Site icon Стање ствари

Александар Вучић: Надам се да ће православци превазићи покушаје поделе

Према Вучићевим речима, српска и руска православна црква су толико блиске да Срби готово да не виде разлику

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Д.Г.)

Председник Србије Александар Вучић изразио је наду да ће православни хришћани моћи да превазиђу покушаје поделе православног света.

Он је то рекао у интервјуу датом агенцији Тасс, а уочи посете руског председника Владимира Путина Београду.

Вучић је казао да је забринут последњим развојем догађаја, као и да је разговарао са поглаваром Српске православне цркве патријархом Иринејем, који је, каже, био тужан због свега што се догађало недавно, као и било ко други који живи за јединство православног света.

„Надам се да ћемо то једног дана моћи да превазиђемо”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, српска и руска православна црква су толико блиске да Срби готово да не виде разлику.

„Верујем да то говори о поверењу и сродности које нико не може да подрије, чак ни у најтежим временима. То је помогло да се негују најближи и најсрдачнији односи између Србије и Русије и између наших људи”, истакао је српски председник.

Руска агенција подсећа да је српски патријарх Иринеј раније оценио да је подела Православне цркве у Украјини узрокована амбицијама великих сила да се приближе Русији, као и да су разлози за ту поделу политички, а не засновани на канонима.

Васељенски патријарх Вартоломеј предао је 6. јануара указ о аутокефалности поглавару Православне цркве Украјине, чиме је та црква званично постала одвојена од Руске православне цркве, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 1. 2019)

Exit mobile version