Београдски студенти упутили подршку колегама и народу на Косову и Метохији

На скупу је поручено да је Косово и Метохија саставни део Србије и да ће у наредном периоду бити организовани слични скупови подршке студентима на КиМ

Скуп подршке студентима и народу на КиМ на платоу испред Филозофског факултета у Београду (Фото: Танјуг/Раде Прелић)

Студенти српских универзитета организовали су у Београду, симболично у 12 сати и 44 минута, скуп подршке студентима и народу на Косову и Метохији.

На скупу, на платоу испред Филозофског факултета у организацији Студентског прогласа за КиМ – Црвена линија, поводом економских санкција уведених од стране тзв. државе Косово, учесници су иза црвеног канапа носили заставе Србије и транспаренте „Студенти за студенте, нисте сами“, „Где су права Срба“ и „Р.И.П. међународном праву, студенти су за 1244“.

Студент Милош Милићевић је рекао да су се окупили да би показали солидарност са студентима и народом на Косову и Метохији.

„Да покажемо да нисмо размажена омладина, која гледа само своје животе, како ово време наводи да се живи индивидуалистички. Имамо довољно развијену грађанску свест, довољно велико срце да саосећамо са српским народом, свуда“, рекао је Милићевић са Филолошког факултета.

Студент Милан Бојић са Филозофског факултета је рекао да млади у времену опште апатије, када се сви повлаче, желе да се њихов глас чује.

„Недавно смо били на Косову и Метохији и уручили помоћ нашем народу. Били смо и у српским енклавама. То је недопустиво како ти људи живе. То подсећа на давно прошла времена када су људи живели у гету, а међународна заједница и ЕУ на то ћуте због геополитичких интереса САД и ми студенти колико можемо подижемо глас против тога“, рекао је Бојић.

Такође је поручио да млади нису заборавили свој народ, идентитет, културу нити претке који су носили турски јарам, али се нису покорили, како би ми данас имали слободу.

На скупу је поручено да је Косово и Метохија саставни део Србије и да ће у наредном периоду бити организовани слични скупови подршке студентима на КиМ.

Учесници су поделили проглас у коме се тражи поштовање Устава Србије по коме је Косово и Метохија саставни део Србије, а од председника Србије, премијера, министара и посланика да се не потписује никакав споразум о нормализацији односа између Србије и такозване државе Косово, који би довео у питање поштовање Устава.

У прогласу, такође, апелују да не сме доћи ни до каквог вида признавања независности, нити поделе јужне српске покрајине.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 27. 12. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Лепо од њих. Није их се много окупило, али остатак су ионако ништарије које с аплаузом дочекују натовске комесаре.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading