Слободан Рељић: Вучић предаје Косово, противно Уставу и Резолуцији 1244

Сам председник, када није у фази ружења народа, признаје да су и Црква и народ против онога што он нуди као решење, тврди Рељић и додаје да је Косово основа српског идентитета и везивно ткиво нације

Слободан Рељић (Фото: Милан Тимотић)

Компромис на Косову је могућ, али не „по диктату“ Сједињених Америчких Држава (САД), изјавио је ФоНету новинар и социолог Слободан Рељић и објаснио да Вашингтон има унапред одређен став да не треба водити рачуна о српском интересу.

„Важно је да Србија има активан однос према косовском питању и да разуме да су њени непријатељи све слабији, а да су они који је подржавају у међународним односима све јачи“, оценио је Рељић у оквиру серијала Косинус.

Он је новинару Миленку Обрадовићу рекао да се термин замрзнути конфликт користи ради дисквалификације политике која је супротна ономе што заговара председник Републике Александар Вучић. Према Рељићу, требало би у ствари замрзнути начин вођења политике коју је Вучић наследио од свог претходника на челу Србије. Он се противи евентуалној идеји разграничења и сматра да је то начин за предају Косова.

„Ово што ради председник је очигледно предавање Косова и то је противно и међународном праву и Резолуцији Уједињених нација (УН) 1244 и Уставу Србије“, тврди Рељић, уверен да је разграничење „варка за јавност“. Према Рељићевом ставу, Брисел није добро место за преговоре о Косову, због чега би Србија требало да се захвали Европској унији (ЕУ) и Еулексу и проблем Косова врати у УН. Није зрело ни за међународну конференцију, констатовао је Рељић, који сматра да Србија нема никога у ЕУ да јој помогне, док у УН постоје услови да се преговори воде у правцу позитивног решења за Србију. Он се противи томе да Србија прихвати чланство Косова у УН, јер сматра да би то било директно поништавање свих преговарачких позиција српске стране. Одбацује и идеју о референдуму о Косову, верујући да такво изјашњавање није потребно и да би служило за манипулацију.

„Референдум није потребан. Сам председник, када није у фази ружења народа, признаје да су и Црква и народ против онога што он нуди као решење. Овде би референдум могао само да буде покушај манипулације народном вољом“, тврди Рељић. За њега је Косово основа српског идентитета и везивно ткиво нације.

„Без Косова ми смо гомила. Ми смо нација зато што постојимо по дубини и зато што имамо Светог Саву, цара Душана и Карађорђа. Без тог везивног ткива, ми нисмо ништа“, указао је Рељић. Он је оценио да сви народи на свету имају приче и јунаке око којих се окупљају. Ми имамо косовски завет и без њега бисмо изгубили сваку моћ као друштвена група. После тога немамо ни разлога да будемо заједно, можемо да се разиђемо свуда по свету, закључио је Рељић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фонет/НСПМ, 11. 1. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Упркос српским глистама вођених антидржавном битангом и рајинским шљамом Вучићем, чији су саветници империјалистички ратни керови и злочинци Блер и Сорош, присетимо се и инспиришимо се за ослободилачко-антиколонијално-суверенистичку борбу солидарношћу покојног председника социјалистичке Боливарске Републике Венецуеле Уга Чавеза, иза чијих храбрих речи и дела и сада стоји патриотски и победнички део венецуеланског народа предвођен левичарским председником Николасом Мадуром у борби за своју отаџбину против спољашњег и унутрашњег непријатеља: ”САД су иницирале независност Косова да не би допустиле јачање Русије у свету и да би отвориле ново жариште напетости. САД су за постизање својих циљева чак прибегле томе да на чело Косова поставе терористу, јер је политика Вашингтона усмерена у правцу поделе народа и распиривања конфликата. Амерички империјализам покушава да, по примеру Косова, постигне одвајање нафтом најбогатије провинције Сулија од Венецуеле, али му то никада неће поћи за руком.
    Косово припада Србији и у историјском и у географском смислу. Косовска независност је неприхватљива, то је врло опасан преседан за цео свет.” – поручио је човек и државник Уго Чавез.
    ЖИВЕЛА СЛОБОДНА ВЕНЕЦУЕЛА!
    ЖИВЕЛА ОСЛОБОЂЕНА СРБИЈА!

    ¡Chávez vive, la lucha sigue!

  2. @Буди ти одговоран и престани да нас димиш филмовима типа комунизам-косово-звездапетокрака !
    Косово смо изгубили баш захваљујући комунистима који су измислили нације народе националности мањине, републике аутономне покрајине . . . другим речима поделили народ и државу – divide et impera – и владали пет деценија.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading