Дмитриј Медведев: Формира се радна група са интеграцију Русије и Белорусије

Медведев је 13. децембра саопштио да је Русија спремна да реализује све тачке Споразума о стварању Савезне државе Русије и Белорусије из 1999. године

Дмитриј Медведев (Фото: Sputnik/Александр Астафьев)

Премијер Русије Дмитриј Медведев поручио је у петак да се формира радна група Русије и Белорусије за интеграцију, у којој ће бити представници свих руских ресора на челу с министром за економски развој Максимом Орешкином.

„Договорили смо се да формирамо радну групу. Потписао сам наредбу. На њеном челу ће с наше стране бити Орешкин. У групи ће бити представници свих ресора, не само владиних, него и Државне думе, Савета Федерације, Привредне коморе“, рекао је Медведев новинарима.

У уторак су се у Москви састали представници Русије и Белорусије, Владимир Путин и Александар Лукашенко, који су разговарали, поред осталог, о ценама енергената и предстојећим изменама у руском пореском законодавству.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков саопштио је данас да ће нови састанак Путина и Лукашенка бити одржан 29. децембра у Москви.

Белорусија инсистира на компензацији негативних последица од пореског маневра у нафтном сектору који ће Русија реализовати у периоду од 2019. до 2024. године. Минск процењује да ће у периоду од шест година изгубити укупно 11 милијарди долара, а да ће мањак у буџету у наредној години бити око 300 милиона долара.

Руска влада повезује ту тему с продубљивањем интеграције двеју земаља, саопштавајући да њен садашњи ниво не даје основе за субвенције белоруске нафтно-прерађивачке индустрије.

Медведев је 13. децембра саопштио да је Русија спремна да реализује све тачке Споразума о стварању Савезне државе Русије и Белорусије из 1999. године, укључујући формирање јединственог центра за емисију новца, јединствене царинске службе, суда, привредне коморе.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 28. 12. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Mozda je pravi trenutak da i Srbija aktivira odluku koju je srpska Skupstina donela pre 20ak godina o stvaranju unije sa Rusijom i Belorusijom. To be ekonomski bilo veoma pozitivno a najvise bi pomoglo da srpska nacija opstane i da se Kosovo i Metohija vrati pod kontrolu Srbije.

Оставите коментар