Од првог јануара укидање двојне граничне контроле између Албаније и Косова

Влада је донела одлуку за ову битну промену, која ће олакшати слободно кретање између Албаније и Косова, написао је на Твитеру албански министар унутрашњих послова

Извор: Нови стандард

Од 1. јануара на граничним прелазима између Албаније и Косова ће бити успостављена заједничка контрола, преноси МИА.

Одлуку о томе донела је раније албанска влада, а министар унутрашњих послова Сандер Леши најавио је да ће бити предузети још много важнији кораци у циљу целокупног успостављања европских стандарда на албанско-косовској граници.

„Битне промене у граничном управљању са Косовом. Двојне контроле ће бити укинуте. Полиција Албаније и Косова заједнички ће контролисати по начелу једно заустављање, једна контрола, контрола на једношалтерским системом. Влада је донела одлуку за ову битну промену, која ће олакшати слободно кретање између Албаније и Косова“, написао је на Твитеру Леши.

Али, према његовим речима, ово није последња промена која ће се десити.

„Олакшање слободног кретања неће се ту завршити. Убрзо ће бити предузети још много важнији кораци у циљу целокупног успостављања европских стандарда на албанско-косовској граници“, навео је Леши.

Део албанских медија који су објавили ову вест оценио је да премијер Еди Рама „није испунио жељу министра дијаспоре и бившег премијера Панделиja Мајка, који је захтевао целовито отклањање албанско-косовске границе.

Пандели Мајко је 1. јануара ове године на свом профилу на Фејсбуку оштро критиковао владу Едија Раме зато што не укида, како је навео, „албанско-албанску границу“.

Он је чврсто наставио да захтева отклањање границе и све то је кулминирало у августу када је Мајко током посете Скендерају (Србица) пласирао велику вест да ће од 1. јануара 2019. године бити избрисана граница између Албаније и Косова.

Извор: Танјуг/Б92

(Нови стандард, 27. 12. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading