Сарадница „Стања ствари“ Јелена Думић примљена на Кембриџ

Хвала свима на подршци, а ја ћу се трудити да што више ствари научим и да своје знање ставим на располагање својој земљи, написала је Јелена Думић пред одлазак на мастер студије на Кембриџ

Јелена Думић

„После вишемесечне процедуре коначно могу званично да кажем да сам примљена на Кембриџ, на мастер студије теоријске и примењене лингвистике. Ма колико да се на почетку надате да бисте могли бити примљени (јер у супротном не бисте ни конкурисали), на крају ни сами не верујете. Хвала свима на подршци, а ја ћу се трудити да што више ствари научим и да своје знање ставим на располагање својој земљи“, написала је на свом Фејсбук профилу Јелена Думић на крају јула 2018. године.

***

Извор: ФБ профил Јелене Думић

„Ако бих морала да сумирам 2018. годину, иза мене је заиста невероватна година, иако ништа није указивало на такав развој догађаја. Прошлог јануара сам била запослена у сеоској основној школи са пола радног времена и платом око 200 евра. Да иронија буде већа, у складу са класификацијама Министарства просвете, била сам у групи неквалификованог особља јер нисам имала звање мастера. Када се у току школске године појавила колегиница са звањем мастера, само захваљујући доброј вољи директорке школе, успела сам да задржим посао. На Катедри за српски језик нисам могла да напредујем јер нисам била по вољи оних који кадрирају. Неки од њих су ми чак и рекли да се испишем, уколико ми се не допада како ствари функционишу у Београду, и пребацим у Крагујевац. Упркос свему томе, почетак ове године сам дочекала у Кембриџу, а не у Крагујевцу. И у Нову годину улазим са планом да спроведем своје прво језичко истраживање над аутистичном децом у Енглеској. Стога, моја порука из свега овога је да верујете у себе и да обавезно покушате да остварите све своје снове у новој години. Усудите се да кренете путем својих снова јер ћете се изненадити колико ће вам и најразличитије животне околности помоћи у томе. Још једном, срећна свима Нова година и пуно поздрава из Кембриџа!“, поручила је Јелена Думић на крају 2018. године.

ТЕКСТОВИ ЈЕЛЕНЕ ДУМИЋ НА СТАЊУ СТВАРИ



Categories: Моба

Tags: ,

9 replies

  1. Кембриџ , како то поносно звучи !

  2. Sve cestitke za upornost i prevazilazenje svih mogucih i nemogucih prepreka. Mozda jedna sugestija barem za jedno istrazivanje – uticaj srpskog jezika na engleski.

    London i Temza su reci srpskog porekla. Wiltshire sa centrom Solzberijem (onaj sa Skripaljima) je dobio ime po srpskom plemenu koje se tu doselilo a u tom ‘sajru’ je i Stonehendge. Takodje, imas sansu da potvrdis da je Sanskrit uticao na engleski u stvari preko srpskog posto je engleski mlad jezik (800 godina) a srpski tj. Sanskrit su stari mnogo hiljada godina. Sve najbolje.

  3. Sa Kembridza se niko nije vratio da radi za zemlju u koju se vratio!

  4. Особи изнад: ако није, кривац није Кемвриџ већ њихов лични недостатак карактера. Не раде ни многи с Београдског универзитета на добробит своје отаџбине.

  5. @ Komentar je obrisan

    Мој ујак, поч. протојереј Жарко Гавриловић, био је на Оксфорду па мислим да се сви слажемо да није радио у корист Енглеске (или шта-ти-ја-већ-знам-кога) него у корист наше напаћене Србијице…

    Једино ако не правите драстичну разлику између Оксфорда и Кембриџа? И мало мање параноје, да не отерамо/одбијемо и оне који желе да оду напоље али и да не забораве одакле су дошли…

  6. Re: Kembridz (mozda ti bude interesantno u tvom istrazivanju)

    Joshua Whatmough, professor Komparativne Filologije, Emeritus I bivsi director Departmana za Lingvistiku u Kembridzu je sakupljao stara keltska imena. Njegova lista od vise stotina imena pokazuje da su identicna sa srpskim imenima. Englezi su statutom iz Kilkenija 1366 zabranili irski jezik, imena I sportove. Mnogi Irci su silom raseljeni iz sadasnje Engleske na zapadno ostrvo gde su umirali od gladi. Ipak, I dan-dans posle tog etnickog ciscenja, Irci su zadrzali neka imena identicna srpskim (Tara, Damjan, itd.). Kelti (sto je grcki naziv za Gote, tj. Gale u danasnjoj Francuskoj) su poreklom iz Srbije iz Vincanske (Dunavske) civilizacije. Evo samo nekoliko imena sa njegove liste:

    Bako, Beli, Borisa, Borut, Branko, Brus, Buda, Budak, Vratar, Vrbica, Vrsina, Vita, Danko, Dedisa, Dravko, Jeka Jovina, Jovinka, Kamen, Kojo, Mato, Meda, Miro, Nedo, Rasia, Ruma, Savo, Samo, Satara, Sveto, zensko ime Dana.

  7. Pa, Vucic je radio u piljarnici u Lodonu, pa sta ispade, a ne Kembridz!

  8. Svojoj dvojnici Jeleni mnogo pozdrava od alter ega!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading