Раскрикавање: Политика се извињава због текста у коме спомиње Вучићевог сина

Извештај са суђења жандармима „Политика“ је у суботу отворила информацијом да је том приликом легитимисан и Вучићев син Данило. Сутрадан се „Политика“ извинила читаоцима због овог текста уз штуро објашњење да „драстично одступа од професионалних стандарда“

Кликните на слику за увећање

Редовни извештај са суђења жандармима оптуженим за пребијање браће Александра Вучића и Синише Малог на Паради поноса 2014. године, „Политика“ је у суботу отворила информацијом коју је изнео један од сведока да је том приликом легитимисан и Вучићев син Данило. Сутрадан, међутим, „Политика“ се извинила читаоцима због овог текста уз штуро објашњење да „драстично одступа од професионалних стандарда“ и да је информацији дат „сензационалистички призвук“. Одговорни у „Политици“ Раскрикавању нису желели да одговоре за шта се тачно извињавају, а то није јасно ни донедавној чланици Савета за штампу Тамари Скроци (Skrozza) која наводи да је првобитни текст сасвим коректан.

Да је тада малолетни Данило Вучић био легитимисан на Паради поноса 2014. године, јавност је по први пут чула у петак након сведочења команданта нишког одреда Жандармерије Сенада Коштића. То је репортер „Политике“ и навео у извештају са суђења преносећи и друге важне и занимљиве делове сведочења, попут оног да је Андреј Вучић бацио флашицу на припаднике Жандармерије.

Међутим, „Политика“ се сутрадан брже-боље извинила читаоцима називајући сопствени текст – непрофесионалним.

„Део исказа са суђења истргнут је из контекста, а чињеници да је неко легитимисан дат је сензационалистички призвук. Легитимисање некога од стране полиције никако не значи да је извршено кривично дело. Због овог пропуста Политика се извињава читаоцима“, стоји у извињењу.

Шта је тачно истргнуто из контекста и шта је сензационалистички у првобитном тексту остало је неразјашњено, с обзиром да Раскрикавању није одговорио ни в.д. уредника Жарко Ракић, ни редакција „Политике“, нити уредништво рубрике Хроника. Нисмо успели да сазнамо ни чија је одлука била да се објави извињење, односно да ли је било интервенција и притисака од споља.

Оваква реакција листа је неочекивана и утолико што у првобитном тексту, према мишљењу новинарке и донедавне чланице Комисије за жалбе Савета за штампу Тамаре Скроце, није било кршења професионалних стандарда нити било каквог сензационализма.

„Као што и сама Политика наводи, легитимисање овог или оног лица не значи да је у питању било какво кривично дело, а у првобитном тексту се Данило Вучић и не повезује ни са каквим кривичним делом – чак ни индиректно. Не видим зашто је Политика мора да се извињава, а о разлозима због којих о сопственом тексту говори као о непрофесионалном, могу само да нагађам“, закључује Скроца.

Коштићево сведочење и информацију о легитимисању Данила Вучића пренели су и неки други медији који прате ово суђење, попут Данаса или Н1.

Иначе, случај од самог почетка привлачи велику пажњу јавности, с обзиром да су током Параде поноса 2014. године камере ТВ Н1 забележиле инцидент у коме су учествовали, како ће се убрзо испоставити, припадници нишког одреда Жандармерије с једне, а са друге стране Андреј Вучић, Предраг Мали и двојица војних полицајаца из њихове пратње.

Седморица жандарма су оптужена за кривично дело злостављање и мучење, а суђење је првостепено окончано крајем 2017. године условним казнама затвора. Апелациони суд је убрзо због „непотпуно утврђеног чињеничног стања“ наложио Вишем суду понављање поступка.

И Танјуг се „покајао”

Нико из Танјуга још увек није објаснио зашто је средином прошле године ова агенција убрзо по објављивању уклонила фотографију на којој се види Данило Вучић како навија са члановима екипе убијеног криминалца Салета Мутавог током утакмице Србија-Костарика на Светском првенству у Русији.

Спорном фотографијом је Танјуг илустровао текст и твит о одлуци ФИФА да казни Фудбалски савез Србије због транспарента навијача, а Раскрикавање је тада забележило како је, након више коментара да агенција „ради против власти”, фотографија волшебно нестала са сајта и друштвених мрежа.

Марија Вучић

Опрема: Стање ствари

(Раскрикавање, 14. 1. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading