Александар Вучић: Надам се да ће православци превазићи покушаје поделе

Према Вучићевим речима, српска и руска православна црква су толико блиске да Срби готово да не виде разлику

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Д.Г.)

Председник Србије Александар Вучић изразио је наду да ће православни хришћани моћи да превазиђу покушаје поделе православног света.

Он је то рекао у интервјуу датом агенцији Тасс, а уочи посете руског председника Владимира Путина Београду.

Вучић је казао да је забринут последњим развојем догађаја, као и да је разговарао са поглаваром Српске православне цркве патријархом Иринејем, који је, каже, био тужан због свега што се догађало недавно, као и било ко други који живи за јединство православног света.

„Надам се да ћемо то једног дана моћи да превазиђемо”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, српска и руска православна црква су толико блиске да Срби готово да не виде разлику.

„Верујем да то говори о поверењу и сродности које нико не може да подрије, чак ни у најтежим временима. То је помогло да се негују најближи и најсрдачнији односи између Србије и Русије и између наших људи”, истакао је српски председник.

Руска агенција подсећа да је српски патријарх Иринеј раније оценио да је подела Православне цркве у Украјини узрокована амбицијама великих сила да се приближе Русији, као и да су разлози за ту поделу политички, а не засновани на канонима.

Васељенски патријарх Вартоломеј предао је 6. јануара указ о аутокефалности поглавару Православне цркве Украјине, чиме је та црква званично постала одвојена од Руске православне цркве, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 1. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

4 replies

  1. Сетимо се о ком јединству говоре, част многим поштеним Свештеницима, чак не кажем да Он то није, али на добром путу није, Отац Ненад Илић са новом старом реформом календара, вероватно ће ова наша астрономска како најављују српско-руска космичка истраживања :))) у једној таквој магловитој области томе допринети… Мада су и ови врло кредибилан извор информација, ко зна шта су додавали научнику по моделу ”мртва уста се не бране”, али по свему судећи ово је званичан масонски сајт.

  2. Искрено се надам и верујем као монархиста, да све то увиђа поштовани први човек Русије, Његово Настојатељство Владимир Владимирович Путин после реакција васељенске патријаршије на Његово постављање на место за Цара на Светој Гори и, иако је много спинова, млаке реакције паписта којима су се били приближили преко Кирила, који су као неутрални, као у вези нас на Косову па гласали за Косово у Унеско, и који дозвољавају раскол отпадничког племена у Украјини.

  3. Кад такве речи чујемо од веберско-протестантске штеточине и издајника, нисмо кадри да им поверујемо.

  4. Наравно, пардон, мислио сам не на овај сајт иако имам непремостиве примедбе да је интелектуално родољубље да се прича о косовском боју, најчешће ван самог Косова и Метохије, има много начина борбе-мада и око ове приче видим владике помињу гандијевску борбу непримерено буквално по мени чини се-него на овај како га називају и наравно да не верујем ни да је ово чињеница, само… http://www.rvlsrbije.org/milutin-milankovic-refleksije/

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading