Генерал Портолано: Србија један од најбољих партнера НАТО

Начелник штаба НАТО Команде здружених снага у Напуљу Лућано Портолано рекао да је Србија кључан фактор регионалне стабилности

Фото: Бета/МСП/Огњен Стевановић

Министар спољних послова Ивица Дачић и начелник штаба НАТО Команде здружених снага у Напуљу Лућано Портолано изразили су задовољство интензивним политичким дијалогом Србије и НАТО-а, као и успешном војном и цивилном сарадњом уз поштовање војне неутралности Србије.

Дачић и Портолано су разговарали о могућностима за унапређења партнерске сарадње, имајући у виду да Србију и НАТО повезује заједнички интерес очувања мира и стабилности у региону, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Дачић је рекао да је, полазећи од чињенице да се прошлост не може променити, па ни догађаји из 1999, али да се на будућност може утицати, важно да Србија и НАТО продубљују сарадњу имајући у виду заједнички интерес очувања мира и стабилности у региону.

Портолано је рекао да је Србија један од најбољих партнера Алијансе, кључан фактор регионалне стабилности, као и да НАТО улаже посебне напоре за даље унапређење квалитета и квантитета заједничких активности које се реализују у циљу јачања безбедности и стабилности у региону.

Србија учествује у бројним међународним мисијама и операцијама под окриљем ЕУ и Уједињених нација и спремна је за сарадњу с Алијансом у борби против тероризма, реаговању у ванредном ситуацијама, као и у суочавању с актуелним безбедносним изазовима, наводи се у саопштењу.

Шеф српске дипломатије и Портолано, који је и шефа Командног елемента ЕУ, позитивно су оценили сарадњу на терену Војске Србије и Кфора у циљу спровођења Резолуције Савета безбедности 1244 и Војно-техничког споразума. Дачић је рекао да је несмањено присуство Кфора веома важно за гарантовање безбедности и очување културног и религијског наслеђа Срба на Косову.

Он је рекао да су важне гаранције НАТО-а да Косовске безбедносне снаге и друге тешко наоружане формације Албанаца, не могу бити ангажоване на северу Косова без сагласности Алијансе, односно команданта Кфора, као и представника Срба на северу Косова.

Начелник штаба НАТО Команде здружених снага у Напуљу рекао је да је Кфор опредељен да настави реализацију мандата који је добио од Савета безбедности УН, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 1. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Болно али истинито. Србија, под влашћу велеиздајничко-штеточинске хунте, је слуга српских непријатеља.

  2. “Стабилност” у енгелском језику има једно шире значење, отприлике: сасвим су под нашом контролом, не могу да дестабилизују нашу окупацију. Да би се нека држава стабилизовала – прво се за почетак дестабилизује, убаце јој се муџахедини и побуњеници свих фела; после већ иде лакше.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading