Беџет Пацоли: Косово не може да одбије захтев Америке

Коментаришући захтеве Вашингтона да се укине додатна такса министар спољних послова тзв. Косова рекао да ће о томе разговарати са Харадинајем

Беџет Пацоли (Извор: АФП/Арменд Нимани)

ПРИШТИНА – Косовски вицепремијер и министар спољних послова Беџет Пацоли изјавио је, коментаришући захтеве Вашингтона да се укине додатне такса на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине, да „Косово не може да одбије захтев Сједињених Америчких Држава”.

РТК2 на српском језику преноси да је Пацоли у емисији албанског сервиса РТК поручио да ће „разговарати са премијером Рамушом Харадинајем о могућности позитивног одговора за САД”, јавља Танјуг.

Наводи се да се Пацоли, „говорећи о косовској дипломатији, пожалио да је његов рад отежан због нејединства државних званичника” и казао да „различити ставови председника и премијера о дијалогу са Србијом стварају нејасноће”.

Према Пацолијевим речима, „у разговору са Србијом, Косово може да направи извесне компромисе, који ће се десити у оквиру демаркације са Србијом”.

Наводи се да је Пацоли такође рекао да се „нада да ће се опозиција придружити преговарачком тиму”.

Агим Шахини: Таксе ослобођена роба вредна више од милион евра

ПРИШТИНА – Председник косовске привредне коморе, Агим Шахини, каже да је делимично укидање стопостотно увећане таксе на робу из Србије, која се затекла у складиштима на дан доношења те мере, донета на њихов предлог, што је, каже, добро јер је већина била кварљива.

„У том тренутку на царини је било робе у вредности више од милиона евра. Ми смо захтевали од владе и премијера да се сва та роба ослободи таксе и пусти у слободну продају. То је учињено, што је добро, јер је реч о кварљивој роби због чега би губици били још већи и на једној и на другој страни”, рекао је Шахини за РТК2, јавља Танјуг.

Реагујући на захтев Стејт департмента да Приштина одмах укине таксе на робу из Србије и БиХ, Шахини каже да је у овом тренутку најбитније да, како је казао, „и једна и друга страна разговарају и дођу до прихватљивог решења”.

„Мислим да и српска и косовска страна треба да седну и разговарају, али не само реда ради, већ да реше проблем. Нека се угледају на Европу и следе пример Немачке и Француске које су годинама ратовале, имале велике жртве, а сада раде без било каквих проблема и препрека”, нагласио је Шахини.

Иначе, у косовској привредној комори је регистровано 13.000 предузећа, од којих већи део своје производње извози у земље окружења.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 1. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading