Епископ бањалучки Јефрем: Питање Косова и Метохије централно питање српског народа

На дјелу је очигледна отимачина и безакоње на свјетском нивоу, које покушава да нам оспори право на Косово и Метохију, рекао епископ Јефрем

Владика Јефрем (Фото: РТРС)

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем изјавио је да се у питање рјешавања проблема Косова и Метохије мора улазити са више оптимизма и наде и оцијенио да се, дугорочно гледајући, ствари могу завршити позитивно по Српску православну цркву и народ.

Владика Јефрем истиче да је питање Косова и Метохије централно питање српског народа и Српске православне цркве.

„Нажалост, на дјелу је очигледна отимачина и безакоње на свјетском нивоу, које покушава да нам оспори право на Косово и Метохију“, рекао је епископ бањалучки за „Глас Српске“.

Говорећи о изградњи српско-руског храма у Бањалуци, владика Јефрем је рекао да је урађена крипта и темељи храма, подруми и темељи духовног центра, као и већи број подземних гаража потребних за нормално функционисање ових објеката.

„Потребно је завршити још одређене административне послове који су у току и надамо ће наредне сезоне послови кренути даље, првенствено на храму, а потом и на духовном центру“, додао је епископ бањалучки Јефрем.

Он је поручио да је „потребно да се вратимо Богу и вјечним духовним и моралним вриједностима и овај свијет и живот у њему учинимо могућим, прихватљивим и достојним човјека“.

„Не смијемо да се варамо, нико нам на земљи неће ријешити све наше проблеме, али ако наши прохтјеви и потребе буду имали мјеру, онда има наде да наш живот буде срећан, миран и благословен – да будемо задовољи“, рекао је владика Јефрем.

Коментаришући потез васељенског патријарха Вартоломеја који одобрава аутокефалност непризнатој украјинској православној цркви, владика Јефрем каже да је то крајње погрешно и за Цркву неприхватљиво.

„Остаје за све нас несхватљив потез цариградског патријарха Вартоломеја да се директно мијеша у послове Руске православне цркве, а ако би тај преседан прошао, он би се могао примијенити и на друге просторе, укључујући и наше. То се, ипак, неће догодити“, истакао је владика Јефрем.

Владика Јефрем је православним грађанима Републике Српске честитао предстојећи празник Рођења Исуса Христа – Божић и пожелио им срећну и благословену Нову Господњу 2019. годину.

РТРС

(Православие.ру, 5. 1. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар