Павел Тихомиров: Да ли је чаша полупразна или полупуна (поводом текста Николе Н. Живковића)

Критичари Путина полазе од тога да он „може, но неће“, пошто је и сам део менаџмента, дакле, обавља своју функцију служећи транснационалним корпорацијама које су окупирале територију Русије

Текст Николе Н. Живковића

Недавно пре Српске нове године објављен је полемички материјал мог доброг пријатеља Николе Николајевића Живковића, писца, полиглоте, преводилаца и познатог јавног радника деведесетих година прошлог века.

Текст је посвећен чињеници да је председник Русије Путин одликовао свог српског колегу Вучића орденом Александра Невског. Пошто се одликовање додељује у време када Србију запљускује талас протеста против Вучића и његове владе, многи у Србији то су доживели као да Путин пружа безусловну подршку не само Вучићу лично, него и његовој политичкој линији, а она је крајње непопуларна међу српским православним (и не само православним) патриотима.

Главна Николина мисао, у крајњој линиjи, своди се на следеће: Да ли је овде реч о глупости или издаји?

Под „издајом“ има се у виду очекивање да Путин лично, а и Русија у целини, не одговарају сасвим слици коју имају људи у самој Србији.

Своју мисао аутор поткрепљује свим тим негативним примерима из нашег, руског, реалног живота, а у шта може да се увери сваки грађанин Русије који „има очи и уши“.

Примери за то нарочито су видљиви на руским сајтовима који су левичарски обојени – типа „Свободная пресса“, „Завтра“ итд.

Но, сва та конструкција – помешана са фактима, који су ван сваке сумње тачни – није узета из наратива матрице левичарско-патриотских кругова, већ је осмишљена, пре свега, из  – условно говорећи – центристичко-патриoтске матрице.

А та матрица у основи има следећу представу о будућем, садашњем и прошлом:

– Савремена Русија постаје алтернативна цивилизација, а за то постоји интелектуални и војно-економски потенцијал.

– Председник Русије јесте заправо аутократа, а либерално-демократска амбалажа представља само декор.

– Совјетски Савез био је заправо квазихришћанска цивилизација, са инструментима подршке социјалној правди на културном пољу и која је била оспособљена да становништву пружи добре моралне норме. „Претеривања“ су постојала само у време троцкиста и дилетаната.

Павел Вјачеславович Тихомиров

Шта се догађа, када се маса чињеница, коју употребљавају наша левичарско-патриотска браћа, укључи у центристичко-патриoтску матрицу?

Тада добијемо слику да савремена Русија може бити и нешто друго. Може да буде таква, али због нечије моћне воље то није учињено. Због чије воље? Јасно – по вољи онога ко поседује аутократску власт, но он полуге власти не употребљава за решавање давно уочених системских проблема.

Закључак је прост. Или он „може, а не жели“; или он „жели, но не може“.

Критичари Путина полазе од тога да он „може, но неће“, пошто је и сам део менаџмента, дакле, обавља своју функцију служећи транснационалним корпорацијама које су окупирале територију Русије.

Ја предлажем да побројане негативне чињенице осмислимо на основу сасвим друге шеме, а тада ћемо добити и контекст, који ће нам понудити сасвим другу интерпретацију:

Имамо дакле, посла са аутократском влашћу самог Путина и ограниченошћу суверенитета Русије и ти оквири, нажалост, не дозвољавају нам да решавамо одређене задатке.

Но, неки задаци се ипак успешно решавају. А овде је важно следеће: како гледамо на проблеме.

Чаша је полупразна? Или, чаша је полупуна?

P. S.

Током полемике, мени је неко поставио просто питање: Могу ли да именујем савремену државу која потпуно влада својим суверенитетом? Дакле, сем Ирана и Северне Кореје?

Ја нисам нашао ниједну. Одговорио сам тако јер ми често мешамо власт и администрацију.

Администрација, односно, бирократија – то је таксиста, који управља аутомобилом.

А власт – то је човек, који седи на задњем седишту и говори таксисти куда он мора да вози.

Искусан таксиста веома добро познаје град и аутомобил одржава у технички исправном стању. Таквог таксисту није потребно непрестано упозоравати куда мора да вози, његов ауто неће да доживи хаварију и путника ће сигурно да довезе до жељеног циља.

Аутор је помоћник главног уредника „Руске народне линије“

Са руског посрбио: Никола Н. Живковић



Categories: Разномислије

Tags: , , , ,

12 replies

  1. Ограниченность самодержавной власти лично В.В.Путина и ограниченность суверенитета РФ к сожалению не позволяют решать определённые задачи.
    Зашто је преводилац употребио реч аутократија?
    Да ли Стање ствари може да објави текст на руском језику?

  2. Славска чаша са вином којом гости, уз жито, са страхопоштовањем и искреном радошћу саборују и заједничаре са домаћином прослављење и благодарност Светитетељу заштитнику дома и укућана, обичај је благородан, бива допуњена када се најмлађи, најдражи гости вином прислављају, да порасту, крепки и здрави да буду… Русија је та чаша која се долива, допуњује, да сама она, Русија, из себе отпије, на радост и спасење… Сутра, када посве порасте и ” преузме ” славу, да исту ” подигне ” у самодржавље и пуноту суверенитета…
    А таксиста ће, Бог Сведобри даће, лични, поверљиви, захвални и снисходљиви возач постати, јер је ту именовањем и постављењем од онога којег вози, а не делегирањем или избором учесника у саобраћају…

  3. Мог’о он не мог’о – вријеме је за одсецање илузија (в. Еф.5,15-16).

    #Богсејави

  4. Што се превода речи “управление” ( у постскриптуму) тиче, можда је ваљаније превести са “управљање”. Тачно је да се у данашње време уместо те речи све више и превише користи реч “менаџмент” која се и мени, верујем и г. Живковићу и г. Тихомирову не допада јер у-прав-љање значи вођење у правом, ис-прав-ном смеру, док се реч менаџмент од manage у прво време односилa на вођење, контролирање коња, па се своди на хендловање (hand, manus, рука) што превише усмерава ка манипулацији. Реч “власт” не бих сада да анализирам.

  5. ЖИВЕЛА РУСИЈА! ЖИВЕЛА СРБИЈА!

  6. Да ли је “чаша полупуна, или полупразна“, да ли Путин ` Либо «может, но не хочет», либо «хочет, но не может»`? Ја мислим да та чаша нема дно, или – у најбољем случају има велику рупу на дну, па чак и да је “полупуна“, то им није решење. Све док – и ако се Постсовјетија не очисти од све бољшевичко/совјетске нечисти и гамади, од ње неће бити ништа успешно. А, да ли ће? Qui viva vedra. Мада – судећи по претходном коментару са све српом и чекићем: тешко!

  7. Иоанн Дубињин, горњи снимнак је поставио корисник из Аустралије, а на СС га може поставити било ко… немојте да сте одмах негативни 🙂 Поздрав!

  8. @У пролазу: Дај Боже да сте у праву…

  9. @Иоанн Дубињин
    Нека буде воља Божја!

  10. Него,оде Путин,одоше и коментатори.

  11. Путин оде, а ми смо, Руси и Срби, остали. Да разјаснимо низ питања. Мени лично се створена фантасмогорична слика: Путин има неупоредљиво више поверења од Срба него од Руса. О Вучићу нико ништа не зна у Русији – Вучић је популаран у Русији.

    Ево одговорио сам Зеки са Топлице на чланак Н.Живковића. Да сумерам своја запажења. Зањимљиво подаци ово, господа!

    Али пре одговора желим да подвучем: ово је мој субјективни осечај. Да, он базира на мојој личној анализи званичних података, интервју економиста и изјавама чиновника. И ја морам лично да се снађем. Сваки човек мора да да себе одговори за одређени ствари.

    Ја никог не зовем делити моје мишљење. Не зовем никог нигде.

    1. Мислим да српска јавност мора да изгради одговор на сва та понижења која следе са стране запада и издајничке власти Вучића. Народу потребан контраргуменат, ослонац, оружје у борби са националном издајом. То је сасвим нормална, логична и потребна геополитичка, политичка, лична (и моја лична) потреба. Напросто да имамо ка коме да апелујемо, да позовемо, да имамо нешто за борбу.

    2. Онда психолошки створена потреба. Подвучем: ја сам ту са вама, пошто на одређени начин везан са Србоји, и мени то директно тиче. И ја много више зависан и желим да мене иза леђа стоји јака праведна земља и јак праведан председник. И онда ова потреба диктира да бирамо одређену информацију, која нама иде на руку. То и исправно. Руско оружје и војска – ово је беспрекорно. Али информације на економске теме „друге врсте“ нема на Спутнику или РТ. Наравно НИКАКВЕ ЗАПАДНЕ ИЗВОРЕ НЕ МОГУ ДА БУДУ КОРИШЋЕНИ АПРИОРИ. Они лажу. Ако и кажу можда нешто истинито у сваком случају не препуручујем веровати ничему. Онда буде њихов лажан контекст и лажан концепт.

    3. То не значи да сам ја управу. Само објашњавам какве изворе сам користио, методологију. Иначе износити другачију везију није лако, зато шта вређа осечаји, да ударац по нади, лично по сваком човеку. Не мислите да садистички уживам се. Све ово мени лично изазива дубоки стрес. Па зато шта мени то директно тиче као руског грађанина, бре… За вас то су подаци. За мени је живот.

    4. Сада ја ћу дати главни подаци (опет, све то елементарно за проверу):

    -одлив неофшорног капитала (људе извозе из Русије своје паре – на страну питање откуд такав новац) се повечава сваку годину два пута.
    -одлив офшорног олигархијског капитала сваке године 100 млрд долара сваке године
    нико не спрачава одлив капитала, сви ти покушаји пропали, врачано нешто ситно и практично стало је (па они немају где да улазу, зачарени круг, нема крупне производње а ово шта има – олигархијско, затворено, они новац извозе!)
    -најкрупније олигархијске фирме (бивша општенародна својина коју они покрали) имају порезке привилегије преко 70 ТРИЛИОНА рубаља. То више него доста за повечање плата, пензија и развој индустрији. Обратите пажњу: ОНИ имају привилегије!
    -Са 2015 РФ улази у демографску кризу. Смртност за 2018 ВИШЕ него рађања на 193 000! И пад наталитета. До 2035 становништво буде скрачено са 145-146 до 138 млн. Са 1992 г. људски губици као последица лошег социјално-економског стања је 12 МЛН ЉУДИ. Не сваки рат даје такве резултате
    -иза црте сиромаштва (мање од минималца) живе 14 % или 20 млн људи. Али 25 % то је субјективно сиромаштво. Када званично плата више минималца али не може живети од тога.
    -посебна драстична демографска ситуација у централној Русији (Тамбовска, Тулска, Тверскаја, Псковскаја област)
    -сада Централна банка намерава да купи валуту на 266 млрд рубља. Уместо да пусти наш новац на развој. Сви резерви РФ сада 468 млрд полара. Ништа не пуштају на развој.
    -подла, изненадна пензиона реформа. Однос ка људима, нашим људима, који радили цео живот, стварали ову државу, као ка баласту. Зашто ми гласали за Путина (и ја): он обечавао да НЕ БУДЕ ПЕНЗИОНЕ РЕФОРМЕ. И док сва замљу гледала Мундиал, врло подло – реформа. Мушкарци сигурно ће радити до сандука. Просечна старост мушкарца код нас – управо 65 година. Многи неће доживети до тога. Реформа је критично аморална. Тешка директна превара Путина.
    -његов званични рејтинг ових дана је мање више од 33 % Погледајте сами https://wciom.ru/news/ratings/doverie_politikam/

    (поновим, за сваку своју бројку коме потребно ја шалем званичан извор, углавном то су главни подаци за статистику, РОССТАТ)

    -шта Путин урадио добро: он сачувао вертикал власти. Он сачувају земљу од распада, тада били смо на корак од тога. И још Господ Бог дао њему изврсну цену на нафту – ето теби, чудо, уради све како треба.
    -али онда у економији били цементирани сви ствари који требали да буду одбачени као национална издаја. Створен економски модел који искључује развој. И још искључује научно-текнички прогрес – а ово је кључ ка борби са стагнацијом, инфлацијом и сиромаштвом.

    Ко одговоран за то? Шеф државе.

    -створан систем богачења уске групе која још храни руском економијом на рачун руског и свих осталих народа.
    -Јуче Чеченији опроштен дуг од 9 МЛРД рубаља за струју. Да ли има такве повластице друге регионе? Не, нико.
    -Више од тога, чиновници изјављују (исто јуче) да неким сиромасима потребно на ноч искључавати струју. https://nevnov.ru/630265-chitinskii-deputat-nazvala-svoi-slova-ob-otklyuchenii-elektrichestva-na-noch-sarkazmom Чубајс предложио неколико пута повечати комуналије – да будемо као цивилизовани свет. Само плате нама далеко од тог стандарта.

    -онда главно: одлив офшорног и неофшорног капитала (храњење светске економије! Русија – крава-музара), демографски пад, повечање смртности, сиромаштво само званично 25 %, а незванично много више, јасно је то. Ни плате са 30 000 није доста, потребно на нивоу 40 000-50 000 на сваког ко ради, пошто имамо децу, родитеља, зиму. А чиновници мисли да 30 000 – већ богаташ.

    -Те бројки НЕ ОБАРАЈУ никакве друге податке, нити о повечању извоза, продаји оружја и сл. Пошто ни тога није доста. И ИДУ ОНИ ТАКОЂЕ ВАН РУСИЈЕ. Не користи се за развој. Ни један податак ово не обара.

    -ја разумем колико за вас то неочекивано. Али откуд иначе и било би то интересовање, то потребно на руском специално гледати.

    -вама потребно ОРУЖЈЕ, а не разачарајуча депресивна слика.

    -и ови моји подаци само „за унутрашњу употребу“. Да изнео сам, коме потребно – да знате. Сада оно шта се износи „доброг“ о Путину мало утемељено у реалности садашњег дана, то је некаква прошлост и још са рамантичним мирисом. То оно како сви би желели да буде а не како јесте. И савет: не делите своје позитивно мишљење о Путину са Русима сада. Људи си бесни и очајни, као јаз се отворио, за сваког. И немаш где да сакријеш.

    Мој одговор: В.В.Путин и његова влада је једна екипа. Он чини се има неке „слободне коридоре“ и изборио се да правац модернизације армије и наоружања буде његов. Уз тоталну економску провалију која много више подпада под дефиницију „национална издаја“ – то је „мое оценочное суждение“.

    Створена озбиљна диспропорција.

    У своје време СССР се распао због економске диспропорције. Ја тврдим да ова модел је чисти отров. У догорочној перспективи нема основа на коме би преживели.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading