Константин Косачов: „Томос“ о аутокефалности УПЦ нови корак ка уништавању јединства православља

Косачов наводи да је првенствено на Московском патријархату да процени потез Васељенског патријархата

Константин Косачов (Фото: Sputnik/Алексей Даничев)

Потписивање „Томоса“ (указа) о аутокефалности новоосноване Украјинске православне цркве није црквени него политички акт, који би могао да има катастрофалне последице по Украјину, оценио је шеф Комитета за међународне односе Савета федерације Русије Константин Косачов.

„Ово је нови корак ка уништавању јединства православља, чије ће последице бити катастрофалне, пре свега по Украјину и њен народ“, казао је Косачов.

Он наводи да је првенствено на Московском патријархату да процени потез Васељенског патријархата. „Међутим, политичка процена става украјинског вођства је, по мом мишљењу, јасна – неморално мешање украјинске државе у питања цркве, кршењем украјинског устава као и власти и владе“, истакао је Косачов.

Огласила се и канонска Украјинска православна црква која је рекла да је овај чин апсолутно кршење свих апостолских правила, као и да цркве не формирају ни патријарси ни председници.

Претходно је саопштено да је васељенски патријарх Вартоломеј потписао у Истанбулу „Томос“ о аутокефалности православне цркве у Украјини.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 5. 1. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Руски сајт “Регнум“ је објавио чланак свог аналитичара Марјана Сидорива из Кијева, под насловом: “Украјина. Хронике `црквеног рата`. Ко је уз кога у светском православљу? Већ се формирају црквени савези“. (https://regnum.ru/news/polit/2547957.html) После доста детаљне анализе ставова свих аутокефалних православних цркава (по редоследу и уз навођење њиховог места у диптиху), он текст закључује овако: “Дакле данас се већ може говорити о стварању двеју `алијанси` у сценарију `фанарско-московског рата`. Не сумњам да ће бити још много мењања страна и издвајања, али за сада ствар изгледа овако:
    – “Московска осовина“: Антиохија – Србија – Бугарска – Пољска – Чешка и Словачка
    – “Константинопољска антанта“: Јерусалим – Румунија – Грузија – Кипар – Грчка – Албанија
    Сви учесници, укључујући и тајанствено ћутљиву Александрију, упорно тврде да `желе мир`. Толико су у томе упорни, да ти и невољно пада на памет она легендарна формула: `Нико није желео рат – рат је био неизбежан`“.

  2. Не постоји ни трунка сумње да је Истанбулски патријарх ову украјинску смутњу изазвао у спрези са Стејт департментом у циљу слабљења позиција Русије. На шта је спала некада славна патријаршија, да буде потрчко и “извођач радова” за светске антихришћанске силе.

  3. @Родољуб Лазић
    “На шта је спала некада славна патријаршија, да буде потрчко и „извођач радова“ за светске антихришћанске силе.”

    Не улазећи у трагичност вековних збивања, КП није само овим најновијим непочинством спала на улогу “извођача” него је на том послу још од пада Цариграда под Турке. Све је исто само је турског султана заменила нато врхушка, што ће рећи да и од зла има горе…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading