Македонија променила име у Република Северна Македонија

Македонски парламент је двотрећинском већином гласова усвојио амандман којим је та држава преименована у Републику Северну Македонију, као што је и договорено Преспанским споразумом са Грчком

Скопље (Фото: Никола Тркља)

СКОПЉЕ – Македонско Собрање усвојило је двотрећинском већином Уставни закон са 81 гласом „за”, чиме су прихваћени сви амандмани који произлазе из Преспанског споразума који је Македонија потписала са Грчком лане у јуну, и ново име државе је Република Северна Македонија.

Посланици ВМРО-ДПМНЕ нису учествовали на овом гласању, како је и у четвртак најавио лидер ове странке Христијан Мицковски, јер сматрају да са променом имена државе актуелна власт брише македонски идентитет.

Испред македонског Собрања у тренутку изгласавања уставних измена било је само неколико стотине демонстраната.

Седница је била одлагана претходна два дана због амандмана албанске опозиционе странке БЕСА којим је захтевано да се обрише реч „македонско” у делу држављанства код етничких Албанаца.

Ипак је данас поподне постигнут споразум између македонске владе и посланика из редова БЕСА да у делу држављанства код Албанаца на македонском језику стоји „македонско”, на албанском, у преводу, „из Македоније”, док на енглеском „macedonian”.

Одлука о промени уставног имена Македонија је била последњи услов Грчке на путу Македоније ка учлањењу у НАТО и отпочињању преговора са Европском унијом.

Преспански споразум у целости ће ступити на снагу након његове ратификације у грчком парламенту и након ратификације протокола о учлањењу Македоније у НАТО, такође у парламенту Грчке, преноси Танјуг.

Овом одлуком македонског Собрања окончан је 27. годишњи спор између Македоније и Грчке, који је настао од стицања македонске независности.

Мас и Кнајсел: Историјска одлука македонског Собрања

БЕЧ – Министри иностраних послова Немачке и Аустрије, Хајко Мас и Карин Кнајсел, поздравили су одлуку македонског парламента о примени споразума Скопља и Атине о имену македонске државе.

„Решење спора око имена се налази у финалној фази. Рачунам на то да ће сада и грчки парламент прихватити договор, како би онда земља Северна Македонија могла брзо приступити НАТО и отворити приступне преговоре са ЕУ. Спор око имена је више од 27 година био препрека у односима Атине и Скопља”, истакао је Мас у саопштењу.

Он је нагласио да су премијери Алексис Ципрас и Зоран Заев предузели огромне напоре да реше овај конфликт.

„Они су дали охрабрујући пример како истрајним радом и политичком храброшћу у дипломатији може да се дође до успеха. То упућује и охрабрујући сигнал целом региону”, рекао је Мас.

Шефица аустријске дипломатије Карин Кнајсел наглашава да „одлука у македонском парламенту може, без претеривања, бити оцењена као историјска”.

Она је истакла да је тиме предузет одлучујући корак у решавању спора са Грчком.

„Честитам влади, посланицима и целом становништву. Овим је превазиђена значајна препрека на путу даљег учвршћења земље у европске институције”, сматра Кнајсел.

Истовремено је изразила наду да ће споразум моћи ускоро да ступи на снагу и да приступни преговори могу бити започети у јуну.

Изразила је уверење да ће влада у Скопљу наредних месеци наставити да корача одлучним путем реформи, преноси Танјуг.

„Реформе морају бити настављене у правосуђу, борби против организованог криминала и корупције, као и у области јавне администрације и обавештајних служби и служби безбедности”, констатовала је шефица аустријске дипломатије.

Могерини и Хан честитали Македонији уставне измене

БРИСЕЛ – Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини и комесар за приступне преговоре Јоханес Хан честитали су Македонији на усвојеним уставним изменама, потребним за примену Преспанског споразума са Грчком о имену земље.

„Честитамо Парламенту на изгласавању уставних измена. То је важан корак у имплементацији историјског Преспанског споразума”, наводе у заједничком саопштењу Могерини и Хана.

Званичници ЕУ оцењују да су македонску политички лидери и грађани показали одлучност да искористе „јединствену и историјску” прилику за решавање једног од „најстаријих проблема у региону” и да одлучно крену напред путем ЕУ.

„ЕУ снажно подржава овај споразум који је пример за помирење у региону и целој Европи”, истакли су Могерини и Хан.

У ЕУ напомињу да у ишчекивању пуне примене Преспанског споразума, постигнутом између Атине и Скопља о будућем имену некадашње југословенске републике Македоније, Унија наставља да у потпуности подржава Македонију у остваривању њеног стратешког циља ЕУ интеграција, преноси Танјуг.

Ципрас честитао на „успешном окончању ревизије устава БЈРМ”

АТИНА – Из кабинета грчког премијера Алексиса Ципраса је саопштено да је он „честитао колеги из Бивше Југословенске Републике Македоније (БЈРМ) Зорану Заеву на успешном окончању ревизије устава БЈРМ на бази Преспанског споразума”, преноси АНА.

Грчка агенција подсећа да су „Грчка и БЈРМ потписале историјски споразум у јуну 2018, чиме су решиле питање које је дуго стајало између две земље” и да овај споразум „мора да буде ратификован у парламентима обе земље”.

Македонско Собрање је са 81 глас „за”, усвојило уставну промену којим је ова држава, у складу са Преспанским споразумом, променила уставно име у Република Северна Македонија, преноси Танјуг.

Честитке за Северну Македонију, Османи загрлио Заева

Македонског премијера Зорана Заева први је загрлио и честитао му заменик премијер задужен за европска питања Бујар Османи, када је Собрање двотрећинском већином изгласало уставне измене, према којима се по Преспанском споразуму та држава сада зове Република Северна Македонија.

Османи је у сали Собрања седео до Заева, којем су потом честитали и остали министри и посланици који су својим гласовима омогућили измене Устава.

Посланици са двотрећинском већином, са 81 гласом „за”, на 75. седници Собрања усвојили амандмане 33, 34, 35 и 36 на Устав Македоније, а након тога је проглашен и Уставни закон за спровођење амандмана, преноси Танјуг.

Седници нису присуствовали посланици из редова ВМРО-ДПМНЕ.

Македонија: Постигнут договор за изгласавање уставних амандмана

СКОПЉЕ  Македонска влада постигла је договор са албанском опозиционом странком БЕСА и тиме је, како наводе у заједничком саопштењу, обезбеђена скупштинска већина за изгласавање уставних амандмана, преноси Танјуг.

„Потврђујемо да формулација ‘држављанство македонско/грађанин Републике Северне Македоније’ остаје иста, а притом је прихваћен амандман на Устав којим се потврђује ‘држављанство македонско/грађанин Републике Северне Македоније’ и додатно се појашњава како ће формулација гласити за грађане албанске националности, што ће бити прецизирано законом”, наводи се у саопштењу.

Истовремено, прихваћен је амандман БЕСЕ којим се потврђује да Република води подједнако рачуна за дијаспору свих грађана Македоније у дијаспори.

Додатно, прихваћен је предлог БЕСЕ да се у закон унесе да на личним картама буде уписана и етничка припадност грађана.

(Политика, 11. 1. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар