Небојша Малић: Новогодишња шетња

Марионетски режим се не руши тако што ћете да бијете марионету, него ваљда луткара. Зато ако већ шетате, свратите и до Амбасаде

Шетате ли?

Велите, дозлогрдио вам Vuchych. Ако, ако. Али има нас да мислимо тако годинама. Зашто баш сад? Којим поводом? Шта је тачно превршило меру?

Знате шта нећете, и то је добро. Знате ли шта хоћете? Или ће и ово, попут Жутог Октобра, бити у кључу „ма само да Он оде,“ као да због баш тог филма и нисте ту где сте сада.

Кажете грађани, па достојанство, па скупштина, па устав… И све то стоји, али зар нису ономад шетачи палили скупштину, са све гласачким листићима? Зар није устав погажен хапшењем и изручењем Хашкој Инквизицији? И о каквим грађанима говорите, кад живите у нечему што је у најбољу руку феудална олигархија, али без ноблес оближ?

И зашто би се човек борио за алатке које одавно већ не служе сврси, уместо за саму сврху? А то је, ако ћемо право, опстанак народа и државе која би требало да га штити а не сатире.

Не зборим ја овако, мој добри роде, зато што браним Vuchycha. Далеко било. Него ми иде мука кад видим кварне људе како опет заводе и користе добре и честите, било зато што искрено верују у вредности свог квислиншког култа било да би оправдали своје апанаже из иностранства. Њима је свеједно. Вама није.

Они јуре „промену режима“ као куче што јури кола по улици. А шта ће да раде кад ухвате? Да неће можда демонтирати партократију, укинути произвољно насиље, престати са подаништвом странцима? Можда у то и поверујете, ако се јуче пали с крушке. Ако не памтите дуже од три дана.

Проблем је што све ово јако дуго траје. Жабе се кувају постепено, с разлогом. Некако је српскије да се ствари истерају на чистину, па ком опанци ком обојци. Разумем. Само кажем, било је тако и 5. октобра, па сте овако завршили. Нимало случајно.

Марионетски режим се не руши тако што ћете да бијете марионету, него ваљда луткара. Зато ако већ шетате, свратите и до Амбасаде.

„Ко познаје и себе и непријатеља, може без страха да иде у сто бојева. Ко познаје себе а не непријатеља, за сваку победу претрпеће и пораз. А ко не зна ни себе ни непријатеља, изгубиће сваки пут,“ написао је древни кинески стратег Сун Цу.

Па вас зато питам, роде, знате ли за шта сте и против чега сте, а не само против кога?

Свако вам добро у 2019. желим – чак и квислинзима, у жељи да напусте своје заблуде и у истини нађу срећу и спасење.

Догодине у слободи – догодине у Призрену!

Ваш Соко

Опрема: Стање ствари

(Сиви соко, 31. 12. 2018)



Categories: Сиви соко

Tags: , ,

21 replies

  1. Ево да дам одговор (иако нисам питан) на једно постављено питање: да ли би нова валда укинула произвољно насиље. Верујем да би. Пошто оваквог облика насиља поодавно у Србији није било. Барем неки од локалних избора су могли да прођу а да неки од локалних опозиционих активиста не буде ”гепекован”. То можда не би био епохални помак али би било нешто. И, узгред буди речено, обнова једне од тековина ”жутог октобра”. Мало ли је?

  2. Која је алтернатива?

  3. Алтернатива Вучићу као председнику? Томислав Николић! На пример. Т. Николић је далеко боље обављао председничку дужност од Вучића без аутократских тенденција и без владања странком која – уколико је највећа и најагресивнија – гарантује да се мање-више аутократски може владати Србијом. Штавише, заборављени Тома је био и дипломатски вештији. Његов диктум ”не може да се договори ништа док се не договори све” древни је наук дипломатама о који се глупави Вучић огрешио. И што је један од разлога због којих се бриселски преговарачки процес одвијао тако много на српску штету.

    А ако је питање ко је алтернатива Вучићу као аутократи који је захватио највећи део политичке моћи у земљи? Одговор је и ту јасан – она политичка снага која не би могла, чак да хоће, да влада на такав начин. Списак таквих опозиционих опција је прилично широк.

  4. Не. Моје питање је: шта је алтернатива протестима?

  5. @Milos
    Ono sto sprecava vladavinu na nacin na koji to radi Vucic su institucije koje ne postoje, jer ih nisu izgradile prethodne vlasti koje cine sve opcije “opozicije”, a nisu ih izgradili zato sto su vodile politiku “EU nema alternativu”, a to podrazumeva prihvatanje nezavisnosti KiM, a to ne moze u drzavi kojom vladaju zakoni i institucije.Mi smo deceniju glasali da se ne vratimo u devedesete i to se zavrsilo povratkom u devedesete (koje je, inace, direktno vratio Tadic, praveci koaliciju sa Dacicem, a u DS-u su tada bili i Djilas i Jeremic i Lutovac).Pre toga smo glasali za “samo da ovaj ode”.Sada opet treba da glasamo za “samo da ovaj ode”.To vrcenje u krug je sredstvo depolitizacije gradjanstva, deidologizacije stranaka (za programe se vise ni ne pita, jer se glasa ili da ovaj ode ili da oni ne dodju) koje se svode na vojske i sposobnost njihove mobilizacije (obicno zaposljavanjem i kontrolom medija).Sve u svemu, to su znaci oligarhijskog drustva u kojima ne postoji opozicija, vec samo razlicita krila jedne iste oligarhije.Ah, da, i svo to vreme ideologija “EU nema alternetivu” ostaje neupitna i sprovodi se od strane taloga stranacki zaposlenih koje nijadna, navodno nepomirljivo suprotstavljena, opcija, kada dodje na vlast, ne dira!

  6. ”Него ми иде мука кад видим кварне људе како опет заводе и користе добре и честите, било зато што искрено верују у вредности свог квислиншког култа било да би оправдали своје апанаже из иностранства. ”
    Не може се бити добар и честит, а истовремено заведен и веровати у вредности ”квислиншког култа”. То су значи похлепни, глупи, ограничени и морала потпуно лишени људи.
    Доброта и честитост подразумевају неко разумевање ситуације, ако не умом, а оно срцем. Из доброте и честитости не може произаћи нешто зло и неваљало. Не мора се бити високо образован и високо интелигентан да би се схватио овај процес који је уперен против нас. Довољно је имати чисто срце, како нас учи Свети Владика Николај.

  7. @ Miloš

    Томислав Николић је као председник Србије могао и морао да има већи утицај на Владу и премијера Вучића. Он је Вучића и довео на власт. Уместо тога, он је у више наврата подржавао рад његове Владе. Када је децембра 2012. године послао Скупштини своју Платформу о Косову и Метохији, дозволио је да га премијер Дачић и опозиција потпуно понизе и одбаце. Тиме је отворен пут за наставак Бриселских преговора и потписивања Споразума са сепаратистима. Његова друга Платформа о Косову и Метохији из 2015. године је завршила код његовог премијера Вучића и није ни стигла у Скупштину. Као шеф државе је могао да наметне своју вољу Влади и захтеве Скупштини. Уместо тога он је ћутао. Он је “замолио” Уставни суд да се једно време не изјашњава о уставности Бриселског споразума. И то траје до данас. Тиме је омогућио наставак Вучићеве политике без ометања од стране надлежних институција. Могао је да захтева од Скупштине да се разматра Бриселски споразум али то није урадио. Дозволио је себи да као председник оде у Брисел и слика се са Могеринијевом и Тачијем. Тиме је дао на значају ове преговоре и договоре.

  8. Хвала Небојша, одличан чланак !

    Признајем, и ја сам се чудио. Зашто протести ? Зашто људи шетају ? По мраку зими киши ветру, упорно, сваке суботе ?

    Небојша, захваљујући вама (уз несебичну помоћ Порфирија), енигма је решена : ТИ ЉУДИ СУ КВИСЛИНЗИ. Издајници. Плаћеници страних амбасада.

    Стварно Небојша, кад реално погледамо, ти људи имају све шта желе. Траже преко хлеба погаче. Имају неограничен приступ јавним медијима, Скупштину која савршено функционише, лепе плате и пензије које ће драстично расти у фебруару, најјачу економију у окружењу, другу најјачу валуту у свету, независно правосуђе, полицију која истражује случај Оливера Ивановића и Борка Стефановића . . .

    Имају председника који их већ седам година свакодневно смирује и информише о успешним преговорима са непоћудним суседима, који се као лав бори за Косово, вођу који је истовремено и тужилац и судија, и полицајац и полиграфиста, и гувернер и министар свих послова . . .

    Имају могућност да слободно оду у Немачку, Канаду, Аустралију. . . Нико их не задржава.

  9. @Светлана

    …врљика, умочена у….

  10. Svetlana, tvoje pitanje je bezveze. Ono implicira da nema alternative i da treba prihvatiti ove proteste posto nema nista drugo.
    Alternativa ce se pojaviti ne radi alternative vec zbog borbe za opstanak. Ne seta se po ulici radi zdravlja. Kad narod bude izasao na ulicu sa pravim razlozima bice to bujica koja ce da nosi sve pred sobom.
    P.S. Lep ti avatar. Ako to nisi ti, koja je ta lepotica sa slike?

  11. @teletabis
    Ја питам која је алтернатива, али нико да ми да одговор.
    То није аватар. То је моја профилна.

  12. @Svetlana
    Palac gore za izgled!A, ima i da glasam za koga zelite, samo recite!Izmadju metastaze SRS-a i metastaza DS-a, ja ne vidim bolji razlog za glasanje za neku od tih strana od zelje takve lepotice!

  13. @Komentar

    Као православцу, није ми намера да било кога преображавам “у другу веру”, тј да терам људе да гласају за неког. Али ја не гласам ни за СРС, ни за ДС, већ за Двери.

  14. @Svetlana
    Nisam ni rekao da glasate za SRS ili DS, SA (SNS) i SS (slogan SS-a bi trebalo da bude “da oni odu, a da se MI ne vratimo”) su njihovi novi, poboljsani modeli za svaciji ukus.Vas ce “naterati” da dobrovoljno glasate za predsednistvo DS-a!Tako je to kada se glasa bez alternative, ali kao sto bi Djilas, Jeremic, Stefanovic, Lutovac rekli “EU nema alternativu” (a DJB bi rekla da EFTA nema alternativu, za Dveri je to, pogadjam, EAU:)))!Takodje se izvinjavam ako sam bio napadan sa potenciranjem Vaseg izgleda!

  15. @komentar
    Гласајте како вам савест налаже.

  16. @Svetlana
    Savest mi nalaze da ne glasam, da prekinem “dresuru” od strane ohlokratije da stalno biram zlo, manje ili vece, ali zlo, da glasam ni za sta, vec za i protiv.Nadam se da ste prihvatili moje izvinjenje!

  17. @Komentar

    Prvo moraces da glasas za Dveri, jer si joj dao obecanje a drugo jesi napadan sa potenciranem Svetlaninog izgleda 🙂

    Ona trazi alternativu a glasa za Dveri. Njen Bosko je nasao alternativu u skupstinskom restoranu uz pomoc americkog ambasadora,

    Bosku masu LGBT zastavama ispred nosa na protestu. Kako izgleda, mozda ce povesti sledecu gej paradu 🙂

    @Svetlana

    Budi ti ta alterantiva rulji, prevarantima i prodanim dusama. Budi istinski to za sta mislis da si (pravoslavka). Vodi ispravan zivot i to je dovoljno.To vazi za sve.
    A prilike ce Bog poslati kad bude vreme. A vreme je kad se Srbi pokaju, oboze, zavole svoje bliznje.

    P,S, Imas pravoslavnu litiju svake subote ispred vlade u 15:30. Idi poslusaj monaha Antonija da saznas istinu. Cuces ono sto SPC treba da prica ali glasno cuti. Ali hvala Bogu ima dosta divnih ljudi i medju intelektualcima koji ne cute.

    Pozdrav

  18. @Teletabis

    Не знам одакле та потреба да ми говориш шта треба, а шта не треба да радим.
    Што се тиче ЛГБТ застава, ваљда су сви разумели да се ради о чистој провокацији. Али видим да је успела.

  19. Шта је алтернатива?

    Можда оно што каже свети Николај Србски у “Небеској литургији”:

    “Закукаше Срби у невољи,
    Ал се живог Бога не сјетише,
    Нити Бога нити својих гријеха.”

    Треба се сетити Бога и њему се обратити. То не значи да се само треба молити, али без тога све остало је осуђено на неуспех. До сада смо покушавали и овако и онако, уздали се у овог човека, у оног политичара, па је бивало све горе. Нисмо покушали оно што је најједноставније – да замолимо Бога да нам помогне.

  20. Tako je Rodoljube! Samo nam Bog moze pomoci ako zavapimo njemu.
    Svake subote ispred zgrave vlade Srbije u 15:30 pocinje pravoslavna litija.
    146 puta (skoro 3 godine) monah Antonije to ponavlja na ulici. Samo saka jada ga slusa.

    Ostali, popravljaci demokratije, setaju svoju sujetu i gordost po ulici i vicu sta je alternativa njihovim protestima. I sva ponizenja koja trpe a ne moraju, nazivaju provokacijama.

  21. Хвала свима који воле другима да соле памет.

    Борба и молитва нису искључиве.

    Пријатно вече свима.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading