Никола Н. Живковић: Вучић је Путин без атомске бомбе

Путинов режим, сада је јасно, јесте можда гарант за опстанак Вучићеве владе, али не и Србије. Или, да будем још краћи: Путин није Русија

Александар Вучић и Владимир Путин (Фото: Бета/АП)

У последњих пола године написах неколико текстова о данашњој политичкој ситуацији у Русији. У њима сам, не емоционално, већ, како се мени чини, разложно, на основу чињеница, писао веома критички о Путину и природи његове власти.

За оне које то интересује, могу да моје прилоге прочитају овде: „Путин – адвокат државе Израел?„ (Стање ствари, 22. септембар 2018); „Стид„ (Стање ствари, 22. новембар 2018); „Различите реакције Русије и Кине на хапшење њихових држављана у Америци„ (ИН4С, 22. децембар 2018).

Због тога сам, у многим српским коментарима био нападнут, а неретко су на мој рачун биле упућене и погрдне речи. Могу само укратко да одговорим. Ја и даље остајем при моме чврстом уверењу, да српски народ, без подршке Русије, тешко може да опстане у 21. веку. Једним словом, остајем, као уосталом и огромна већина Срба, „непоправљиви русофил.“ Но, Путинов режим, сада је јасно, јесте можда гарант за опстанак Вучићеве владе, али не и Србије. Или, да будем још краћи: Путин није Русија.

Са друге стране, моји текстови су се појавили и у руским медијима. Овде сам доживео веома позитивне критике, па и похвале. То исто сам чуо и од Срба који познају Русију. Све ово ме охрабрило, да наставим са овим послом.

Путин је на власти, ево, скоро већ 19 година. Имао је довољно времена да промени неке лоше ствари које је наследио од ранијег, Јелциновог режима. А није. Шта то значи? Путин није способан да спроведе преко потребне радикалне промене? Или Путинов режим ипак представља континуитет Јелцинове власти? Да би ово последње могло бити тачно, показује и чињеница, да је из времена Јелцина преузео неколико кључних људи, које је становништво запамтило само по злу. А пре свега сам Јелцинов систем остао је мање или више нетакнут.

Пођемо од онога, због чега су Руси највише огорчени на Путина и његову владу. У земљи владају огромне социјалне разлике. Мање од пет одсто становника Русије поседује преко 95% богатства земље. Чак 60% људи живи на граници сиромаштва. Ово су све подаци које свако може да добије из руских медија.

Људи су приликом последњих избора очекивали да ће Путин да доведе нове, свеже „непотрошене“ људе, који су се доказали својим радом и способностима. Успут речено, Павел Грудинин, једини истински протукандидат Путину, према неким неслужбеним проценама добио је око 25% гласова. Но, „службени резултати“ говоре, да је добио 11%.

После избора, за председника владе поново је, на опште разочарење грађана, именован Димитрије Медведев, један од најормзнутијих људи у држави. Он се „прославио“ многим изјавама. Издвајам следећу: „Ако учитељи имају бедне плате, па нека онда нађу још један, додатан посао!“

На водећим местима у држави су људи, за које се зна, да су уско повезани са мултинационалним корпорацијама и финансијским центрима, који се налазе у Лондону, Њујорку или Франкфурту. Поседују станове и виле на Француској ривијери, Кипру или Флориди. Њихова деца школују се у Кембриџу, Харварду или Оксфрду. Та Јелцинова, а данас и Путинова, економска и политичка елита савршено је равнодушна према судбине Русије. Ево омрзнутих имена која се најчешће спомињу: Набиулина (Эльвира Набиуллина), Милер (Алексей Миллер), Александр Новак, Владислав Сурков, Гајдар (Гайдар), Чубајис (Чубайс), Кудрин, Сечин…

Јелцинов устав је и даље на снази. У њему се спомињу многи народи, који живе у земљи. Само нема ни слова о – руском народу. Јелцинов устав као што је познато, писали су амерички саветници. Путин, очевидно, верује да је он толико савршен, да није ни покушао да га промени.

Зато није чудо, да су многи излаз из оваквог понижавајуће положаја руског народа видели у томе, да се унутар Руске федерације оснује и „Руска република“ („Республику Русь”). Најистакнутији руски интелектуалци јавно говоре, да најзад треба уважавати права и интересе државотворног руског народа („требование уважать права и интересы державообразующего русского народа“).

Никола Н. Живковић

Руски народ чини око 84 % становништва. А ако се упореди са осталим државама у Европи, онда је Русија свакако једна од најхомогенијих држава. Ако, рецимо, Француска, Естонија, Швајцарска, Холандија или Литванија могу да кажу да су националне државе Француза (Естонаца, Швајцараца, и тако редом), премда проценат Француза износи мање од 84%, поставља се логично питање: Зашто то не би могли да кажу Руси у Русији? Очевидно да не могу зато јер државом још увек влада совјетска идеологија, на основу које јесте правилно, да се врши дискриминација према рускоме народу. Од бољшевика до Путина власт непрестано понавља, да је Русија „многонациональное государство“. Па шта? И Немачка је такође многонационална држава! Па ипак, у уставу земље пише да је то држава немачког народа. исти случај је и са Француском. По којој логици Кремљ забрањује да се Русија зове држава „руског народа и многих других етничких група и грађана“? Кога то може да вређа?

Пропала бољшевистичка идеологија јесте и створила многе вештачке нације, па тако и украјинску. У време Совјетског Савеза Украјини су припојени крајеви, у којима је живело незнатан број Украјинаца, као што су Одеса, Харков, Доњецк или Крим.

Руски народ процентуално је мало заступљен у структурама законодавне власти, у најутицајнијим медијима, у култури, а нарочито је то видљиво код најбогатијих људи, олигарха, где Руса има мање од пет одсто.

Дискриминација руског народа и у наше време јесте присутна у свим секторима друштва. Било је неколико покушаја самоорганизације Руса од времена Стаљина па до Путина. Но сва таква настојања власт је угушила силом. Кремљ се, изгледа, панично боји најбројнијег народа. Необуздани, стихијски устанци руских сељака, које је 1670. године водио Степан Тимофеевич Разин, а неких сто година касније Пугачев (Емельян Иванович), као да и данас плаше владајућу политичку елиту.

Етничке мафије из Татарстан просто купе представнике руске политичке елите (без обзира да ли је реч о Татарстану, Чеченији или Дагестану). Тако етничке мафије тих република, уз помоћ Путинових руских чиновника, потискују руски народ из „братских република“. То исто се догађало у време Совјетског Савеза, на пример, у Казахстану, Азербејџану или Грузији.

Практично, државна идеологија Путинове власти ослања се на идеологији мондијализма. Они је називају либерално-демократска идеологија, где слободно тржиште регулише све секторе друштвеног живота и где се традиционалне вредности добра и зла сматрају превазиђене. Тако у јавном и културном простору царује цинизам и „сведозвољеност“ („вседозволенность“), разуме се, под условом да имаш новаца и да си близак власти. То је заправо „државна идеологија“ („государственная идеология“), коју предводи слој олигарха („олигархический слой“). А међу њима нема ни 8% Руса, премда они чине преко 80% становништва земље. Ја сматрам да то није ни нормално ни праведно.

У руској (а тако је и у српској) култури дубоко је укорењено схватање правде („справедливости“). У криминалној пљачки државне својине („грабеж государственной собственности“), која се спроводила у време Јелцина и то под неутралним именом „приватизација“, Руси нису учествовали ни са 5%. Многи се сећају имена као Гусински (Гусинский), Фридман, Березовски (Березовский), Ходорковски (Ходорковский), Абрамович, Гајдар, Чубајис – и тако редом.

Познато је да је појам „русского” од 1920. до 1930. године било идентично с термином „контрареволуционарно“. А и касније, па све до наших дана било је покушаја денационализације „русского“, да се замени са „советского человека”, а данас са „грађанином Русије“.

Само за време кратког периода током Другог светског рата Стаљин је рехабилитовао „русское национальное чувство“. Но, то је била само привремена тактичка мера, као уступак војном патриотском блоку, који је једини био у стању да победи Хитлера. Ово исто видимо и данас, када Путин, са времена на време, из тактичких разлога, привидно даје уступке руским осећањима. Рецимо, у Сирији, када треба да се гине „за родину“. Слово „руски“ („русский”) практично је забрањено. Чује се само када се говори о „русском языке“.

У Москви је 2012. године отворен Јеврејски музеј („Еврейский музей и центр толерантности”). Заузима површину од 8500 квадратних метара. На отварању су били Путин и председник Израела. Нажалост, „православный президент” не планира да изгради Музеј Русского холокоста. Неки су то протумачили страхом Путина, јер би тамо посетиоци морали да виде многа јеврејска, литванска, пољска и естонска имена, који су били терористи и џелати као учесници геноцида над руским народом, о чему је уосталом писао и Солжењицин, руски писац и добитник Нобелове награде, у својој књизи „Две стотине година заједно“.

Изјава Владимира Путина о Лењиновим „моштима“

У Јекатеринбургу постоји Јелцинов центар. Никита Михалков и педесетак истакнутих руских уметника и научника упутили су недавно отворено писмо Центру, у коме се захтева да престану са својом криминалном русофобском делатношћу.

Када слушам Путина и његове чиновнике, јасно ми је одмах да имам посла са људима који нису Руси већ Совјети. Зато ме и не зачуђује да они немају проблем да данас просто замене појам „советский” са појмом „российский”. Важно је да не кажу „руски“.

У време Горбачова и Јелцина, од 1990. до 1995. године из Чеченије („из Ичкерии“) протерано је 300 000 Руса. Неколико хиљада је убијено. Путин ниједном није поставио питање одговорности за тај геноцид над руским народом, нити да се убице пронађу и казне. Када ће да стигне правда за стотине хиљада Руса, који су протерани са Кавказа, са Балтика и Казахстана?

Треба да видите улице Москве, када је празник Курбан-Бајрам. Одјекују крици „Аллах акбар!” Верници су запосели све улице центра града. Саобраћај је заустављен. Путина и његове људе то не погађа. Они на радно место долазе хеликоптером.

Русијом влада компрадорска класа у сарадњи са „партнерима са Запада“, како то често непрестано понављају и Путин и његови министри.

Истинска елита једног народа јесте она, која служи за пример по својим људским и моралним способностима и коју следи већина народа. Елита чини основу сваког друштва и то не на основу присиле, већ по природи ствари, својим угледом и личним примером.

Совјетска елита и данас Путинова, њихове породице имају једно до два детета. Путин има једно дете, Медведев једно, Матвиенко – једно, Лавров – једно, Рогозин једно – тако редом. Године 1961. СССР је поставио светски рекорд, када су лекари извршини шест милиона абортуса. А највећи број те нерођене, убијене деце била су руска. Када се говори о „советских достижений” и Гагариновог лета у космос године 1961. не треба да се заборави ни тај податак. Мора да признам да бих ја више волео да 1961. године Гагарин није полетео у космос, а да је зато рођено шест милиона руске деце.

Многи руски родољуби, који указују на проблем демографије, бивају жигосани као „руски националисти“, седе у затворима или су присиљени да беже из земље. Јасно је да само руска националан држава може да заустави пропаст рускога народа.

Сви знају да је извор несреће руског народа у догађајима из године 1917, када су терористи-бољшевици, уз помоћ новца са Запада, из Америке и Немачке, освојили власт у Русији. Прво што је Лењин урадио – донео је законе, којима се уништава традиционална породица. Познате су демонстрације голих комсомолаца под паролом „Доле стид!“ („Долой стыд!“).

Но, да се руски народ уопште сачувао до године 2019, то има да поблагодаримо – не Лењину, Стаљину, Горбачову, Јелцину или Путину, већ – отпору руског народа.

Има оних који причају да је руски народ био пасиван, да није пружао отпор бољшевицима. То говоре они, који не познају историју. Руски народ је од самог почетка дизао устанке против „црвених“ терориста. Тако је већ године 1918, у августу, букнуо Ижевско-Воткински устанак (Ижевско-Воткинского восстания). Устаници су пуна три месеца одољевали технички и бројчано далеко надмоћнијој Црвеној армији. Устанак је било и у време Стаљина и Хрушчова.

Које су заслуге Путина? Да је Крим поново руски? Њему ни у сну није било до тога. Државни пуч Порошенка и самоорганизација Руса на Криму није оставила Путину други избор.

Било је руских родољуба, који су се од 1991. постојано борили да се Крим врати у састав Русије. Исто то важи и за Јужни Сибир, који сада припада Казахстану. То су, на пример, Едуард Лимонов и његова организација. Многи су због тога годинама седели у украјинским и казахстанским затворима. Ни Јелцин, а ни Путин нису много учинили да се побољша положај руског народа у Украјини, балтичким земљама или Казахстану.

Да закључим: Путинова политика за Русију је погубна. Русофобска идеологија, која царује руским медијима, треба да се прогласи злочиначком. Имена Лењина и осталих бољшевистичких терориста и даље красе улице и тргове од Каљинграда до Владивостока.

Велики руски научник Мендељев рачунао је да ће Русија године 1950. имати око 400 милиона становника. Данас Русија броји свега 145 милиона. И таква умањена, осакаћена Русија подељена је на десетак националних република и „субъектов федерации”. Постоји Карелија, премда Руси чине 70% становника, слична ситуација је и са Мордовијом. Постоји Јеврејска република, премда тамо Јевреја има мање од три одсто.

Руси не могу да разумеју да је земља тако богата а да народ живи тако бедно. Како то, рецимо, да Чеси примају четири пута веће пензије од Руса, а они немају ни гаса, ни нафте, а ни драгоцених метала? Путин ни о томе ни слова.

Русија наставља да у бесцење распродаје своје сировине: гас, шуме, нафту, драгоцене метале. Ово се ради нарочито интензивно од Брежњева па до Путина. Ко даје право данашњој политичкој елити да тако лишава будуће генерације руског народа овог богатства? Тако се не понаша ни најбеднија афричка држава.

Путин зна да цитира Достојевског или Иљина (Ивана Ильина). Но, својом политиком он ради све супротно него што су говорили Достојевски или Иљин. После свега, мени се све више чини, да је Путин идеалан председник и по жељи пре свега самога Вашингтона и Лондона. Путин и његова власт симулира патриотизам, како би на још неко време продужила своју власт над руским народом.

Све што сам казао за Путина, може буквално да се каже и за „нашег Ацу“. Ако бих морао да кажем кратко, која је разлика између њих, можда не бих много погрешио када бих рекао да је разлика само у величини државе, у природним богатствима, те да је Вучић заправо Путин, само без атомске бомбе.

Ореден Александра Невског којим је Путин одликовао Вучића (Фото: Sputnik/Д. Герман)

Путин је одликовао Вучића и то пре свега из пропагандних разлога. Његова популарност међу руским народом никада није била тако ниска као данас. Зато је овим потезом желео да каже да он помаже „братски, словенски, православни српски народ“. Из истих побуда је Вучићу био потребан тај потез Путина, јер „иза мене, ево, стоји цар Путин, дакле, ја сам ипак српски патриота, а не диктатор и издајица, како желе да ме прикажу пет милиона српских демонстраната“.

Маске су пале. Верујем, да овај потез неће помоћи ни Путину, а ни Вучићу. Један и други су крајње непопуларни и било би добро и за руски и за српски народ да њихова места што пре заузму одважни, способни храбри политичари, који су истински одани и искрени пред својим бирачима.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Блог Николе Н. Живковића, 8. 1. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

117 replies

  1. Само једно велико БРАВО за чланак.

  2. Свака част брате Никола!

    #нипобабу #нипостричевима

  3. Дорогой Никола, «Платон мне друг, но истина дороже».
    Я сердит на тебя за этот текст.
    Когда только ты ещё опубликовал его в своём блоге, я прислал тебе свой комментарий, где высказал мысли по поводу феномена путиномании в Сербии.
    Ты разочарован. Но раз-очаровываться могут только те люди, которые были о-чарованы. Подвергнуты действию неких чар, т.е. того, что вводит наше сознание в состояние неправды, самообмана.
    Так вот, любое доказательство строится на основе набора гипотез, которые мы должны принять как аксиомы.
    И вот тут как раз вас, дорогие братья-сербы, подвело очарование, самообман.
    Мы всегда смотрели на В.В.Путина – как на человека, который может играть роль некоего переходного звена из состояния ПОЛНОЙ КОЛОНИАЛЬНОЙ ЗАВИСИМОСТИ, которая была при Б.Н.Ельцине, в состояние более-менее суверенное. Т.е. сегодняшняя РФ не является государством, обладающим АБСОЛЮТНЫМ СУВЕРЕНИТЕТОМ. Но определённое движение в этом направлении есть.
    Между тем, сербские патриоты по неизвестной мне причине (психологического характера) почему-то решили, что РФ тождественна Российской империи эпохи императора Александра III (или СССР эпохи Л.И.Брежнева), а сам В.В.Путин обладает Самодержавной властью.
    Исходя из такой установки, действительно, некоторые вещи, как, например, сдача Новороссии в 2014-м воспринимается примерно так же, как сдача покойным г. Слободаном Милошевичем непризнанных Сербских Республик в середине 90-х гг.
    Но ведь изначально всё строится на ложной гипотезе!
    Иными словами, вы, дорогие братья-сербы, вначале сами себе придумали миф, поверили в него, всем сердцем полюбили такую картинку, а когда реальность отрезвила – готовы от былой любви так же опрометчиво броситься в страстную ненависть, ослеплённую обидой и стыдом за свою глупость.
    Трезвомысли. Вот одна из главных добродетелей христианства. Мы же христиане.
    Зар не?

  4. Неупоредива је нискост и велеиздајност неправославног, ђавоиманог александра вучића са Владимиром Путином који, ја верујем дубоко искрено и у тој вери знање знањујем, неповратно и крајеугално темељи Треће Римско Царство са Москвом као трећим Римом и Цариградом као Цариградом… То што је неповратно и немољиво, није и непогрешиво, раслабљено се начини под притиском политичког устројства времена и простора, људског грехопада, али детељи оно најважније – нетљену, истиниту РУСКУ ПРАВОСЛАВНУ ДУХОВНУ ЕЛИТУ, која нужно следује Владимиру Путину и претходи Царском Самодржављу и закриљу благодатних крила Двоглавог Орла… Русија јесте променила курс – крманошу хвала и поштовање, вирови, спрудови, струје подводне, сциле, харидбе, осеке и буре, слабост у рукама која каткад ” крманошки точак ” инерцији предаје, то је тајновида крепост која ће испунити Вољу Божију, и памтити Владимира Путина, вечно памтити…

  5. и ещё. На иллюстрации изображён не современный знак ордена Александра Невского, а знак боевого ордена. учреждённого Сталиным в 1942-г вместо коминтерновских наград.
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B0_%D0%9D%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE_(%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D1%8F)

  6. Добар текст, у коме Г-дин Живковић показује да нам се гледишта можда приближавају, мада никада неће бити истоветна… Код њега се најзад виде јасни знаци болног отрежњења од илузије да ова садашња постсовјетија није (а ја сам убеђен: и никада неће, нити може бити) настављач традиције Руске Империје, јер како он добро запажа – воде је у суштини совјетски људи на бази бољшевичких принципа, помало маскирани карикатуралним имитацијама елемената историјске Русије (то – више из козметичких побуда). Чуди ме да се на тај текст (још?) нису бесно обрушили ватрени (пост)совјетофили, (псеудо)русофили, путино/дугинофили и ини заслепљени српски …фили. Али – никада није касно: навалите, али аргументовано (ако умете).

    3
    1
  7. Svi vi mislioci i kritičari – “Imate li rešenje, šta nudite kao najbolje?”

    Маске су пале. Верујем, да овај потез неће помоћи ни Путину, а ни Вучићу. Један и други су крајње непопуларни и било би добро и за руски и за српски народ да њихова места што пре заузму одважни, способни храбри политичари, који су истински одани и искрени пред својим бирачима.

    Trifunoviću – replika na citat: pa beše jedan takav pre 2000-te, pa završio i Hagu. Upuštate se u mnogo duboke vode.

  8. Иоанну Дубинину.
    Иоанн, Российское общество сегодня пребывает в таком состоянии, что любое лекарство (т.е. резкое изменение несение полузатопленного водой челна “по воле волн”) будет страшнее болезни.
    Смертельно опасно резкое поправение политики (время упущено, когда люди искренне готовы были воспринять монархическую православную право-консервативную идеологию). К сожаление, во время управления Б.Н.Ельцина вместо подлинно правых политиков и правой элиты восторжествовала откровенно колониальная структура управления. В силу этого Российское общество отшатнулось влево. но не в сторону романтизации Ком.партии, а в сторону некоего проекта, который бы синтезировал как идеи социальной справедливости, присущие левой идеологии, так и элементы русской православной культуры, присущие правой мысли. Это – “дугинщина”, вы правы.
    Полевение политики тоже приведёт к стрессам, ибо электронный ГУЛаг будет просто карикатурой на сталинскую империю. Нет и не может быть былого величия, былой роли (пусть даже роли не суверена, а просто фигуры в руках игрока из Великобритании), нет потенциала для осуществления социальной политики, а есть только паразитирование на ностальгии по СССР (как у вас ностальгия по СФРJ). Короче, это не выход.
    Смена курса с идеологии вяленького “плавильного котла”, имитирующего создавание политической нации на некие национально обозначенные пути – тоже невозможно.
    И вот, по каким причинам:
    У нас в РФ нет Русского народа, ситуация гораздо хуже, чем в Сербии. народ утратил ИДЕНТИЧНОСТЬ ещё во время индустриализации, когда Русский народ сгоняли в бараки индустриальных центров и там навязывали новый культурный код – хомо советикуса.
    и теперь у нас есть Армяне, Евреи, Башкиры, Чечены – кто угодно, но нет Русских. Русские люди не могут самоопределиться: что такое быть Русским??
    Любить российские щи вместо украинского борща или космополитичных спагетти?
    Наряжаться в вышитые рубахи? Петь песни народные?

    Не знают ни песен, ни кулинарии, ни национальных одежд, ибо искусственную идентичность сфабриковали и навязали во времена СССР.
    У вас, Сербов, повторюсь, такой проблемы нет, у вас сильна связь с селом, с Крестной Славой, с фольклором. И у вас есть агрессивные соседи, в результате самоидентификация строится на реакции отрицания – не быть Мусульманином, не быть Хорватом, не быть Шиптаром и т.д.
    нас не так.

    Поэтому национальный проект родовой самоидентификации невозможен.
    Что остаётся?
    Либеральная демократия?
    Это уже было, это уже не будет воспринято 85% населения, а то и бОльшей частью.

    Вот и выходит, что Путин является Лучшим из худшего.
    Так что не нужно его демонизировать.
    Идеализировать не нужно, обожетсвлять. Но и демонизировать не стоит.

    Трезво. Трезво смотрим на реалии.

    Хвала.

  9. Вук Драшковић лајкс дис!

    2
    2
  10. ”Како је тешко бити задвољан неким”, рекао би Дидро.

  11. Svi vi mislioci i kritičari – „Imate li rešenje, šta nudite kao najbolje?“

    То питање можете поставити и себи: Имате ли ви кога у виду ко је одважан, способан, храбар политичар… Дајте његово име!

  12. Како је г. Живковић избројао пет милиона српских демонстраната?
    Ако је то истина, онда и ја демонстрирам само то нисам знао док нисам прочитао овај текст.

  13. @Тихомиров Павел Вячеславович: Уважаемый Павел Владиславович, я принуждён признаться что – взирая на настоящую социальную и политическую обстановку в постсоветии, а и на международную обстановку дел, Вы – к сожалению, и как ни трагически и скверно это было, правы: “Вот и выходит, что Путин является Лучшим из худшего.“ Но, согласитесь – разве это не ужасно?

    1
    1
  14. Неко рече овде : “Imate li rešenje, šta nudite kao najbolje”

    Колико ја знам, постоје бар два опречна решења. Једно је Сергеја Георгијевича Кара-Мурзе, а друго је Игора Ростиславовича Шафаревича. Кара-Мурза то излаже у “Демонтажи народа”, а Шафаревич у “Русофобији”. Прочитајте, путиновци, па ћете, можда, прогледати.

  15. Искрено сам изненађена потпуно нераеланим приказом стања у Русији и оволиком дозом путинофобијe. Путин је подигао Русију из пепела и због тога му је народ захвалан. Последњих 10 година живим на релацији Србија-Русија и веома сам добро упућена у ово што тврдим. Нажалост код нас има аутора који под плаштом патриотизма дезинформишу јавност и пласирају потпуне лежи о Русији. Приметила сам да су то углавном наши људи који живе или су живели и радили дуго на Западу па се поставља питање због чега то раде?

    2
    4
  16. мой шеф, Анатолий Дмитриевич Степанов просил передать свой комментарий к тексту уважаемого Николы Николаевича Живковича следующее:

    Что Путин сделал для России, спрашивает автор?
    Ну хотя бы вот что:
    – начал проводить самостоятельную международную политику, практически вернул Россию в качестве самостоятельной силы в мире;
    – разрушил гегемонию США в мировом пространстве;
    – перевооружил армию, создал самое современное оружие в мире;
    – повысил роль офицерского корпуса, теперь офицером быть снова престижно;
    – помог воссоединиться Русской Церкви, чем предотвратил раскол в Русском Православии;
    – стабилизировал социально-экономическую ситуацию в стране: исчезли задержки в выдаче зарплаты, повышены пенсии; все пока плохо, но по сравнению с 90-ми – прорыв;
    – выдавил из России иностранные нефтяные компании, которым правительство Примакова передало добычу нефти на Сахалине на грабительских условиях.
    Много чего еще сделал помимо Крыма.
    В конце концов позволил сербам не признавать Косово. Если бы не поддержка Путина, сербов бы давно заставили признать Косово.

  17. Мне тоже не очень приятен по ряду причин президент Республики Сербии, но вот, что можно прочитать в Статуте ордена:
    “Основания для награждения

    3. Орденом Александра Невского могут быть награждены видные зарубежные политические и общественные деятели, представители делового сообщества иностранных государств за заслуги в развитии многостороннего сотрудничества с Российской Федерацией и оказании содействия в её социально-экономическом развитии”.

    Как видим, нет причин, по которым нельзя было бы наградить действующего президента Вашей родины этой наградой. как бы мы не относились к его фигуре…

  18. Поводом мог текста, пријатно сам се изненадио и много обрадовао на тако бројним коментарима. И то, донекле, говори да је мој текст погодио осећања и ставове многих, које интересују ове теме. Благодаран сам Павлу Тихомирову на подробном коментару. Но, он није разумео суштину моје критике. А она се састоји у следећем: Путин је одликовао Вучића и то у тренутку када најугледнији српски интелектуалци и хиљаде демонстраната у Београду сматрају да је Вучић погазио устав земље, уништио српску привреду, а српске навионалне интересе потпуно је подредио интересима Запада (пре свега Америке). Тиме се Путин јасно стао на страни мањине у српскоме народу, који су равнодушни према судбини Србије и српског народа. Још мање је проблем разумео Анатолиј Степанов. Зашто? Он поставља питање: “Что Путин сделал для России?” То није моја тема. Сви знамо што је учинио, а и ја сам у ранијим текстовима написао Путинове заслуге. Улога интелектуалца није да набраја заслуге власти, већ да их критикује, како би стање у друштву било праведније и боље. Када то не би радили, онда би постојање опозиције било бесмислено. Ја сам просто набројао озбиљне државне проблеме, које Путин и његова влада није решила. А он је на власти од године 2000!
    Да Путина хвале, за то постоји довољан број медија, које плаћа руска држава од Раша Тодеј до Спутњика. Ако. То раде све државе света. Зашто не би и Русија? То је мој одговор и Драгани Трифковић, која је изненађена толиком “дозом путинофобијe”. Она треба да тачно каже, где је у моме тексту она видела “путинофобију”. То је она пропустила да каже. Ја се не бавим делењима етикета, већ покушавам да анализирам зашто су огромна већина руског народа незадовољна Путином. То је чињеница. Редововно пратим писање руских медија. Сем тога, имам велики број познаника и пријатеља у Русији и, верујем, да сам добро обавештен о томе, како се заиста живи у тој земљи.
    Један коментар ми замера да сам спомеуо „пет милиона“. Он није разумео шалу. Вучић је наиме изјавио, да ни пет милиона демонстраната неће га поколебати… и тако даље.
    Политика се не састоји у томе, да се неко воли или не воли. Интелектуалци не треба да се деле да ли су “за” или “против”. То је посао навијача. Интелектуалци треба да анализирају и постављају питања. Рецимо: Зашто је Путин одликовао Стипу Месића? Због чега тако велики број Руса живи тако бедно? Зашто тако мали број руских грађана поседује толико управо неукусно огромно богатство? Зашто је положај руског народа у Русији тако понижавајући? А Путин на ова питања, колико видим, ни после близу деветнаест година владавине, није нашао одговор. На крају, најтоплије се захваљујем на коментарима, као и многобројним е-писмима подршке, које сам приватно примио за ово кратко време и то од личности, који „нешто значе“, како у српском, тако и у руском јавном животу.

    5
    1
  19. nikolazivkovic николаживковић:

    “…покушавам да анализирам зашто су огромна већина руског народа незадовољна Путином.”

    Питање је по којој методи је бројање спроведено?

    Ширење лажи и дезинформација о ВВП-у (као врховном вођи и уопште симболу власти) је посао руске шесте колоне у спрези са страним налогодавцима. Придружени им у критици србски анализатор је знак да им посао не иде успешно.

    2
    4
  20. @ draganatrifkovicymailcom: “…Путин је подигао Русију из пепела и због тога му је народ захвалан….”

    Зашто је Русија завршила у пепелу? Зато што су огромно богатство после распада државне социјалистичке привреде дали на распродају. Поставља се кључно питање, где се нађоше ти силни богаташи да покупују то државно богатство? Ти богаташи већином нису Руси. Као што нису били Руси ни они који су извели Октобарску револуцију 1917. године. Циљ им није био да створе прву Марксову “државу пролетеријата”. Него да заплене сва богатства и претворе у државну својину и, када дође време, а дошло је по распаду СССР-а да је пренесу на нове Олигархе. Владимир Путин је дошао на чело Русије после пљачке државног богатства и претварања у приватно. Он је лепо сагледао шта се догодило. И покренуо је поступак враћања држави већине тога. Али је наишао на огроман отпор. Јер су ти Олигарси имали великог удела у органима власти државе. Зато је морао да успори са тим “национализацијама”. Покушао је да са олигарсима постигне неке договоре. Са некима је успео. Неки који су одбијали су завршили у затвору. Велика већина тих нових богаташа нису Руси. Многи сада напуштају Русију и одлазе у државе својих нација. Путин настоји да од њих врати држави већи део богатстава. И полако подиже ниво животног стандарда грађана. Олигарси користе разне начине за очувавање свог лако стеченог богатства. Они су изазивали и сукобе Русије са Грузијом и Чеченијом. Сада то чине са Украјином. А снага Олигарха није мала. Иза њих стоје моћне мултинационалне компаније са познатим именима власника. Зато се не може на рад Путина говорити само са једног аспекта. Ситуација у којој се налази Русија је сложена. Он мора да држи под контролом и верске нетрпељивости између хришћана и исламиста. Јер сви унутрашњи сукоби слабе државу. А то помаже спољним непријатељима, који гледају да од Русије отму све што је вредно – нафту, гас, рудна богатства и др.

  21. Ako cemo pravo, ne zamenjuju “Rus” sa “россйский”, vec “россияне”.Sto se tice nacije i mondijalizma, to opisah u niz komentara o naciji i identitetu i globalistickom nasledju SSSR-a, ali samome sebi (i dvojici “minusasa”).Zanimljivo da bih ja prvo sutnuo onog demagoga Rogozina, dok bi ga autor, verovatno, stavio na celo Rusije.Autor je sve srpske probleme upisao u Rusiju, ali je, iznad svega, demonstrirao kjlucni srpski problem, samoobmanjivanje koje u dodiru, ne sa realnoscu, jer ono nikada ne dolazi u dodir sa realnoscu, vec neispunjenjem zelja, vodi u razocarenje, bez izmene iskrivljene predstave o stvarnosti (treba izmeniti stvarnost, tj. Putina, i samoobmanjivanje dobija stari intezitet).Zanimljivo da je odnos sa Rusijom upravo primer zdruzenog zlocinackog poduhvata narodnog samoobmanjivanja i obmanjivanja od strane vlasti.Rusija i Srbija nisu imale odnose od 1917-e., Rusija nestala u revoluciji, Srbija se utopila u Jugoslaviju.Kraljevina Jugoslavija je poslednja u Evropi uspostavila diplomatske odnose sa SSSR-om.Komunisticka Jugoslavija se nasla na ivici rata sa SSSR-om 1948-e.SFRJ nikada nijje bila saveznik SSSR-a, cak je vidjena kao zapadni igrac u nesvrstanima.1992-e komunisti Sloba, Moma i Milo, prave jos jednu jugoslovensku drzavu Srbima iz Srbije i CG.Oni sami sebe nisu videli kao nastavljace srpske i crnogorske drzavnosti, a trebalo je, valda, da to vidi Jelcin.Kada se pokazalo da najveca ljubav SFRJ-a, a i Srba, Zapad, ima neke druge miljenike u gradjanskom ratu, pocela je bajka o rusko-srpskom prijateljstvu i dolasku S-300.Dolazak S-300, koji dolazi i dandanas, je simbol zloupotrebe rusko-srpskih odnosa od strane srpskih vlasti.U sadasnjem trenutku, vrli rusofilski srpski narod nema nijednu politicku opciju koja je antizapadna, a koja moze da udje u skupstinu, opcije su SNS i metastaze DS-a (2014-e nakon neprelazenja cenzusa SRS-a i DSS-a, skupstina je bila 100% prozapadna, sada je 90%, jos jedan primer nesklada izmedju Srba i stvarnosti, tacnije Srba i njih samih).Istina je, medjutim, da ne postoje nikakvi posebni odnosi Rusije i Srbije, rosijana i srbijanaca i da pravoslavna srpska braca ogromnom vecinom glasaju za prozapadne stranke (Rusi imaju vecu podrsku u parlamentima pojedinih baltickih republika nego u srpskoj skupstini)!

    3
    4
  22. P.S.
    Putin je stabilizator, ne reformator.Njegov najveci uspeh je stvaranje imidza svetske sile, iako Rusija nema hiljaditi deo vojnog potencijala SSSR-a, kao ni obavestajnog, naucno-istrazivackog i , posebno, produkcionog (godisnja produkcija tenkova, aviona je nekada bila, bukvalno, nedeljna).Iza svega se krije cinjenica da se Rusija bori za goli opstanak, kao i Srbija, samo manje ocigledno, ali bilo je manje ocigledno i 1917-e.Amerika izgradjuje vojsku i opkoljava Rusiju (zajednicka PVO Poljske i Ukrajine???) bez trunke sumnje da bi se vojno obracunala sa Rusijom, sa sve nuklernim oruzjem (sa idejom da razvoj PRO, (mozda povratak raketa kratkog i srednjeg dometa) ogromne protivpodmornicke flote (jedna strateska podmornica moze da unisti SAD, a cilj Amera je da nijedna ne izmakne i da zahvaljujuci opadanju sposobnosti ruske mornarice do 2030-e da se bori daleko od teritorijalnih voda i zastarelosti podvodnih hidrolokatora koji kontrolisu teritorijalne vode Rusije, strateske podmornice SAD mozi da ispale strateske rakete sa ivice ruskih teritorijalnih voda i svedu mogucnost reakcije Moskve na nekoliko minuta, a sve to zajedno treba da obezbedi SAD prihvatljive gubitke u “nuklernoj razmeni”), uz potsticanje militarizacije Japana (stelt lovac, PRO, ali iznad svega podmornice i nosaci helikoptera za protivpodmornicku borbu i neutralisanje ruske Pacificke flote).Putin je oprezan, jer zna realnu snagu Rusije i vojnu i svaku drugu (ne izmastanu po srpskim sajtovima).Do kojih granica ce ici njegova opreznost, nije nas problem, nas problem je kako je moguce da su ovi alternativa ovima!Zar smo osudjeni na ponavljanje, zar nije moguc neko nov.Moze li iko ko je protiv EU ili samo kao manjinjinski deo proEU koalicije.

    2
    5
  23. @Komentar je obrisan: Не упуштајући се у Ваша опширна геостратешко/војнополитичка разматрања која у суштини немају никакве директне везе са добрим текстом г-на Живковића, желим само да Вас обавестим да Вам следеће дефинитивно није тачно: Кажете: “…Kraljevina Jugoslavija je poslednja u Evropi uspostavila diplomatske odnose sa SSSR-om…“. Краљевина Југославија, за живота краља Александра I Карађорђевића, никада не би успоставила дипломатске односе са СССР-ом. По неким непотврђеним спекулацијама, то је можда и био један од узрока његовог убиства 1934 г. Тек 6 година после његовог убиства, дошло је – 1940 г. до успостављања тих односа Краљевине Југославије са СССР-ом. То је кратко трајало – до априлског рата 1941 г., када је посланик Краљевине Југославије са све особљем био главачке избачен из Москве, јер СССР није желео да се замера Немачкој одржавањем дипломатских односа са избегличком владом Краљевине Југославије. Ти односи су опет навратнанос успостављени тек после 22. 06. 1941 г., када је Немачка напала СССР. Колико ми је познато, (избегличка) влада Краљевине Холандије је – из Лондона, где се тада налазила, под великим Черчиловим политичким притиском против воље успоставила дипломатске односе 10. јула 1942г., са СССР-ом, и то је била последња (или једна од…) европских држава која је са СССР-ом успоставила дипломатске односе. Баратајте опрезније са историјским чињеницама….

    2
    1
  24. Г. Живковићу срдачан поздрав.
    Уз сво уважавање, заиста бих волио да ми кажете, пошто ја то нисам регистровао, да демонстранти у Београду демонстрирају због Вучићевог гажења Устава, у смислу издаје националних интереса, односно њиховог подређивања западу. Иако странке званично не стоје иза протеста, лидери странака се појављују, а ја видим само једног који је против политике повлађивања западу. Можда гријешим, али тако мислим. А и фамозни интелектуалци… Осим 10-ак или 15 патриота и интелектуалаца, ово друго је за презир.
    Наравно, о Вучићу и иним, све најгоре.

    2
    1
  25. @Иоанн Дубињин
    “По неким непотврђеним спекулацијама, то је можда и био један од узрока његовог убиства 1934 г. ”
    Па што помињете ако су спекулације. По неким непотврђеним спекулацијама, Ви сте масон. По другим, Ви у ставри радите за садашњу руску власт.. Тај метод тајних служби је описан у литератури.Од озбиљних коментатора,се очекује озбиљност у коментарисању. Срећом, ја пишем само у пролазу.

    2
    1
  26. @У пролазу: Ево Вам где сам нашао податке – наводим из Каталога Народне Библиотеке Србије. свратите, прелистајте, па ми се јавите: :Naslov Kraljeubistvo u Marselju : zavera, dezinformacije, mistifikacije : 1934 – 9. oktobar – 2004 / Jovan Kačaki, ISBN 86-85323-01-0, COBISS.SR-ID 116941580.
    Ваљда је ово довољно да прошетате тамо, и нађете књигу, а ако сте лењи: жао ми је…онда заиста остајете само у пролазу.

  27. @ draganatrifkovicymailcom Између осталог кажете: “…Нажалост код нас има аутора који под плаштом патриотизма дезинформишу јавност и пласирају потпуне лежи о Русији. Приметила сам да су то углавном наши људи који живе или су живели и радили дуго на Западу па се поставља питање због чега то раде?..“. Не знам да ли је овај Ваш “cri de coeur” упућен само да адресу г-на Живковића који се усудио да напише овај “бласфемични“ текст, јер је и он – колико ми је познато, живео на Западу (па се, логично, укварио?). Видите, потпуно ми је разумљиво да – у Вашој оптици, живот на Западу квари човека – а како и не би? Ако проживиш легално више од 10-так година тамо, научиш језик, радиш, зарађујеш, плаћаш порез, упознаш школски систем, општинску управу, полицију, школство, здравство, саобраћај, систем информација – онда будеш аутоматски тотално искварен кад то упоређујеш са (југо)Истоком, па наравно онда такви – по Вама “под плаштом патриотизма дезинформишу јавност и пласирају потпуне лежи о Русији“. Срам их било? Ипак, мислим да – објективно говорећи – Ви нисте у праву. Г-дин Живковић у свом тексту није ширио ниједну дезинформацију, нити пласирао оно што Ви зовете “потпуне лежи о Русији“. Све што је навео је потпуно тачно – али то жуља идолопоклонике постсовјетије. Жао ми је. Чињенице понекад могу бити болне.

  28. @Иоанн
    I, sta ste Vi sada demantovali?

  29. @draganatrifkovicymailcom Ваша неподношљива путинофилија озбиљно вређа интелигенцију. Ви појма немате какво системски урушавање иде у свакој сфери у Русији. И 100 % у праву Павел Тихомиров и Никола Живковић односно унитења Руса и руског духа. Ми вама кажемо: нема виђе Руса! О ви нама ту, још смете да причате бајки о Путину. Престаните! У Русији колониална политика се спроводи уз привед сређености! Сређена колонија. Немојте још ви, човек са улице, нама ту објашњавате за шта ми морамо да будемо захвални власти. За електронски концлогор? За уништавање здравља деце у школама са “цифровым образованием”, за сиромаштво испод нивоа достојанства? Ви видели како живе народ 10 км од Москве? И ако видели – настављате своју причу? Онда ко сте ви? Ви знате да нема виђе руског села – а то је био чувар консервативних вредности, демографије и руског духа Шта ви знате иначе? И још смете нешта да говорите “ја знам”! Не, не знате. И обманујњте српску јавност голом јефтином пропагандом. Сва руска индустрија – крава музара за светску економију! Сви иоле крупне фирме ради у офшорима. Па онда узмите образовање, медицину, службе, војско, саслушајте професионала шта они кажу. ЧУДОВИШТАН ОДЛИВ иоле компетентних људи. Као сваки системски огранак чисти себе од иоле здравог. И подли ударац са пензионом реформом. За ово ми гласали Не! Сад ћемо ради до сандука. И не скочите више са дамским глупостима. Моветон. Између осталог, ја сам и доктор наука, и дуго сам радио у Србији.

  30. @draganatrifkovicymailcom озбиљно мени изнервирала Драгана Трифковић. Ето вама мој глас из Русије, не српски из иностранства. Ми сада још у мого озбољнијом проблему. Са једне стране код нас ради либерална пета-шеста колумна. Са друге стране, ова колумна веома корисна за “српских патриота”: свако незадовољство руском влашћу аутоматски сврставате у ред издајника. А ако ова колумна не би постојала, шта би сте радили? Социална економска ситуација у РФ много гора него у Србији! Ви једноставно не желите да чујете шта вама озбиљни Руси кажу. Подвућем: попричајте са професионалами у свакој сфери. Коса се диже, бре! А ви желите само своју пропаганду и своју корист од ове пропаганде. И ово одлично дозвољава антируским снагама завршити посао са руским народом уз одсуство јединог гласа против. И када ви ту окривљујете Руса за неразумевање државоспасионих планова Путина ја вас окривљујем у заједничком са нашој петој-шестој колумном гушењу и газињу свега руског. Онда такви као Драгана Трифковић путиномани објективно ради у истом правцу са либералима. Да ли нама потребни такви српски патриоте, који нама паметују о политици Путина? Нису. И онда чиме ви незадовољни са руском политиком? Она ради исто – не постоји проблеме Срба, постоји само материјални интерес сарадњи са Вучићем.

  31. @Don Quixote пета-шеста колумна у РФ – то и јесте влада РФ, ако нисте знали. КО дозвољава рад издајника? Ко има сви инструменти али све то дозвољава? Или стварно мислите да службе и полиција не чекају све ово време “главни налог” за обрачун са свима издајникама? Они кажу да за 48 сати могуће решити сви проблеме од диловања дроге, националне мафије до пропагандистичких издајника. Ко не даје тај налог 19 година? Медведев, Кудрин, Греф, Чубајс, Авен и сви остали – то је путинова влада. Ови људи уништавали Русију у доба Јелцина. Настављају сада. Или ви кажете нама да они сада у овој влади раде нешто друго?

  32. Овај тотално безвредни и навијачки текст(испада да је аутору жао што није он тај Путин – Вучић) има огромну вредност – покренуо је лавину коментара, међу којим има и веома компетентних, и који, сем што откривају наше ране, као народа и друштва, упознају нас са неким чињеницама које раније нисмо знали.
    Молимо да нам неки зналац руског растумачи ове руске дијалоге (и монологе), јер упркос томе што смо ватрени русофили, не можемо касти да знамо и руски у толикој мери да се са уживањем предамо читању ових коментара на руском.

    1
    1
  33. @Порфирије Петрович Два Руса ту кажу: текст Н.Живковића је веома прецизна и веома деликатна анализа реалног стања. Него реалност је много гора него он је рекао. Ви, Срби, због своје засљеплености упали у замку своје фантазије која не везана са реалношћу. Реалност нама ту, оваква: Путин – није почетак него завршетак главних негативних процеса. 1. Ради се о уништењу Руса као Руса (постоји “россијане”, не Руси). За 100 година сатанистичког експеримента руски дух уништен. 2. сваки народ у РФ живи боље него Руси, који одбачени већ деценијама на нивоу неподношљивог сиромаштва. Уђете у Татарстан, Чеченију. Благостање. Уђете у руско село 15 км од Москве и даље. Згариште, пепео. Руско село више не постоји нигде – процес почет у доба Хрушчова, завршен почетком 21. века. Или било ко сме да каже нешто друго? 3. Просечна плата званично је 2 5000 руб, мање него у Бугарској. Али то је просечно, постоји региони и са мањим платом. Али да ли ко покушао да преживи у РФ са 25 000? Пензија 10-15 000 пробајте да живите на то. Пензија официра службе у Москви 30 000, пробали у Москви да живите и да храните породицу са 30 000? Не питајте онда за корупцију. И за оно шта наши мушкарци једва преживљавају праг од 60 година. 4. Сада после кратког успеха у 2014-2015 РФ ушла у демографски јаз. Званични подаци Росстата: https://docviewer.yandex.ru/view/16292874/?*=INhFxK3tB6EOEMLiWQQFArG48qJ7InVybCI6InlhLWJyb3dzZXI6Ly80RFQxdVhFUFJySlJYbFVGb2V3cnVLQkk5VGotM0lsQ20xMDBXMnZycGN5Nms0VGVKdjAxSEd2Wl83SHZDSmFGQjRWandpbDhSMUFfaEZrcDVGZHNtbzZmTEV0UURKVkRXLUszcXp4MnZRaTEtWFJ1MnZIMVRocWVoNDFvWDlzUDIyMGRSb29RVTdRdkdpN0NYRHdZYVE9PT9zaWduPWhEQV9fQ1R4U3dnQ3J5bFlCeWNETkVNb1VKTDZSMGo0VjBLRFZtSGgzdEE9IiwidGl0bGUiOiJwcm9nbjEueGxzIiwidWlkIjoiMTYyOTI4NzQiLCJ5dSI6Ijc3NTkyMTMyMzE0NzUwOTcyNjIiLCJub2lmcmFtZSI6ZmFsc2UsInRzIjoxNTQ3MjIxMjc1MDM5fQ%3D%3D

    дају МИНУС од 150 до 680 хил. годишње. То значи непрекидно скрачивање становништва до 2035 са 146 млн до 138 млн. 5. Сваке кодине, и сада то је рекорд баш упореду са најгорим периодом 1990-х: одлазе око 500 хиљ. на стално боравак у иностранство, то су само званични подаци. Најсиромашнија категорија становништва – породица са 2 деце. Пенсиони фонд покраден. Отуд пензина реформа да ми би радили до сандука. Индустрија за све ове године није успостављена, СВА крупна предузећа ИЗВОЗЕ новац у офшор, храни светску економију – званични подаци, академик Глазјев, саветник Путина. И нико здрав ту нега не оспорава, и не пробајте. Понављам: сви фирме укључујучи Газпром ради са офшорима, ИЗВОЗЕ новац ИЗ РУСИЈЕ. Ситуација није променила. РФ не контролише своје финансије, они преко Централне банке под контролом споља. У Уставу је забрана РФ да има државну идеологију. Системско уништење образовања и медицине. Прикупљање свих финансијских и здравствених података банкама и приватним организацијама (наравно уз одобравање владе). Влада… Шта ви кукате односно наше 5 колумне, главна ова колумна седе у влади а не на Радио Ехо Москве. Тачније, то су две стране једне медаље.

  34. Г-ну Тихомирову
    Ваш шеф Степанов – это худшее воплощение пофигизма, сервилизма и холуйской покорности, карикатура на русский патриотизм, о чем я ему лично писал ещё в 2012 году. С тех пор всё только обострилось. Дошло до того, что уже Игорь Чубайс и Навальный борются против сдачи Южных Курил Японии, которые Ваш подзащитный ВВП собрался сбагрить якобы на основе трижды протухшей декларации 1956 года. Не в рамках, а на основе – неслыханный позор. Вот ваш Степанов и пусть кается первый за это – патриот хренов.

  35. Ја сам Рус, живим у Русији и зато могу да кажем, да све критике које је аутор Живковић упутио на рачун Путина и његовог режима су 100% тачне.

    1
    1
  36. Чујте ако можете! Три Руса, који су ту присутни, кажу као један: тврдње г-на Живковића 100 % тачне! Само још веома благо и деликатно изнесене.

    1
    1
  37. Сада ја идем само од ЗВАНИЧНИХ ПОДАТАКА. За све имам конкретан документалан доказ или у државним органима или у званичним изјавама државних чиновника.

    Званични подаци Росстата (као српски Републички завод за статистику, http://www.gks.ru): реални доходак “россијана” се скраћује пету годину редом.

    Пре крај 2018 г. порез који се зове НДС повећан са 18 до 20 %. Ово је диверсија зато шта овај порез само драстично отежава функционисање унутрашње индустрији, натера повећавати цену за продукцију. Уместо стимулисања индустрији овај порез вуче 600 млрд рубља (да!!! званично!!! 600 МЛРД рубља) из џепа потрошача.

    Аутоматски овај порез повећава цену на гориво без обзира на уговор о фиксацији цена на гориво. Тај уговор ће деловати до марта. Шта буде после – јасно, раст цена, који сада већ почео!

    Цене на гориво аутоматски повећавјуа цене и инфлацију. Расту тарифе за стан, струју исл. Плате не расту.

    Счетная палата: ни један од 3 кључних показатеља није реализован владом за 2018 годину. Инфлација превазишла очекивано, расте плате и дохотка НЕМА.

    Изненадна пенсиона реформа одузела пенсије од 2 млн људи који по претходном законодавству сада би изашле на пензију. Тиме њихов дохотак је скраћен на НЕКОЛИКО СТОТИНА МЛРД рубља. И покрадене 5 година живота. То није пензиони реформ. То је одузимање пара од људе. Повећање одлазка на пензију на пет година – уз средњу пензију 14 000 рубаља значи одузимање од сваког 840 000 рубаља.

    Државна Дума ОДУСТАЛА од свих законских предлога који предлажу индексацију пензија за оне људе који још раде!!! А економских разлога ОДУСТАЊА ОД ТАКВЕ ВРСТЕ ИНДЕКСАЦИЈЕ НЕМА! Паре у буджету има, али на Запад иде износ који раван евентуалној индексацији плата радницима и пензионерима (ЗВАНИЧНО!).

    Пензија по “узрасту”, по годинама, је 5 334 рубља! Пензија инвалида 1 групе је 11 900 рубља. Влада сада одустала од индексације пензије инвалидима!!! Ово је НАЈПОДЛИЈЕ решење!!! Разлог: “пензија инвалида и без тога ВЕЛИКА”. Индексацију обећали као шаргарепу заузврат повећања година одлазка у пензију. Коме се плача индексација, може купити 13 комада хлеба – у најбољем случају. Људи добијају “повећање” 120-400 рубаља. СРАМОТА.

    За 30 лет стажа људи добијају пензују 8 750 рубља, идентично минимальному прожиточному минимуму (минималцу)!

    За посљедни 6 година на инфраструктурне пројекте (националне пројекте) влада потрошила 75,5 МЛРД америчких долара. Економски ефекат близу нулти.

    Свеобухватни обим инвестиција пао на 1% у упоређењу са показатељем од пре 10 година.

    Део сопствене иновационе текнологије сада само 3 %! У текнолошки пробој не верује ни један патриотични економиста. Најоптомистичнију прогнозу развоја руске економије даје ММФ (1,8 %)! Нешто мање – руска влада. Много мање – експерти.

    Неподношљиво више гледати на ови “бурне рапорте” како све одлично, сами себе завидимо, када реално економије се уништава.

    Људи су бесни. Имамо осечај да у ВЛАДИ СУ ЛИБЕРАЛНИ КАНИБАЛИ.

    У ВЛАДИ!!! А не некаква апстрактна “пета-шеста колумна”. Ако ви постављате задатак уништења Русије – онда све се ради исправно!

    Али још има Државна Дума, председник који без иједне речи све то потписује и образложе, Савет Федерације, Уставни суд.

    Између осталог, Устав гарантује право на живот. Живети у РФ на 8-14 000 НЕМОГУЋЕ!!!

    Аууу, путинофили, реците нама како нама ту фино живети!!! Како они гледају људима у очи???

    1
    2
  38. Игорю Макарову.
    Игорь, выше я уже высказывался по поводу того, что сейчас такая ситуация, что

    лекарства опаснее болезни.

    И любые резкие движения: хоть в сторону Белого проекта, хоть Красного, хоть Русско-Национального – на данном этапе одинаково разрушительны по эффективности стремительного расширения поля протестного электората и погружения в смуту.
    неужели вам это не очевидно?

  39. Одлив капитала из Русије за 2018 – 58,5 млрд, шта више него за целокупни 2016 и 2017 године. Свакодневни живот постаје неподношљив. И страшни притисак на бизнес. Као врачање ка ситуације када либерали контролисали све. Сваки човек зна: све шта “говори ТВ” – апсолутна лаж. Када Путин говори о повечању плата лекарима и учитељима то води ка њиховом драстичном скрачивању. Зато што већина “буджетних радника” нису “федерални” него “регионални”, а региони немају откуд да узму новац за повечање. Онда иде скрачивање.

    Суштински то је увреда за сваког човека.

  40. Putinova najveca slabost je sistemska korupcija i socijalno raslojavanje koje Rusiju cini ranjivom na unutrasnji sukob i njegovu instrumentalizaciju spolja.Druga greska je prebrz povratak na svetsku scenu za sta Moskva nije imala ni jedan adut i to, pokazalo se pogresnom, politikom Moskva-Berlin-Pariz (koja je u jednom trenutku davala rezultat, kada su Berlin i Pariz odbili da ucestvuju u napadu na Irak 2003 i kada su odblii PRO, ali Rusija je pogresno procenila kulturne slicnosti, politicke veze i iznad svega tokove novca koji povezuju Zapad).Treca greska je gubitak Ukrajine.Ovo ce biti tezak problem na duge staze i u jednom trenutku moze postati nova “Kubanska kriza”.Ponavljam, Rusija bori za goli zivot, potpuno isto kao i Srbija i lose je ako to Rusi ne uvidjaju.Svedski standard nikada nece imati, bez obzira na sva prirodna bogatstva, jer ce uvek morati da izdrzavaju ogromnu vojsku, cija je mornarica vec sada kriticno mala i zastarela.Za duzi vremenski period i mi i Rusi cemo morati da biramo izmedju dobrog zivota i drzave.Vlast u tom izboru moze da pomogne samo smanjujuci korupciju i socijalne razlike.Na zalost, barem u Srbiji, vlast tu situaciju koristi za bogacenje, praveci od vlastitog naroda neprijatelja vlastite drzave.

    1
    2
  41. Хвала Никола и хвала СС, за овај лепо написан и врло документован текст који је изазвао ватромет реакција. Нама је Русија увек била велики брат а њен цар заштитник. Међутим, небо је високо а Русија далеко.

    За шест дана г Путин нам долази у посету. О њему ми мало знамо. О животу руских грађана такође. Много сам научио из богато документованих коментара Дубињина, Макарова, Сергеја. Хвала им !

    Добро би било да нам неко од путинофила (на пр Драгана, Порфирије, Донкихот) објасни доделу ордена г Вучићу у тренутку кад хиљаде и хиљаде незадовољника траже правду на улицама Србије. И оповргну овде изнете чињенице о свакодневном животу руских грађана.

  42. Читајући све ове коментаре и памтећи чланак Живковића, читаоцу остаје само да се ухвати за главу од муке. Јер, то што је Србија последњих 30-так година у овако јадном стању, и није за чуђење. Мала земља, па мале и последице. Али да огромна Руска федерација грца у сиромаштву својих грађана а да плива у разним природним богатствима, то је за праву панику. Изгледа да се због бриге за очување тог богатства, од оружаних претњи пљачкаша из мултинационалних компанија, Русија “изгубила” у силном, наоружавању. А зато је запостављена она привредна група која одржава животни стандард. Што се наоружавања Армије Рф тиче, изгледа да су постигли потребан ниво да одврате познате агресоре. Сада се треба окренути обичном руском човеку. Као што неко написа у коментару, извршени трансфер државне својине у руке новостворених тајкуна је довео до одлива богатства. Јер иза тих тајкуна стоје западне МН компаније. Од тада је прошло много година. Ти тајкуни су постали енормно богати. Неки купују фудбалске клубове и улажу руски новац у стране инвестиције. У праву су коментатори из Русије, када говоре да је прошло готово две деценије са Путином на челу, а да још није решено око видног подизања стандарда грађана. У вези са подизањем година радног стажа и старости за одлазак у пензију, није то ништа ново. То су у Србији наметнули одмах после промене власти Петог октобра 2000. године. То им је била прва мера. А друга је била укидање здравственог осигурања за највећи број грађана по питању стоматолошких услуга – поправке зуба. Садашња добро наоружана Руска федерација треба да се озбиљно окрене своме народу. То треба да буду задаци свих друштвених снага и институција. Где су они Синдикати који су и настали за заштиту радника? Путину и Влади Русије треба помоћи да се што више посвети своме народу. Не верујем да он нема такве намере. Али је обузет сталном активношћу око чувања државе од агресија, запоставио свакодневне бриге и проблеме обичног човека. Само треба да има у виду да гладан и незадовољан човек неће бранити своју отаџбину ако за то настане потреба!

  43. @Иоанн Дубињин
    A што морам да читам Качакија, по чему је он ауторитет да би се неко упутио у библиотеку (ближе ми је књижара). Не видим разлог да наводите његово дело,са свим подацима. Овде се ради о методу. Ако је податак непроверен, нема потребе да се наводи и да читаоце одводи у одређеном смеру. .Мада Јован Качаки је занимљив 😉 Да се вратим на текст. Шта је, али озбиљно, поента текста?

  44. @Sergej
    Хвала Sergej што Ви нама превела ова текст!
    p.s.
    „Лијепо ли ова сабља чита, дивно ли нас данас разговори! Аманати, ђе научи тако јесу ли те у Мљетке шиљали?“

  45. Хвала, браћо, на добрим речима. Руски народ УВЕК уз Српски народ. Али недамо себе замајавати никоме.

    Какву намеру има или нема Путин лично никог не интересује. Његови одговори на конференцијама за масмедиа су одговори мумије. Он не каже ништа.

    Битне су само чињењеце.

    Сада, ових дана, Централна банка РФ ПОВЕЋАВА ставку на хипотеку и даље СЛАБЉА рубљу. Ово је још једна диверсија. Централна банка ПОВЕЧАВА КЉУЧНУ СТАВКУ у условима повечавања пореза.

    Осим осталог то стимулира инфлацију.

    За предузећа узимање кредита под такве ставке није паметно. Ово је парализација банковног система. Приватне банке су затварају под изговором нулта-баланса. (Банке Јапана, најкрупнији, имају нулту или негативну балансу, то ништа посебно). Са друге стране слободно постоји несигурне банке који не могу постојати без државне подршке, а ради се о трилионима! Иде концентрација банковног система у рукама “државе”. Државни банке сасвим на баве се инвестицијама. Више од тога, они СКРАЋУЈУ издавање кредита за инвестицијони програми. Онда предузећа који њима у своје време поверили, банкротирују. И банке ЗАРАЂУЈУ НА ОДУЗИМАЊУ АКТИВА ПРЕДУЗЕЋА!!! “Залоговое рейдерство” – одвратна појава. Банке уместо помоћи прво обећавају кредитну линију за инвестиције, затим одустају, предузеће у проблему када је кривац банк, и на крају банк одузима активе! Судови и полиција у суштини постају слуге банака. И ово је најпознатија шема ликвидације предузећа. Сада, опет драстично се повечава количина банкротирујучих предузећа. А добри су били.

    Немогуће водити бизнес са кредитом 20 %! Како ви вратите хипотеку 11-12 % када дохотак предузећа не расте??? И када порези стално расту?

    Сваке године под ову ликвидацију спадају око 15 000 предузећа. Сада у процедури банкротства у РФ се налази 50 000 предузећа са општим активима 5 ТРИЛИОНА рубаља. Разумете? И то уместо реструктурализације дуга и стварне помоћи државе. За 2018 године није било НИ ЈЕДНЕ ПРОЦЕДУРЕ финансијског оздоровљенија (опоравка, успоставе) предузећа. Судови штампају пресуде, ни једне правдајуће. Само кривичне пресуде. Тужилаштво ништа не контролише. Судски систем ради као репресивни механизам.

    Оно, шта ураво сада, ових дана, ради Централна банка, у целини изазива стагнацију индустрије и скраћивање економске активности. Моћности производње раде само на 50 %. Посебно у тешкој индустрији. Ми имамо колосални простор за економски раст, али џабе, не пуштају.

    Да прецизирам: на празном месту је створен дефицит новца. То изазива пад инвестиција. То доводи до текнолошке деградације. То изазива пад конкурентноспособности шта изазива девалвацију националне валуте. Пад валуте периодично изазива инфлациони шок. Цене скоче горе. По овом зачараном кругу Централна банка врти нашу економију годинама! Тачније, то није само зачарани круг. То је спирала СУЖАВАЊА ЕКОНОМСКЕ АКТИВНОСТИ.

    Онда последица свега овога само једна – гушење економије. Ово су случајни потези или системски? Системски. Онда питање а каква њима реална циљ. Путин Набиулину увек брани као пас-чувар.

    Од свих проглашених Путином “12 националних пројеката” сви ови пројекти су у интересу глобалиста, а никако не државе и народа. То су глобалистички пројекти.

    Они могу спласнути инфлацију на 3-4 месеца, на пола године. Али инфлациони шок следи затим и још јаче! Зашто? Зато што Путин не развија главни фактор сузбијања инфлације – научно-текнички прогрес (на руским текнологијама, покраденим или продатим још од 1960-х година цео западни свет се развио!) и раст производње. Директна последица – само за 4 године дана такве политике – 25 ТРИЛИОНА продукције која могла али није била произведена. 13-15 ТРИЛИОНА изгубљених инвестиција.

    Шта њима диктира да ради овако? То су шеме ММФ!!! Откуд шеме ММФ-а у Русији? Питање свих питања.

    За раст економије 8 % потребни су инвестиције 15-20 % годишње. Пре свега потребно развијање модерне текнологије. А за то потребан кредит. Без кредита немогућ је развој савремене економије. Кредит је потребан сопствени, унутардржавни.

    Ово је ДИСФУНКЦИЈА СИСТЕМА УПРАВЉАЊА ЕКОНОМИЈОМ.

    1
    1
  46. ММф је у Русију ушао још пре доласка Путина на чело државе. А кад он једном уђе, не излази док не заврши “реформе” по Уговору. А прича се да је Централна банка Русије под контролом Банке федералних резерви САД. А та БФР је у власништво претежно Ротшилда и других компањона. А где се налазе богатства нових багатира Русије? У тој истој Банци. Финансије Руске федерације су под управом Запада. Шта Путин може да уради, осим да слуша тај Запад? То је, можда, остало још из времена бољшевика. И они су дошли на власт новцем са Запада. И задужили СССР а сада Русију. Сада држава враћа кредите и из тог времена. И у Србији је ММФ одлучујући у финансијама и Буџету. Они одлучују о висини плата и пензија, о инвестицијама и др. улагањима. И тако управљају државом. А домаћи “гувернери” се понашају као да су они власт. И код вас је слично, или исто. Домаћа власт је само за Изборе. Све остало се ради по Директивама ММФ и Светске банке.

    2
    1
  47. Игорю Макарову от А.Д.Степанова ответ:
    Если этого “патриота” не смущает, что он заодно с Навальным и Чубайсом, то он не патриот, а разрушитель. Если, не дай Бог, им удастся вместе с Ходорковским и Навальным свалить Путина, они разрушат Россию. Как бы ему не пришлось потом плакаться, что он не понимал по глупости всех последствий, не думал, но будет поздно. Если он не умеет извлекать уроки из нашей истории, то нечего болтать попусту.

  48. Да не би уморили монологе на Руском, покушаћу укратко и на Српском. Унапред се извињавам на грешкама.
    Они руски патриоти који излазе са ватреним осудама Путина подсећају ме на Српске патриоте који позивали некад у 1941-м устанак.
    Да ли се сећате шта је завршило авантуру са Ужитском републиком.
    Путин је нека врста Недића.
    Да није било моћи Недића, онда би Београд постао Еугенштадт, а “ужа Србия” била би подељена између Усташа, Шиптара и Бугара.
    И овде је неопходно кренути од ове иницијалне поруке.
    Русија је пре Путина била потпуно заузета.
    А Русија под Путином има неки суверенитет.
    Грешка српских патриота је да су Путина сматра као цара, а не као топ-менаџера, који је у међувремену много тога доброг учинио за Русију и за Руску Цркву.
    А ви тврдите из позиције, да Путин може да уради, али не хоче да уради.
    За сада не може нешто учинити, због тога и не ради.
    Пробудите се од самообмане!

  49. Неколико запажања, прво о самом тексту:

    1. Текст није вредан дубље анализе јер је збркан, некохерентан, без јасне теме и сасвим без поенте.

    Без обзира на збрканост, као нека љигава основица текста провлачи се низ негативних ставова који су комбинација тривијалности (Путин није Русија), дерогативне формулација (Путинов режим) или неоснованих тврдњи (Путинов режим ипак представља континуитет Јелцинове власти) при чему ваља приметити да је Јелцинова “власт” а Путинов је “режм”.

    Ту су и подметања типа “према НЕКИМ НЕСЛУЖБЕНИМ ПРОЦЕНАМА добио је (Грудињин) око 25% гласова. Но, „службени резултати“ говоре, да је добио 11%.”. Па ево према мојој неслужбеној процени, дотичне су проистекле службено из једне велике амбасаде лоциране у близини Белог Дома.

    ВВ.Путин је приказан као кривац за све проблеме и пороке али не само данашње Русије јер аутор ниже промашаје, трагедије или тешкоће у последњих триста година, мешајући их са садашњим стањем, тако да се стиче утисак негативности за чију је укупност наравно крив Путин.

    Тако је Путин “виноват” и за то што Медведев и ини имају само по једно дете а да и не спомињемо 6 милиона абортуса из 1961-ве. Те и сличне чињенице су наведене тако да је по асоцијацији опет одговоран…

    Тврдња као “мени се све више чини, да је Путин идеалан председник и по жељи пре свега самога Вашингтона и Лондона.” је произвољност таква да жалим за временом проведеним на “cut & paste” исте. Итд. Итд.

    Још да кажем да многи коментари од оних који нису подлегли анти-путинској хистерији и фобији убедљиво превазилазе горњи текст аутора по квалитету и сувислости.

    2. На пренемагање о запостављености руског народа имам питање — није ли руски свеприсутан језик (и литереатура, наравно) а вера православна слободна? Шта још од “рускости” недостаје?

    3. Поређење А.В. са Председником Руске Федерације је депласирано и вештачки натегнуто. Некорисно је и поређење, на истој равни, политичке и сваке друге ситуације у Србији и Русији, или поређење СССР-а и СФРЈ. Разлог је јасан, дешавања на терену бивше СФРЈ је само рефлекс тектонских промена које су задесиле СССР. Као мањи простор, да не кажем систем, дешавања су била много бржа код нас, и погубнија из јасних разлога стоструко слабијих потенцијала од нато терориста…

    4. У великом систему као што је Русија промене требају бити спорије да би биле на корист, и да не би дошло до ломова. Русији не треба (нова) револуција или рат. Потребно је време и стрпљење и поверење ако не у све индивидуалне носиоце власти, онда барем у основе правно-политичког и економског система који се још увек успоставља и мења у условима тзв санкција и грађанског рата на границама садашње Русије и руске Крајине. Увек је лакше и брже разрушити него саградити или створити, тако да и васпостављање Русије у границама, сили, величини и достојанству Руске Империје ће узети времена, напора, жртви, страдања. А ако ова страдања и жртве не буду гора од привремено малих прихода већине народа и привремено неправедне економске раслојености, то је ипак огроман добитак у односу на терор и ужас грађанског рата од пре сто година или Великог Отаџбинског Рата. Верујем да већину руског народа краси добро памћење и стрпљење и да их неће поколебати тешкоће ни провокације па чак ни оне што долазе изнутра од зилота али не по памети.

    5. За крај и нарочито за путинофобе, е да би се мало опустили, ужвајте у песми:

    https://www.youtube.com/watch?v=m3doQKa1BNg

    а може и у стиховима:

    Кошка бросила котят –
    Вова Путин виноват.
    Зайку кинула хозяйка.
    Виноват кто, угадай-ка!
    Вот кончается доска
    У несчастного бычка.
    Наша Таня громко плачет.
    Рядом Путин, не иначе.

    Свет погас, упал забор,
    У авто заглох мотор,
    Зуб здоровый удалили,
    И залез в квартиру вор,
    Не понравилось кино,
    Наступили Вы в говно…
    У любого катаклизма
    Объяснение одно:

    Знает каждый демократ –
    Вова Путин виноват!
    Знает каждый демократ –
    Путин Вова виноват!

    В конце тоннеля нету света, спасибо Путину за это!
    Жена не делает минета, спасибо Путину за это!
    Съ…бусь отсюда на х…й летом, спасибо Путину за это!
    Пишу стишок, а рифмы нету. Cпасибо Путину за это!

    Знает каждый демократ –
    Вова Путин виноват!
    Знает каждый демократ –
    Путин Вова виноват!

  50. @Don Quixote
    Благодарим на врлом писмену под симболичним редним бројем 49, јер седам пута седам читања и словесног и бесловесног, опуноти прочитано једином пунотом – истином. Много је дубља, шира, височија Боготражитељска Руска душа, срцем и духом, када у правди Бога созерцава, од плиткости економско – политичке брижности која само овремењује и овремењена, склона је паду ( забораву ) – заборавља Дух, језик, месијанско битије и Божанствену суштост Руског, Православног народа… Владимир Путин неовремењеним и крстобременитим памћењем и осећањем слути и иска Царство Небесно, оно друго ће се придодати кад Духовна Елита Руска буде витезовала и племствовала, бољарствовала онако како јесте Андреј Рубљов иконописао и како и сада Наднебесјем иконопише… Наклон за Вас, @Don Quixote…

  51. @ Don Quixote и Тихомиров

    Шта недостаје од рускости? Могучност стварења руских организација. Могучност посечивања децом православних нормалних школа. Увода традиционих вредности у свакодневни живот. Успоставе руског села као челије Русије, пољопривреде као националне безбедности. Врачање духовних вредности иначе. Само то мени фали. Ситница.

    Руска литература… да… па нас и гази свака гњида зато шта одрасли смо на руској литератури.

    Али да подсетим први непријатеља за режим је управо руски патриотски покрет. Он и био растурен до згаришта. Ако ви појма немате какви обрачуни су били, зачупите уста. Остали само овакви патриоти Руси, као Тихомиров. Историја која се предаје у школама и факултетима скроз западноцентристичка. И гледа на Русију очима болшевика, управо као Вучић каже о Србима. Например у московским школама пласирају су тезе да Православље није наша вера, него паганство исл. Руски народ после губитка руског села неповратно губи идентитет. Тачније, остаје само борба за голи живот. Без посебног обележја вере и националности. За разлику од Татара, Чечена, Код њих то много присутније.

    Православље. Ми немамо катехитора. А идеологија која се пласира је потпуно другачија, либерална. Млади ретко ко иде у цркву и живи православним животом. Црква слободна, али отуђена. Ја све врме позивам да поразговарате са људима. И са свештеним лицама. Постоји много обрачења часних свештеника са много оштријом критиком режима него ја пишем. Они окривљују Путина директно за лаж и лицемерје. И још питајте њих односно притиска и умешања бирократског апарата, као да имају намеру Цркву претворити у странку. Још много шта постоји.

    Економија разорена свесно, свесно се гуши сваки покушај раста. И ово ради Путин и влада. Како живети без иоле наде на побољшање? Само растурање. Дугорочно то неодрживо. Буде или бунт или тихо умирање, како то и говори Росстат (губитак становништва до 680 000 год.)

    Образовање се УНИШТАВА са “цифровым методом обучения”. То значи скрачивање образовних предмета, увод видео-даљинског обучавања. Само стандард тог обучавању они мисли да буде из Више школе економије – то је директна успостава Лондонске школе еконмије, рука глобалистичких антиљудских центара силе. А нико не зна одкуд следе све те директиве, на енглеском. Тупаво испуњавају…

    Ви поједностављујете ствари и појма немате у колико озбиљне проблеме заглибала РФ. И за 19 година не само не нађене решења, него проблеме су продубљују. Ми живимо ту и сваког дана видимо како методично се реализују одређени пројекти.

    Понављам ко није у стањју да схвати одједном: најозлогласније мрзиоци, доказани практични непријатељи руског народа и Русије су у влади. Не Макаров са Чубајсом, а Путин са Чубајсом и Кудрином, и Грефом. То је истина. И стварно квалитетна критика полази само од прозападне опозиције. Зато што нема више руске. Греф иначе следи Кабалу и предлаже кабалистичке рецепте управљања. У чијем интересу?

    Ја волим своју Отаџбину и народ. И свих добронамерних људи у Русији. Ја вас не разумем – ви волите Путина, нашу власт и Јединствену Русију. Ја знам проблеме своје Отаџбине и шта се дешава. Ви то зовите критиком Путина, путинофобијом. ПЛЕВАТЬ ВЫ ХОТЕЛИ, знаћи, на људе, на изумирање Русије, на све ово.

    За 19 година могуће бар платформ за промену створити. А не поставити опет свих доказаних русофоба и лопова.

    Ви, путиномани, не жалите се више нама на проблеме Срба. Ви пљујете на Руса. Шта очекујете од нас?

    Додворавате Путину, влади, Јединствене Русије која прововоди политику гушења земље. Легитимно. Ваше право. Мислите да тиме нешто за Срба ћете добите? Не. Зато што не разумете њихову стварну идеологију.

    Ко за вас више битан? Влада или народ? Ка коме ви апелујете? Ако ви за режим, демонстративно затварате очи на сви чињењеце који ја сам изнео, демонстративно само кривите за “путинофобију”, честитам, онда ви против Русије. Онда питање – а такви пријатељу нама су потребни? Само дајте вама оно шта вама потребно. Да ми да разумемо зашто погрешно награђивати Вучића због политике националне издаје. Али у исто време исти те Срби пљују по Русима и њиховим проблемима, и проблемама Русије као земље. Битније је Путин, наша канибалска влада.

    Узмите у обзир у какав нерешени парадокс ви себе гурате. Срба ће штитити било где у Русији само Руси. И само патриоти. Баш и између чиновника мора да проради овај руски патриотски ген. Али подвучем, последња наша чиновничка гнида је паметна. Они ЗНАЈУ шта раде. За разлику од слуђених Срба. И сви ту, укључујучу Тихомирова, знају реално стање. И шта ми видимо? Слепо, сервиљно, додворавање власти која спроводи политику коју ја сам доста детаљно карактерисао. То ће изазивати непријатна осечања.

    Сада ситуација озбиљно се мења на горе. Ви то не разумете и немате мудрости схватити сву ситуација. Само тупаво сврставати се на страну власти. Против Русије.

    Савет: као за Руса није баш паметно убеђивати Срба да Вучић само купује време, да он намерава спасити Србију, тако и за Срба није баш паметно да нама причате о нашој влади, ми то осечамо свакодневно. Само мени лично то постаје одвратно. И не само мени. Личи на тупаво улизништво. Посебно као ви имате дрзкост сврставати патриоте, Русе у некакве колумне и окривљујете нас (!!!) за сваки грех. Мислим државна издаја следи са друге стране…

    То је најлакше казати: па, ево, то је пета колумна. Сваки пензионер прекљиња власт, том сиромаштвом они убијају људе. Сваки наш пензионер пате колумна? Не можеш ни да помислиш о пензији, то је крај. Људи озбиљно се наљутили. А ВИ СВИХ НАС СВРСТАЛИ У ПУТИНОФОБА. Погађате какав одговор ви би чули на то од просечног Руса, додуше, сасвим нецензурисани. Где би он отерао паметњаковића Don Quixote

    2
    2
  52. да, још часови руског језика се скрачивањју , литературе и руске историје озбиљно се скрачују. Баш и онакви. Деца мало о чему има појма. Студенти неписмени! Неписменост је таква да учитељи се хватају за главу. Шта, Павел Тихомиров, није тако? А преко чега се предаје идентитет? И породица растурена. Родитељи раде као робови, Сада бабе и деде исто раде – њих отуђели од унука. Ко ће васпитавати Руса? Ајде, бре, то је баш било би смешно да не буде ако тужно.

    Још савет: не знате ви Don Quixote ни приближно ничега. И не покушавајте да правите себе паметним, не иде, никако, сами против себе радите.

    2
    2
  53. уместо развоја руске индустрије захвањујучи санкцијама, шта би било сасвим логично, они урушавају економју и даље. И лоповлук са корупцијом застрашујући. И онда када ви слепо хвалите Путина, морате да знате шта у овом тренутку мисли сваки Рус, россијанин, баш и сасвим високе званичне представнике – “појма ви ни о чему немате”. А шта, стварно за вас свака критика Путина је аутоматски “пета колумна”? Ви толико паметни? Онда ја одмах мислим, аха, још један улизица владе, Грефа, Чубајса, Набиулине, Кудрина (а погледајте ко су сви ови дивне људе!!!), Јединствене Русије (која блокира у Думи индексацију пензија и плате), иначе, русофоб. Певајте и даље ваше дивне песме. Можда они вама помажу. Само они.

    Онда када Путин или није битно, власт, вас ће разочарати, онда ви и претворити се у русофоба. Вас нико није натерао силом да га узнесете у небо. Не. Ви сами то урадили и, убедили себе, и падате у нервозу од било чега шта ви мислите против ЊЕГА. Ми тако никад љега не узвисшавали. То само ви. Личите на лудака који бије се у нападу да ствари стоји тако како он мисли. А када реалност ће прорадити, онда ви ћете кукати – ето ви какви, Руси, згазили вас, ви дозволили ка себе такав однос па и ка нама је такав. Тако сваки нерус овде каже. Јесте. Згазили. Здруженом подухватом са прикљученим пропагандистичким српским гласовима. Па зато и уживајте се у кабалистичком приступу, укључујучи спољну политику.

    Онда са мог гледишта апсолутно логични потези на српском правцу. Само ви питате па зашто и па како.

    2
    2
  54. @Sergej
    Прозвао си ме два пута, јер изгледа си се препознао да си зилот али не по памети. Или си можда послушао песму про-путиновску па си се изнервирао. Смири братац живце, нервирање шкоди лепоти.

    С фанатицима и ботовима је дијалог немогућ, па бих радије прећутао даље одговоре, а и иначе ваља прекинути ову вашу анти-путиновску, а у основи анти-руску пропаганду.

    2
    2
  55. зато што немате ниједног аргумената. Осим тога да сврставате свих нас, ко озбиљно и чињењечно сагледава ствари, у зилоте. Сваки мислећи човек, сваки патриот НЕ МОЖЕ А ДА НЕ БУДЕ ЗАБРИНУТ, чињењеце сами скочи у очи! Не жилиш а да видиш. Ја причао само фактима. Ви не можети НИШТА осим лепљења етикета. НЕСПОСОБНИ НИ НА ШТА. Не смете мени Руса, православца, сврставати у антируску линију. Ја цео живот предајем на факултету, покушавам да учењицима да просљедим, да сачувам знање. И много више од вас знам и историју сопствене замље и како стоји ствари. Плашите се окривљења у русофобији? И управу сте, оно је најстрашније, Срб-русофоб. Али не желите да станите на руски страну, да гледате и нашим очима, да поделите нашу бол. Не!!! Нас окривљујете, плујете, хвалите власт. Онда ви и јесте прави русофоб, улизица власти. Онда немојте да ЛАЖИТЕ нити себе нити својој околини са лажном представљањем.

    2
    2
  56. Сваки мислећи човек, сваки патриот НЕ МОЖЕ А ДА НЕ БУДЕ ЗАБРИНУТ…

    Та лингвистички беспрекорна реченица, коју знају да сроче само добри зналци српског језика, представља доказ да ви нисте никакав Рус, већ овдашњи ТРОЛ!

    Скоро сам читао да је Америка дала силне сребрњаке за новооформљену агентуру од 200 интелектуалаца који треба још жешће да раде на преумљавању Срба.

    2
    2
  57. Путин је одликовао Вучића и то у тренутку када најугледнији српски интелектуалци и хиљаде демонстраната у Београду сматрају да је Вучић … итд.

    На које НАЈУГЛЕДНИЈЕ интелектуалце мислите, г. Живковићу?

    Молим вас, дајте неколико имена, а да то не буду браћа Трифуновићи, М. Карановић, Вујошевић…?

    Унапред захвалан!

    2
    1
  58. @Та лингвистички беспрекорна реченица ТЕ ЛИНГВИСТИЧКЕ БЕСПРЕКОРНЕ РЕЧЕНИЦЕ САМ НАУЧИО НА РУСКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ. Само језик и тада и сада зове српско-хрватски. И сада! То вама о словенском братству. Немате ви никакве аргументације иоле вредне. О још испадате идиоте. Зашто: апсолутно сулудо одрицати очигледне чињењеце многе многе провалије у РФ. Ја мислим да ни Путин не би усудио на то. Између осталог, 50 % његових налога влада блокира. Исто свима познат факат. Мислим нити Шојгу нити Лавров неће оспоравати оно шта не може бити оспорено.

    Ето вама још један факат: пре 10 година Русија разрадила сјајан авион ТУ 204. Али влада сво ово време блокирала пуштање га у производњу у корист Боинга и Ербаса. Они нас лишили цели отрасли, сопствених авиона, а ја сам трол. Баш почео да се уживам у вашој глупости.

    Медведев издајо један указ – и угашено 650 000 индивидуалних предузећа.

    А да ли мислите да у нашој замљи постоји БАР један човек осим Путина и Пескова ко озбиљно се односи према Медведеву? Чија то влада?

    Погледајте, ни Павел Тихомиров не пориче моје факте, зато шта нема контаргумената који бар иоле избалансирали ствари. Само још Војско остало, али са доба Хрушчова нису успели у потпуности да контролишу, а и морају да чувају. То не захваљујучи него унаточ. Ми постојимо само Божјом милошћу.

    Мени зањимљиво како ви плашите, као посљедни кукавице, да суочите са фактима, А знате шта сам изнео? Апсолутно свима ту у Русији познате ствари. И још званично озвучене САВЕТНИКОМ ПУТИНА, АКАДЕМИКОМ ГЛАЗЈЕВИМ. То су његови подаци, ЗВАНИЧНИ. А свесно сам то урадио, зато шта сада њега морате да прогласите русофобом. Не пукушавајте са Русима тако јефтино се препирате, недостаје интелекта и знања, одмах сели на пету тачку.

    Вама нешто потребно од Путина – нек са срећом! Не жалите се само после. Верујете у шта верујете – нек са срећом! Не делите ваше веровање са нама, ми боље знамо него ви.

    Само паметујете дебилно о чему ПОЈМА НЕМАТЕ, жалосно и јадно нападате на Русе, покушавате да забијете главу у бетон.

    2
    2
  59. Сергею:

    Сергеј, понављаш исту ствар паки и паки:
    «Како би било дивно у Рускоj Православноj Царевини и колико је лоше у Руској Либералној Демократској Републици.
    И Путин је крив за то».

    То се зове манипулација.

    Ако је Путин Руску Православну Царевину претворио у Россиjску либерално-демократску републику, онда би ваша критика била у праву.
    Али “режим” – како сте рекли – Путинов је дошао да замени не Империјалну Русију, већ је заменио Јељцинску Руску Федерацију – колонијални прилог англосаксонаца.

    Можда сте већ заборавили како је сва наша телевизија била подругљива свим Русима и православцима крајем деведесетих?
    Заборавио си, и добро се сјећам.
    И тако сам захвалан Путиновом “режиму” већ због саме чињенице да Црква, у најмању руку, ради Христову ствар.
    Ради ту ствар лоше, понекад неко од клира пада, али ништа. Учимо из грешака.

  60. да, па можда ви сте и јесте један од ове агентуре – да сејета лажне наде, лажну информацију, лажну слику, плујете по Русима, покушавате да уведете у свест догматско некритично мишљење шта води ка дебилизацији народа. Сводите цео спектар најважнијих питања ка апологетици. А ако не буде по вашом, а не буде, онда следи разачарење – и бам, ето вама Русија!

    Знате КОЛИКО ПУТА управо ту генерализацију почео да чујем! Путин овакав, онакав, па онда Руси и Русија овакви, не треба нам ништа. И ви агентурно радите на томе. Подгрејавате непостојеће наде да би разачарење било што више.

    Знање дозвољава чисто сагледавање ситуације. Само кукавица или идиот бежи, плује и окривљује све живо шта није по његовом.

    1
    2
  61. @Тихомиров Павел Вячеславович не, Павел, побркао си мени са неким. Ја ниједан пут нисам то рекао. Империална Русија преживљавала националну катастрофу од раскола, криза руске националне самосвести је трајала 350 година. Лично мислим да Николај 2 укинуо черту оседлости за Јудеја и потписао себе и империји смртну пресуду. И историју ако нешто десило само то и било могуће.

    Најсмешније оно шта после 1990’х само један пут сам гласао, сада, за Путина. Ој, будала сам, не само ја. Као да. све разумемо, све узели у обзир, дали шансу. Али за посљедњу годину дана сам кожом осетио – ова условно речено “његова група” битку изгубила. Зато што нису усудили да иду на системски промене. Промена елите – био је главни услов о чему причали сви. Али…

    Полако опет улазимо у тешка времена. Само без покушаја стварања фундамента под ногама. Ако људи би знали да стварно се ради нешто паметно – све би опростили, мисмо такви. Али не. Нема уводних данних о томе. Ја не располажем, ти?

    Можда узалуд ја сам ту тако се распламсао. Нема потребе Србе тако узнемеравати. Нек зиве у свом свету, како код, Само не очитавају и не дирају нас са апологетиком. То стварно неподношљиво.

    1
    2
  62. За браћу Русе, за које не верујемо да су стварно Руси, каква част, појавити се на српском сајту одједном.Не бранимо ми Путина,њему не требамо ми да га бранимо, веће себе од аналитичара који пишу не би ли били већи Руси од Руса,између осталог. О осталом касније. Нисмо ми русофили због Путина, већ због тога што смо браћа по крви и по духу, што вековима делимо добро и зло. Што заједно падамо и устајемо.Што Путина поштујемо као председника државе коју сматрамо пријатељском.О да, схватамо ми да у овом грмићу лежи зечић. А ви Sergei, Sergey, прво се искукате (треба да нам звучи познато) па нас нападнете да смо неспособни. Као ми не делимо ваш бол. Ми смо кабалисти. У ствари, сликате најцрњу слику нас самих. Али, то није слика српског народа,ма колико се трудили да га оцрните. Нити сте ви слика руског народа. Треба да се завадимо?? То је један од циљева? Кажете , Сергеј,да, још часови руског језика се скрачивањју , литературе и руске историје озбиљно се скрачују.. Скраћују у односу на совјетско доба?? Ајој! И Сергеј,ако су млади отуђени од цркве, појачајте молитву. Има још,али немам времена. Проблемаје много, свуда на свету.А што се текста тиче ово изгледа нико није поменуо. Кука г.Живковић што за муслимански празник верници иду узвикујући Велик је Бог, као да у Берлину тога нема. Кука како Јевреји имају свој центар, а у Берлину, на зиду,Немци себе пљују због злочина над Јеврејима. Вероватно је у Русији, из његове приче забрањено славити Божић или Васкрс…само Путин и Медведев слете хеликоптером пред цркву? Православци се не баве пљувањем по Јеврејима и муслиманима. Јеврејска аутономна област није формирана у време Путина, већ у доба Стаљина, на далеком истоку. Има о томе на пример овде https://rs.rbth.com/istorija-rusije/79622-staljin-jevrejska-drzava-nakrajusveta Колико ту непознаница има! Набројали су овде коментатори и друге мањакавости његовог текста, па се нећу задржавати. Овај текст би могао да усрећи нашег председника, будући да је упоређен са великим државником. Али ово таласање – коме оно одговара? Набацах…уморих се…

  63. “Мошти” Ленина и контекст, у коjoм Путин ово je рекао

    Драги Николо, наши медие су преузеле речи Путина као сензацију, где створили су паралеле између хршћанске традициjе поштованьа светих моштиj и комуниста који поштују Лењинову мумију.
    Из овога је закључено да је за “богохулника” Путинове свете мошти и Лењинове мумије то наводно била иста ствар. Међу тим, ево потпуна цитата:

    «Православная вера всегда нас сопровождала, она укреплялась, когда нашей стране, нашему народу было особенно тяжело. Были совсем жесткие богоборческие годы, когда уничтожали священников, разрушали храмы, но одновременно ведь создавали и новую религию. Коммунистическая идеология очень сродни христианству, на самом деле.
    Свобода, братство, равенство, справедливость – это же все заложено в Священном писании, это все там есть. А кодекс строителей коммунизма? Это сублимация, это примитивная выдержка из Библии, ничего там нового не придумали. Ленина положили в мавзолей – чем это отличается от мощей святых для православных, да просто для христиан? Мне говорят: «Нет, в христианском мире нет такой традиции». Как же нет? На Афон поезжайте, посмотрите, там мощи святые есть, да и здесь тоже святые мощи Сергия и Германа.

    То есть, по сути, ничего нового тогдашняя власть не придумала, она просто приспособила под свою идеологию то, что человечество уже давно изобрело».

  64. зашто мошти Љенина и даље су ту, на Црвеном тргу? Ово је чисти окултизам, леш човека који је нанео велико зло Русији. То је и естетски одвратно. Ми смо прогутали пензиону реформу, зар стварно неко мисли да бу људи, неки измишљене комунисти, побунили због сахране мртвог човека над телом кога толико година се ижевљавало се?

    2
    2
  65. Сергей, я просто изначально в качестве базовой аксиомы сербам предлагал воспринимать ВВП не как самодержца, а как человека, которого местные представители ТНК (пресловутая Семья) посадила на управление, а он сумел обрести определённый уровень субъектности.
    Манифестацией чего – судя по раскладам, которые употребляют наши неприятели (например, тот же Белковский) – была посадка Ходора. Который, дескать, работал против Бушей, т.е. за глобалистов Сети. А ВВП т.о. используя раздрай между силами, стоящими за условным Бушем и условным Гором, чуть-чуть расширил свою субъектность.
    Хазин (точнее, его апологеты) потом же выстраивали целую конспирологию, суть которой заключалась в том, что ВВП играет в качестве крупной фигуры в игре условных Ротшильдов против условных Рокфеллеров. Т.е. не просто командир бригады «быков», а серьёзная фигура, потенциальный лидер некой транснациональной ОПГ.
    Но момент истины настал 17 апреля 2014, когда господин Бургхальтер чего-то там рассказал.
    Я тогда, летом-осенью 2014-го тоже рвал и метал, один мой товарищ – энтузиаст Новороссии в буквальном смысле слова разгрыз портрет ВВП, сделанный как инкрустация из ценных пород дерева.
    А теперь я успокоился.
    Могло быть хуже.
    Я хорошо помню, как у нас была уже репетиция апокалиптической реальности – когда активизировалась ювеналка и я на своей шкуре с этим столкнулся.
    И тому же Путину я бесконечно благодарен за то, что меры его субъектности хватило, чтобы свернуть эту тему. Пусть и на время.

  66. SAMO VECERAS NA STANJU STVARI
    Ruski gradjanski rat!!!FSB protiv GRU-a!!!

    @Sergej
    Neka vam Zapad posalje nekog visokog predstavnika, kao nekada Svedjani, pa da vam sredi drzavu, da vas Putin vise ne muci!!!

    2
    2
  67. @Komentar je obrisan Никаквог ФСБ или ГРУ ту. Не тешите себе бајкама о раду руских служба у Србији. ФСБ и ГРУ у Србији не раде.

    ************** ******* ***** *******

    2
    2
  68. @Павел Тихомиров Да, јасно ми је ово, слажем се. И ја ову инфу знам и изгледа то је реално. Русија полусуверена земља, и није узалуд Запад ипак води рат. Али ови уместо системског рада срамотно и тихо издају сваку позицију. Ово необјашњиво. Са 2014 троше буджет на украјинску кризу, и без резултата, само оджавање неког статус кво који не задовољава никог. Да ли су тачни подаци да РФ остаје највећи трговински партнер Украјине?

    Иначе нешто покушавали, бар негде успели. Али за одбрану и за успостављање ни приближно није доста. А још по кључним правцима – као независно, додатно урушавање. Као неколико различитих групација са различитим задацима раде. И нешто се десило. 2014, па затим крај 2016. И онда цео пласт, цели области као пуштени у канализацију, врачање Грефа-Кудрина, и опет здраво 1990-е! Образовање на најоштријем ударцу, пошто радим на факултету знам о чему причам. Онда мисмо разишли само у једном: ти кажеш могло да буде горе. Да. Могло. Али ја тврдим да све ово баш толико није добро да добро се осеча мирис катастрофе.

    А мене, браћа Срби, брине само моја Отаџбина, а не човек Путин. Замислите то!!!

    Србима: у току визите ВВП у Србију се очекује потписивање свега 7 уговора. У области иновације и дигиталне текнологије. Оооооојјјј. Иновације и дигитална текнологија. Прочитајте молим моје претходне постове односно одсуства у РФ научно-текничког прогреса. Западни организације ДИРЕКТНО контролишу руски институте, сасвим званично, никаквог шпијунског рада. И све сасвим легално нормално као интелектуална продукција се продаје на Запад. Наши иновације нису пуштене у руску индустрију, ма каква је ту Србија.

    Само у иновацијама и дигиталним текнологијама раде фирме – “какве потребне фирме”, са огромним државним новцем – то да, јако интересантно, мирише за бирократију на добро, то ми одлично знамо :))))))))) па надам се нико не мисли да то ће завршити људима на добро?

    Против ове дигиталне текнологије сада се развио озбиљан покрет специалиста у највечим градовима. Ради се о планском подривању здравља деце у школама, укључујући зраћење, са електронским уређајем. Руску децу намеравају и већ почели да трују. У Француској законски све ово ЗАБРАЊЕНО. А ови раде као роботе, као лудаци. Само посљедње време баш и неко од њих почео изражавати сумњу да то шкоди деце. А сада заједно и српску децу да трујемо. Ма прочитајте бре бар нешто о овим дигиталним текнологијама.

    У Москви ПОД ОБАВЕЗНО се уводи ЕЛЕКТРОНСКА ПЛОЋА (Клондајк!!!), коришчење гађета на часовима, електронска дневник (где сва инф о детету, о томе како он се учи и како себе понаша иде он-лајн) и то остаје заувек. А где још иде ова инф? А иде. Као и сва медицинска инф о сваком човеку у РФ иде и неки приватне центрове. А где још она иде? То вас, српски патриоте, не занима. У РЕДУ, ДОСТОЈАНСТВЕНО И МУШКИ. ЧАСНО.

    Па онда када све то ПРЕКО РУСИЈЕ од глобалистичких центара ће приливати се у Србију, најпаметнији од вас ће тражити спас, зато што се ради о деци, и спас ће тражити прво код нас – шта све то значи, како се борити против тога. То стварно озбиљна опасност.

    А ви шта, уживате се у сопственом незнању?

    2
    1
  69. Gospodine Sergej, cuo sam da je starih muskaraca veoma malo u Rusiji.
    Za vrijeme Lenjina i Staljina, starije muskarce su tamanili kao glinene golubove a
    kojim se metodama sluzi sada Putin-Rambo, koji trci, roni, vozi hilikopter, prca mlade sportasice a istovremeno zivi kao bijeli monah, uz redovan odlazak kod svog duhovnika hasidskog rabina Ben Lazara.
    Kako teku ekumenisticki dijalozi izmedju judejaca i moskovske patrijasije.
    Da li je ruski patrijah Jevrej, ili je to samo Alfejev i veci dio sinoda?

    2
    2
  70. То је тачно. Број жена у годинама, старих жена, озбиљно превазиђе мушкараце. Рађа се више мушкараца. Равна количина мушкараца и жена иде до 30-35 год. Затим количина мушкараца драстично се смањује. По попису од 2010 г. жена је 77 млн, мушкараца – 66 млн. Негде 10,7 млн разлика. Просечно мушкарци живе 65,9 година, жене – 76,5 година.

    Екуменистички дијалог у овој фази иде интензивно, али разлика у томе да скривено.

    Важно не колико човек генетски, по крви, је јевреј него у каквом духу, правцу он делује. Патриарх Кирил (Владимир Гундјајев) – сам себе сматра Мордвином. Презиме мордовско. Неко каже да право презиме његове мајке је Вексељман. Али званично она се зове Раиса Владимировна Гундјајева, нема убедљивих доказа. Дед и отац њему су баш добри, прави свештеници, мученици. Али његова каријера вртоглава, пуна сумњивих контаката (митр. Никодим Ротов – екумениста, криптокатолик, умро у ногама римског папе).

    Главно: Црква рукама патр. Кирила се претвара у некакву институцију. Шта изазива неразумевање, оптужбе у профанацији вере и као последица – одлив. Практикује се реформе – на руски језик преведен Симбол вере (уместо старословенског), али у овом преводу уместо Једина Црква (једна) стоји Јединаја – Заједничка! Реформе Типикона (Устава Богослуженија) су у току. То су озбиљне ствари. Кирил: направићемо РЕДАКЦИЈУ БИБЛИЈЕ, уз учешће водећих библеиста СВЕТА, укључујучи католике. Постављају нас пред свршеним чином. Само уз разлику са католицима – они ради уз документе. Ништа без енциклике. Ту се ради по факту. А затим гледају на реакцију.

    У фебруару 2016 Кирил се сатао са Папом, назвали један другог “браћом” и у четири ока су причали више од два сата.

    Патр. Кирил у 2010 године: “славјане – варвари… људи друге врсте, практично звери… ка њима отишли просвећени Грции, почели причати са њима на њиховом језику… ”

    2
    1
  71. Поново захваљујем аутору за овај чланак који је изазвао дебату и конфронтацију какву одавно нисмо видели. Не познајем стање у Русији те сам захвалан Сергеју који га је убедљиво описао и који се одлично одбранио од ниских и неаргументованих напада.

    У већим градовима Србије грађани су и вечерас на улицама. Протествују против Вучића. За пет дана стиже Путин. Шта ли он доноси Србији осим ордена Вучићу ?

    Један добар одговор на ово питање већ је дао Никола Живковић на крају свога чланка.

  72. @У пролазу пропустио сам вас.

    Да, замислите, да часове руске историје, руске литературе, руског језика били су драстично смањењи ураво на односу совјетског доба. И претходно стање није врачено. А шта вас ту тако узнемирило или зачудило? Чудно би било обртно. И вишу школу сада долазе функционално неписмена деца. Опет гледајте изјаве наших чиновника. Ово је катастрофа а ви кажете “ајаој”. Да, управо то. И то не пишем тек тако, ово је угроза за националну безбедност, драстичан пад нивоа образовних стандарта, зар не? То не кукање, а упозоравање на катастрофу. Како је било у како је постало – ужасавајућа разлика, сваки ти то вама потврди. Како ви не знате елементарне ствари о РФ?

    Као нисам ја слика Русије, и нисте ви слика Србије. И ко иначе слика Русије или Србије?

    Узалуд не верујете да смо Руси, верујете само својим измишљотинама. Скривате се од реалности, опет мени то плаши. Као вама лакше да оптужите, да нисмо Руси и ето, нема проблема. Има. Павел Тихомиров ради на Руској народној линији, често долази у Бг, тек сада је био. Игор Макаров – познат преводиоц са српског, познат руски писац и публициста. И ја сам низ година радио у Србији. И некако још остајем у српском дискурсу. По стилу, по речима очигледно све, али ви желите своју фантазију о страним службама.

    Мене например много више брине очајничка заслепленост и неспособност реакције на чињењеце, а било би интересантно управо развити дискусију. Можда нисам у свему у праву. Можда пропуштам нешто, неки нианси који могу да буду кључни. Али већински јесам у праву.

    А некако ја видим да сте лукави. Када ја ретко, али дешава то, дајем неки интервју на српском, сви одмах наваљују да не разумеју шта причам да није ово српски. Говорим српски као пишем и пишем онако како говорим. Када ту пишем – кажите да нисам Рус. Ово је невероватно. Онда нећу више веровати никоме – ни када кажете да добар ми је српски ни да је лош.

    Само пазите. Оваква страствена засљепленост може, надам се ипак у боље, надам се, желим од срца да то неће десити, али не дај Боже, не буде одбране српских интереса како ви и како ја например мислим да потребно да буде. А ја мислим да потребно чим жешче бранити Србију, тиме и тамо се брани Русија али пре свега Србија и Срби као Срби, због солидарности да покажемо свом свету да ми својих не остављамо, да имамо принципе, да смо часна и храбра замља… Али ако тога не буде, може бити неоправдано велика реакција разочарења. Како говорио Шекспир, “таквим страстима крај је ужасан”. И тада ви исто овако без размишљања као сада не желите да узмите у обзир чињењеце, као верујете својим фантазијама, исто тако ћете одбацити и Русију “као издајника”. И то неповратно. Русија вас неће издати. Али власт…

    Све, имао сам време, потрошио практично узалуд. Ја сам рекао све шта имао, праштајте на оштрини и ако неког повредио – нисам хтео. За Србију, Срба – само најбоље желе опстанка, успостављења, снаге, да превазишете све беде и победите свих непријатеља.

    1
    2
  73. Са доста пажње сам читао коментаре, посебно наших руских пријатеља, боље рећи наше словенске браће. Оно што сте изнели у њима не можемо негирати, јер сте ви очевидци тих догађања у вашој великој земљи. Нас боли оно лоше што описујете у својим чланцима. Зато што на Русију гледамо као на великог брата. Ја сам у свом првом коментару покушао да оправдан рад садашње Владе и председника Путина. Јер су проблеми у Руској федерацији много старији од времена Путина. Он је суочен са многим проблемима и не може их све ставити у прву линију решавања. Зато постоје и друге институције. Ваша Академија наука спада у највеће у свету. Она мора да се активно укључи у решавању одређених проблема у областима образовања и културе. Ваше здравствене установе су међу највећим у свету. Ми се поносимо читајући о успесима ваше медицине. Све то би морало да се стави у служби народу. Помињали сте увођење компјутера у живот и рад школа. Не можемо се изоловати о осталог света, ни ми а ни ви. Погледајте на Кину. Они су постали водећи у производњи компјутерске технике и мобилне телефоније. Из света треба узимати све што је корисно и савремено. Али и бирати оно што није штетно. Кроз вашу дугу и славну историју ваша држава је сарађивала са западним државама. Император Петар Велики је у Холандији градио бродове за своју ратну морнарицу. Са Немачким царством сте имали блиску сарадњу пре неколико столећа. Ваша царица Екатерина Велика је немачког рода. Не треба се плашити од сарадње са светом. Али не треба дозвољавати да се Свет свугде меша у унутрашњи живот земље. Некада се на вашој Академији говорило немачки и учила немачка историја. Па је научни геније Ломоносов захтевао да се уведе руски језик. Био је због тога прогањан, али је у томе успео. Као што је поменуто у неким коментарима, у Русији је присутан ММФ. Њега није увео председник Путин. Али је он потребан у финансијама Русије. Јер је некадашњи државни капитал прешао у приватне руке ваших нових тајкуна. Тај капитал се контролише преко ММФ-а и Светске банке. Да је приватизација пре две деценије урађена како треба, капитал би био у Русији. Овако га Олигарси који су већином неруског, тачније хазарског и јеврејског порекла, држе ван земље. Али то је сада прошлост. Колико ми је познато Путин и Влада раде са тајкунима око враћања капитала у привредне токове Русије. А тај процес је доста сложен и са разним тешкоћама. Неки ваши тајкуни као Роман Абрамович, је био губернатор неке области источног Сибира, мислим Камчатке. Пре неколико месеци смо сазнали да се из Лондона сели за Израел. А шта је са његовим капиталом? Вероватно да се о томе разговарало са њим и државом Израел. Тачно је да се велика средства одвајају за наоружање. Али кадс сте достиглио потребан обим и ниво, треба се окренути народним потребама. Подизати услове живота и рада. Путин не може да се противи захтевима из Синдиката, Пензионог фонда и других друштвених установа за потребе широких народних маса. Ваша држава има доста искуства из времена социјализма.

    2
    1
  74. Чудно да сте се овде, у исто време, као по команди, нашла вас три Руса!
    Или вас је позвао аутор или сте овде по задатку.
    Крај вам је збркан, смути па проспи.

    Пишете исто као Ања Филимоновна.

    1
    2
  75. Sergej. г. Павел Тихомиров није оптужен да није Рус, само Ви 🙂 Ми пратимо Руску линију, знате. Пратимо ми многе медије Читамо званична документа.Драго ми је што ме нисте пропустили, али нисте Ви мене разумели. Ја можда јесам слика Срба. Није Ваше писање на српском језику код мене пробудило сумњу. Мени у ствари није јасно шта сте Ви хтели. Да нам објасните како је Путинова влада анти-руска, тиме и анти-српска и да вам пружимо ми овакви братску подршку у свргавању ВВП или да нам објасните какви смо као народ што се види и кроз наше заблуде. .Што се првог тиче, мислим да Путин и његови људи раде на стабилности Русије. Има проблема, али кад их није било. Друго, не знам колико сте боравили у Србији, али очигледно српски народ упознали нисте. Јер да јесте, Ви би знали да ми нећемо у случају да нас Русија не одбрани (шта год то значило), Русију прогласити за издајника.О да, по медијима ће бити свашта, поједини политичари ће искориститито за сопствену промоцију и промоцију својих налогодаваца,али нормалан народ, а има га, зна. Што се угрожене безбедности тиче, ја се могу сложити са Вама да је учење матерњег језика , историје , и те како важно, посебно у условима специјалног рата ,али школе су данас постале место, свуда у свету где се пре свега изучавају природне науке и технологија. Вероватно ће доћи ће до промене институције школства, то мене не радује превише, а изучавање уметности, друштвених наука, све што има везе са духом ће се мање изучавати у школама,али ће у Русији остати, верујем, важан елемент васпитања и образовања. И на крају желим да Вас питам шта знaчи онај део у Стратегији националне безбедности РФ где се указује се на потребу развоја, ојачања и заштити традиционалних руских духовно-моралних вредности као једног од врло важних елемената националне безбедности. То је у новој стратегији стављено реда ради? Или Путин није читао кад је потписивао?

  76. НЕ, НИЈЕ СУДБИНА ДА НАПУСТИМ ОВИ ДИСКУСИЈУ.

    @Asocijator Истина у томе, да ја не постављам циљ да убедим Срба. Ја сведочим. Идемо редом по вашим аргументима:

    1. “проблеми у Руској федерацији много старији од времена Путина.”. Грешка. Русија – није Пољска, Данска или Бразил. Ми смо колосална замља са колосалним потенциалом и са колосалним искуством државне мобилизације. Са екстремно израженим државотворним инстинктом код руског народа. Али истина у томе да правих Руса поштују сви наши народи. Онда склопљење свог тог потенциала директна и неотвратима угроза за либерални свет. Процена наших стручњака: у СВАКИМ УСЛОВИМА, ОД НУЛТИ, РУСИЈА ИМА ПОТЕНЦИАЛ И РЕАЛНУ МОГУЧНОСТ прелазка на пуну автаркију (замкнут систем обезбеђивања себе, ван зависности од спољих актера) за 4-5 година. Путин није урадио ништа на промени система.

    Онда ја само желим да ви тачно имате представу какав је систем створен. Русија пушта ка себе ММФ (Путин га не избацује), Путин уводе Русију и Светску трговинску организацију. Суштина: западни кредити. Узимаш кредит за 3 %, продајеш за 10 % и на 7 % живиш срећно. Када сада санкције одузели западне кредите, а индустрија није успостављена (ЗАШТО???), онда систем не може ништа ОСИМ ДА ЈЕДЕ СТАНОВНИШТВО. Она напросто није способна да ради нешто друго. У отуд гомилом сви ови нови порези!

    Ови санкције уз одсуство трансформације система воде само ка ескалацији лоповлука становништва. Систем храњења система направљен овако. И сада систем све више губе веЗу са реалношћу, престаје да буде адекватна. Сада инвестиције из Кине – нулта (Кина се плаше санкција!), руске инвестиције у Кину – нулта (званични подаци!) Пројекат железничког брзог пута Пекин-Москва-Берлин је заустављен, Кина проценила да нема економског смисла. И кинески правац се провалио.

    Систем нема куд. Може само повећавати патетику изјава.

    Руски народ има велику опрезност али и енормни државни инстинкт. Али и паметан, Сасвим није лако подигнути на побуну. Али као држава ради на томе да сваки човек би осетио да он нема куд. Да не можеш да се сакријеш на викендици или за вотком. Они ће пронаћи. Сада после пензионог реформа рејтинг Путина није више од 35 %, на пролеће-летос буде још мање. Када све ћемо осетити раст цена на гориво па онда на комуналије, цене иначе и тако редом.

    Ви схватате како је опасно у тако очајном сиромашном стању бар иоле дирати људи са повечањем цена?

    Мени је више питање за нашу владу: какву циљ стварно ви постављате?

    2. Академија наука била купљена на број “један” ‘плате и станове. Али и иначе нису били руско него либерално оријентисани. А на број “два” мења се руководство. И над научницима поставља се чисто бирократски систем који везе нема са науком. Али са најширим пуномоћима. АН за себе није могла изборити се. Иде скрачивање њених института, скрачивање персонала. А камоли за друштво. Не може она ништа зато шта нико њу и не чује. Исто важи за синдикате. Ми немамо синдикате, откуд вама то, земљу побркали? То је наша драга Отаџбина, са синдикатима једном и заувек било завршено у доба Јелцина.

    Медицина. Например, неко руско предузеће на основу нових текнологија развија производњу уникалне медицинске текнике. Али путинова Дума, Јединствена Русија, одмах доноси закон о куповини западних аналога. И крај овог предузећа. И ово са целом медицином. Ово је једна од најболнијих тема. Имамо гениалне умове, људе који бесплатно радили годинама, али џабе. Систем све пушта низ воду. Статистика: у Мосви нема ни једног здравог детета. Званично. Ето вама нивоу медицине. Све шта добро само захваљујучи људима.

    3. Ви не раземете односно дигиталне текнологије. То о чему ви говорите јесте научно-текнички прогрес, развој. А дигитална текнологија нема благе везе са тим. Али нико од наших чиновника није у стању да објасни шта то значи. А то значи не развој уређаја, него развој “информацине средине”, “електронског простора”, “виртуелне реалности, која ће допуњавати обичну реалност”.

    У две речи, дигитална економија – то је електронски простор за обезбеђивање свих врста делатности. Сва документација, све живо – само у електронској форми. Сада морамо да се боримо да би они оставили и папирну форму докумената. Зато шта озбиљно намеравају да од реалног човека направе електронску голограму. У један клик – и нема никаквих података…

    Дигиталну економију гура Светска банка.

    А то још стварање јединствене базе података – од финансијских до здравствених – на сваког човека. ЗВАНИЧНО! Свих трагова: како он се учи, гпс-маршруте, контакти, казне и прекршаји, медицинске анализе, све. И послодавац, служба, било ко коме то потребно, наравно ће имати приступ.

    Сада поставимо питање: а да ли немогуће да на сваког човека они ће увести систем шифровања са политичким погледима? И например ко има например шифру 34фк59б значи српски ватрени патриота који непожељан као предавач, јавна личност исл? Да ли то је научна фантастика?

    Мер Москви, Собјанин, једном је рекао да држави нису потребни сувише људи. Тако буквално – “лишние люди”. Ако село више не постоји, њима следећи гениални пројекат: агломерације! То значи концентрацију станивништва у великим градовима. Где сваког уз помоћ дигиталне текнологије веома лако контролисати. И ови канибалски-кабалистички пројекти произилази од администрације председника. Али и сами чиновнике јадни појма немају шта раде. Њима стиже документација на енглеском. Они не успевају да читају, само све примају преко Думе. Медведев: “не морамо да чекамо правну базу, уводимо у живот дигиталну економију чињењечно”.

    Тако док јадни људе мисли да дигитална текнологија, дигитална економија везана са развојем текнике они брзо стварају стварно систем електронског тоталног контрола.

    4. Никаквих захтева Синдиката не постоји зато шта не постоји синдикати. Људи на челу Пензионог фонда – “какви потребно чиновници”, Пензиони фонд је покраден. То су ружне бајки односно њих како раскошно живе и како све покрадено. Ужас.

    5. Социализам одавно не постоји, али и овај капиталистички систем није у стању спасити себе.

    Све ово – апсолутна нова, непозната ни за нас фаза. Сва ова информација о Абрамовићу давно је застарела. Сада као директно и екстремно испуњавају, по свом фронту, најневеројатније налоге наднационалних структура.

    Све ово ствара страшни притисак. И народ као “прегрејан”, и њега као свесно доводе до стања лаве (енормно врућа супстанца унутар земље). Имам осечај да сваке пола године ситуација драстично се мења на горе.

    После одлазка Путина тражите појашњење од ваших чиновника шта је циљ ове заједничке дигиталне текнологије,

    1
    1
  77. @У пролазу не, оптужили сте свих нас, прочитајте. А добро да само ја на нишану. Сам против свих, у реду је.

    исто редом:

    1. није потребна ничија помоћ. Ја не размишљам лично о свргавању ВВП. Не постављам конкретну циљ у овој дискусију осим личног мишљења и личног сведочанства. Не морате да делите мој став.

    2. Јесте, наша влада ради на стабилности. Најбоља стабилност је на гробљу.

    3. Тешите себе да се ради о проблемима коју увек имају. Не. Питање степену оштрине тих проблема. Ја већ изнео мишљење да овај систем неодржив, он почиње да једе становништво. Кроз 2-3 године овде буде сасвим лоше.

    4. Да, ако ви верујете оном шта се пише у Стратегији националне безбедности. Ја не знам да ли је Путин читао. Ја нисам видео како он то потписивао. Не у процедури потписа суштина. И нисам ја читао ову Стратегију. Али претпостављам да није добро да Русија окружена НАТО-базами, бивши савезници редом улазе у НАТО. За Црну Гору и Македонију није урађено ништа. Ни за Србију ништа, а могло би. Јел то у реду за стретегијско размишљање? Тамо морали да буду прописане механизме заштите од кршења интереса Русије. А практично ништа од тога.

    Следи озбиљна системска економска провалија. Сви тачке који потребно мењати очигледне. Не ради се НИШТА.

    5. А Србима само сам хтео да поделим мишљење: спољна политика не пада са неба. Она генетски везана и проистиче из унутрашње политике. Ако Путин није у стању, не желе успоставити одржив систем, систем срља у провалију. И иде – провалија уз провалију! У унутрашњој и спољној политици. Онда и нема широког простора на жалост за велику наду да на српском правцу буде нешто другачије. Дај Бог да грешим! Првим ћу изаћи и да кажем – људи, погрешио сам! А АКО НЕ?

    Ако ви мислите да не разумем Србе – вероватно у праву сте. Понекад не разумем. Само волим. И за разлику од вас одлично видим прљаву игру бирократије РФ. Ја разумем позадину. Другачије све видим, мислим да реално. То може само Рус који живи овде, странци мислим ни приближно не могу да схвате сву дубинску димензију проблема код нас. Исто тако – нити ви у стања да разумете.

    1
    1
  78. @Sergej
    E, preteraste:” u Moskvi nema zdravog deteta”!!!???Ima, gledao sam sva omladinska i juniorska takmicenja u hokeju na ledu i klinci su igrali sjajno, ostvarivsi neke rezultate koji nisu ostvareni decenijama.Putinova greska je sto je suvise ulagao u infrastrukturu i socijanalnu sferu,(cime je Zapadu pokazao da se vise plasi unutrasnjih nemira, nego spoljasnjeg napada, sto je pogresno) verujuci da nece skoro doci do konfontancije sa Zapadom i da ce ostvariti prednost kroz politiku Moskva-Berlin-Pariz, umesto da se okrenuo reformi, ne vojske, vec najpre vojnih preduzeca i njihove produktivnosti i naucne baze, kao i diverzifikaciji naftovoda prema Kini i Indiji (na zalost, Rusija deluje kao da se vise plasi Kine, s obzirom na nenaseljeni Daleki Istok i ogromnu populaciju Kineza, medjutim te teritorije ce u krajnjem slucaju morati biti naseljavane, pa makar i od strane Kineza, Rusija nije SSSR ni Ruska Imperija da namece uslove i morace se povlaciti kao i VB nastojeci da ocuva uticaj).Tu, sada , dolazimo do specificnosti kapitalizma u ovom trenutku.Kapitalizam je napredovao zahvaljujuci tri stvari 1) naucno-tehnickim otkricima 2)ulaganjem u naucno-tehnicka otkrica od strane privatnika 3)izrabljivanjem radnistva.Putin gotovo da nema nijednu od ovih mogucnosti.Treba da ulaze u socijanu sferu i istovremeno u naucno-tehnolosku, posto tajkuni to ne cine, jer nece da rizikuju investirajuci u tehnologije kojima vec vlada mali krug korporacija, kada imaju siguran profit u izrabljivanju prirodnih bogatstava.Dakle, ispada da je sve na drzavi, to nije kapitalizam.Rusija ne sme da ponovi gresku SSSR-a o mogucnosti nekakve samodovoljne privrede, pogotovo kada vise nema ideoloskih nacina da utice na mase koje su i onako vesternizovane, kao i ceo svet i mora da ostane u globalnim institucijama i tokovima novca.STA JE NAJVECI PROBLEM: RUSIJA JE U RATU, A DA TO NI NE PRIMETI.Zapad je instrumentalizujuci medjunarodne institucije, dovevsi komunisticku doktrinu puzajuceg zauzimanja institucija do savrsenstva, dosao dotle da moze da ostvaruje sve svoje ciljeve, a da pritisak zapocinjanja rata prebaci na zrtvu politicke, ekonomske, medijske i NVO agresije i tako je paralise.Ne radi se o opadanju Rusije, vec o borbi za zivot, sto izgleda da niko ne shvata, cim se bavite platama ucitelja (ostajem pri tome da vlasti preostaje samo obracun sa korupcijom i partijasenjem kao sredstvo unutrasnje homogenizacije, da su zakoni i gradjanska drzava, ne ruska, najaca odbrana iznutra, ali to je tek pola posla)!Dakle cilj SAD je da okonca istoriju i postane poslednja supersila (mogucnost kontrole mase i bez MK-ULTRA ILI “DVOMISLI”, dovoljni su prostakluk i alavost, vec omogucavaju vladavinu svetom, i ostaje samo jedna prepreka koju je Bog, u svojoj mudrosti, postavio na Zemlju i koja ima moc i da od jednog krvoloka Staljina napravi spasioca sveta – СВЯАТАЯ РУСЬ.Nije sudbina Rusa visoki standard, dobri putevi, letovanje na Majorci, vec odbrana sveta.Svako ko hoce da osvoji svet, mora preko Rusije i pazite da vas ne zatekne kako se svadjate oko plata.Isto vazi i za Srbe, prvo pravna drzava, da se rascep izmedju nacionalnog i gradjanskog ne koristi spolja za manipulisanje, a zatim jacanje i privlacenje drugih, ne srpskog identiteta, vec uredjenoscu i ekonomskim snazenjem.Interesi se menjaju, ali identiteti se zloupotrebljavaju i sukobljavaju, ako se ne prevazicu u gradjanski individualizam.

    1
    1
  79. Ау, испаде да је ово најгора власт у историји Русије. Катаклизмична. О стварима о којима Ви пишете је детаљно писано по српским сајтовима, преношено из руских медија, а и Срби су се на најразличитије начине тиме бавили.И Руси који су били задужени за руско српску сарадњу и несарадњу. Ништа Ви нама ново рекли нисте.Ми сад треба да бранимо дигитално образовање од Вас? Или нешто слично? Неће моћи. Ја бејах у пролазу,превише сте ме зауставили…идемо даље

    1
    1
  80. Не заборавите на првом месту ово: Historia magistra vitae est!
    Тешко ми је да се сетим да је на неки текст било толико коментара. То значи да је текст (добар – по мени, лош по некима, злобан по другима) ипак “погодио у жицу“… Све те (понеке и жучне) расправе о томе шта је – како је – шта би требало – или не, су ме навеле са вам са мојим 80-годишњим животним искуством наследног и непомирљивог белогардејца, рођеног избеглице, делимичног Руса и Србина (све заједно можда чак и до 30%… али ипак… мало), гастарбајдера, кажем да мислим да су – бар у XX веку, како за Русе, тако и за Србе неки датуми и историјски избори њихових елита и “елита“, као и самог народа (углавном Русије, јер српски у свему томе никада није био питан) били од пресудне улоге за све што вам се догађа:
    А. За Србе мислим да су то
    – мај 1903
    – 28 јун 1914
    – Нишка Декаларација 1915
    – Крфска Декларација 1917
    – и – најзад, дефинитивно самоубиство Србије: 1.12.1918 г.
    – неко би казао: где је ту 27 март 1941 г? Али – мој одговор је: да није било 1.12.1918, не би било ни тог блесавог потеза.
    Б. За Русе су то (краћи, али много судбоноснији и убиственији списак):
    – непромишљено ступање војно и економски неприпремљене Русије у Велики рат 1914 г.,
    – новембар 1917 г.,
    – Грађански рат 1918- 1920….г.
    И у једном и у другом народу су њихове елите и – што је много трагичније, “елите“, али – за Русију не заборавимо: и још како и сам народ током Грађанског рата који је, у ствари, био један дуготрајни оружани референдум, изабрали правце који су одредили даљи ток њихове историје и трагичне судбине.
    Сада се живи са њиховим последицама.
    Шта рећи? Може једна англосаксонска пословица: ”It’s too late to cry over the spilt milk”, а може и српска: “После ј..ање – нема кајање!“.
    Који је пут (из)лечења те тешке хроничне и (скоро) смртоносне болести? Као лекар, имам медицински приступ:
    1. Пацијент мора да прихвати да је болестан – а то је тежак корак;
    2. Пацијент мора да схвати да му је болест (макар и делимично) последица његовог избора;
    3. Мора се формирати лекарски конзилијум (у овом случају скоро немогуће: скуп савесних и поштених политичара) који ће одабрати терапију са којом се болесник искрено, свесно и савесно слаже….
    Тешко? Јесте…
    Али – не заборавите оно најглавније: Потребна је у свему Божија помоћ! Без Ње – оздрављења нема!

    1
    1
  81. Иоанну Дубинину:
    Россия надломилась не в Октябре 1917-го, а в Феврале.
    Это не значит, что Большевики, якобы “спасители”. Это значит, что они добили Россию. Смертельно раненную всем тем, что привело к Февралю.

  82. @Тихомиров Павел Вячеславович: К величайшему сожалению, и к Вашему сведению: 16-го ноября 1920 г. отчалился с Крыма последний корабль эвакуации Добровольческой Армии Юга России, и с ним последняя надежда спасения исторической России.

  83. @Komentar je obrisan

    Да, драги мој, управо то – ниједног здравог детета у Москви. То је оно шта у приватним беседама кажу руководиоци најкрупнијих педиатријских клиника у Москви. Можда ту има неко претеривања да буквално ниједно. Али и разумљиво да када баш овако кажу најбољи стручњаци, ситуација генерално јасна.

    Спортисти су генерално изузетак. Ја нисам то рекао за спортисте него за обичну децу. Али ни бављење спортом не штити од различитих болести, није ни ту слика нешто принципиелно боља.

    Масовни спорт је био угашен са распадом СССР. Да би земља постигла такве резултати на међународној ерени милиони бавили су спортом, и избиљно. Сада ни приближно тога – и резултати на утакмицама неупоредљиво лоши са временом СССР.

    Сада да, то постоји, у градовима успоставља се спорт, то је тренд, и то је исправно. Али и спортисти морају да буду здрави! А тренери да имају пристојну плату и могучност рада. Посебно млади – а то веома проблематично. Баш неколико година пре било боље, али сада, ето, опет ситуација погоршава се.

    Бесконачно понављам: ја не износим вама ниједног наповерливог факта, за који не постоји документални или вербални доказ. Ни један. Све шта сам овде изнео најрадосније би рекао ВВП у очи. Само ви не размумете главну ствар: ако би такав разговор десио, он би само додао такве ствари, од којих мени би коса баш надуго би дигла. Ви не разумете, шта сви ми сложемо међусобно, пошто сви имамо у себе тај државнички ген, памет и храброст тачно карактерисати ситуацију. Због тога смо победнички народ. Не плашимо ничега, а камоли информације, да она може пореметити некакве фантазије. И свима нама црвена нит у размишљену: “за державу обидно” (увреда за Отаџбину), осим религиозних хасидских сектаната који свесно ради на уништењу свега живог.

    Ви само одбацујете, оптужујете и бежите. А ми, нико, не бежимо. Постављаш диагнозу, тражиш решење по доброј воли или због притиска околности. Свима потребно преживети. Није случајно Путину толико дуго саветник Глазјев који све то сасвим отворено каже. Ја само бледа копија у упореду са њим.

    Ви и нико не можете да оборите ниједан мој факат. Ја свесно не улазим ни у историју ни у филозофију. Само сада и овде. Чим тачнија диагноза тим више вероватност на добро лечење. Тупаво одрицање и забијање главе у бетон смета свима. Само друштво заједничким расположењем може утицати. Заједничко мишљење ствара црвене линије посла чега власт мора да коректира себе.

    Управо у Русији то и ради! И то предност тренутка! Када стварају се групе стручњака, који бори се, стручно, за неку праву ствар. Путин управо увек и инсистирао на учешћу друштва, на крају не може он сам. И њему (државним елементима) потребно да каже непријатељима – ето, видите, ово је немогуће, друштво изричито против, ово мора да буде склонено. Има таквих примера, и много! Као Павел спомињао: јувенална јустиција, отимање деце из породице. Друштво овако, као ја ту буним, дигло све живо! Само питање – а откуд иначе таква нељудска ствар “у дигнутој из пепла Русији”? А отуд: они ради чињењечно, увек испитивају терен. Ако прође прође. А људи, када је крај, не дозвољавају да прође.

    Људи! Не власт. Али коначно и у власти ће прорадити нешто људско. Онда као испит Бога: борити се сами за себе!

    И ви својим заспепленошћу, само одрицањем факата којих нико иоле адекватан у Русији не одриће, само гурате ствар под тепих. То неће помоћи.

    Не ради се о дефиницијама да ли је најгора или најбоља власт. Постоји животни проблеми, који требају системског решења сада. Или Русија срли у провалију.

    Ви ако желите можете да браните дигитални економију од мене. Ако њима пође за руком будете приморени штитити себе од ње.

    Сада Израел почео бомбардовати Сирију. Није успео Путин да са договори са Израелцима. Запад са Сиријом сачекао, док руске ресурсе не буду потрошени. Кључна налазишта и најбројније, нафте у Сирији под контролом САД. То није успех. Превише дуго. Мало резултата. И коначно још ништа није решено. Мени то не задовољава. То није понашање велике силе, испод достојанства. Ја не желим да правдам неуспех. Свима нама потребан озбиљан приступ и победе. Зато шта можемо и то очекује од нас цео свет. Ми дужни себе и целом свету. Резултате! А не трула правдања у вашом стилу. Русија пустила Ливију низ воду, кажите не? Са Сиријом не сме да буде провалија, не сме.

    Уозбилите се! не своди се цео спектар ка пропагандистичким формулама “подигао из пепла” или “успоставио као светску силу”. Ја сам рекао суштину система. Без озбиљног рада веома брзо ћемо наћи опет у пеплу. Сви ми.

  84. @Sergej
    Sledeci put kada budete odgovarali na moj komentar, prvo ga procitajte.Ja niti smatram da je Rusija svetska sila (samo nuklearna, vec konvencionalna vojska je u teskom stanju i o tome se slobodno razgovara po sajtovima kao sto je Военное обозрение), niti smatram da treba da bude, to je ostatak globalnih pretenzija SSSR-a i jos sam rekao da je Putin prerano uleteo u svetsku arenu i to pogresnom politikom Moskva-Berlin-Pariz.Sve ostalo, sto ste naveli, dogadja se i u drzavama Zapada i u drzavama kapitalisticke periferije, nista to nije nesto sto je nama nepoznato.I ponovio bih jos jednom, mozda ne primetite, ali vam je drzava u pitanju, a vrlo ste slabi i vojno i ekonomski, a unutrasnja politicka nestabilnost bi vas dokrajcila.Drzava vam je dva puta propadala u XX veku, treci put se necete izvuci, nestacete za sva vremena.

    1
    1
  85. P.S.
    Od vas Rusa ocekujem dve stvari, da ne unistite sami sebe kao 1917-e i 1991-e i da ne priznate KiM!Proslo je vreme kada su se Ruska imperija i SSSR pitali, sada dolaze neke druge sile kojima cete, mozda, i sami morati da ustupate teritorije.

    1
    1
  86. Читајући данашње коментаре писане од наших руских пријатеља, западам у још веће очајање. Ситуација вам је слична као у време Стаљинградске битке у Отаџбинском рату 1943. године. Тада је руски народ позвао у помоћ саму Пресвету Богородицу. Икона Мајке Богородице је изнета пред војне јединице на фронту. Свештеници су обавили Литургијско служење. И десило се Чудо. Немачки нацисти су масовно бацали оружје и бежали главом без обзира. Неки од њих су говорили да су на небу пред собом видели огроман лик Мадоне. Фронт је нагло попустио. Црвена Армија је кренула у одлучујуће нападе. И настао је преокрет на Источном фронту. Генералисимус Стаљин, тврди бољшевик, а пре тога студент Теологије, видећи какво се чудо догодило у одбрани његовог града, дао је уредбу којом се до краја рата дозвољава верска служба у свим црквама и манастирима СССР-а. Руском народу, ослобођеном од бољшевичких забрана, је остала последња и највећа нада у овој тешкој кризи – окретање Цркви и Православљу. А то је остало и овом напаћеном српском народу.

  87. @Komentar je obrisan Ја сматрам и карактеришем своју државу која по територији, изванредним ресурсима и изванредном људском потенциалу и државном искуству мора да буде светска сила. Ми то очекујемо од своје државе.

    СССР прошао неколико фаза. Од 1970-х он чврсто зависео од испорука енергената. Никакве грешке у самодовољној економији није било, него напротив генерална грешка, тачније, издаја, била у томе да СССР ВЕЋ ТАДА је био постављен у ЗАВИСНОСТ.

    Нема замкнуте економије – ОНДА ИМА ЗАВИСНОСТ!

    У потпуности слажем се да наш систем никакав није капитализам. Ако почели копирати туђу модел – па будете доследњи. Систем мора сам себе да одржава и да брани, било какав. Али не. Ово је исти тај СОВЈЕТСКИ СИСТЕМ- Ништа нису преузели шта западњи свет крвљом изборио за себе (није тек тако са неба пааи њихова достигнућа, али и захваљујући неопходности побољшати положај сопствених народа као одговор на социјалистички модел СССР).

    Ми не свађамо око плата, “пројекат сиромаштво” је битан и провидан део подривног рада: нема плате – нема образовања – нема деце – нема војске, нема ничега.

    Пазите односно Стаљина,. Не желим да губим превише времена на ово питање. Само размислите: како вама и Западу подудара мишљење да Стаљин је крволок? Погледи наши и Запада на нашу историју априори не могу да буду слични, они увек на задатку нашег уништења, пре свега, свести.

    Баш и “права морају ду буду грађански, не за Руса”. Главно, не за Руса. Да, баш трчимо и падамо то да испуњимо. Вас ко натера то да подвучите? Онда нек у Србији не буде ништа националног, борити се само за грађанска права. А када буде рат, а буде, зовите грађана да штити своја права “не српска”; “не српску Отаџбину”. Нешто није у реду, тако? Апелујете ка СВЈАТОЈ РУСИ, а зовите Руса да се боре за грађанска права. Вама Дагестанци ће представљати СВЕТУ РУСИЈУ? Пробајте Чечена да позовите на било какав начин сузбити, одступити од своја национална обележја, одмах ћете видети цео борбени арсенал.

    Изборити се за опстанак и успостављење државе превише озбиљан задатак да би он не укључивају неотуђиво цео спектар – од успоставе руске и било какве националне свести до у правном смислу борбе за правну државу. Не ограничавајте нас. Борба мора да иде по свом фронту. Поновим: сада или касније само Руса, а не “грађански свет” ће интересовати Србија.

  88. @Разлози за бригу

    Никаквог очаја!

    ЧВРСТО ВЕРУЈЕМО У ЧУДО!!!

    Имамо директан доказ чуда: ДАНАШЊИ ОПСТАНАК РУСИЈЕ, само Божјом милошћу. Другачије објаснити зашто још постојимо немогуће!!!

  89. @Sergej
    Steta sto niste Sergej Makarov ili, barem, Fjodorov (Fedorov), dopisivanje bi mi se vise svidelo:)))Za suverenitet i teritorijalni integritet ratuju gradjani, za identitet oni koji su datog identiteta.Iz moje ulice, braneci svoju drzavu, a ne srpski identitet, jer nisu Srbi, su zivote, noge i ruke pogubili Farkasi, Kuruci, Vancike, Florijani…Kada se KiM postavi kao pitanje identiteta, onda 30% Srbije nema veze sa tim, i ja medju njima, jer nisam Srbin.Ali, ako se postavi kao pitanje gradjanskih duznosti i prava, onda se ono tice 100% gradjana Srbije.

    1
    1
  90. Иоанн Дубињин,
    1. Пацијент мора да прихвати да је болестан – а то је тежак корак;
    2. Пацијент мора да схвати да му је болест (макар и делимично) последица његовог избора;
    3. Мора се формирати лекарски конзилијум (у овом случају скоро немогуће: скуп савесних и поштених политичара) који ће одабрати терапију са којом се болесник искрено, свесно и савесно слаже….
    Тешко? Јесте…
    Али – не заборавите оно најглавније: Потребна је у свему Божија помоћ! Без Ње – оздрављења нема!

    За ово последње сте у праву. За ово остало….сви смо ми болесни помало,јер смо грешни.Тешко је можда тим ‘оландезима тамо да прихвате болест, не знам,нагађам,, ми мучени знамо шта је мука и болест. Умемо зрело да се носимо са тим, а понекад је и незрелост лековита , бар на кратко. А и песма.. Како је све последица избора, онда и болест. Али ,некада је болест дар од Бога… ко ће проникнути у те тајне. Што се лекарског конзилијума тиче…знате како, некад се мозак слаже, али желудац пати.. природни лекови , од Бога, које наш народ познаје лече понекад боље од терапије лекарског конзилијума…а опет и таблетице буду некад корисне. И друго,лекари морају да буду школовани у центрима који познају наша тела. Лечимо се ракијом и вотком, па? Има значаја и плацебо ефекат, знате боље од мене. Имунитет ваља градити. Традиционални препарати су се показали као врло ефикасни. Али и синтетички Ц витамин буде користан, не траба одбацити тек тако (дигиталне технологије,на пр.) А и тај здрав живот који чува телесни потенцијал је ушао у Стратегију нац. безбедности РФ. Ја погледах нацрт наше Стратегије. не умеју ови који пишу па најбоље да препишемо све што ЕУ каже. Ја кажем, боље је преписату руску, Ако Вам се више допада пост совјетску. А овде навалили Путин који ј епотписник те стратегије је подмукли лажов… и то пред његов долазак. А оно као Русија није заинтересована за нас. Односно јесте, не би ли нам дала који ц витамин, који је по некима овде атак на традиционалне лекове (које успут буду речено руска мала фармацеутска предузећа који упијају традиционално знање уз помоћ најновијих технологија чине доступним свакоме ко нема времена да бере травке…. није било време овом тексту,чак је срамно било писати сада, као што није било време ни оном тексту о. Илића који је паметовао о календару…

  91. Г-н Тихомиров, Вы Советский Союз ненавидите с пелёнок или Вы продукт Горбача-Ельцина?
    Большевики добили Россию? А кто тогда её бросил в безумную мировую войну?
    Большевики добили Россию? А кто её спасал от Гитлера и Антанты?
    Кто создал то, что Ваши хозяева вот уже 30 лет уничтожают как самые свирепые палачи?

  92. Ма, шта кажете вас двојица? Када је победа, заслужни су Богородица и “Чудо”, а не Црвена Армија, Стаљин, тамо неки Путин… они су дежурни негативци само за промашаје. Ма како да не!

  93. @ Зека са Топлице: Ако се мисли на мој коментар, ја сам то узео из Руског документарног филма: “Пропаст Империје – Византијска лекција”. Можете га потражити на YouTube.

  94. Разлози за бригу
    Све је у реду, нема проблема. Различито мислимо и то ће остати тако. А препоруку одличног документарца боље је да упутите дежурним критичарима руске стварности који се не обазиру на светски контекст времена у коме се налазимо. Повика на вука, а лисице месо једу…

  95. @Komentar je obrisan

    уфф, практично ништа нисам разумео… Молим водите рачуна да сам ипак странац, сасвим смисао мени је промакао

  96. Велики поздрав за г-на Дунињина, Тихомирова и Макарова! Предлажем редакцији да отвори неки простор не само за коментарисање неког чланка него за живи дијалог читаоца

  97. Dobar odgovor, “smisao meni je promakao”, stara KGB skola:)))))))

    1
    1
  98. товарищ Макаров, вот уж не думал встретить на этом сайте большевика))
    Советский Союз – это такой же гроб России, как и Югославия – гроб Сербии.
    До свидания, с Вами говорить не о чем.

  99. Ах, вон оно что! Так Ваш подзащитный ВВП как офицер КГБ присягал именно СССР, а вступая в КПСС – клялся и божился именем Ленина. Присягал и Ващ хозяин Степанов – 1961 г..р.,, а наверняка состоял и в компартии. Из биографии: “В 1983 закончил исторический факультет Дальневосточного госуниверситета (ДВГУ), занимался общественной работой, служил офицером”. Обязательным предметом в ту пору на истфаке был НАУЧНЫЙ АТЕИЗМ, который Степанов сдал и даже не поперхнулся. “Занимался общественной работой” – это значит делал карьеру в КПСС. Офицеры были членами КПСС, а Степанов был не простой член КПСС, а политработник, так как был призван с гуманитарным образованием, то есть не имел реальной военной специальности. Значит, он гнал партийный агитпроп сусловского разлива.
    Как говорится, чья бы корова мычала.
    Теперь о себе.В КПСС не состоял, из комсомола два раза исключали, с работы гнали – поскольку мне была противна та проржавевшая партийная система. А Степанов при ней благоденствовал, как и Путин. Мне же всегда были дороги идеалы народного социализма, а не та химера, которой прислуживал Степанов ради своей карьеры. Но нынешний геноцидный строй не имеет ничего общего с Россией и прямо ей враждебен, а потому и Вы. и Степанов служите делу уничтожения всего святого и доброго на земле.

  100. @ Komentar je obrisan

    не можете ни да једноставну мисао своју нормално изразити. Не способни сте ни за шта то сам и осећао кроз сви ваше коментари. Нема нормалног мишљења нема и адекватног израза. Само тешка искомлексираност и озлојеђеност.

    Али главно сам схватио да нисте Србин. На Балкану сви су пореклом Срби. Онда нема смисла ја са вама да разговарам, са човеком који издао своје претке.

    Несрбин у вечини случајева буде русофоб. Зато шта ваши нацији били изграђени на одрицању православља и српства, а српство неотуђено везано са русофилством. Човек мора да буде јако паметан и јако самосвстан да избегне усташтва у себе. Није узалуд Аустро-Угарска и Ватикан толико пажње посветили управо формирању нове свести.

    Отуд и ваша озлојеђеност против Руса. Такви као ви никад нећете допустити ни делић доброг управо за Руса, то је генетска мржња, ја то и осећао.

    Ја чврсто убеђен: баш и ту сви који лепе слепе етикете “КГБ”, “путинофоб”, “пета колумна” управо ви или неуспели и тотално професинално неспособне представни српске-несрпске службе, који пали толико ниско да ботују по коментарима. Они су употребљиви само за то. Или корисни скроз идиоти.

    Зато шта све сводити на догме и стереотипе, бежите од озбиљне анализе. Онда то један корак до смене једне догме, једног стереотипа на други. То је најпросечнија шема рада са свешћом западних центара као Тависток. И ве ћете радити, вас ће употребљавати у том правцу. Да мењате свест сопсвеном јадном народу.

    Усађивање политичких догма и стереотипа лишава воли ка супротстављану, самосталном размишљању и деловању. То је ментална дрога.

    Путин са Вучићем ће потписати 7 уговора из сфере иновације и дигиталне текнологије. Иновације и у Русији не примењују се практично, већина сасвим легално се продаје на Запад. И ко и западној колонији као шта је Србија ће дозволити текнолошки развој заједно са Русијом. Ни Русија то не сме, каква Србија. То је бесмислица. Ана Брнабић је задужена уптаво за ову дигиталну телнологију. То је то. Шта ви онда против ње буните?

  101. ћу да преведем једну реченицу Игора Макарова:

    “нынешний геноцидный строй не имеет ничего общего с Россией и прямо ей враждебен” –

    “геноцидни систем овог доба нема ништа заједничког са Русијом и директно непријатељски према њој”.

    Само велики друштвени отпор не даје Путину сада да преда Курилска острва. Званично он (администрација председника) и МСП изјављивали да питање Курилских острва и потписивање мировног уговора буде базирано на Декларацији 1956 г. Али Декларација 1956 г. и говори да после потписивања уговора следи предаја 2 Курилских острва од стране Русије Јапану!!! То је био волунтарзам Хрушчова. Само тада јапанска страна инспирисана САД инсистирала на предаје још 2 острва. Инсистира и сада. Ко натерао Путина иначе спомињати ову трулу декларацију? И он не пориче да то не подразумева предају острва. Све живо стало на одбрану териториалног суверенитета РФ. Најжешча борба се води. Нормално то?

    И како овај коментатор “обрисан” написао да “ми очекујемо од вас….” од кога од вас? Од мене? Имате храбрости бар да напишите “очекујемо од Путина да он не изда Космет”, буде више користи: таква тачна формулација поставља барјер издаји. А немате муда ни за то. Јефтино пребацујете одговорност на народ који и без тога изложен свим методам притиска. То је исто како казати “Срби издају Космет”.

    Ја за Космет за борим. Очекујте то од себе пре свега!

    Путин сада улази у озбиљан проблем. Више од половине становништа не раздваја захтев смене владе од председника, доживљава њега као део непријатељске стране. Само по званичним анкетама. Раније у друштвеној перцепцији он је био једно а влада и пета-шеста колумна као нешто друго. Сада перцепција се мења и људи доживљавају свих њих као јединствани непријатељски систем. Уместо “пепла” све очигледније за нас сија ЗАДНИЦА.

    Онда резиме свих мојих наступа. Будемо бар психолошки спремни за било какав развој догађаја. Ми не смемо падати никад, ни од каквог дејства ваше или наше власти. Чврста, самостална и одговорна борба за Србију, Космет мора да буде настављена БЕЗ ПРЕКИДА.

  102. Похвале г. Живковићу на чланку који је очигледно отворио живу расправу, са прилозима који у великом броју откривају искрени напор да се сагледа руско a преко њега и српско стање онаквим какво је, без погубног улепшавања. Погодио је нерв, вероватно без такве намере; сасвим сигурно није имао велике претензије за овај приказ, тако да су неки негативни коментари форме чланка и детаља промашили тему.
    Велико хвала руској браћи, поготовоо Сергеју, на сведочењу истине, на труду уложеном у коментаре и на трпељивости према неким аргументима изражених буком и увредом, у недостатку правих аргумената.
    Тема дотакнута у овој дискусији је била предмет и чланка Срђе Трифковића о Путину као менаџеру, пре неких 7 месеци. Претпостављам да се г. Трифковић суочио са раскораком између очекивања и нада једног Србина (по дефиницији, то је православац и русофил) и реалности, као и ја и многи други. Да, Путин је наследио катастрофално стање после Јелцина и то је узимано у обзир много година али ипак низ тешко објашњивих догађаја, пораза, је постајао све дужи (нпр. Украјина, колевка руске цивилизације, и пре ње Грузија, заправо све граничне области гравитирају од Русије и њеног утицаја; о Србији и Балкану је ваљда јасно; толеранција неолиберала у влади, итд) а листа успеха све мање убедљива: чак ни Белорусија није некакав успех, за Сирију је прерано рећи (војно је за сада сигурно успех, али треба имати пуно вере да се прогутају сумњиви прагматични аранжмани са Ираелом и Турском и њихове потенцијанлне геополитичке импликације). Укратко, делање Путинове Русије карактерише низ реакција уместо планске акције некога ко верује у свој народ и своју државу као што домаћин верује у своју чељад и у свој дом, а није само менаџер који гаси многе пожаре (плашим се да поређење са ген. Недићем г. Тихомирова не стоји, из очигледних разлога да је Недићева Србија била поробљена као део Трећег Рајха).
    Чланак г. Трифковића
    на руском:
    https://inosmi.ru/politic/20180530/242357231.html
    на српском, на овом сајту:
    https://stanjestvari.com/2018/05/21/srdja-trifkovic-putin/
    на енглеском:
    https://www.chroniclesmagazine.org/putin-the-manager/

    Сергеј, хвала и на кратком а прецизном осврту на стање у Московској Патријаршији (МП), која је у рукама екумениста као и Београдска Патријаршија. Онима који су огрезли у екуменизам (свејерес по Св. Јустину Попивићу, осуђену од свих Отаца Цркве, укључујући и Св. Теофана Затворника) и сергијанизам, политички сукоб са Фанаром добро дође за збијање редова. На жалост, Руска Загранична Црква којој и ја припадам у дијаспори, је преурањено, из политичких разлога гурнута у уједињење са МП и сада мање гласно може да сведочи верно Православље руског искуства. Главни покретач тог политичког уједињења је била потреба за још једним успехом ВВП-а.
    Срећна Нова година- С Новым годом! Догодине у Призрену и Кијеву!

  103. @ Sergej: Председници, и ваш и наш, треба да знају и поштују ону римску изреку: Vox Populi – Vox Dei! Глас Народа – глас Бога! И да поштују речи свога народа. Народ Србије неће да преда Косово и Метохију сепаратистима. Од Русије, кроз став вашег председника очекујемо да подржи став народа Србије. Ми очекујемо пуну подршку руског народа у овој нашој тешкој ситуацији. Заједно смо много јачи.

  104. @Sergej
    Ono za KGB je bila sala.Ovo za ustastvo je bila uvreda, posto zivim na 50 metara od groblja na kojem je 8000 ljudi, izmedju kojih moj deda, ubijeno od strane ustasa.TO STO JE GLAVNO DA NISAM SRBIN I DA ZATO NECETE DA GOVORITE SA MNOM, JER SU NA BALKANU SVI SRBI I IZDAO SAM PRETKE jasno pokazuje koji je Vas nivo, kao i nivo Vasih “analiza”.Dobra je Rusija sa Putinom, ako ste joj Vi i Vama slicni alternativa!Nadam se da osecate sramotu za to sto ste napisali, umesto moje “rusofobije”.Ja sam bio rusofil, dok je u SFRJ gledala “Ramba” i “Rokija”, ubijala se za “Leviske” i “Starke”, a vi u SSSR niste smeli u crkvu ni da pogledate!

    1
    1
  105. @Komentar je obrisan

    односно КГБ не само увреда, него увреда на куб. Стереотипна западна погрдна прозивка. Ја морам да се насмејем на то? Преко оваквих “шала” управо цури некаква велика зала претензија ка животу.

    Баш и ово, са “русуфилијом”, “где живите”, не пишите на нормалан начин, него све у контексту неке вечне увреде. Као нападајући мени, нашли на одговор, да би е, сад, следи хистерија “ја сам русофил од доба динасаувруса”. Никакав ви нисте русофил. Ви живете у својим фантазијама који вама одговарају. Хистеришите да неко урушава вашу реалност.

    Русија многи више МОЈА него ваша реалност.

    Оно шта сам написао резултат озбиљног рада и трошка времена. Ово ексклузивна информација, које нема на српском простору, али базирана, поновим, не на мојим фантазијама “како ја видим свет”, него на економској анализи низа озбиљних стручњака, мислим, најпознатијих – саветника Путина академика Глазјева, например и на апсолутно званичним разноврсним подацима. Ја сам се трудио да све ово склопим и некакав системски извештај. Да би људи имали увид. Коме потребно – користити, коме не – па и не читајте!

    И ја више пута подвукао да не дајем карактеристике, нити “обожавајуче” нити “апокалиптичке”. Ја сам дао кључне податке за генерално разумевање специфике створеног система и проблеме који он сада може изазвати, укључујучи српски правац.

    Стварно дивим се вашом интелектуалном нивоу – добра или лоша Русија. Нити добра нити лоша. Ако не променити систем Русија неизбежно срља у колапс и вуче много шта за собом За СРБИЈУ ОНДА САСВИМ НЕМА НАДЕ. Људи могу спасити ситуацију. Ето мој мали сегмент за процену.

    Ја све то одрадио не због јефтине препирке. За вас потребно било знајући да сте апсолутно не можете да водите такве врсте дискусије боље би било да не учествујете, а да не вређате прво Русију одузимаујући њој право да буде велесила (прочитајте колико све то увредливо звући, какав ви бре русофил, озлојеђеност у свакој реченици), затим сасвим малоинтелектуални савет да Руси немају право као Руси него грађанска права (шта год би то значило, не желим ни да улазим у то). И ви мислите тако мени вређате а да ја не одговорим? Сада упозоравам: на било какав ваш покушај увредљивог одровора ја само ћу вас терати у п…у матер.

    Односно Балкана – па ви сопствених историчара не читате. Онда ви не само ни у стању да судите о Русији и Путину него НИ О СЕБЕ, свом сопственом пореклу и историји свог региона.

  106. @Sergej
    Glazjev je u Srbiji izgustiran preko “Fonda strateske kulture” uzduz i popreko, nisi ti bio potreban uopste.Ti sa bavis brojanjem krvnih zrnaca i poreklom kao pravi fasista, a mene nazivas ustasom, kome su dedu ubile ustase.Nisi ti KGB-ovac, vec CIA-jas, zapadnjacka botina koja pod parolom kritike Putina potura antirusku poltiku.Bavis se pitanjima porekla Srba, kao da u Srbiji nema dovoljno tih gluposti, pa si jos i ti bio potreban.Upozorenja preko interneta su smesna, da me vidis uzivo pravio bi se Englez!

    1
    1
  107. @Komentar je obrisan

    Није @Sergej фашиста, он је само бот провокатор, као што си и сам рекао. Екстремна десна верзија либералних издајника. Пљује по Председнику и власти РФ горе него CNN, BBC или VOA анти-руска пропагандна машинерија заједно. Излио је потоке помија на овом сајту искључиво да изазове смутњу. Какви год супротни аргументи да се употребе, они буду игнорисани или изврнути, јер ботови и фанатици имају свој циљ и задатак не да дебатују него да упрљају, унаказе, извређају и компромитују. С обзиром на абнормалну количину острашћених километарских коментара, склон сам да поверујем да је аутор, увређен и разочаран стањем у РФ не по његовим аршинима и очекивањима, ангажовао “истомишљеника” @Sergej бота (који се послужио са још дава надимка) да подржи ставове из текста. Нажалост, многи СС коментатори ветерани су се упецали на чињеницу да се јавља главом и брадом баћушка Рус, па су се упустили у дијалог чија је основна резултанта дрска и непримерена харанга против РФ омогућена захваљујући бесплатном форуму и одсуству цензуре. Мислим да је у интересу СС као пристојног и несумњиво патриотског сајта да затвори ову тему и тако спречи даље блаћење оних у које су упрте очи многих а првенствено заточеника НАТО гета на КиМ-у.

    2
    1
  108. Из свега се да закључити да је дуг боравак у Немачкој г. Николу Живковића “узео под своје”.
    Свака част Немачкој на технолошком напретку, животном стандарду, војничкој дисциплини народа, демократији… она је ипак држава која је, на правди Бога, побила милионе људи!
    Не бих се поносио да живим у таквој земљи.

    Да ли је могуће и да је оволико паметних људи насело на тако разорну слику Русије тзв. Сергеја и екипе, који се јављају изненада, баш у тренутку кад Путин треба да дође у Србију!
    У таквим случајевима, господо, нема случајности!

    П.С.
    Ма шта Редакција мислила о Русији, недостојно је да се претвори у пљувачницу!

    2
    1
  109. За @Згранутог : Немој очајавати ! Паметни људи које помиљеш нису насели. Напротив ! Углавном су лепо оценили и Николин чланак и коментаре Сергеја и Дубињина. Пре свега зато што су и тај чланак и ти коментари озбиљни и препуни доказа, аргумената, чињеница.

    Приметили су и твоје коментаре (под разним именима) као и коментаре Донкихота и Порфирија који су садржали нападе на личност, увреде и оптужбе. Без аргумената, без доказа . . .

  110. Зачуђује како се огромна већина Срба мало занима да више упозна Русију преко руских ТВ канала, као Русија 1, Русија 24, РТР Планета. Језик нам је исти бар 80%. Ми смо ако не иста, веома блиска цивилиѕација. Мало мање духовне лености… Тако већина мисли да је у Русији само Руски народ. А у Русији живи преко стотину различитих народа и народности. Користи се 36 званичних језика. Гледајући тв и читајући Новине, примећује се форсирање РОССИЈСКОГ у односу на РУСКО. Два пута у прошлој години сам видео да председник Путин председава округлим столом и изјављује да они стварају РОССИЈСКУ нацију. Унутар те државне нације је ваљда и Руски народ. Како то доживљава већина Руског народа, не знам.

  111. У бившим социјалистичким земљама СССР-у и СФРЈ комунисти су смислили појам “великоруски” односно “великосрпски” национализам, па чак и шовинизам,.Тиме су већински народи, највећи носиоци производних и одбрамбених снага у државама, сведени на потлачену групу. Јер сваки њихов поступак се одмах окарактерисао као велико… националазам, а понекад, шовинизам. У СССР-у је сам Лењин претио Руском народу. Сећамо се његове записане изјаве: – “Великоруском шовинизму објављујем борбу на живот и смрт. Чим се ослободим проклетог зуба (тада је патио је од зубобоље),.појешћу га свим здравим зубима!” То је остало и после напуштања социјализма и преласка на тржишни систем. У Србији је било готово исто стање. И док су се комунисти борили против национализма највећег народа, мањине су се (задовољно) смешкале и уживале у тој фарси. И не само то, користећи своју заштићеност, све више су напредовали у богаћењу у односу на припаднике већинске нације. И све више преузимали власт у тим државама. Нека Руси погледају ко су њихови: тајкуни, губернатори, министри, начелници, директори и други руководиоци. Сећамо се једног смешног случаја у Србији пре десетак година. На улици у Београду је физички нападнут припадник једне етничке групе. Одмах се потом огласила Ј…….. општина и председник Србије Б.Т. у то време. Или случај од пре неколико месеци. У Н. Саду су нападнута два припадника албанске мањине. Реаговао је лично председник Србије. Жалећи се да због одласка на пут у К. не може да их лично посети у болници. То што припаднике већинског народа, сведеног на мањину на Косову и Метохији свакодневно нападају припадници мањине, а сада “већински народ”, се не узима превише драматично. У Русији се уместо Руске нације ствара “Русијска” нација. И Србију вероватно чека нека “Србијанска” нација. То не би било лоше да се тиме не врши “денационализација”, односно нестајање, или “унијаћење” нација.

  112. Руски сајт “Регнум“ који редовно и доста детаљно прати ситуацију у Србији је јуче, 15. јануара објавио дугачак чланак (https://regnum.ru/news/polit/2552949.html) под насловом “Сербы на улице: Косово – это Сербия! Поддержит ли Россия капитуляцию Вучича.“ (“Срби на улици: Косово је Србија! Да ли ће Русија подржати Вучићеву капитулацију“). Ускоро ће се видети… Шта мислите, да ли ће?

  113. Господине Живковићу, упркос разумевању и емоционалном слагању са добрим делом онога што сте изнели, не могу да не приметим да ваш текст обилује мноштвом контрадикторних ставова, нетачних тврдњи и претерано острашћених оцена. Навешћу само неке:
    Као прво, ваш субјективни закључак, који је у тоталној колизији са сваком статистиком – “Путин и Вучић су крајње непопуларни” !?
    Ви сте острашћени антикомуниста и антисемита, али сте себи дозволи луксуз, да, кад вам затреба против Путина, у позитивном контексту поменете:
    а) Павела Грудињина, као “јединог правог Путиновог противкандидата”, који је, занимљиво, наступао као кандидат Комунистичке партије, који је 1/4 Јевреј и против кога је његова супруга, одмах по завшетку избора, а након 35 година брака поднела тужбу за развод брака, због бигамије (у тајности, одржавао је дугогодишњи паралелну везу са женом, која му је родила двоје деце) и
    б) Едуарда Лимонова, који је националбољшевик.
    За то, што Руса има знатно мање од очекиваног броја у прорачуну Мендељејева можда је крива грешка, која се поткрала генију, али је сасвим сигурно и историјски неоспорно, у значајној мери крива земља Немачка, коју сте благоизволели изабрати за своју домовину.

  114. @ Don Quixote

    у принципу могу ја свих као ви да окривлјујем да сте ЦИА, МИ6 и Мосад. Да сте пишите под једним или под бројним псеудонимима.

    И већ дуго сте задужени управо за патриотске сајтове. Да задужени на раду на патриотским сајтовима ЗА ЕМОЦИОНАЛНИ СЕГМЕНТ: ширење мржње, дефетизма, хистерији, лажне слике реалности, лажне наде, не интелектуално него врло емоционално преусмеравате пажњу и осечаји.

    Ваш главни задатак: било какво питање свести на простачке, “кухињске” оптужбе за рад у служби, да псујете и пожељно да удавити сваку аргументовану и интересантну дискусију. Да одмах стварате “контрекипу” (која можда састоји само од вас) који у стилу Вучића, хистерично и подругливо напада на другу страну.

    По вама могуће обимни извештаји писати!

    Као ситни пропали професионалац сведени сте на ботовање по коментарима, јер све остало неспособни да радите. Вероватно дужне сте то радите без обзира на сагласност јер највероватније “држе вас за меко место” а ако права информација о вас ће изаћи на видело… ви знате какве је она. И сагласни на било шта.

    Ви не разликујете Катасонова од Глазјева. Шта још побркали? Нисте у стању да елементарно преко гугла нешто проверити али јако карактеристично да ПЉУЈЕТЕ ПО РУСКОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ. Ја управо то и тврдим: по психостању ви сте русофоб и врло фрустрирана личност. То не може сакрити лажно представљење.

    Истина у томе нико и никад нема доказа ко ради за какву службу.

    Човека може окривити за сваки покрет и сваку реч да је она у интересу неке службе. И подвести најубедљивију базу. Ја то сигурно могу. Сигурно ноко ко може. Буквално: за сваку реч. Зсваки покрет ПОЖЕ ПОВЕСТИ БАЗУ ДА ТО ЈЕ ЗАДАТАК.

    Али. Има пробелим за свих.

    Службе не објављују спискове својих сарадника. И било какве оптужбе исто могу да служе интересу службе: да скрену пажњу, да изазива бурну негативну емоционалну реакцију до хистерије, да створе одређени стереотип.

    Иначе сваки припадник службе врло тешко може се снаћи са интелектуалцем зато што он више има текничке навике него знање.

    Због тога прави интелектуалац не би користио оптужбе у раду за службу јер то не може да буде проверено и доказано никад.

    Него раднике службе то користе. Ево зашто: они прво процењују своју “аудиторију”. И ако процена да имају посла више са необразовним, неписменим, негде ментално поремећаним људима који имају проблеме са проценом ситуације, лаку падају под утицај, лако могу да буду изманипулисани, онда радник службе и користи тај аргуменат.

    То као у Средњом веку вапај “Вештица!”.

    Иначе лопов јаче од свих виче “Држе лопова!”

    Оптужба у рада за службе иначе је врло подруглив начин понашања, увреда са саговорника. Када нема аргумената. Када има потреба управо за испуњењем СВОЈИХ задатака.

    Није Путин цар, он човек који мора штити и брани своју замљу и сви народи. А сада појавио се небезосновни осечај да он на другој страни. И многа питања односно балканског правца постављају не само Срби али и Руси. Зато што ми више имамо осечај да држава није нечија својина. И све је то наше дело, а не затворене групе политичара. И сигуран сам да управо опше руски (руско! не россијско и не некакво друго) критичан приступ и јавни израз забринутости изводио питање из руку уске групе и неће дозволити тиху предају Ккосмета нити једној нити другој страни.

    На крају они имају границу преко ко морају да узимају у обзир народно расположење.

    1
    2
  115. Sergej
    “Није Путин цар, он човек који мора штити и брани своју замљу и сви народи. А сада појавио се небезосновни осечај да он на другој страни.”
    Сагласан сам са Вама у вези са првом реченицом. У вези са другим ставом који сте изнели, да ли би сте били љубазни да директно и недвосмислено одговорите на једно конкретно питање: На којој страни је Путин, по Вашем осећају?
    Хвала унапред.

  116. @Зека са Топлице

    Поштовани Зека, да, могу да одговорим. Само извините, не могу кратко на зато што не могу него сваки сажетак има логичну границу преко које не буде схватљиво него ће изледати као политичка јефтина пропаганда.

    Али пре одговора желим да подвучем: ово је мој субјективни осечај. Да, он базира на мојој личној анализи званичних података, интервју економиста и изјавама чиновника. И ја морам лично да се снађем. Сваки човек мора да да себе одговори за одређени ствари.

    Ја никог не зовем делити моје мишљење. Не зовем никог нигде.

    1. Мислим да српска јавност мора да изгради одговор на сва та понижења која следе са стране запада и издајничке власти Вучића. Народу потребан контраргуменат, ослонац, оружје у борби са националном издајом. То је сасвим нормална, логична и потребна геополитичка, политичка, лична (и моја лична) потреба. Напросто да имамо ка коме да апелујемо, да позовемо, да имамо нешто за борбу.

    2. Онда психолошки створена потреба. Подвучем: ја сам ту са вама, пошто на одређени начин везан са Србоји, и мени то директно тиче. И ја много више зависан и желим да мене иза леђа стоји јака праведна земља и јак праведан председник. И онда ова потреба диктира да бирамо одређену информацију, која нама иде на руку. То и исправно. Руско оружје и војска – ово је беспрекорно. Али информације на економске теме “друге врсте” нема на Спутнику или РТ. Наравно НИКАКВЕ ЗАПАДНЕ ИЗВОРЕ НЕ МОГУ ДА БУДУ КОРИШЋЕНИ АПРИОРИ. Они лажу. Ако и кажу можда нешто истинито у сваком случају не препуручујем веровати ничему. Онда буде њихов лажан контекст и лажан концепт.

    3. То не значи да сам ја управу. Само објашњавам какве изворе сам користио, методологију. Иначе износити другачију везију није лако, зато шта вређа осечаји, да ударац по нади, лично по сваком човеку. Не мислите да садистички уживам се. Све ово мени лично изазива дубоки стрес. Па зато шта мени то директно тиче као руског грађанина, бре… За вас то су подаци. За мени је живот.

    4. Сада ја ћу дати главни подаци (опет, све то елементарно за проверу):

    -одлив неофшорног капитала (људе извозе из Русије своје паре – на страну питање откуд такав новац) се повечава сваку годину два пута.
    -одлив офшорног олигархијског капитала сваке године 100 млрд долара сваке године
    нико не спрачава одлив капитала, сви ти покушаји пропали, врачано нешто ситно и практично стало је (па они немају где да улазу, зачарени круг, нема крупне производње а ово шта има – олигархијско, затворено, они новац извозе!)
    -најкрупније олигархијске фирме (бивша општенародна својина коју они покрали) имају порезке привилегије преко 70 ТРИЛИОНА рубаља. То више него доста за повечање плата, пензија и развој индустрији. Обратите пажњу: ОНИ имају привилегије!
    -Са 2015 РФ улази у демографску кризу. Смртност за 2018 ВИШЕ него рађања на 193 000! И пад наталитета. До 2035 становништво буде скрачено са 145-146 до 138 млн. Са 1992 г. људски губици као последица лошег социјално-економског стања је 12 МЛН ЉУДИ. Не сваки рат даје такве резултате
    -иза црте сиромаштва (мање од минималца) живе 14 % или 20 млн људи. Али 25 % то је субјективно сиромаштво. Када званично плата више минималца али не може живети од тога.
    -посебна драстична демографска ситуација у централној Русији (Тамбовска, Тулска, Тверскаја, Псковскаја област)
    -сада Централна банка намерава да купи валуту на 266 млрд рубља. Уместо да пусти наш новац на развој. Сви резерви РФ сада 468 млрд полара. Ништа не пуштају на развој.
    -подла, изненадна пензиона реформа. Однос ка људима, нашим људима, који радили цео живот, стварали ову државу, као ка баласту. Зашто ми гласали за Путина (и ја): он обечавао да НЕ БУДЕ ПЕНЗИОНЕ РЕФОРМЕ. И док сва замљу гледала Мундиал, врло подло – реформа. Мушкарци сигурно ће радити до сандука. Просечна старост мушкарца код нас – управо 65 година. Многи неће доживети до тога. Реформа је критично аморална. Тешка директна превара Путина.
    -његов званични рејтинг ових дана је мање више од 33 % Погледајте сами https://wciom.ru/news/ratings/doverie_politikam/

    (поновим, за сваку своју бројку коме потребно ја шалем званичан извор, углавном то су главни подаци за статистику, РОССТАТ)

    -шта Путин урадио добро: он сачувао вертикал власти. Он сачувају земљу од распада, тада били смо на корак од тога. И још Господ Бог дао њему изврсну цену на нафту – ето теби, чудо, уради све како треба.
    -али онда у економији били цементирани сви ствари који требали да буду одбачени као национална издаја. Створен економски модел који искључује развој. И још искључује научно-текнички прогрес – а ово је кључ ка борби са стагнацијом, инфлацијом и сиромаштвом.

    Ко одговоран за то? Шеф државе.

    -створан систем богачења уске групе која још храни руском економијом на рачун руског и свих осталих народа.
    -Јуче Чеченији опроштен дуг од 9 МЛРД рубаља за струју. Да ли има такве повластице друге регионе? Не, нико.
    -Више од тога, чиновници изјављују (исто јуче) да неким сиромасима потребно на ноч искључавати струју. https://nevnov.ru/630265-chitinskii-deputat-nazvala-svoi-slova-ob-otklyuchenii-elektrichestva-na-noch-sarkazmom Чубајс предложио неколико пута повечати комуналије – да будемо као цивилизовани свет. Само плате нама далеко од тог стандарта.

    -онда главно: одлив офшорног и неофшорног капитала )храњење светске економије), демографски пад, повечање смртности, сиромаштво само званично 25 %, а незванично много више, јасно је то. Ни плате са 30 000 није доста, потребно на нивоу 40 000-50 000 на сваког ко ради, пошто имамо децу, родитеља, зиму. А чиновници мисли да 30 000 – већ богаташ.

    -Те бројки НЕ ОБАРАЈУ никакве друге податке, нити о повечању извоза, продаји оружја и сл. Пошто ни тога није доста. И ИДУ ОНИ ТАКОЂЕ ВАН РУСУЈЕ. Не користи се за развој. Ни један податак ово не обара.

    -ја разумем колико за вас то неочекивано. Али откуд иначе и било би то интересовање, то потребно на руском специално гледати.

    -вама потребно ОРУЖЈЕ, а не разачарајуча депресивна слика.

    -и ови моји подаци само “за унутрашњу употребу”. Да изнео сам, коме потребно – да знате. Сада оно шта се износи “доброг” о Путину мало утемељено у реалности садашњег дана, то је некаква прошлост и још са рамантичним мирисом. То оно како сви би желели да буде а не како јесте. И савет: не делите своје позитивно мишљење о Путину са Русима сада. Људи си бесни и очајни, као јаз се отворио, за сваког. И немаш где да сакријеш.

    Мој одговор: В.В.Путин и његова влада је једна екипа. Он чини се има неке “слободне коридоре” и изборио се да правац модернизације армије и наоружања буде његов. Уз тоталну економску провалију која много више подпада под дефиницију “национална издаја” – то је “мое оценочное суждение”.

    Створена озбиљна диспропорција.

    У своје време СССР се распао због економске диспропорције. Ја тврдим да ова модел је чисти отров. У догорочној перспективи нема основа на коме би преживели.

    Ето мој одговор, ако буду још конкретна питања – на располагању сам.

    1
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading