Рамуш Харадинај: Од данас граница Косова према Албанији не постоји

Рад ће се наставити и у марту улазимо у другу фазу потпуног уклањања границе између Косова и Албаније, на основу шенгенских принципа, написао је премијер тзв. Косова

Изјаву косовског премијера Рамуша Харадинаја коју је објавио на Фејсбуку да „од данас, граница Косова према Албанији не постоји”, пренео је Зери.

„Данас ми је била част да учествујем у потписивању споразума о успостављању заједничких граничних тачака између Косова и Албаније, по принципу ИБМ-а и нашег заједничког европског пута”, написао је Харадинај на свом Фејсбук налогу.

„Од данас граница Косова према Албанији не постоји. Имаћемо само једну заједничку станицу. Рад ће се наставити и у марту улазимо у другу фазу потпуног уклањања границе између Косова и Албаније, на основу шенгенских принципа”, написао је Харадинај, преноси Танјуг.

Он је написао и да је у интересу Косова и Албаније „да очувају и унапреде билатерално партнерство између две земље”.

Александар Вучић: Покушаће да нас доведу до свршеног чина

Председник Србије Александар Вучић указао је данас, поводом изјаве Рамуша Харадинаја да нестају границе између Косова и Албаније, да ће Албанци покушати да целу међународну заједницу доведу до свршеног чина.

„Мени је јасно да ће они да граде свој план. Када крајем марта буду избрисали границе тада ће укинути таксе према централној Србији и рећи да су спремни да разговарају, али са другачије позиције, уједињеног Косова и Албаније”, казао је Вучић у изјави новинарима, преноси Танјуг.

Објаснио је да ће Албанци наставити по фазама да раде и да се ради о нечему на шта је Београд упозоравао раније.

Указао је да му се чини да сада људи у свету почињу да добијају информације о томе, али не разуме како је то неком дозвољено да ради, јер би да смо ми урадили и десети део тога била бурна реакција.

„Видим колико смета снажна Србија. Када погледам оне у Хрватској, то је надреално шта они пишу и говоре, нема везе са реалношћу. Али разумете зашто то раде јер некима од њих не одговара јака Србија, желели би да је виде слабу као до скора. Немате шта да се љутите на то”, објаснио је он.

Нагласио је да је за нас најважније да гарантујемо сигурност и безбедности људи на КИМ, да имају плате и живе безбедно.

Рекао је и да актуелно стање ствара велике проблеме и да је неопходно да се власти баве тиме, и не могу да се баве шетњама, већ послом.

На питање да ли је контактирао светске лидере у вези активности Албанаца Вучић је упитао директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића да ли се сећа колико је само у последња два три дана указивано на то.

„Када год позовете добијете увек исти одговор. Кога год добијемо од велике западноевроспке политике, али и свеукупне западњачке политике, и кажете која ће ваша реакција да буде одговор је: ‘баш смо изненађени, нисмо видели то последње на шта нам указујете. Хвала што сте нас обавестили, реаговаћемо у складу са својим могућностима и капацитетима’. После тога најчешће добијете једно велико ништа”, рекао је он.

Указао је да он ни није очекивао некакву реакцију.

„Замислите да ми то радимо са РС. Пре неки дан неки су говорили да правим рат са Додиком против неког. Када сам то радио, осим што нисам дозвољавао да Србија буде понижена. Очигледно за неке људе не постоји и никада Србија не може да буде толико мала колико се они ње плаше да буде усправна, поносита и нормална земља”, рекао је он.

Истакао је да ћемо наставити да чувамо своју земљу, да се за њу боримо и за будућност наше земље и деце.

Изразио је наду да ће идуће године бити више деце у Србији него ове. На захвалност новинарке телевизије Мост за укључење новинара на КиМ у исплату косовског додатка, Вучић је казао да је то обавеза наше државе.

„Ви сте увек на КиМ где год да се нешто тешко деси. Од вас чујемо шта се догађа на КиМ и то је наша обавеза”, рекао је он.

Марко Ђурић: Кораци Приштине о укидању прелаза са Албанијом нелегални

Изјава косовског премијера Рамуша Харадинаја и представника Републике Албаније о укидању прелаза показује праву, великоалбанску природу режима у Приштини, изјавио је синоћ директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

„Овакве кораке предузимају потпуно нелегално, а за март најављено укидање прелаза и контрола представљало би грубо кршење међународних обавеза Приштине с потенцијално несагледивим последицама”, указао је Ђурић.

Он истиче да свако политикантско дивљање, попут овог, само је стварање плодног тла за нове сукобе и удаљава регион од решења.

„Упозоравам одговорне у међународној заједници да се убрзана ескалација тензија, изазвана шовинистичком еуфоријом Приштине, мора зауставити. Све озбиљне последице које могу да проистекну из њиховог нечињења биће у пуној мери њихова одговорност”, поручио је Ђурић.

Он указује да ако Приштина и Тирана крију да је граница Србије са Албанијом дугачка 111 километара, или се праве да не знају да по Резолуцији 1244 Савета безбедности не да није дефинисано укидање прелаза према Албанији, већ је прописано присуство државних органа Републике Србије на њима, међународна заједница би на то морала да их подсети, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Игор Симић: Наставља се притисак на Србе на КиМ

Потпредседник Српске листе Игор Симић оценио је јутрос да Приштина наставља притисак на Србе на Косову и Метохији уз апсолутно ћутање међународне заједнице.

„Како је почело, тако и завршава у овој години. Серија различитих притисака и активности које су усмерени на отежавање живота Србима на Косову уз апсолутно ћутање међународне заједнице”, рекао је Симић рекао за РТС реагујући на изјаву косовског премијера Рамуша Харадинаја да граница Косова према Албанији више не постоји.

Он је навео да су Српска листа и председник Србије Александар Вучић упозоравали, али и очекивали да ће Приштина и Тирана на крају године уклонити границу према између Косова и Албаније.

„То је оно што смо апсолутно очекивали и против чега смо били. Међутим, они који су требали да подигну глас највише по том питању, јесу они који су гарант Резолуције 1244 (Савета безбедности УН), а то су пре свега Брисел и Вашингтон”, рекао је Симић.

Према његовим речима, оно што је чињеница јесте да албански представници у Приштини ништа не раде на своју руку, већ уз благонаклон став и подршку међународних представника.

„Не постоји ништа што се произведе у централној Србији без обзира под којим брендом, да може да се достави Србима на Косову и Метохији, било да су храна, лекови, санитетски материјал, али и потребни материјали за оно мало привреде коју смо успели да подигнемо на КиМ”, рекао је потпредседник Српске листе.

Он је поновио да Приштина покушава да Србима онемогући живот на КиМ, с намером да сами напусте тај простор у околностима, с обзиром да косовски Албанци ту своју наводну државу не могу да заокруже на међународном плану.

„Морам да их обавестим да је то немогуће, нити прихватљиво за овај народ”, закључио је Симић.

Дејан Милетић: Потези Тиране и Приштине корак ка даљој ескалацији сукоба

Укидање границе између Косова и Албаније представља корак ка даљој ескалацији и заоштравању односа са Србијом, сматра директор Центра за глобализацију Дејан Милетић, уз оцену да руководство у Приштини свесно жели да изазове оружане сукобе, а да Тирана овим потезом без икаквог разлога погоршава односе са Србијом.

Коментаришући изјаву косовског премијера Рамуша Харадинаја да „граница Косова према Албанији више не постоји“, Милетић је рекао да је очигледна тенденција да се дестабилизација у региону максимизира, као и да приштинско руководство свесно изазива сукобе јер се, како каже, криминалци и терористи преобучени у политичаре у томе најбоље сналазе.

„Ми знамо с ким имамо посла, али изненађен сам како је ЕУ прихватила те људе од којих стално добија шамаре и понижење. У ЕУ знају за криминална и злочиначка дела тих људи, али начин на који се с њима сарађује, поражавајући је и говори о непринципијелности и о паду система вредности”, рекао је Милетић за ТВ Пинк, преноси Танјуг.

Истакао је да је договор једино што може да стабилизује регион и да га треба постићи „трезвене главе”, а не притисцима, насиљем, наметањем ствари по сваку цену.

Милетић сматра да укидање границе између Косова и Албаније указује на плитак ум, краткорочне интересе и небригу за Албанце на КиМ, као и на несмотрено деловању руководства у Албанији.

Потез руководства Албаније оценио је као безобразлук и нагласио да то погоршава односе са Србијом без икаквог озбиљног разлога.

„Не видим да ће Тирана ишта тиме добити. Знам да у Албанији препознају примитивизам који често долази са КиМ и да то виде као опасност по њихово друштво”, рекао је Милетић.

Упитан о ставу председника Србије Александра Вучића да нема наставка дијалога док се не укину таксе на српске производе, чак и ако то затражи председник САД Доналд Трамп, он је казао да је то „природна позиција” и додао да треба тражити не само укидање такси већ и поништавање противправне одлуке о формирању воске Косова.

„Србија је одлучно реаговала на начин да неће прихватити ситуацију у којој се таксе намећу као нецивилизацијско средство у 21.веку и забрањује и спаљује српска роба и показује фашистички однос према српском народу. То јесте прелило чашу”, казао је Милетић.

Подвукао је да треба инсистирати на поништењу одлуке о формирању војске Косова и упозорио да је тај потез дестабилизује односе и уводи у опасност од оружаних сукоба.

„Не може Србија мирно да гледа како се исељава српски народ и угрожава њихов живот. Не плашимо се ми никакве војске, али не можемо да дозволимо да малтретирају наш народ на КиМ. Србија је фокусирана на економски развој и у том контексту видим забринутост председника око такси јер угрожавају економске односе у региону”, навео је Милетић.

Упитан и написима медија да о почетку стварања регионалне коалиције коју је раније најавио приштински званичник Енвер Хоџај, те шта је циљ Приштине, Загреба, Скопља и Подгорице, Милетић је нагласио да је циљ да се ослаби и уназади Србија, али је истакао да Београд нико неће бацити на колена.

„Циљ је да ослабе и уназаде Србију да би показали како је добро што су се одвојили од Србије и да су се спасили”, рекао је Милетић који је посебно разочаран политиком Мила Ђукановића који је, каже, систематски радио на томе да одроди Црну Гору од Србије.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 12. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading