолуције 1244 итд.

Савез за Србију представља једину озбиљну алтернативу садашњем режиму. Неопходно је напоменути да је напад на једног од оснивача Савеза за Србију била само кап која је прелила чашу. Садашња власт коју чини коалиција окупљена око Српске напредне странке и Социјалистичка партија Србије, спроводи политику која Србију води ка странпутици. То је утицало на акумулирање огромног незадовољства код грађана Србије које је само чекало неки повод и неку варницу да се активира. Тако су покренути протести. У Србији влада атмосфера страха и неизвесности која временом поприма све драстичније облике.

Пре годину дана на Косову и Метохији је убијен опозициони политичар кога је владајући режим из Београда претходно прогањао и медијски сатанизовао. Безбедносна ситуација на Косову и Метохији је погоршана од како је Српска напредна странка угасила српске институције на Косову и Метохији и формирала такозвану „Српску листу“ састављену од маргиналних личности, разних дилетаната и криминалних структура, како би кроз њу регулисала односе са сепаратистима у Приштини, газећи Устав Републике Србије. Ова „Српска листа“ је коалициони партнер ратних команданата терористичке ОВК која је починила тешке злочине над Србима. То је довело до подела и сукоба у српској заједници што је на крају кулминирало и убиством Оливера Ивановића. Међутим ни у остатку Србије није боља ситуација. Страначка политика је ушла у све сегменте друштва и почела да руководи институцијама а друштво је под све већим притиском. Уведена је потпуна медијска цензура и угашена свака слобода мисли. Медијски простор је вулгаризован. Медијске манипулације су доживеле свој врхунац. Председник државе свакодневно оптужује опозицију за оно што сам ради и покушава њој да припише све неуспехе и капитулацију. Због тога је народ на улицама.

У Београду је одржано седам масовних протеста. Уколико је на првом било 10 хиљада људи, на следећем је било дупло више. Према проценама на последњи протест је изашло око 70 хиљада људи. То су свакако најмасовнији протести у последњих десет година. Сада су се они проширили и на друге градове у унутрашњости Србије: Ниш, Чачак, Крагујевац, Нови Сад, Ужице и др.

Уместо да власт изрази забринутост због незадовољства које грађани исказују, председник државе свакодневно упућује увреде како грађанима тако и својим политичким противницима. Председник државе поручује грађанима: „Нека вас се скупи 5 милиона, ни један захтев нећу да испуним“. Тиме заправо врло јасно исказује колико га грађани интересују. Србија има 7 милиона становника, што значи да председник државе не мари за велику већину становништва и њихове захтеве. Такви иступи су још више појачали отпор и омасовили протесте.

Протестанти су изнели своје захтеве, а то су: расветљавање убиства Оливера Ивановића, откривање налогодаваца напада на новинаре и опозиционе политичаре, оставка директора РТС, оставка министра унутрашњих послова, отварање медијског простора за опозицију и представљање плана за Косово и Метохију (с обзиром на то да власт води тајне преговоре са сепаратистима и да онемогућава чак и дијалог у Скупштини Србије на тему Косова и Метохије).

Уместо да председник државе настоји да смири тензије у друштву, он ради на креирању нових сукоба. Иако је режим успео да обезвреди патриотизам, машући заставама и славећи српске хероје док истовремено предаје Косово и Метохију Албанцима, сада покушава да обезвреди и наклоност Срба ка Русији. Председник Вучић је искористио посету председника РФ Србији за прављење контрамитинга и супротстављање опозицији. Он жели да присвоји подршку коју председник Путин има у Србији и прикаже је као своју. Тиме он заправо сукобљава опозицију и грађане који протестују, Русији. Он нема никакав проблем са тим да користи Русију која је крајње пријатељски настројена ка Србији за обрачун са својим политичким противницима.

Оваква ситуација је у ствари најнезахвалнија за будуће српско-руске односе. Грађани Србије виде Русију као земљу која се бори за заштиту међународног права, поштовање суверенитета и за успостављање правде. Грађани Србије су свесни тога да имају власт која гази Устав Србије, међународно право и која се не интересује ни за сопствени народ ни за сопствену државу. То председник Србије и не крије. С друге стране српска власт врло вешто користи име Русије и њеног председника за лични маркетинг, што наводи грађане Србије на то да се питају због чега Русија подржава такву штетну власт? Наравно владајући режим није дошао на власт захваљујући Русији већ напротив захваљујући обећањима које је дао Западу. Између осталог и то да ће потписати свеобухватни мировни споразума са Косовом и тиме признати сепаратистичку творевину.

Уколико Русија буде учествовала у тој представи коју председник Србије треба да одигра, а коју Запад вешто режира, грађани ће то тумачити као подршку Русије предаји Косова.  Бојим се да је Косово тема на којој ће бити тестирани српско-руски односи. Уколико грађани Србије буду перципирали позицију Русије онако како им то српска власт представља, то ће изазвати велики револт према њој. Ако грађани Србије буду уверени да Русија подржава режим који предаје Косово, то ће бити ствар коју неће моћи да опросте. Посебно не Русији. Између Запада који је главни креатор наших проблема и Русије која треба да подржи српску власт која испуњава захтеве Запада, људи ће имати више разумевања за оне који стварају проблеме.

На крају, срећа је у томе што председник Руске Федерације веома добро разуме политичка дешавања у Србији и што има способност да се уздигне изнад ситуације. За Србију је велика срамота да власт покушава на приземан начин да користи добре намере једне велике силе као што је Русија.

17. јануар 2019. 

Опрема: Стање ствари

(Центар за геостратешке студије, 19. 1. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

23 replies

  1. Ма и Драгана брка стране! Ово је побуна пуних стомака, они се изругују “крезубићима што не умеју уз покретне степенице” – што наравно захтева академско образовање?! Драгана сад окреће: да људи демонстрирају незадовољни косовском политиком Вучића; уствари окупио се Савез “да постанем Калиф наместо Калифа” и то им је сав програм. СзС није ниједног тренутка поменуо положај Срба код околних љубимаца Запада, о Косову ни зуцнуо није; 3 ипо године им није сметало што Ивановић труне по затворима, сад га се мртвог сетили, а и то са годину дана закашњења. Мало те деце комунизма из Круга двојке, што у високо образовање рачунају то што умеју да прочитају упутство на енглеском како се отвара калодонт – остали језици су већ “ретро”! И умеју узбрдо уз покретне степенице, низбрдо само кад су пијани.

  2. Crveni komandir – Elena Vaenga

  3. “Наравно владајући режим није дошао на власт захваљујући Русији већ напротив захваљујући обећањима које је дао Западу. Између осталог и то да ће потписати свеобухватни мировни споразума са Косовом и тиме признати сепаратистичку творевину.”

    Драгана је овим речима описала настанак и досадашњи опстанак овог режима на власти. Занимљива је сада ова грчевита борба за продужење опстанка на власти. Са Запада је притисак ојачао у вези са главним адутом, компромисним и коначним решењем питања Косова и Метохије. Па се власт са Вучићем на челу нашла у незавидној ситуацији.Тај исти Запад је покренуо и појачао деловање опозиције, како би притиску дали демократски мотив, Позивањем Русије и Путина у помоћ, Вучић хоће да покаже да није потпуно беспомоћан према Западу. Али, Русија се држи принципијелно у овој ситуацији. То што је пре седам година врх СНС обећао Западу у вези са Косметом, није договарао и са њима. Јер, да је у то укључио и Русију, сигурно не би добио подршку. Зато је вероватни одговор Русије – како си сејао, тако и жањи. Али, ово може унеколико да промени и притисак са Запада. Јер су убеђени да Русија неће дозволити да се одлуке доносе без њеног учешћа. А, ако Вучић буде покушао да Русију стави на његову страну, вероватно ће добити отворени, не много дипломатски, одговор од Руске федерације, да Русија неће да помаже разбијање Србије. Ако је није заштитила 1999. године, то ће моћи данас, свим правно дозвољеним средствима. А по потреби и другим.

  4. Браво Драгана, одлична анализа !
    Г Путин је веома добро разумео политичка дешавања у Србији, уздигао се изнад ситуације, није се упецао. А За Србију је велика срамота што је њена власт покушала на овако приземан начин да искористи добре намере Русије.

    Драгана је поменула и грађанске протесте :
    “У Београду је одржано седам масовних протеста. Уколико је на првом било 10 хиљада људи, на следећем је било дупло више. Према проценама на последњи протест је изашло око 70 хиљада људи… Сада су се они проширили и на друге градове у унутрашњости Србије: Ниш, Чачак, Крагујевац, Нови Сад, Ужице и др”.

    А ја додајем Прокупље и Горњи Милановац.
    Мало по мало, град за градом, цела Србија се полако диже.
    Деспот ће пасти кад ми престанемо да пузимо.

  5. Kao sto je Zapad bolje znao od Srba ko su Nikolic i Vucic, tako mozda i Putin bolje zna ko su Djilas, Jeremic, Tadic ,Stefanovic, za Obradovica vec niko ne zna ko je, ma koliko to suludo zvucalo, jer su vec bili na vlasti, “gradili institucije”, vrsili “ekonomske reforme”, resavali problem KiM-a, gradili “manju, ali efikasniju vojsku”…U programu od 30 tacaka nedostaje put na Mars, to je opozicija mogla da ponudi Putinu.Neka Rusi daju novac, kosmodrom, svemirski brod i kosmonaute, a mi cemo zastavicu i to EU!

  6. P.S.
    Svidjaju mi se govornici Karanovicka,Trifunovici (komada dva), Kojo, sledeci je Djuricko, pa Vesna Pesic…Zapad nas je do sada mucio i pritiskao, a sada se zeza.

  7. Dragana Trifković da nam objasni gde se nalazi taj njen “Centar za geostrateške studije?” Gde mu je adresa, ko su zaposleni, jer vidim jedino nju da se godinama predstavlja pod markom te fantomske institucije. Postoji samo strana na FB, na kojoj nema gotovo ništa. NIkakav protest me ne zanima, sukob dve izdajničke strukture koje se bore za primet pod okriljem strane okupacije. Uzgred, protest je otvoreno za “Evropski put”, “Pravdu za Davida”, ničim ne kritikuje glavne stvari pogubne politike koje su nas dovele do ovde, a koju su i oni sprovodili dok su bili na vlasti do 2012. O Kosovu ni reči. Došlo mi je da povratim kad sam ponovo video na ulicama bubnjare, pišteljke, Balaševićevu muziku, samo fale strane zastave koje su nosili 96/97. Fuj!

  8. Samo Baka Prase ima infrastrukturu (milion sabskrajbera) i “program” koji moze da se suprotstavi Vucicu.Baka Prase i Beli da se reaktivira!

  9. @Коментар је обрисан

    Бели? Са све Срђом Поповићем? Браво! Господине, срам Вас било!

  10. Драгана с правом примећује :
    “Председник Вучић је искористио посету председника Путина Србији за прављење контрамитинга и супротстављање опозицији. Он је желео да присвоји подршку коју председник Путин има у Србији и прикаже је као своју”.
    Може се рећи да су у Вучићевој предизборној кампањи – која траје од 2012 – учествовали Путин, патријарх и огроман број “спонтано” стиглих грађана.

    Као КПЈ у своје време, СНС је савршено одрадила посао : обезбедила аутобусе, обећала поклоне и дневнице, уценила отказом неподобне и непослушне …
    О потписивању неких за Србе корисних конкретних уговора (извоз Фијата, јефтинији гас и др), нема проверених значајних новости.
    Из разговора у четири ока кога су водили председници, процурело је само скрушено признање разочараног Вучића : “Ни половина људи не би дошла због мене, дошли су због Путина”.
    Путин је рекао да неће говорити. Али, кад су му дрско подметнули микрофон, рекао је три речи и одлетео.

  11. @Petar
    Ako niste u stanju da prepoznate sarkazam, nadam se da nemate pravo glasa.

  12. Ево и једне новости из (обично прорежимске) ПОЛИТИКЕ од 18 01 2019 :

    “Група од 105 професора и сарадника Филозофског факултета потписала је заједнички апел којим пружају подршку грађанским протестима против актуелне власти у Србији. Како преноси Бета, они су то учинили јер сматрају да су грађанима Србије укинуте „политичке, економске и културне слободе” које представљају темељ модерних друштава.. . .

    – Актуелна власт пропагандом покушава да прикрије чињеницу да је у последњих пет година, кумулативно гледано, Србија једна од економија са најспоријим привредним растом у Европи, а да су зараде ниже још само у Албанији и Македонији – наводи се у апелу . . .

    Апел су, између осталих, потписали Миодраг Зец, Марија Богдановић, Радош Љушић, Дубравка Стојановић, Никола Самарџић, Драган Булатовић, Милан Ристовић и други”.

    Драги посетиоци Стања Ствари
    Отаџбина је у опасности ! Не само стотине хиљада потплаћених грађана него ево, и 105 подмићених професора филозофије ! ЦИА, ВАТИКАН, ЕУ ? И ала и врана зинуле на православну напаћену Србију и њеног честитог председника који нас даноноћно брани од безбројних непријатеља. Има ли ко предлог, шта да се ради ?
    Унапред захвалан Деда Ђоле

  13. @Деда Ђоле

    ”Деспот ће пастаци кад ми престанемо да пузимо…”

    Лако је разоткрити ову изјаву као пример провидног фолирања тзв опозиције:

    Прво, деспот он није него локални спроводник окупаторских интереса (добровољни, под присилом или изнудом, и у којој мери, друго је питање).

    Друго, ови који протестују само јавно истичу своју кандидатуру западним газдама за још преданије слугерањско пузање.

    Значи, деспот неће пасти јер деспота у Србији нема, док ”опозиција”, тј. @Деда Ђоле и истомишљеници неће престати да пузе док год има нато чизама за лизање.

  14. Бескрајно хвала Донкихоту и свима који тврде да су грађани који протествују само лизачи чизама западних газда. Могло би се чак додати, да тај пишљиви стотинак хиљада грађана, који суботом увече шетка градовима Србије, представља стране плаћенике. Издајнике. Из поузданих извора (недалеко од прецизног Информера), чуо сам да Запад плаћа сваком шетачу по 22 е, што га засада кошта око 2,66 милиона евра недељно. Ако се протести омасове, ако Запад плати и превоз аутобусима, ето најзад обећаног “драстичног пораста плата и пензија”.

    Као “покорни грађанин Швејк”, пријављујем листу “непокорних” са филозофског факултета :

    https://www.danas.rs/politika/proteste-gradjana-u-srbiji-podrzalo-80-profesora-i-saradnika-fpn/

    Све у циљу да помогнем нашој власти која брани страдални православни народ од усташа и муслимана, од Хрвата, Бошњака, Албанаца, Црногораца, римске курије, јеретика, домаћих издајника и страних плаћеника.

  15. @Deda Djole
    Deko, setaj zbog zdravlja, ne zbog gluposti!Mnogi potpisnici sa FF se potpisuju od devedesetih i dobro su profitirali kada je prosli put uvodjena demokratija, pre tri nedelje ili koliko vec, a ko je sve pocasni doktor nauka na FPN i gde su potpisivaci bili kada su doktorati dodeljivani onima koji su se zalagali za bombardovanje SRJ ili kada se potpisivalo protiv izdaje KiM, posebno je pitanje.Ipak, ako i profesori iz Vise poslovne potpisu, javi!

  16. @Деда Ђоле
    “Бескрајно хвала Донкихоту и свима који тврде ….”

    Па нема на чему. Поента мог коментара је усмерена према организаторима ”шетњи”, пропагандистима и њиховим спољним хендлерима (не знам како ово рећи по србски, а иначе дотични и јесу странци, тако да не смета). Поред ове ”елите” увек ће бити и већа количина корисних заведених и незнавених, да не кажем неку тежу реч, мада ”100 хиљада” је приближно упетостручена процена бројности протеста.

    Разговарао сам са неколицином шетача, пристојних момака, скорашњих дипломаца раличитих факсова, и распитивао се о томе како они разумеју циљеве протеста и о њиховим разлозима за учешће у истим. По оба питања не би добили прелазну оцену јер су одговори били папагајске реплике парола типа ”деспот мора пасти”, ”хоћемо у ЕУ”, ”доста нам је снс примитиваца”, итд.

    Фокус заведених је увек на локалним подизвођачима глобалног неоколонијализма, док стање окупације нико не помиње. А подизвођачи, тј, ”наша” власт и ”опозиција” су као пас који јури свој реп, смењујјући се у улози… И док јурњава траје, лисице поједоше месо…

  17. @Коментар је обрисан

    Вешти сте, нема шта. Покушавате да протурите како је негде, а није, говорила Карановићка. Па да ће, а не знате да ли ће, говорити Ђуричко и Весна Пешић. Успут, говорио је само један од Трифуновића. И то онај који није носио мајицу са ликом Дивјака. Шта је тај Којо толико за*рао? Бодете нам прстом у око како у Србији више следбеника има Бели и Бака прасе него што је озбиљних патриота. Ма, заобиђите ме! Сендвич са шунком или са паризером, свеједно је сендвич. Хтедох још нешто да Вам кажем нешто… а да, стидите се господине!

  18. @Petar
    Ne samo to, pokusavam da poturim da su Djilas, Jeremic, Stefanovic, Lutovac,Tadic bili vlast i to zajedno sa Vesicem i Malim, zamislite Vi to, i da su vec “razvijali institucije”, “reformisali ekonomiju”, “izgradjivali manju, ali snazniju vojsku”, okacili “zvezdicu” na KiM, rukovali se sa Tacijem…Sta kazete sto sam vest?Sto se sendvica tice, znam da ih Djilas placa, jer je sada glavni na sajtu na kojem je nekada DS bila glavni zlikovac i nije bilo poztivnog komentara na gorepomenute, a sada je nemoguce izneti negativan!Sto se clanstva stranke Sase Jankovica zvanog “moj program je ustav, al’ ne bas ceo” iliti Koje, Trifunovica 1,Trifunovica 2, Trifunovica 3, koliko ih vec ima, valda ce ih Djilas zvati na kafu, da se ne naljute k’o na Sasu i nije lepo sto nisu zvali Djuricka, pa bio je sa Kojom i u LDP-u!I Vama od svega toga smeta Beli!!!!!!!To se zove “istancan ukus”!Sto se stida tice, pa upravo on fali svima navedenima!Ja bih se odlicno uklopio medju njih, ali me upravo osecaj stida i odvaja od njih!

  19. лечић, брајовић, цветковић, марковић, карановић, прокић, скерлић, манојловић – они излазе у другом полувремену да испуне договор из свлачионице – то си ти бардови, те људске величине, родољубива елита ради којих сам и ја бедни, постао родољуб, грађанин, патриота, европејац, традиционалиста, глобалиста, верник, атеиста, демократа, православни талибан, чистокрвни либерални титоиста, брозовски љубитељ нато алијансе, али пре свега постао сам глумац, редитељ и сценариста, продуцент и драматург, једном речју – уметник – проститка душом, курва телом, жиголо карактером, радодајка индивидуом… Крећем у шетњу у другом полувремену, трећем чину, четвртом кадру, петој епизоди, шестој реклами, само од сводника да узмем портфолио и бук… И задужим суфлера…

    Коментар написах на предложак – текст @ДедаЂоле&@Петар : бранислав трифуновић : европска унија не сме да буде монета за поткусуривање…

  20. @Зоран Николић (Ваљево)

    Ево, у свему се слажем са Вама. И? Имамо ли национално одговорну опозицију као озбиљну снагу? Имамо ли бирачко тело које може да донесе промену у том смислу? Рекао бих да немамо. Имамо компромитовану опозицију оличену у СзС, имамо вероватно најкооперативнију колонијалну власт у новијој српској историји, која јавно саопштава да је одрицање од дела територије наш интерес, која је корумпирана, некомпетентна и агресивна. Запад подржава власт и уцењује је подршком протестима. Чему се ја надам? Надам се да би промена власти, нови избори (са колико толико уређеним условима), довели у Скупштину Србије барем десет до петнаест процената истински национално одговорних и опредељених. Надам се да би то успорило овај процес разградње државе. Док се не догоди чудо.
    Поздрав

  21. Аутор Драгана Трифковић не помиње лидере опозиције.
    Она говори о “Грађанским протестима” који су израз жеље да се у Србији каже “НЕ” ауторитарној власти, гушењу грађанских слобода, рушењу демократских тековина, изигравању парламентарне демократије, урушавању институција, фингирању привредног процвата . . .
    Ауторка помиње број од 70 000 протестаната. @Донкихот и Министар полиције су пребројали трипут мање.

    У сваком друштву постоје задовољни и незадовољни.
    Кад незадовољни немају другог начина да остварују своја права, они излазе на улицу. Као што је то на пр случај са Жутим прслуцима у Француској. У Паризу је недавно било око 3 000 протестаната и нико их није назвао страним плаћеницима и издајницима.

    Код нас је другачије. Код нас је, само у Београду, било двадесет пута више људи. Па ипак, поједини коментатори су их, овде на СС, дефинисали као “децу комунизма из круга двојке”, “стране плаћенике”, “следбенике Срђе Поповића” . . .

    Професори и сарадници два факултета су јавно потписали
    ПОДРШКУ ГРАЂАНСКИМ ПРОТЕСТИМА

    Деспот ће пасти кад ми престанемо да пузимо !

  22. Деда Ђоле, тако је! У напад на ову пошаст, макар и са неистомишљеницима! Раме уз раме. Не гајим наду да ће оно што дође иза овога бити добро, али је, доказано, смењиво на изборима. Црвено-црни, социјалисти и радикали се могу променити само на улици.

  23. Избори су само шанса за политичаре, да остану или уђу у власт, а Србија их
    интересује као лањски снег.
    Бојкот избора – мала излазност – је једини начин да се помогне Србији и ојађеном
    србском народу.

    Драган Славнић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading